kuchnia grecka w moim wydaniu, czyli musaka. Coś na kształt lazanii, tylko bez makaronu i moim zdaniem smaczniejsza. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mielonego mięsa wołowego, 1 kg ziemniaków, 2 średnich cukinii, 2 średnich bakłażanów, 2 cebul, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 2 puszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego(...)również dwie puszki pomidorów, przecier pomidorowy i 200 ml bulionu wołowego. Całość podgrzewałem na średnim ogniu przez pół godziny. W garnku zagotowałem osoloną wodę i wrzuciłem do niej obrane ziemniaki. Gotowałem przez 10 minut, po czym pokroiłem ziemniaki na centymetrowe plastry. Plastry ziemniaków skropiłem oliwą i posypałem suszonym oregano, po czym grillowałem je, aż do lekkiego zrumienienia z obu stron
Wyprawy kulinarnegarnku gotujemy bulion z naszych skrzydełek oraz włoszczyzny. Doprawiamy sola, pieprzem oraz Vegetą. Gdy bulion gotowy wyławiamy wszystko. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę, resztę warzyw można wyrzucić. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu gotujemy do czasu, aż ziemniaki zrobią się miękkie ( młode ziemniaki około 30 min). Pęczek botwinki płuczemy o kroimy w paski o szerokości około(...)przelewamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 min dokładnie mieszając. Smacznego! Gdy bulion gotowy wszystko wyławiamy. Marchewkę zostawiamy kroimy w kostkę i dodamy ją na koniec do botwinki. Ziemniaki obieramy, i kroimy w taką oto kostkę. Dodajemy do całości i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki będą miękkawe. W między czasie botwinkę płuczemy, i kroimy w paski. Gdy ziemniaki
Sprawdzone przepisy kulinarnepolecam zrobić to samo! :) Razem z nami gotowały wczoraj: Pyza , Ola , Asia , Magda no i ja! ;) Składniki: 2 kg kurczaka sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 kg ziemniaków, obranych 1 duża cytryna, najlepiej niewoskowana 1 cała główka czosnku, podzielona na ząbki (dałam dwie - jedną obrałam, drugą pozostawiłam w łupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy(...)okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek osolonej wody. Pokroić ziemniaki na kawałki, włożyć do wody z całą
Kuchnia Prezydentowejniż rosół z kurczaka. Dlatego w niedzielę nagotowałam pysznego, esencjonalnego, pachnącego rosołu. Nie rumieniłam warzyw do rosołu, bo planowałam zużyć je do sałatki jarzynowej. Nawet w tym celu dogotowałam ziemniaki i jajka. Niestety, kiedy okazało się, że mąż wyjadł mi całą marchew, machnęłam ręką na sałatkę, a z ziemniaków i resztek ogonówki zrobiłam zapiekankę. Troszkę żałuję, że nie dodałam(...)sosu odrobiny musztardy, bo zapiekanka była w smaku dość łagodna. Zapiekanka ziemniaczana Składniki: 3 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 10 dag wędzonej ogonówki w plastrach sól rozmaryn suszony ostra papryka w proszku 3-4 łyżki śmietany 18% 10 dag sera gouda w drobnych wiórkach duży ząbek czosnku masło do wysmarowania formy Zapiekanka ziemniaczana Wykonanie: Ziemniaki obrałam ze skórki, pokroiłam
Kuchenne zapiski Edytypotrawy daję zazwyczaj cztery składniki: ziemniaki, cebulę, dowolną wędlinę i liście kapusty. Tym razem dołożyłam kilka pieczarek, ale tak naprawdę można dodać do niej ulubione warzywa, dowolne przyprawy, a także wcześniej upieczone lub ugotowane mięso - pełna dowolność. Mimo, że nie ma wyglądu, smakuje wyśmienicie, nawet odgrzewana na drugi dzień. Składniki: 80 dag młodych ziemniaków 8 średnich pieczarek 2 duże cebule(...)cukrowe 10 dag boczku wędzonego 3 kiełbaski śląskie kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka, przykrycie od góry i warstwę pomiędzy pozostałymi składnikami sól pieprz Wykonanie: Z ziemniaków zdjęłam łuszczącą się cienką skórkę, umyłam i pokroiłam w równe plastry grubości ok. 3 mm. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w plasterki. Cebule obrałam, pokroiłam w pół plastry. Boczek pokroiłam w kosteczkę, a kiełbasę
Kuchenne zapiski Edytyprawie północ na zegarze, mogę się za swój chlebek zabrać. Ale postanowiłem taki szybszy niż zwykle zrobić. Da mi to z godzinę snu więcej :) 230 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 250 g mąki zwykłej pszennej 50 g mąki żytniej razowej typ 720 200 g wody (tej w której gotowały się ziemniaki) 10 g świeżych drożdży(...)łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 4 łyżeczki maku Najpierw oczywiście gotujemy ziemniaki. Jak ugotujemy to przeciskamy przez praskę, czy też w inny sposób gnieciemy. Prosto do miski. Teraz ziemniaczki nam stygną, a w tym samym czasie stygnie też woda po ziemniakach. Jak stygnięcie będzie się mieć ku końcowi to bierzemy szklankę i nalewamy do niej 2 łyżki wody
Marder&Marder Manufacturelubię tę zapiekankę, ponieważ masa ziemniaczana nie przytłacza, a wprost przeciwnie. Delikatnie otula mięso mielone, którego smak dominuje. Propozycja dla tych, którzy nie wiedzą co zrobić z wczorajszymi ugotowanymi ziemniakami, lub tak jak ja wolą ją zrobić z jeszcze ciepłych, świeżo ugotowanych, tak aby masło, które dodajemy ładnie się nam skomponowało. Bardzo polecam :) Składniki: ok 1 kg ziemniaków(...)duże cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego po łyżce ziół prowansalskich i majeranku sól, pieprz, ostra papryka, szczypta gałki muszkatałowej łyżeczka masła łyżeczka śmietany olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie (jeżeli mamy gotowane np wczoraj to po prostu wykładamy je z lodówki i ugniatamy widelcem). Ubijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy po łyżeczce masła
ChilliJemySkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, przyprawa do ziemniaków 1 łyżka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, bułka tarta 2 łyżki, ser żółty 25 dag, pieprz czarny mielony - ile potrzeba ziemniaki ugotować w łupinach na "al dente", ostudzone obrać i pokroić na pół centymetrowej grubości talarki do naczynia żaroodpornego wlać olej, wsypać ziemniaki, przyprawę do ziemniaków i wymieszać, posypać tartą bułką i delikatnie(...)przemieszać piec w 200C około 25 minut, posypać startym żółtem serem /użyłam morski/, posypać zmielonym pieprzem i piec jeszcze z 10 minut ziemniaki najlepiej smakują same z maślanką...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDrodzy,będzie znów po sycylijsku! Danie proste, nieskomplikowane, które moja teściowa robiła zawsze..od wielkiego dzwonu, a to dlatego , że ziemniak na Sycylii nie jest popularny . Ziemniak na Sycylii jest droższy od mięsa. Według sycylijskich gospodyń ziemniak niesamowicie tuczy, więc danie to było może 2 razy w miesiącu. I zwykle podawane na zimno. Po daniu, mój Boże, które Polacy jedzą(...)następował detox. Detox w postaci nalewek, fantastycznych nalewek ziołowych. Ja nie miałam nic przeciwko takiemu daniu , ani tym bardziej nic przeciwko ziołowym nalewkom. Do sycylijskiego dania teściowa wkładała ziemniaki seler naciowy, tylko łodyga pomidor czerwona cebula 2 ząbki czosnku groszek- opcjonalnie ocet balsamiczny z Modeny sól morska pieprz ziołowy u mnie Skworcu oliwa z oliwek natka pietruszki Na patelni
Z Kuchni Do Kuchnizłapiecie bakcyla, możecie spróbować gotować curry całkiem od podstaw. Składniki: 1 opakowanie pasty Massaman Curry 1 puszka mleka kokosowego 1 pierś kurczaka 6 dużych białych pieczarek 8 małych młodych ziemniaków garść orzechów nerkowca pęczek zielonej pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki brązowego cukru lub syropu klonowego Metoda: Kurczaka kroimy w małe kawałki. Pieczarki obieramy(...)dzielimy na 8 części. Pieotruszkę drobno posiekamy. Ziemniaki obieramy, kroimy na cząstki i gotujemy w nieposolonej wodzie, aż będą pół twarde. Po ugotowaniu zachowujemy wodę z ziemniaków. Pastę curry wrzucamy do garnka teflonowego i rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i mieszamy do momentu, gdy cały kurczak pokryty jest pastą. Smażymy, aż kurczak zacznie zmieniać kolor na biały. Dodajemy puszkę mleka kokosowego, pieczarki
MamaOskarkaKotleciki ziemniaczane to bardzo dobry pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostaną po obiedzie. Nigdy nie wyrzucam ziemniaków z obiadu, zawsze coś z nich wykombinuję. Bardzo lubię takie pieczone kotleciki. Wpadłam na pomysł, że zrobię je z twarogiem i natką pietruszki, a jako dodatek do uzyskania pożądanej konsystencji użyłam kaszy manny. Przepis zaliczam do udanych i będę je często robić(...)KOTLECIKI ZIEMNIACZANE Z TWAROGIEM. Składniki: 420 g ugotowanych ziemniaków 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 duże jajko 100 g twarogu 100 g kaszy manny około 25 g mąki pszennej sól pieprz olej tarta bułka Sposób przyrządzania: Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozgnieść widelcem. W dużej misce wymieszać starannie rozdrobnione ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki oraz twaróg
Zakątek rozkoszy kulinarnychpiątkowy obiad, do tego bogaty w witaminy. Jak wiecie rybę powinno się jeść przynajmniej raz w tygodniu, dla tych którzy nie jedli jej dłużej ten oto obiadek. Ziemniaki z majerankiem Składniki 1,5 kg ziemniaków 30 dag żółtego sera pół kostki margaryny majeranek sproszkowana papryka łagodna pieprz, sól Sposób Ziemniaki obrać pokroić w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną(...)Układać w nim ziemniaki, raz po raz posypując je majerankiem, papryką, sola i pieprzem. Wierzch posypać przyprawami i ułożyć na nim wiórki margaryny. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika (180 st). Po mniej więcej 40 minutach ziemniaki wyjąc posypać startym żółtym serem (przed posypaniem nakłuwam jeszcze ziemniaki sprawdzając czy są miękkie). Kiedy ser się rozpuści wyjąc z piekarnika. Smażony kabaczek
Kuchenne aromatyWłaściwie kluski mają niewiele mojego udziału, oprócz zdjęć oczywiście, reszta od gotowania ziemniaków, poprzez mielenie i lepienie śląskich z dziurką to praca mojego 10 letniego syna, którego wygonić z kuchni jest trudno. Ale jak mówi stare Polskie przysłowie ,,czego Jaś się nie nauczy tego Jan nie będzie umiał,,. Mimo, że dawniej irytowałam się na zamieszanie i większy bałagan z dziećmi(...)kuchni to teraz już widzę, że cierpliwość zaczyna przynosić wymierne efekty, jak chociaż dzisiejszy obiad :). Składniki dla 4 osób, ok 30 - 35 sztuk: 2 kg ziemniaków mąka ziemniaczana piatnica.net 1 jajo sól Omasta: wędzona słonina, tłuszcz + skwarki 1. Ziemniaki dobrze myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. 2. Ostudzone ziemniaki obieramy ze skórki, mielimy w maszynce
Apetyczna babeczka