ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:127/469)

Jak zrobić przepyszne knedle? 217

Knedle ze śliwkamiSkładniki: 500 g ziemniaków  500 g śliwek węgierek, małych  1 1/2 szklanki mąki pszennej, dodatkowo mąka do posypania blatu  3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko  3 łyżki masła mielony cynamon drobny cukier biały  Przygotowanie:  Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy. Odstawiamy do ostygnięcia.  W tym czasie umyte i osuszone śliwki delikatnie nożem(...)jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną.  Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę.  Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną.  Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle gotujemy jeszcze

Moja smaczna kuchnia
Lekka pianka z musem śliwkowym 619

śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić, aż puszczą sok (ja schowałam je na noc do lodówki). Laski wanilii naciąć(...)wzdłuż, wyskrobać ziarenka, dodać je do śliwek. Przekrojone laski wanilii też wrzucić do garnka. Śliwki zagotować i smażyć, często mieszając do zgęstnienia. (Ja mus przygotowywałam tak, jak zwykle robię powidła. W dwóch turach. Śliwki zagotowałam i smażyłam ok. 45 min. Następnie wystudziłam i schowałam na noc do lodówki, a następnego dnia smażyłam do uzyskania pożądanej konsystencji

Ratunku obiad
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 164

kilku chwilach odwracamy na drugą. Po następnych paru chwilach zdejmujemy naleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników.      Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki śliwki aż do przedostania się do pestki. Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka

Weganizm infantylny
Tarta śliwkowa 206

Świecie :) Nie żebym mówiła tak bo moja mama ją robiła - po prostu jest ! Składniki: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 kg śliwki węgierki 2 łyżki cukru o grubych kryształkach Przygotowanie: Mąkę musimy przesiać, masło posiekać w drobną kostkę, dodać cukru na środek wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto okręcamy(...)folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1,5 h. W tym czasie myjemy śliwki, usuwamy pestki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C góra - dół. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, i wykładamy ciastem tartę o średnicy 26 cm (spód i boki) widelcem nakłuwamy spód, na to układamy śliwki. Pieczemy 20-30 minut

Niezły Młynek
Dżem śliwkowo-kakaowy ( nutella śliwkowa ) 229

Mój ulubiony dżem. Połączenie śliwki i kakao to połączenie idealne. Mogła bym jeść i jeść... ale tak chyba nie wolno ?! Dlatego, gdy kończę słoiczek nie otwieram drugiego, bo po drugim przyszłą by kolej na trzeci ... A trzy słoiczki dżemu w ciągu jednego dnia to DUŻO !Polecam każdemu zrobić choć jedną porcję. I warto, naprawdę warto stać te 3 godziny(...)mieszać. I podjadać ;)Składniki:* 1,5 kg śliwek bez pestek* 0,70 kg cukru* 60 g kakao ( najlepsze DecoMorreno ) * laska wanilii ( lub cukier waniliowy )Wykonanie:Śliwki ( wydrylowane ) przekręcić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Ewentualnie zmiksować owoce w malakserze - ja tak robię - jest zdecydowanie szybciej ;)Rozdrobnione śliwki przełożyć do garnka/rondla i smażyć 30 minut. Dodać cukier i smażyć

kolorowotorcikowo
Kurczak w śliwkowym sosie 197

Bardzo ciekawe połączenie słodkich smaków z delikatnym mięsem z kurczaka nadaje ten potrawie wspaniały smak i niezwykły aromat. Składniki - 6 udek z kurczaka - 10 dag suszonych śliwek - 1 szklanka soku winogronowego lub białego wina - 3 łyżeczki curry - mąka - sól, pieprz - olej Wykonanie Z udek zdjąć skórę, mięso oprószyć łyżeczką curry,  solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki. Śliwki(...)zalać sosem winogronowym. Udka panierować w mące wymieszanej z 2 łyżeczkami curry. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć kurczaka z obu stron. Wlać sok, w którym moczyły się śliwki. Gotować ok. 10 minut na małym ogniu. Następnie dodać śliwki, dusić do miękkości. Sos powstały podczas duszenia przetrzeć przez sito. Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat

Świat Smaku
Helio Natura 142

Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę z produktami Helio Natura..a w niej śliwki, rodzynki i morele..wszystkie owoce oczywiście wysuszone..Dziś tylko kilka słów ze strony Helio o suszonych owocach..a w następnych postach będzie więcej na ten temat..i oczywiście przepisy z ich wykorzystaniem .. Dzięki naturalnemu procesowi suszenia uzyskano produkty pełnowartościowe, soczyste i odpowiednio miękkie, a jednocześnie naturalnie zdrowe(...)winowego, z których ten ostatni zawarty jest w tak dużej ilości tylko w rodzynkach i winogronach, pozwala na stworzenie w jelicie grubym odpowiedniego środowiska dla rozwoju korzystnej flory bakteryjnej.Śliwki kalifornijskie HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie

Moje domowe kucharzenie
Muffiny ze śliwakmi 164

Składniki: 8 szt. śliwek węgierek 250 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 150 g cukru2 łyżki cukru waniliowego domowej roboty2 lyżeczki esencji waniliowej 1 jajko 150 ml mleka 100 g masła 12 łyżeczek płatków owsianych górskich Przepis: Śliwki myjemy, kroimy na pół usuwając pestkę i ponownie kroimy na mniejsze cząstki. Masło rozpuszczamy(...)pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki ze sobą (oprócz śliwek). W osobnej miseczce łączymy suche składniki (oprócz płatków owsianych). Łączymy dwie części ciasta w całość lekko mieszając. Nakładamy ciasto do papilotek po jednej łyżce, następnie dodajemy cztery cząstki śliwek i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch muffinek posypujemy płatkami owsianymi (lekko je przyklepując). Wstawiamy muffiny

Emcia Pichci
Nalewka ze świeżych węgierek z soczystą brzoskwinią i nutą cynamonu 222

Korzystając z okazji, iż w półce zachował się litr spirytusu oraz tego, że właśnie panuje sezon na śliwki węgierki (ukochane me!) postanowiłam, że zadziałam korzystnie dla obu ze stron.  Metodą zalewania owoców zabrałam się we wczorajsze popołudnie do przygotowywania nalewki, która z pewnością doskonale sprawdzi się, kiedy za oknem będzie już złota polska jesień. Metoda zalewania owoców przebiega następująco(...)jest to 5 litrowy słój. 2.   Odstawiamy wszystko na minimum 3 miesiące do 6 maksymalnie, po czym zlewamy pierwsza nalewkę. 3.  Następnie owoce ( w tym przypadku śliwki i brzoskwinie) zasypujemy 1 kg cukru i odstawiamy do leżakowania na kolejne 3 do 6 miesięcy.  4.     Po tym czasie zlewamy drugą nalewkę, która wytworzyła

Sajkofanka smaku
Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem 153

zarówno  jako przekąska do szkoły czy pracy oraz jako słodki prezent dla ukochanej osoby. Ciastka są bardzo pożywne, przepis możecie modyfikować, wg własnych upodobań, zamieniając np. żurawinę czy śliwki na inne ulubione bakalie.   Jeśli chcecie pozbyć się jeszcze kilku kalorii możecie zrezygnować z dodatku czekolady. Ciasteczka owsiane z bakaliami i sezamem Składniki: 70 g margaryny 1/2 szklanki(...)żurawiny 90 g mlecznej czekolady 1 jajko 1/2 szklanki cukru brązowego (możemy zastąpić również słodzikiem lub Stevią) 3 łyżki miodu lub syropu buraczanego szczypta soli 1/2 szklanki sezamu ½ szklanki śliwek suszonych ½ szklanki mąki owsianej Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Margarynę, miód, cukier podgrzewamy. Kiedy składniki się połączą zdejmujemy z ognia i studzimy. Śliwki i czekoladę kroimy na drobną kosteczkę

Mania Gotowania
Granola 231

ktoś raz spróbuje zrobić granolę już nigdy się od niej oderwie, a ta- dietetyczna i przede wszystkim zdrowa, jest niesamowita! Jeśli chodzi o przepis to proponuję totalną dowolność, śliwki suszone można spokojnie zastąpić rodzynkami, orzechy laskowe- włoskimi i tak dalej, jak kto woli. To przecież Twoja granola i Twoje wspaniałe, pyszne i zdrowe śniadanie! Taką granolę można przechowywać w szczelnie(...)kilka tygodni, także warto zrobić jej trochę więcej.Składniki na wielki słój mojej granoli: dwie szklanki płatków owsianych pół szklanki suszonej żurawiny pół szklanki suszonych moreli pół szklanki suszonych śliwek  pół szklanki orzechów laskowych  pół szklanki siemienia lnianego pół szklanki migdałów pół szklanki miodu  szczypta cynamonu  Płatki owsiane, siemię lniane, orzechy laskowe i migdały mieszamy

Mango Papaja
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 184

dwóch turach. Pierwsze smażenie było już w sierpniu i to jakoś na początku bowiem nie mogłam się doczekać własnych powidełek... Teraz już wiem, że nie należy się spieszyć ... Śliwki są najlepsze gdy dojrzeją na drzewie, super gdy są już nawet lekko pomarszczone, wtedy są najsłodsze i duuużo szybciej się smażą. Miałam porównanie przygotowując drugą partię. Pierwsze smażyłam przez(...)litrów gotowych powideł dałam 6 łyżeczek ksylitolu, niby niewiele ale zawsze... Po tym smażeniu pozostał pewien niedosyt. Dlatego postanowiłam spróbować raz jeszcze. Drugie podejście to było istne cudo. Śliwki b.szybko puściły sok i równie szybko ta ciecz odparowała. Całe przygotowanie zajęło mi 1,5 dnia :-) Po tym czasie powidła były meeega gęste, ciemne i baaardzo słodkie. Nauczona doświadczeniem więcej już

Smaczne Zdrowe
Kompot truskawkowo-śliwkowy 228

już do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać za koperek póki jest młody. Znalazłam jeszcze pudełeczko mrożonych śliwek. Postanowiłam więc zrobić pyszny orzeźwiający kompocik. Wyszedł wspaniały orzeźwiający napój o wspaniałym kolorze i smaku. Gdy będzie sezon na śliwki na pewno znowu go przygotuje używając mrożonych truskawek.składniki(...)truskawek500 g mrożonych śliwek (ja miałam węgierki)1 łodyga rabarbaru3/4 szklanki cukru2 litry wodyTruskawki oszyścić z szypułek i opłukać. Do garnka włożyć mrożone śliwki, pokrojony rabarbar i przygotowane truskawki. Owoce zalać wodą, dodać cukier i wszystko zagotować. Gotować ok 5 minut. Następnie kompot przecedzić i wystudzić. Kompocik wyszedł mocny więc dolałam jeszcze przgotowanej wody ok 3/4 l. Wstawić do lodówki

Monia miesza i gotuje
Kwaskowy pleśniak śliwkowy 130

białek i powstał pleśniak. Pomimo że dałam dość sporo cukru i jeszcze posypałam cukrem pudrem to jednak był kwaskowaty. Może za sprawą cytrynowego kisielu ? Ale smaczny. To już ostatnie śliwki więc trzeba było wykorzystać.     Składniki : * 4 szklanki mąki pszennej  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 1,5 szklanki cukru * 5 jajek  * kostka masła * kisiel cytrynowy(...)śliwki  Przygotowanie : Z mąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec

Magiczne Życie Marty
Ciasto ucierane na maślance 218

Puszyste, wilgotne ciasto na maślance dzisiaj z dodatkiem śliwek , już chyba ostatnie ciasto ze śliwką tej jesieni ;)Czas pieczenia: 1 godz. 15 minutWymiary blaszki: 24 x 29 cm  Temp. pieczenia 175 st. Składniki: 2/3 kostki masła lub margaryny 1 czubata szkl. cukru 1 op. cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 5 łyżek mąki ziemniaczanej 350 ml maślanki skórka(...)starta z połowy cytryny 3 szkl. mąki pszennej 1 op. proszku do pieczenia   Do obłożenia: 50 dag śliwek  2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Masło utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i solą.Ucierając , kolejno wbij jajka, dosyp mąkę ziemniaczaną, dodaj maślankę i skórkę z cytryny. Mąkę pszenną przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami domieszaj do ucieranej masy. Śliwki

Słodkości i nie tylko