każdy).A ,że dawno nie robiłam łososia gotowanego na parze to jak go przyrządzę zostało postanowione w zasadzie już w momencie zakupu. Żeby nie utrudniać sobie pracy obok ułożyłam ziemniaki i warzywa. Czas : 1 godzina Składniki: 4 kawałki z łososia ze skórą ( dla nas starczy na 2 porcje) 1/4 cytryny 1/2 pomarańczy 1 listek Kafiru szczypta soli szczypta pieprzu(...)mielonego 2 łyżki masła 2 duże ziemniaki 1 marchewka liście pora do wyścielenia garnka do gotowania na parze 1 duży pomidor natka lubczyku Wycisnąć sok z cytryny i pomarańcza. Dodać szczyptę soli. Łososia ułożyć w ciasnym pojemniku. Zalać rybę sokiem i zostawić na 15 minut. Obrać marchew i ziemniaki - pokroić na małe kawałki. Do dolnego garnka nalać wody . Zagotować
Buniabaje w kuchniSkładniki na 3-4 porcje: 1 kg ziemniaków 4 łyżki oliwy extra vergine 1 łyżeczka suszonego oregano listki z 1 gałązki rozmarynu posiekanego 1/2 łyżeczki skórki startej z 1 cytryny około 1/2 szklanki parmezanu sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 220°C. Dno blaszki o wymiarach minimum 20*30 cm posmarować 1 łyżką oliwy extra vergine. Ziemniaki(...)obrać, pokroić na 2-3 cm kawałki, przepłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, posolić i zagotować. Ziemniaki gotować przez około 5 minut, następnie odcedzić, odparować i przełożyć do blaszki. Ziemniaki posypać suszonym oregano, rozmarynem, skórką cytrynową, świeżo zmielonym pieprzem i solą do smaku, skropić resztą oliwy i delikatnie wymieszać dłońmi. Posypać parmezanem i jeszcze raz przemieszać tak, aby większość
Blondynka GotujePuściłam wodze fantazji i wyszło coś dobrego :) Dzięki firmie SKWORCU miałam możliwość odkrycia smaku czosnku niedźwiedziego. Postanowiłam w pierwszej kolejności stworzyć z niego marynatę do ziemniaków i udało się fajne połączenie! Składniki: kilka ziemniaków dokładnie umytych czosnek niedźwiedzi (ja użyłam z firmy Skworcu, link do sklepu obok) majeranek suszony sól olej czosnek granulowany(...)Wykonanie: Ziemniaczki myjemy, osuszamy w ręczniku papierowym i kroimy w ósemki. Do miseczki wsypujemy czosnek niedźwiedzi , majeranek i czosnek granulowany, wszystko zalewamy olejem. Ilość przypraw zależy od ilości ziemniaków. Majeranku i czosnku niedźwiedziego użyłam w równych proporcjach, dodałam odrobinę czosnku granulowanego. Ile oleju? Na wyczucie. Ma powstać płynna marynata, zdjęcie marynaty umieściłam wyżej. Ziemniaki zanurzamy w naszej marynacie
Blondynka GotujeZiemniaczki zapiekane w rękawie do pieczenia z masłem czosnkowym. Mmmmm, spróbujcie ;) Idealne z Udkiem miodowo - ziołowym . Składniki: kilka niedużych ziemniaków szczypta gałki muszkatołowej KAMIS sól morska KAMIS w młynku świeżo zmielony pieprz KAMIS w młynku suszony rozmaryn KAMIS sok z ćwiartki cytryny 2 duże łyżki Masła Czosnkowo - Ziołowego z tego przepisu Wykonanie: Ziemniaki dokładnie(...)ćwiartki. Wkładamy do miski i posypujemy wszystkimi powyżej podanymi przyprawami, na koniec wlewamy sok z cytryny i wszystko razem mieszamy, aby przyprawy miały możliwość przykleić się do wszystkich kawałków ziemniaków. Następnie ziemniaki przesypujemy w trzech turach do rękawa do pieczenia, po każdym wsypaniu wkładamy kawałek masła czosnkowego. Ziemniaki pieczemy około 40 minut, ja piekłam tyle ile piekły mi się udka
Blondynka Gotujedwie pieczenie przy jednym ogniu;) Zapakowałam do piekarnika dwa dania: Kurczaka w ketchupie z pieczarką i papryką na kolację i kurczaka w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek(...)zasiadamy do stołu! Wspomniane danie obiadowe zostawiłam w piekarniku jeszcze na 10 minut, bo było trochę większe objętościowo. Kurczak w zapiekance z cukinią, porem i ziemniakami Składniki: 2 szt filet z kurczaka , 1 szt por , 1 szt cukinia , 10 szt ziemniaki , 10 dag ser żółty (gouda) , 6 łyżek majonez , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: Kotlety: 8-10 sztuk średniej wielkości ziemniaków ( ok 1 kg) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej bazylii pieprz ziołowy przyprawa do ziemniaków 2/3 szklanki mąki 2 jajka bułka tarta Sos pieczarkowy 0.5 kg pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 150 g śmietany 2 łyżki mąki 200 ml wody sól, pieprz ziołowy, papryka słodka Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy(...)może wyjść za gęsty. Gdy pieczarki są już miękkie, mieszamy śmietanę z mąką i odrobiną wody z pieczarek. Zalewamy pieczarki i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Ugotowane ziemniaki rozgniatamy widelcem i dodajemy do nich czosnek i przyprawy. Dobrze jest dodać je gdy ziemniaki są ciepłe, łatwiej się wszystko razem miesza. Następnie czekamy aż ziemniaki całkiem się wystudzą. Dodajemy jedno jajko
Czerwona Porzeczkawczorajszych tłustościach (a w sumie całotygodniowych) dziś będzie postnie, choćby symbolicznie i dla równowagi. 'Pyry z gzikiem' to tradycyjne postne danie kuchni wielkopolskiej. 'Pyry' w gwarze poznańskiej to ziemniaki, a 'gzik' - to przyprawiony ser twarogowy. Oczywiście nie przypadkowo taki pomysł się pojawił, bo mamy pomysł, żeby od czasu do czasu zabrać Was w podróż do smaków naszego dzieciństwa(...)sera twarogowego, 2 kubeczki małego jogurtu naturalnego, 1 duża cebula, 1 łyżeczka koperku, sol, pieprz, odrobina cukru, Składniki na pieczone ziemniaki: 1 kg ziemniaków, 3 -4 łyżki oliwy, tymianek, słodka papryka, sól, pieprz, Ziemniaki szorujemy i kroimy na księżyce :) Dodajmy przyprawy oraz oliwę, następnie wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 40 minut w 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4
Delicious Titbitsdrzew, liście, trawy, żaby, kijanki, padlinę, ptaki, korzeń łopianu i mniszka lekarskiego, a także, co wykorzystam w tym przepisie, kotki wierzbowe. Szukano też w ziemi starych, przemarzniętych i zgniłych ziemniaków. Ziemniaka też dodam. Przepis pochodzi z bardzo ciekawie wydanej książki kucharskiej autorstwa Mykola Bondarenko. Składniki: - kotki wierzbowe - mąka - ziemniaki - kwiatostany leszczyny Wykonanie: Bazie suszymy i szatkujemy(...)Dodajemy trochę kawałków kwiatostanów leszczyny. Mieszamy z odrobiną mąki, startego ziemniaka i dodajemy trochę wody, żeby to nam się w miarę trzymało. Pieczemy ok 10 minut w nagrzanym do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarniku. To wersja w miarę bliska oryginału. Oczywiście im mniej mąki, tym bliżej, bo to właśnie towarem deficytowym. Jak chcecie zrobić z tego element współczesnej kultury gastronomicznej
Kryzysowa Książka KucharskaZupa z czerwonej soczewicy to pyszne i sycące danie, którą polecam w okresie jesienno-zimowym. Zupa z dodatkiem ziemniaków, pomidorów i śmietanki. Gotowana na bulionie warzywnym, z dużą ilością warzyw i czerwonej soczewicy. Aromatyczna, dobrze doprawiona, ze szczyptą kurkumy. Zupa na kilka dni, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na zupę z czerwonej soczewicy. SKŁADNIKI: 2 marchewki(...)pietruszki – 110 g ½ selera – 200 g kawałek pora – jasna część – 80 g 1 cebula – 120 g 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki – 420 g 1 łyżka koncentratu pomidorowego 400 g pomidorów krojonych z puszki 70 g suchej soczewicy czerwonej 1,5 l bulionu sól, pieprz, szczypta pieprzu cytrynowego, słodka i ostra papryka, lubczyk 1/3 płaskiej
Zasmakuj KuchniPlacki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób przygotowania: Śmietanę łączymy z posiekanym czosnkiem i koperkiem, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do lodówki, żeby się „przegryzło”. Ziemniaki obieramy i w całości gotujemy(...)Ostawiamy do ostygnięcia. Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy. Kładziemy posypany solą i pieprzem filet z łososia skórą do dołu, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Studzimy. Ostudzone ziemniaki ścieramy na tarce jarzynowej, o dużych oczkach. Łososia dzielimy na małe kawałeczki, uważnie oddzielając ości i dorzucamy do ziemniaków. Dodajemy też tłuszcz pozostały na patelni po duszeniu. Doprawiamy odrobinę
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaJedna z teorii głosi, iż nazwa pochodzi od nazwiska słynnego szwedzkiego śpiewaka operowego, Pelle Janzona. Podobno przygotował ją z produktów znalezionych w swojej lodówce podczas niezapowiedzianej wizyty gości. Połączenie ziemniaków, cebuli, ryby oraz śmietany dało zaskakujący efekt! Po tym, jak pierwszy przepis na tę zapiekankę został opublikowany w 1940r., stała się ona absolutnym klasykiem kuchni szwedzkiej. Często przygotowuje się(...)niejeden raz! W końcu idzie zima, a zapasy energii trzeba uzupełniać ;) Koniecznie spróbujcie tego szwedzkiego specjału, bo jestem przekonana, że zawładnie także Waszymi podniebieniami! :D Janssons frestelse Potrzebujesz: 1kg ziemniaków 2 cebule 2 łyżki oleju rzepakowego + do natłuszczenia 150g anchois lub sardynek 400g śmietany 18% (ok. 2 szkl.) 1 szkl. mleka 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki bułki tartej koperek
Kuchnia w Słońcu Skąpananastępnie suszyli na słońcu, dzięki czemu ryba jest dobra do spożycia przez długi czas. W kuchni można znaleźć tysiące sposobów na wykorzystanie bacalhau . Często łączy się go z ziemniakami, jajkami i oliwkami. Ponieważ wiem, że ciężko jest znaleźć suszonego dorsza w Polsce, co powiecie na świeżego, zapiekanego z ziemniakami i podanego z jajkiem na twardo? Tak tradycyjnie serwuje się danie(...)bacalhau á gomes de sá z suszonym dorszem. W poszukiwaniu inspiracji bazowałam na przepisie od szczypta.com . Składniki na dwie porcje 300 g świeżego dorsza 4 duże ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa 2 jajka czarne oliwki natka pietruszki sól, pieprz Sposób przygotowania Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać ze skórki, następnie pokroić w grubsze plasterki. Zagotować wodę
Pink Envelopewersja na upalne dni. Kiedy jednak słonko się obrazi i schowa za grubą warstwą chmur, warto zupę podgrzać i jeść na ciepło. Jest chyba jeszcze lepsza! Krem z młodych ziemniaków z wędzonym serem i rzodkiewkami Składniki: (na 4 porcje) 500 g młodych ziemniaków 2 pory 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 l bulionu 125 g kremowego serka wędzonego sól(...)pieprz gałka muszkatołowa 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku chipsy z chleba żytniego: 8 cienkich kromek ciemnego chleba żytniego 2 łyżki oliwy sól morska Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. Pory opłukać, pokroić w kostkę. Czosnek przetrzeć przez praskę. Na maśle zeszklić pory i czosnek. Dodać ziemniaki; smażyć, aż warzywa wchłoną tłuszcz. Zalać bulionem, gotować około 15 minut, aż ziemniaki zmiękną
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo sezonowa potrawa – młode wiosenne śledzie, delikatna ale wyrazista słodko-kwaśna sałatka z nowych ziemniaków. Śledzie nie wymagają szczególnej troski i obróbki, są bardzo szybkie do przygotowania, nie mają ostrych ości. Tłuściutkie i bogate w kwasy Omega-3 idealnie smakują z delikatną nutą wędzonki, przełamane kwasowością jabłkowego octu. SAŁATKA ZIEMNIACZANA Ogórka obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy go nasion(...)półcentymetrowe plasterki. W miseczce lub zamykanym plastikowym pojemniku mieszamy ocet z musztardą, cukrem i solą. Wrzucamy ogórka i marynujemy go – wystarczy mu tyle czasu, ile będą się gotowały ziemniaki. Co jakiś czas mieszamy żeby równomiernie chłonął zalewę. Ziemniaki zalewamy wodą, dajemy im się chwilkę namoczyć i oskrobujemy je dokładnie ze skórki. Zalewamy w garnku wrzącą wodą, solimy i gotujemy
Karo in the Kitchen