ziemniak - 9653 przepisów (strona:46/644)

Pieczone ziemniaki z czosnkiem 198

Smaker   podał mi świetny sposób jak można urozmaicić pieczone ziemniaki. Przygotowanie ich idzie szybko, jednak czasu im trzeba trochę dać, by doszły do siebie. W między czasie można przygotować np. pulpety tak jak ja (tym razem podałam je w sosie koperkowym) lub po prostu pilnować piekarnika;) Aż szkoda, że u mnie już wszystko zostało zjedzone!  Składniki(...)ziemniaków w mundurkach 4 ząbki czosnku  pół kostki masła sól, pieprz  Sposób przygotowania Ziemniaki umyć, naciąć je na grubość ok 5 mm, ale pilnować, by nie przeciąć ich do końca. Czosnek pokroić w plasterki i ponadziewać nim ziemniaki. Włożyć je do naczynia żaroodpornego, roztopionym masełkiem posmarować i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez

pink envelope
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i brokułami. 258

Dzisiejszy obiad w zasadzie miał wyglądać inaczej, planowałam tradycyjne mielone z ziemniakami i brokułami na parze. Ale przypomniało mi się, że kiedyś właśnie z takich składników przygotowałam pyszną zapiekankę. Więc postanowiłam powtórzyć ją dziś i wcale nie żałuję, wyszła naprawdę znakomita. Polecam :) Składniki - ziemniaki 1 kg - mięso mielone ( u mnie z indyka ) 0.5 kg. - brokuł średniej wielkości - jajka(...)żółty 15-20 dkg. - śmietana 200 ml - cebulka dymka z zieleniną - czosnek 2 ząbki - sól, czerwona, mielona papryka, majeranek Wykonanie Ziemniaki i brokuła gotuję, każde osobno w lekko osolonej wodzie, al dente, ziemniaki ok. 10 minut, brokuła ok. 3-5 minut. Odcedzam i studzę. Mięso mielone przekładam do miseczki. Do mięsa dodaję surowe jajko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekana

Kuchnia z widokiem na ogród
Kluski śląskie 287

Kluski śląskie praktycznie pasują do każdego polskiego obiadu. Ja szczególnie lubię je z sosem pieczeniowym. Jednak pasują idealnie również do innych dań mięsnych jak i słodkich sosów. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka ziemniaczana 2-3 jajka 1 łyżka masła sól W tym przepisie nie podaję dokładnych ilości składników dlatego, iż tutaj będziemy się trzymać proporcji ziemniaków do mąki ziemniaczanej. Ziemniaki gotujemy(...)osolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy masło i jeszcze ciepłe gnieciemy/ugniatamy. Po ostygnięciu, przekładamy ziemniaki do miski i dzielimy je na 4 równe części, po czym jedną z nich przekładamy do osobnego naczynia. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak aby zrównała się z powierzchnią ziemniaków. Dodajemy jajka i resztę ziemniaków, Wszystko wyrabiamy na jednolitą masę. Z gotowej masy odrywamy niewielkie kawałki ciasta

Kolejny blog o gotowaniu
kopytka 364

kopytka Gdy zostają nam, z obiadu, ugotowane ziemniaki i zastanawiamy się co z nimi możemy zrobić, idealnym rozwiązaniem staja się kopytka. Na Ukrainie, zwie się je paluszkami. Składniki: ugotowane ziemniaki mąka jajko sol Przygotowanie: 1. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub mielimy w maszynce. 2. Nasze ziemniaki dzielimy na 4 części 3. Jedną, z tych części wyjmujemy(...)miejsce, które powstało po wyjęciu 1 z 4 części, wsypujemy mąkę. 5. Dodajemy cale jajka.  Ilość jajek zależna jest od tego, ile mamy naszych ziemniaków (jeśli jest ich mało dajemy 1 jajko,  jeżeli więcej to 2 lub 3). 6. Zagniatamy ciasto. Nie wyrabiamy go zbyt długo ponieważ

Kulinarnie z Polką na Kresach
Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą. 162

takie jedzenie ? hihi my tak i to bardzo... No to zobaczcie, co dzisiaj przygotowaliśmy.  Wegetariańskie ragout ziemniaczane z soczewicą i czerwoną fasolą (4 osoby) Składniki: 6 średnich ziemniaków 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka soczewicy 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek mielona słodka papryka, pieprz, ostra papryka(...)majeranek, sos sojowy Zaczynamy od ugotowania ziemniaków w mundurkach. Pomysł jest taki po to, żeby szybciej przygotować danie. Kiedy ziemniaki gotują się, my kroimy paprykę i cebulę w grubą kostkę. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i przesmażamy chwilę, po czym obficie posypujemy słodką papryką i jeszcze chwilę przesmażamy ciągle mieszając, żeby papryka nie przypaliła się, bo będzie gorzka. Po chwili

vegetanie
Ziemniaki z pastą jajeczną 350

Dawno nie jadłam tak znakomitego ziemniaka. Za ziemniakami ja szczerze powiedziawszy nie przepadam, zjem ale raz na jakiś czas, natomiast tak podany jak dziś Wam proponuję smakuje wybornie na ciepło jak i na zimno. Polecam serdecznie jako przystawkę lub danie główne, zależy ile lubicie zjeść. Przy okazji do obierania ziemniaków wypróbowałam widelec do ziemniaków ze sklepu Rossi [ klik(...)poparzyłam sobie palców jak niegdyś to bywało. Ziemniaki przyrządza się szybko - tyle co ugotowanie jajek i ziemniaków a potem to już błyskawicznie. Zapraszam gorąco. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pieczone bataty z greckim sosem 188

Bataty ( Ipomoeabatatas L.),znane również jako pataty pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej. Możeciespotkać się również z nazwą „słodkie ziemniaki”, a to za sprawą wysokiej zawartości cukrów prostych (ok. 3%), które nadają im słodki smak. W porównaniu do naszych rodzimych ziemniaków bataty mają wyższą wartość odżywczą. Zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne (czyli takie, których nasz organizm nie potrafi sam zsyntetyzować(...)przyspiesza wydalanie mas kałowych, ale także zmniejsza wchłanianie cukrów i tłuszczów. Bataty bogate są w witaminy z grupy B oraz witaminę C i β-karoten. Swoją dietę w słodkie ziemniaki powinny wzbogacić osoby cierpiące na zaćmę oraz zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak miażdżyca, cukrzyca oraz otyłość.Pomimo tego, że bataty są słodkie, śmiało mogą być spożywane przez osoby będące

W kuchni Katie
Kartoflak, nagus, babka ziemniaczana 336

mimo że do lekko strawnych nie należy  czasami warto pokusić się dla tej małej chwili zapomnienia . Kiedyś jak nie miałam jeszcze robota który starł za mnie ziemniaki tak jak teraz na tą potrawę a jedynie do dyspozycji zwykłą tarkę to nieźle trzeba było się namachać, żeby nakarmić czteroosobową rodzinę..  A jest co trzeć.. Dzisiaj. nie uwierzycie .. zrobiłam(...)kartoflaka z  4 kilogramów kartofli na dwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce

Na słodko lub wytrawnie
Placki kartoflane z łososiem 165

Dzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może  tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie.składnikiPlacki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków1 duża cebula175 g drobno posiekanego bekonu (można bez)50 g mąki pszennejolejsól(...)pieprz100 g łososia wędzonego1/2 szklanki jogurtu greckiego koperek1 ząbek czosnku - starty sól, pieprzoliwaprzygotowanieZetrzeć ziemniaki na czystą ściereczkę, następnie zawinąć ją i wycisnąć płyn z ziemniaków.Zetrzeć lub drobno posiekać cebulę do miseczki, następnie dodać ziemniaki, bekon, mąkę sól i pieprz, dokładnie wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka

Stare Gary
Gnocchi 190

kuchni włoskiej. „Gnocchi (wym. nioki) rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”. Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée…”  ale może wróćmy do składników.    Składniki: - 1,5 kg ziemniaków (najlepsze są sypkie, nie wodniste)- 300 g mąki pszennej- 2 małe jajka- sól     Ziemniaki(...)tego idealnie nadaje. Małe kawałki ciasta turlałam po spodniej-wypukłej powierzchni krajalnicy. Uformowane gnocchi wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy. Wyjmujemy łyżką cedzakową, jak wypłyną. Podajemy jako alternatywę dla ziemniaków, do mięs. Albo z sosem (pomidorowym, pieczarkowym…). Ja podałam gnocchi  z sosem pieczarkowym, natką pietruszki i bazylią, do pieczonego kurczaka z warzywami. Ziemniaki jadamy pod różną postacią: gotowane, smażone

mojewypiekiinietylko
Kwaśne kartofle 232

jeden z tych przepisów, w którym ilość dodatków zależy od indywidualnych upodobań. Dla jednych dwa ogórki będą wystarczającą ilością , inni będą woleli wersję kwaśniejszą. Robiąc takie ziemniaki kieruję się raczej smakiem ogórków - jak po ich dodaniu ziemniaki wydają się za mało kwaśne - dodaję kolejne.  Ale bardzo polecam ziemniaki w takim wydaniu. szybkie do zrobienia a inne niż tradycyjnie podawane.sk(...)cebuliłyżka masłasporo pieprzuprzygotowanieziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki obrać   - ja nie obieram , lubię ze skórką  - pokroić w mała kostkę. Ugotowane ziemniaki odcedzić i odparować, rozgnieść przy pomocy praski ( nie muszą być bardzo gładkie) dodać do garnka masło, ogórki, cebulę , sporo pieprzu, dobrze wymieszać. Świetny dodatek do mięs

Stare Gary
Kiszka kartoflana pieczona 298

cała została zjedzona . Piekłam w piekarniku, ale myślę, że taka kiszka upieczona na grillu musi być jeszcze smaczniejsza. Dajcie znać jeżeli sprawdzicie.Składniki (4 spore porcje)1500 g surowych ziemniaków,500 g ziemniaków ugotowanych,30 dkg  wędzonego boczku - pokrojony w kostkę2 cebule - pokrojone w kostkęjajkopieprzjelita wieprzoweolej lub smalec.przygotowaniePrzygotować flaki*. Ziemniaki obrać i umyć. 1/3 ziemniaków  (500g) ugotować(...)pozostałe zetrzeć na drobnej tarce. Dodatkowo można rozdrobnić je nożem malaksera. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Na dużej patelni roztopić smalec, dodać cebulę i boczek. Smażyć chwilę aż cebula zmięknie a boczek nieco się wytopi. Przestudzić.  Gotowane ziemniaki połączyć ze startymi, dodać boczek z cebulą, jajko, doprawić pieprzem, dobrze wymieszać. Masa będzie dosyć rzadka. Tak przygotowaną masą napełniać jelita

Stare Gary
Letnie placki ziemniaczane 277

potrawą, a olej rzepakowy pasuje do wszystkiego. A już rewelacyjnie nadaje się do smażenia.Postanowiłam dzisiaj namówić Was na przygotowanie placków ziemniaczanych ...nie tylko z ziemniaków. Do ich przygotowania wykorzystałam młode ziemniaki i świeże tegoroczne warzywa.Składniki:6 dużych ziemniaków,6 marchewek,2 pietruszki,1 niewielki seler,1 cebula,3 ząbki czosnku,3 jajka(...)łyżki mąki,pęczek natki pietruszki,4 gałązki natki selera,sól i pieprz do smaku,olej rzepakowy do smażenia.Ziemniaki oskrobać, opłukać i zetrzeć na średniej grubości tarce jarzynowej. Miskę z ziemniakami ustawić z jednej strony wyżej, a w ten sposób nadmiar wody spłynie na dół. (Nie wyciskamy ich ręcznie, gdyż w ten sposób wylejemy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka nelsońska 281

często gościła na moim stole. I kiedy przygotowałam ją na kolację, to aż się sama zdziwiłam, że mogłam zapomnieć o czymś tak prostym i smacznym. Zapiekanki z ziemniaków dają nam spore pole do popisu. Możemy je modyfikować i ulepszać ile tylko starczy nam wyobraźni. I przede wszystkim zawsze smakuje i każdemu :) nie spotkałam zrzędy, której taka zapiekanka(...)smakowałaby ;) Składniki:1 kg ziemniaków,25 dkg pieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Puree ziemniaczane z gałką muszkatołową 203

Danie, które może być dodatkiem na przykład do pieczeni, ale także stanowić samodzielne danie. Odpowiednio podane może być również ciekawą dekoracją nakrytego do obiadu stołu. Bo kto powiedział, ze ziemniaki muszą być prosto z wody i podane w mało ciekawy sposób?Do puree najlepsze są ziemniaki gotowane w mundurkach. Nie tracą smaku i wartości odżywczych. Jeśli jednak zależy(...)żeby na stół podać gorące puree, bez konieczności odgrzewania, wtedy lepiej jest ugotować je obrane.Składniki:1 kg ziemniaków,3- 4 łyżki masła,2 łyżki gęstej śmietany,sól, gałka muszkatołowa,szczypiorek.Ziemniaki wyszorować i ugotować do miękkości. Obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrane ugotować w osolonej wodzie. Wodę odlać, a ziemniaki podusić lub przecisnąć przez

Codzienna kuchnia niecodzienna