woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:377/1096)

Ciasto „Budyniowe jabłuszko” 153

przepis. Składniki na formę   25/30 cm: 35 dag herbatników maślanych Masa jabłkowa: 7 winnych jabłek (antonówka, szara reneta) 1 szklanka wody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru trzcinowego z cynamonem Dr.Oetker 2 galaretki cytrynowe 2 łyżki soku z cytryny Masa budyniowa: ½ litra mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 20 dag masła 82% Masa(...)pudru Dodatkowo: Ciemne kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórek, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na cząstki, skropić sokiem z cytryny i przemieszać z cukrem wymieszanym z cukrem trzcinowym z cynamonem, wlać wodę , doprowadzić do wrzenia i dusić aż jabłka zaczną się rozpadać. Zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do rozpuszczenia, odstawić do wystudzenia. Przygotować masę

Wanilia i Kardamon
Nalewka z gruszek ( ze skórką z cytrusów ). 173

Składniki : 1 kg dojrzałych gruszek 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 niepełna szklanka cukru (może być trzcinowy) 1 niepełna szklanka wody 600 ml czystej wódki 40 % 2-3 goździki ( opcjonalnie )   Sposób wykonania :   G ruszki umyj, usuń gniazda nasienne ( nie obieraj ze skórki ), pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do czystego słoja. Cytrynę

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z brokuła ,groszku i gorgonzoli 197

groszku 2 plasterki sera gorgonzola ( może być inny) 2 łyżki oleju sól,pieprz do smaku 1/2 łyżeczki bazylii  1/2 łyżeczki cukru 1/2 cytryny Wykonanie Krok 1 .Umyć brokuł ,podzielić na różyczki i zalać wrzącą wodą . Pozostawić na kilka chwil. Krok 2 . Do oliwy dodać sól,pieprz, bazylię ,cukier, wycisnąć sok z cytryny . Dokładnie wymieszać aż cukier rozpuści się . Krok

Eli Gotowanie
Kisiel jabłkowy 168

pewnie i dorośli się skuszą :) polecam! Składniki na 2 porcje: 500 g jabłek (ok. 3 szt) sok z 1/2 cytryny 1 szklanka soku ananasowego (lub jabłkowego) niepełna łyżeczka cynamonu 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/2 szklanki zimnej wody 3 łyżki cukru (ilość cukru zależy od słodyczy(...)jabłek) Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w mała kostkę. Do rondelka włożyć jabłka, sok ananasowy, cynamon, cukier oraz sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 5 minut, od czasu do czasu mieszać. Dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Energicznie mieszać i gotować chwilę, aż kisiel zrobi się szklisty. Gotowe

Moja Galeria Smaku
Zielona kolacja / Green smoothie dinner 199

Dziś zapraszam na lekkie zielone smoothie! Wielka bomba witaminowa, idealna na wzmocnienie przed nadchodzącą jesienią :) Składniki: 300g szpinaku baby 1/2 avokado 1 obrana cytryna 4 łodygi selera naciowego 1 duży pęczek natki pietruszki ok. 300ml wody dodatkowo: jeśli macie ochotę na coś słodszego i bardziej owocowego - dodajcie jednego banana :) Do dzieła: Jeśli chcecie zobaczyć jak powstawał mój koktajl - na Instagram(...)znajdziecie krótki filmik :) Sprawa jest banalnie prosta. Do miksera wrzucamy szpinak, wlewamy wodę i miksujemy. Następnie seler, miksujemy, pietruszka, miksujemy i tak dalej z awokado i pokrojoną w plastry cytryną (wyjmijcie pestki aby nie było goryczki!). Gotowe! Najlepiej smakuje mocno schłodzone. RECIPE IN ENGLISH Hello folks! ;)   Do you know that feeling when the idea appear in your head, taste

Spektrum Smaku
Mrożona Zielona Herbata wg Blondynki 177

poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep, w którym można nabyć produkt. Składniki: 1 litr wody mineralnej niegazowanej 100 ml syropu Zielona Herbata ETERNO 1 pomarańcza 1/2 cytryny kilka gałązek świeżej mięty lód w kostkach Wykonanie: Prosto i szybko. Do dzbanka lub karafki wlałam wodę i syrop. Dorzuciłam owoce pokrojone w grube plastry

Blondynka Gotuje
Owsianka orzechowa z jabłkiem i miodem 117

łyżki płatków owsianych ½ szklanki mleka ½ cytryny 1 jabłko 10 orzechów laskowych 5 łyżek miodu Wykonanie: Płatki owsiane zalać 5 łyżkami przegotowanej zimnej wody i odstawić na pół godziny. Następnie dodać zimne mleko, sok z cytryny, starte jabłko i posiekane orzechy (koniecznie laskowe). Całość wymieszać, posłodzić miodem i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Chłodnik litewski 174

ząbki czosnku500 ml jogurtu naturalnego2 łyżki  kwaśnej śmietanysok z cytrynypęczek koperkupęczek szczypiorkusól, pieprzPrzygotowanie:Buraki obieramy, drobno kroimy i dusimy w 250 ml wody przez około 10 minut. Studzimy. Dodajemy jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, dodajemy do chłodniku. Podobnie jak posiekany koperek i szczypiorek. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Odstawiamy na kilka

Smakowity Blog Kulinarny
Bursztynowa jesien ze sloiczka 185

pokrojonej w kostke 1/4 szklanki wody 2-3 pomarancze pokrojone w kostke bez bialych czesci 100-200g brazowego cukru sok z polowy cytryny otarta skorka z 2 pomaranczy cynamon strarty imbir wykonanie:Dynie zalewamy woda i gotujemy do miekkosci.Z pomaranczy scieramy skorke, a pomarancze kroimy na kawalki pozbawiajac je bialych blonek. Dodajemmy do miekkiej dyni, wsypujemy cukier. Ilosc cukru

Przysmaki Karolki
Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami 210

łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki karkówki posypujemy solą, pieprzem oraz czosnkiem(...)karkówki. Do niedużej miseczki wsypujemy 2-3 łyżki mąki, dolewamy trochę zimnej wody i mieszamy dokładnie. Następnie dolewamy kilka łyżek gorącego sosu, znów mieszamy całość, aby nie było grudek. Mączną mieszankę dolewamy do sosu, w którym dusiła się karkówka. Mieszamy do czasu zgęstnienia. Dolewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. Ponownie wkładamy mięso, mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy i zestawiamy

MyCookBook.pl
Warsztaty kulinarne z pysznym śledziem od SEKO i 10 przepisów na śledzie. Świąteczne inspiracje z SEKO. 211

cytryn  1 łyżeczka musztardy dijon  sól i biały pieprz do smaku  Ziemniaki w całości ze skórką gotujemy w osolonej wodzie. Fenkuła kroimy w cienkie piórka. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z cytryny, musztardą, solą i pieprzem. Śledzie kroimy w grubszą kostkę. Ziemniaki po ugotowaniu studzimy, następnie kroimy w podobnej wielkości kostkę jak śledzie. Całość mieszamy(...)odstawiamy na minimum 3-4 godziny. Śledzie kroimy w mniejsze kawałki (najlepiej filet na 3-4 części). Cebulę kroimy w kostkę. Następnie w słoiku układamy warstwami: śledź, cebula, cytryny, kilka ziaren czerwonego pieprzu i tak aż cały słoik się wypełni. Całość obficie polewamy oliwą z oliwek i odstawiamy do schłodzenia.  7. Ciepłe ziemniaki ze śledziem z musztardą, koperkiem

SMYKWKUCHNI
Kurczak z patelni po grecku 148

łyżeczki Koncentratu czosnkowego Hotz 1 łyżka Oliwy z oliwek 200 g Ryżu Basmati (suchego) 1 Mała cebula 350 ml Wody lub bulionu (circa about) Sól i pieprz Natka pietruszki Masło klarowane (do smażenia) Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryn razem z oliwą, koncentratem czosnkowym, 1 łyżeczką oregano i zamarynuj w tym mięso od 20 minut do 12 godzin. Rozgrzej(...)podsmaż, aż trochę zmięknie i się zeszkli. Dodaj ryż i smaż razem przez chwilę. Na patelnię wlej wodę lub bulion oraz resztki marynaty, w których był kurczak, oregano, sól, pieprz i wymieszaj. Ułóż mięso na górze, a na mięsie grubo pokrojone plastry cytryny i przykryj pokrywką. Piecz przez około 45-50 minut, aż ryż wchłonie płyn, a kurczak się upiecze

Oslov.
Rillettes z łososia i zielonego pieprzu 181

ziaren czarnego pieprzu 300 g filetów z łososia 100 g wędzonego łososia, w cienkich plasterkach 60 g masła miękkiego 2 łyżeczki startej skórki z cytryny 1 łyżka zielonego pieprzu Przygotowanie W średnim rondelku wymieszałem wodę z winem. Dodałem grubo posiekaną cebulę, liść laurowy i czarny pieprz. Zagotowałem. Dodałem filet z łososia, zmniejszyłem ogień i gotowałem bez przykrycia ok. 5 minut

R'n'G Kitchen
Domowa chińszczyzna 352

czerwona papryka; 250 g pieczarek; 2 ząbki czosnku; Pęczek szczypiorku; 300 g białego ryżu; 2 + 4 łyżki sosu sojowego, jasnego;  Sok wycisnięty z 1/2 cytryny; 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej + 500 ml zimnej wody; Przyprawy: przyprawa do potraw chińskich, curry, imbir,  sól, pieprz; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso umyć, osuszyć(...)oczyścić z błon, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy (2 łyżki) i sok z cytryny i wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na min. 30 minut. Marchwki umyć, osuszyć, obrać, pokroić w słupki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w paseczki. Cebule obrać, pokroić w pióra. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić

Gospodyni Miejska
Pyszne danie z ryżu i soczewicy z .. 132

szklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając

mojej kuchni
Pyszne danie z ryżu i soczewicy z .. 127

szklanka soczewicy brązowej 2 łyżeczki kminku 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 li ście laurowe 2 paski skórki cytryny, o długości około 2,5 cm każdy 2 duże cebule sól i pieprz Wykonanie Wypłukać ryż , a następnie zalać woda tylko tyle ,aby był zakryty , dodać 2 łyżeczki soli. Moczyć w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Wypłukać w zimnej wodzie soczewice(...)kminkiem, 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Gotować 2-3 minuty Włożyć ryż. Wymieszać. Dodać liście laurowe i skórkę z cytryny . Całość doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel zmniejszyć ogień i gotować przez 20 minut, aż cała woda zostanie wchłonięta. Na patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę, na średnim ogniu. Dodać cebulę i smażyć, cały czas mieszając

w mojej kuchni
Tarta z wiśniami na zimno 615

150g herbatników 80g masła KREM 250g mascarpone 150ml śmietanki 30% 2 łyżki domowego cukru z wanilią FRUŻELINA 400g wiśni 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki domowego cukru z wanilią 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody Wykonanie: - tortownicę wyłożyć na spodzie i po bokach papierem do pieczenia - herbatniki rozdrobnić w malakserze na piasek(...)schłodzić - wiśnie umyć, wydrylować, część zostawić w całości, a część przekroić na pół - owoce przełożyć do rondelka, dodać sok z cytryny oraz domowy cukier waniliowy, całość zagotować, uważając, żeby wiśnie się nie rozpadły - mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać, aby nie potworzyły się grudki - gotować przez chwilę, aż mieszanka zgęstnieje i utworzy

Smakołyki Bereniki
Jesienna herbata- wspomnienie lata 154

szklanki * suszone maliny- 3 łyżki * suszone kwiaty dzikiej róży- 3 łyżki * suszona lipa- 3 łyżki * suszone liście mięty- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * miód- do smaku Do rondelka wlać lekko ciepłą wodę oraz wsypać składniki, dodać miód (odstany miód wykazuje większe prozdrowotne działanie) i odstawić na 10-12 godzin, aby uwolnił się bukiet smaków i aromatów

Kraina Miodem Płynąca
Konfitura z czerwonej porzeczki. Domowe przetwory. 168

typu naleśniki czy placuszki, jak i dodań wytrawnych typu pieczone mięsa, czy wędliny. Polecam :) Składniki - 1 kg czerwonej porzeczki - 60 dag cukru - sok z jednej cytryny Wykonanie Porzeczki dokładnie płuczę pod zimną bieżącą wodą. Przekładam na sito, jak woda odcieknie, obieram z szypułek. Obrane owoce przekładam do garnka, zasypuję cukrem, delikatnie mieszam i odstawiam na 2-3 godziny aż puści(...)delikatnie mieszam aż się zagotuje. Zmniejszam ogień i gotuję jeszcze jakieś pół godzinki na wolniutkim ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Pod koniec gotowania dodaję sok z cytryny. Jeszcze ciepłe konfitury przekładam do uprzednio umytych i wyprażonych słoiczków do pełna. Mocno zakręcam i pasteryzuję około 10 minut. Z podanej porcji wyszło mi 7 małych słoiczków. Widocznych na zdjęciu

Kuchnia z widokiem na ogród
Smoothie pomarańczowo-brzoskwiniowe 147

syropie 3 pomarańcze 1 cytryna kostki lodu Wykonanie tradycyjne: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do miski włożyć, brzoskwinie, obrane pomarańcze (podzielone na mniejsze cząstki) i cytrynę (bez pestek). Zmiksować całość i dodać kostki lodu lub wodę - jeśli nie lubimy by całość była bardzo gęsta. Wykonanie w Thermomixie: Odsączyć brzoskwinie z syropu. Do naczynia miksującego włożyć: brzoskwinie, obrane pomarańcze i cytrynę

Mania Wypiekania
Domowy hummus z jagodami goi 275

się jako dip, dodatek do chleba czy może być podane z pieczonymi mięsami. Puszka (400g.) ciecierzycy [waga razem z zalewą] lub ok 150g. ciecierzycy suchej. 1 łyżeczka soku z cytryny Jagody goi 1 ząbek czosnku 5 łyżek pasty tahini 1 łyżeczka kuminu, czyli kminu rzymskiego Oliwa lub olej o neutralnym smaku Sól Pieprz Przygotowanie hummusu zaczynami od ciecierzycy. To podstawowy(...)minut (można ugotować na parze) i również przekładamy do naczynia. Do ciecierzycy dodajemy pozostałe składniki: Pastę tahini (5 łyżek), łyżeczkę soku z cytryny, czosnek, kumin, oliwę (ok. 2 łyżki). Jagody goi zalewamy wodą i czekamy, aż zmiękną. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Część jagód dodajemy do pozostałych składników, a część siekamy i dodamy już po zblendowaniu, by były wyraźnie widoczne

MarcinChef
Mini pączki z jagodami / Mini blueberry beignets 197

English Mini pączki z jagodami (50-60 mini pączków) Składniki: 2 1/4 łyżeczki drożdży instant/suszonych 3/4 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 jajko, rozbełtane 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/2 szklanki mleka 3 1/2 – 4 szklanki mąki 2 łyżki miękkiego masła 1 szklanka jagód (jeżeli(...)mrożone, wymieszaj z 1 łyżką mąki) olej do smażenia cukier puder do serwowania Przygotowanie: W misce miksera wymieszaj końcówką do ciast drożdże, wodę i cukier i odstawi na około 5 minut. Dodaj sól, jajko, wanilię, skórkę z cytryny i mleko, po czym wymieszaj. Następnie wsyp 3 szklanki mąki, a gdy ciasto zacznie się formować dodaj masło i miksuj aż się

karmelowy
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 224

szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą

wyzwania kuchenne