ze śliwkami - 7031 przepisów (strona:116/469)

Śliwki w czekoladzie z marcepanem 169

Składniki: 200g marcepana, 280g śliwek suszonych, 300g ciemnej czekolady. Przygotowanie: Do środka każdej śliwki włożyć po kawałku marcepana. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śliwki obtoczyć w czekoladzie i położyć na papierze do pieczenia. Śliwki są gotowe gdy czekolada całkowicie zrobi się twarda. Smacznego

W kuchni u Moniki
kokosowy jagielnik ze śliwką 107

czasie mam wyjątkowo mało. Ugotowałam kaszę, wymieszałam z mąką kokosową, przełożyłam do formy i odstawiłam do lodówki. Dzisiaj rano gotowego jagielnika obtoczyłam w wiórkach kokosowych i wkroiłam na niego śliwkę. Czy może być coś banalniejszego? Szczęście w nieszczęściu- moje dzisiejsze motto, gdyż od rana przytrafiają mi się sytuacje (dosadnie mówiąc) przykre, które w ostateczności wywołują uśmiech na mojej twarzy. Choćby(...)bardziej znaczących). Jedno jest pewne, wszystko starałam się obrócić w pozytywne wydarzenia. Takim sposobem udało mi się przejść przez dzień pełen niespodzianek z uśmiechem na twarzy. kokosowy jagielnik ze śliwką SKŁADNIKI: 4 łyżki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego 2 łyżki mąki kokosowej garść wiórków kokosowych śliwka ksylitol (opcjonalnie) WYKONANIE: Kaszę gotujemy w mleku do wchłonięcia większości płynu (opcjonalnie dosładzamy) ugotowaną

healthy dreams
Tarta śliwkowa na kremie budyniowym 124

Sezon na śliwki jeszcze trwa więc trzeba to wykorzystać, u mnie dziś tarta ze śliwkami. Przepis na masę budyniową znalazłam w internecie. Tarta śliwkowa na kremie budyniowy Składniki na ciasto:   - 100 g margaryny Kasi - 150 g mąki - 50 g cukru pudru - 1 żółtko - 1 łyżka śmietany 18% - szczypta soli - pół łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem(...)mleka skondensowanego słodzonego - 100 g kwaśnej śmietany - 1 torebka budyniu waniliowego - 4 jajka - 12-14 śliwek Przygotowanie: Margarynę, cukier puder, mąkę, żółtko, śmietanę 18% i sól wyrabiamy dokładnie i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm lub układamy palcami w formie do tarty, (jeżeli nie jest silikonowa to musi być wysmarowana masłem

Kulinarne życie
pasztet z drobiowych wątróbek i suszonych śliwek 147

Pasztet z wątróbek Delikatność drobiowej wątróbki, połączona ze słodko cierpkim smakiem suszonych śliwek sprawia że wyrób ten jest wprost niesamowity w smaku składniki 1 kg drobiowych wątróbek 3 łyżki smalcu gęsiego 6 jaj 250 ml słodkiej śmietany 36%  2 cebule 80 g suszonych śliwek 1 kieliszek koniaku 1/4 szklanki bułki tartej sól, pieprz  gałka muszkatołowa sposób przygotowania Owoce(...)śliwek zalewamy koniakiem i odstawiamy na trzydzieści minut. Ustawiamy garnek  na palniku, rozgrzewamy w nim dwie łyżki smalcu, wrzucamy do niego  cebulę pokrojoną w cząstki i  smażymy  przez kilka minut, aż do zeszklenia.  Przesmażoną cebulę, lekko studzimy, do garnka dodajemy oczyszczone z błon ( i osuszone) wątróbki,  mieląc całość dwukrotnie  w maszynce do mięsa

Miód i pieprz
Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami 131

wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Przekroić wzdłuż na pół. Masa śliwkowo - marcepanowa: 300 g śliwek kalifornijskich 200 ml soku jabłkowego 200 g masy marcepanowej (u mnie z Lidla) 100 g cukru pudru Śliwki kalifornijskie namoczyć w soku jabłkowym przez dobę. Zmiksować blenderem.   Dodać cukier(...)połamaną masę marcepanową. Zmiksować na gładką masę. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych śliwki kalifornijskie do dekoracji Polewa: 150 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady W garnuszku podgrzać śmietankę, prawie do wrzenia. Wyłączyć ogień. Dodać pokruszone czekolady i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiej masy. Wykonanie Oba blaty piernika

kulinarnyswiatdomi
Placek ze śliwkami 157

mąki pszennej tortowej szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 75 g zmielonych migdałów 65 g cukru pudru 125 g zimnego masła 2 jajka Na warstwę wierzchnią: 750 g śliwek mrożonych lub świeżych 3 jajka szczypta soli 50 g cukru 200 g śmietany 30% lub 36% 50 g twarogu 2-3 łyżki soku śliwkowego cukier puder do posypania gotowego placka(...)Piekarnik nagrzać do temperatury 200 °C.  Blat posypać mąką i rozwałkować na nim ciasto. Gotowe przełożyć do blaszki i podwinąć boki na 2-3 cm. Warstwa wierzchnia: Mrożone śliwki odmrozić wcześniej i odlać z nich sok, świeże przekroić na połówki i wyciągnąć pestki. Zimną śmietanę ubić w misce.  Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać

Passions hobbies life
Ciasto kruche ze śliwkami i kruszonką 141

jakoś naszła mnie ochota i upiekłam ciasto ze śliwkami,na wierzch dałam bezę i posypałam ciastem kruchym które mi zostało.   Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Kłos-Pol 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g margaryny 5 żółtek ksylitol 120 g Kłos-Pol Dodatkowo: śliwki 500 g mrożone( akurat miałam(...)żółtka. Włączam mikser i miksuje chwilę, wyjmuje i raz dwa zagniatam ciasto.1/4 ciasta wkładam do zamrażalnika. Formę okrągłą wykładam papierem do pieczenia, dół i boki obklejam ciastem kruchym. Śliwki rozmrażam 2 godziny wcześniej,odsączam na sicie i przekładam na ciasto kruche. Pianę ubijam ze szczypta soli i ksylitolem na sztywno, kładę ją na śliwki, tarce i posypuję na bezę

Różowa kuchnia
sernik wiedeński ze śliwkami 166

składniki na masę serową: 1000 g białego sera, trzy krotnie zmielonego 6 jajek 250 g cukru pudru 180 g masła, miękkiego 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60 g suszonych śliwek skórka otarta z 1/2 cytryny wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Śliwki siekamy w kostkę. Masło ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Następnie dodajemy po łyżce ser, miksujemy(...)Dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz śliwki i miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy na sztywna pianę a następnie stopniowo dodajemy do masy serowej, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Całość przekładamy do foremki (21cm x 25,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 170 st. C przez 40 min a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Owsianka z gruszką i suszonymi śliwkami (według Ewy Chodakowskiej) 202

owsianki które do tej pory jadłam, trochę mi się przejadły. Szukając przepisów z  dodatkiem gruszki wpadła mi w oko owsianka według Ewy Chodakowskiej na połączenie gruszki i suszonej śliwki. Efekt - wyszła naprawdę pyszna i zdrowa owsianka :)   SKŁADNIKI 1 szklanka mleka 2 % 4 łyżki płatków owsianych górskich 1 średnia gruszka 4-5 suszonych śliwek PRZYGOTOWANIE   Płatki gotujemy(...)mleku wg. własnych preferencji (u mnie około 6-8 minut od zagotowania). Przekładamy do miseczki i dodajemy posiekane śliwki suszone i gruszkę (pozbawioną gniazd nasiennych, ale ze skórką) pokrojoną w kostkę.  Pyszna owsianka Ewy Chodakowskiej gotowa:) Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto ze śliwkami i kruszonką na jogurcie. 175

Sezon na śliwki, wspaniale, kolejne owoce, które bardzo lubię. Jeśli zostaję nimi obdarowana u mnie się nie zmarnują. Dziś pyszny placek ze śliwkami w roli głównej. Ciasto jest wilgotne co spowodowane jest dodatkiem jogurtu po prostu rozpływa się w ustach. Zapraszam. Skala smaku / najlepszy wg mnie jest jogurt typu greckiego. Źródło blog "Ilovebake.pl" SKŁADNIKI NA CIASTO: 2 szklanki mąki tortowej(...)KRUSZONKĘ: 3/4 szklanki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu 80 g masła lub margaryny, zimnej DODATKOWO: 500 g śliwek Składniki na ciasto powinny być w temp. pokojowej.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Jajka miksujemy razem z cukrami na puszystą i jasną masę przez ok. 5 min. Zmniejszamy

Kubki smaku
Piernik ze śliwkami i marcepanem 175

Masę przelać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 stopniach przez około 50 min (do suchego patyczka). Wyjąć, wystudzić. Przekroić piernik na 2 blaty. Masa: 300 g śliwek kalifornijskich 4 łyżki rumu lub soku jabłkowego (użyłam tego drugiego) 200 g pokruszonej masy marcepanowej 100 g cukru pudru oraz słoiczek powideł ś liwkowych kilka śliwek do dekoracji Śliwki kalifornijskie(...)tego celu blendera. I muszę przyznać, że ciężko było mi to dokładnie zmiksować. By lepiej to zblendować dolałam więcej soku jabłkowego, jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami

Moja Galeria Smaku
Pierogi z suszonymi śliwkami 187

Ostatnio wszędzie słyszę o potrawie wigilijnej jaką są pierogi z suszonymi śliwkami. Przyznam, że w moim domu to nowość, którą dopiero wprowadzam na nasz wigilijny stół. Pierożki są bardzo smaczne i na pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju(...)wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi podajemy polane roztopionym masłem i słodką śmietanką. Smacznego

paapilotkaa
PIEROGI ZE ŚLIWKAMI SUSZONYMI I MARCEPANEM 140

jedne moje z ulubionych pierożków na słodko zaraz po pierogach z kapustą i grzybami :).Pierogi są lekko wytrawne że względu na na suszone śliwki Polskie w dymie.Wypróbujcie ten przepis bo jest naprawdę świetny.Myślę , że wielu z Was ten przepis doda do swego odświętnego menu na stałe.Zapraszam!.   Ciasto: *********************** 30 dag.mąki 1 jajko szczypta soli 1/2 szkl.ciepłej wody   Farsz: ********************** śliwki suszone wędzone lub kalifornijskie 5 dag.marcepanu ***************************** Z podanych składników  Zagnieść elastyczne ciasto.Rozwałkować na cienki placek.Wycinać spore krążki i nadzorować ŚLIWKAMI.Zlepić w sakiewkę.Gotować 10 minut.w osolonym wrzątku.Podawać np.z sosem waniliowym!. Każdą śliwkę trochę naciąć wzdłuż , Nadziać małą kuleczką marcepanu.Nałożyć na krążki i zlepić pierożki.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kapusta z grzybami i śliwkami 153

robię je nie tylko  przy okazji wigilii, zwłaszcza że kapusta kiszona jest składnikiem robionych przez Mamę wigilijnych pierogów, a w Święta jadamy bigos. Jeśli macie możliwość kupienia śliwek wędzonych (a nie suszonych lub tzw. kalifornijskich), polecam właśnie z nimi, bo dodają dodatkowego aromatu wędzenia, a przy tym są bez dodatku cukru. Tę kapustę warto zrobić dzień wcześniej, by smaki(...)lepiej się przegryzły. Składniki : duuuuuża garść suszonych grzybów (w tym wskazane są prawdziwki) wrzątek 0,5 kg kapusty kiszonej (wskazane, by była z marchewką) 12 śliwek wędzonych (lub 6 suszonych) 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia pieprz ewentualnie: sól Grzyby ewentualnie połamać na mniejsze kawałki i namoczyć we wrzątku na ok. kwadrans. Grzyby odcedzić

Weekendy w domu i ogrodzie
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 169

zapanuję jakoś nad czasem. Na ostatnią środę planowałam dla Was śledzie, nie wyszło, zaraz będzie kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące  i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim. Curry z kalafiora(...)pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku 1 kalafior 2 puszki krojonych pomidorów 5 dużych śliwek wędzonych bez pestek 1 cebula szczypta płatków chili lub wg smaku 2 łyżki oliwy laska cynamonu 1 łyżeczka curry 1 limonka natka kolendry lub pietruszki do podania (u mnie zbrakło) sól, pieprz Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na różyczki

Dzieje kuchennej Wiewióry