Ostatnio publikowałam na blogu przepis na tradycyjną kartoflankę - innymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka(...)smaku natka pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą. Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniadietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. (źródło: www.poradnikzdrowie.pl) Polecam także: Deser z kaszy jaglanej Paluchy jaglane z selerem Sałatka z kaszą jaglaną Tarta z kaszy jaglanej ze śliwkami Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 3 dag masła lub margaryny 2 jaja 10 dag cukru 25-50 dag suszone śliwki sól cynamon tłuszcz i posypka do formy(...)Wykonanie: Kaszę ugotować na sypko na mleku i wodzie (w równej ilości) z dodatkiem masła, cynamonu i soli do smaku. Śliwki pokroić. Przestudzoną kaszę razem z żółtkami utrzeć i dodać pokrojone śliwki. Dodać sztywno ubitą piane z białek, wymieszać, przełożyć do przygotowanej formy i zapiec w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Podawać posypaną cukrem pudrem z cynamonem
Tradycyjna Kuchniabreton to ciasto prosto z Bretanii, które wizualnie przypomina pudding, flan i ewentualnie sernik. Smak nieporównywalny z niczym innym! Czysta poezja! Zamiast śliwek można użyć rodzynek. Ciasto równie wspaniale smakuje bez dodatków. Moczenie w alkoholu można zastąpić odrobiną gorącej wody. Spróbujcie zjeść go na ciepło - nie pożałujecie! S KŁADNIKI 3 JAJKA 1/2 LITRA MLEKA 50g MASŁA (ROZTOPIONE) 1/2 SZKLANKI(...)CUKRU 3/4 SZKLANKI MĄKI 1 ŁYŻKA RUMU (LUB INNEGO ULUBIONEGO TRUNKU) 250g ŚLIWEK SUSZONYCH BEZ PESTEK 2 SZCZYPTY SOLI WYKONANIE Suszone śliwki moczymy w rumie do momentu, aż wsiąkną alkohol. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę, roztopione masło, mleko i rum. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy. NA dnie formy układamy śliwki i zalewamy ciastem. Pieczemy w temp
ZofianaKolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)pieczenia Krem: 450ml mleka 170g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 1 budyń waniliowy w proszku bez cukru 4 żółtka 250g masła w temperaturze pokojowej 200g suszonych śliwek bez pestek około 150ml ciepłej wody (można zastąpić likierem wiśniowym lub innym alkoholem) Polewa: 200g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18% 125g masła lub margaryny 1 galaretka wiśniowa w proszku
Mała CukierenkaMoim zdaniem ta wersja chleba z suszoną śliwką jest nieco lepsza, bardziej miękki środek, delikatniejszy. Ale to tylko moje zdanie, więc proponuje po prostu wypróbować. Z wyglądu jest podobny do wersji tylko na zakwasie. Przepis jest prosty i nie powinien sprawiać problemów z wykonaniem. Trzeba tylko pamiętać, że zakwas powinien być aktywny - dokarmiony min. 10 godzin przed pieczeniem. Dotyczy(...)żytniej typ 2000 drobno mielonej 2 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego 1 i 1/3 szklanki cieplej wody łyżeczka soli łyżeczka drożdży instant 100g ( około 13-14 sztuk ) suszonych śliwek wcześniej sparzonych, osuszonych i drobno pokrojonych Wykonanie : Mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę żytnią i wlałam wodę i całość wymieszałam. ciasto jest raczej luźne.Odstawiłam na 15 minut
apetytnapieczenieskładniki: 30 śliwek kalifornijskich suszonych 30 plasterków boczku wędzonego 30 połówek orzecha włoskiego gorąca woda 30 wykałaczek wykonanie: Śliwki zalewamy gorącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 min. Po tym czasie wyjmujemy z wody i do każdej wciskamy orzecha. Następnie każdą śliwkę owijamy plasterkiem boczku i spinamy wykałaczką. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy
Domowy Smak JedzeniaCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione ;) Składniki(...)jajka 1,5 szkl jogurtu naturalnego 3/4 szkl oleju 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szkl cukru owoce- u mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ
Garnkowe fanaberiedawką energii !! Dziś na śniadanie zajadałam się omletem na słodko. Tak naprawdę omlet jest potrawą, do której można dodać dosłownie wszystko, dlatego postanowiłam połączyć smak marchewki i suszonych śliwek . Pysznie ! Można zaserwować go śmiało dzieciom. Myślę , że nawet największy niejadek się skusi :-) Omlet z marchewką i suszonymi śliwkami Składniki: 2 jajka M; 30 g marchewki surowej(...)sztuki suszonych śliwek; 2 łyżki mleka; 1 łyża płatków orkiszowych błyskawicznych (mogą być owsiane bądź żytnie); cynamon; 1 łyżeczka masła ghee. Krok po kroku. Do miski wbijam jajka, dodaję mleko, cynamon i mieszam wszystko do uzyskania puszystej masy. Na patelnię wrzucam masło ghee, marchewkę startą na dużych oczkach i chwilę podsmażam
Życie na widelcugdyż dzięki nim w łatwy sposób możemy zaskoczyć inne osoby za pomocą niezwykłych doznań smakowych. Przygotowanie kaczki w ten sposób nie wymaga wiele wysiłku, a połączenie czerwonego wina i śliwek doprawionych tymiankiem i ostrą papryką doskonale się uzupełnia. Inspiracja: Karmelowy , a oryginalnie przepis Pascala z Kuchni Lidla. Składniki na 2 porcje: 2 udka kacze 2 skrzydełka kacze(...)suszonych śliwek 150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 liść laurowy 300 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku ¾ łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (ilość dopasujcie do smaku, w zależności jak ostro lubicie) Przygotowanie: Najpierw należy zalać suszone śliwki winem i odstawić je do namoczenia na minimum 1h. Następnie części kaczki umyj, osusz
Fabryka pomysłówminor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1,5 kg kiszonej kapusty, 100 g grzybów suszonych, 100 g śliwek - suska sechlońska*, 1 - 2 cebule, 500 ml czerwonego wytrawnego wina, olej, 6 ziaren pieprzu, listek laurowy, 4 szt. ziele angielskiego , 2 szt. jałowca, cukier Kapustę kiszoną odcisnąć ( jeżeli jest(...)szczyptą cukru. Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości. Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny. Następnie wlać około 500 ml wina i dusić... . Jak dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się
królestwo garówmąki pszennej, 200 g zimnego masła, 100 g cukru pudru, 2 żółtka, 2 łyżki gęstej śmietany, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka otarta z 1/2 cytryny, 1,5 kg śliwek – ja użyłam węgierki, cukier puder do posypania – ja użyłam cukier perlisty, Śliwki umyć, osuszyć. Wyjąć pestki przecinając śliwki wzdłuż na pół. Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka i skórkę włożyć(...)zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 60 minut. Formę do tarty wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować, przełożyć do formy, ładnie przyciąć brzegi. Widelcem ponakłuwać ciasto. Na cieście ułożyć śliwki skórką do dołu. Lekko je docisnąć. Jeżeli mamy cukier perlisty posypać nim ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 -25 minut. Ciasto wyjąć i oprószyć cukrem pudrem
królestwo garówtłuszczem). Grillować 3 minuty, odwrócić, oprószyć solą. Smażyć 2 -3 minuty. Mięso przełożyć na talerz i odczekać około 5 minut. Ja podałam z chipsami z topinambura i cebulą ze śliwkami. 300 g cebuli czerwonej, 400 g śliwek*, 2 łyżki oliwy, sok z 1/4 cytryny, sól, miód lipowy, 2 ziarna kardamonu (nie torebki tylko ziarenka), Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić(...)oliwie 3-4 minuty. Dodać śliwki, zmielony kardamon, sok z cytryny, dusić do miękkości. Doprawić solą i miodem. *mogą być śliwki mrożone Do ribye'a, odpowiedni będzie wytrawny Dornfelder Hambacher Schlosberg z winnicy Friedricha (Pfalz). Wspaniałe czerwone wytrawne wino, 100% zawierające jeden z najpopularniejszych niemieckich szczepów czerwonych winogron, tak naprawdę o ciemnorubinowej barwie. Zawiera bardzo bogaty bukiet owocowy z przewagą
królestwo garówWino dojrzewa w dębowych francuskich beczkach. 34% beczek jest nowych. Rubinowy kolor. Smak i aromat wina doskonale odzwierciedla klimat Russian River zwanym także Green Valley. Wyczuwalne aromaty czerwonych owoców, śliwek oraz wiśni. Przyprawowe akcenty łączą się z nutami kawy mocha. Idealne przede wszystkim do jagnięciny, serów, grillowanych mięs. Importer: Piwnica Wybornych Win Panamera Cuvée California 2011 Region: California Jasny, rubinowy(...)Polecane do jagnięciny z grilla, pizzy i pieczeni wołowej. Importer: Cerville Investments Sp. z o.o. Wente Sandstone Merlot 2011 Region: Livermore Sandstone Merlot ujawnia aromaty wiśni, czereśni, jeżyn oraz śliwek. W ustach jest pełne, z posmakiem czarnej herbaty oraz dębu. Świetnie zbudowane, o delikatnych taninach i owocowym zakończeniu. Winogrona pochodzą ze wzgórz, które otaczają południowowschodni zakątek historycznej Livermore Valley. Winnica
królestwo garówtylko karkówka i kiełbaska smakuje z grilla... my lubimy próbować i kombinować... Majówkowe grillowanie Cebula faszerowana kaszanką Szparagi pieczone z boczkiem roladki z suszoną śliwką i boczkiem SKŁADNIKI duża cebula (na jedna kaszankę) 1 kaszanka przyprawa do grilla szparagi (zielone lub białe) plasterki boczku sól można też (masło, czosnek) suszone śliwki plasterki boczku Cebula faszerowana kaszanką: Cebulę obieramy(...)jeszcze obrać. Delikatnie solimy, i owijamy boczkiem. Jeśli mamy dodajemy plasterek masełka i trochę czosnku. Całość owijamy w folię aluminiową no i grillujemy. roladki z suszoną śliwką i boczkiem: To chyba najprostszy przepis:D suszone śliwki owijamy w boczek, łączymy wykałaczką i grillujemy A na górnym tależyku- po prostu czosnek... mięciutki słodziutki:) Zdjęcia może nie artystyczne
MarciochaKucharzy