łyżki śmietany 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka mąki łyżeczka cukru (można pominąć) pęczek koperku 2 łyżki szczypiorku sól WYKONANIE Kapustę szatkujemy,dolewamy szklankę wody i dusimy aż kapustka zmięknie. Następnie dodajemy sok z cytryny,cukier,szczypiorek i mąkę.Dusimy jeszcze chwilkę ok.3-5 min.mieszając od czasu do czasu.Na koniec dodajemy śmietanę i solimy do smaku. Kapustka najlepiej smakuje
Mała w garnku mieszaśredniej wielkości gołąbków: 300 g świeżego łososia 100 g brązowego ryżu główka młodej kapusty lub kapusty włoskiej cebula dymka sól, pieprz połówka cytryny Ryż płuczemy, a następnie gotujemy przez 30 minut, Ilość wody powinna być dwa razy większa niż ilość ryżu. Oczyszczonego łososia układamy na folii aluminiowej, skrapiamy sokiem z cytryny, Posypujemy pieprzem i solą. Folię zawijamy i wkładamy
Miksturownikmielonej kolendry 1 łyżka soku z cytryny sól, biały pieprz Jajka gotuję na twardo (8 minut od momentu zagotowania), następnie studzę je, zalewając zimną wodą. Obieram, przekrawam, wyjmuję żółtko - rozcieram je z sokiem z cytryny na pastę, białko natomiast bardzo drobno siekam. Szałwię siekam, tak jak i obrany czosnek i kapary, które uprzednio dokładnie odsączam z zalewy (najlepiej
W kuchni Karmel-itkiziarenka ziela angielskiego 1łlodyga selera białego duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku z cytryny Ośmiornicę i mątwę rozmrażamy i dobrze płuczemy pod bierzącą wodą. W przypadku świeżej ośmiornicy przecinamy worek, usuwamy wnętrzności. Wycinamy oczy i wyłuskujemy „ząb”, który znajduje się w środku, pomiędzy mackami. Dokładny opis oczyszczania ośmiornicy znajdziecie post(...)oliwek. Doprawiamy pieprzem i solą. Z solą radzę uważać, z reguły jej nie potrzeba, ponieważ mięso jest wystarczająco słone od wody morskiej. Odstawiamy na parę godzin do lodówki. Wyciągamy z lodówki 15 minut przed podaniem. Skrapiamy sokiem z cytryny lub podajemy cytrynę w cząstkach. smacznego
Mia Cucina Sofietapołowy cytryny lub więcej zależy od upodobań 3 łyżki żelatyny 300 ml śmietany 30%zimnej. Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody i odstawić. W garnku umieścić truskawki, cukier, sok z cytryny. Podgrzać, wymieszać, zagotować. Zmiksować blenderem na puree. Zdjąć z palnika. Do gorącego sosu dodać żelatynę, dobrze wymieszać, by się całkowicie rozpuściła. Wystudzić do temperatury pokojowej. Śmietanę kremówkę ubić
Malinowe Pocałunkigaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość wg upodobania, lecz nie mniej niż 1/2 szkl. 0,60 zł woda – 1 szklanka [250 ml] pomarańcza – 1 szt. [300g] 2 zł cytryna – 1 szt. [100g] 1 zł limonka – 1 szt. [100g] 1,50 zł ziarna kolendry – 1 łyżeczka 0,50 zł wanilia(...)Razem 8 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min) Cytrusy szorujemy pod bieżącą wodą i ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę
Nerds Kitchengaza Składniki Koszt cukier – 1 szklanka [200g] – można zmniejszyć ilość wg upodobania, lecz nie mniej niż 1/2 szkl. 0,60 zł woda – 1 szklanka [250 ml] pomarańcza – 1 szt. [300g] 2 zł cytryna – 1 szt. [100g] 1 zł limonka – 1 szt. [100g] 1,50 zł ziarna kolendry – 1 łyżeczka 0,50 zł wanilia(...)Razem 8 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW (5 min) Cytrusy szorujemy pod bieżącą wodą i ścieramy z nich skórkę na najdrobniejszych oczkach tarki. Startą skórkę mieszamy w miseczce z 1 łyżką cukru i odkładamy na bok. Wyciskamy sok z limonki i cytryny. Ziarna kolendry miażdżymy poprzez dociśnięcie boczną stroną noża. Imbir obieramy za pomocą łyżeczki (zeskrobujemy z niego skórkę
Nerds Kitchengarść zielonych winogron bez pestek Zaczynamy od opłukania i przygotowania piersi. Z każdej podwójnej piersi otrzymamy cztery kotlety. Nastawiamy wodę na makaron. Dwa jajka wbijamy na głęboki talerz i rozbełtujemy. Na płaski talerz ocieramy skórkę z całej cytryny, dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku i łyżkę świeżego tymianku. Dosypujemy bułkę tartą, sól i pieprz- dobrze mieszamy. Rozgrzewamy patelnię(...)oliwą do smażenia. Kotlety maczamy w jajku, panierujemy i smażymy na złoto. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i gotujemy 9 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, dodajemy trzy łyżki masła, sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny i łyżkę tymianku. Dobrze mieszamy. Sałatę lodową kroimy w duże kawałki. W szklance mieszamy oliwę, sok z 3/4 cytryny, trzy łyżeczki cukru i sól i pieprz
les mirabellesnajbardziej klasycznej postaci, gdzie jedyną fanaberią jest wspomniana już skórka z cytryny. Składniki: Korzeń chrzanu (masa po obraniu ok 180g), sok z cytryny + skórka z jednej cytryny, sól, cukier. Korzeń chrzanu moczyć w wodzie przez co najmniej godzinę, następnie obrać i utrzeć ręcznie na małych oczka głęboko oddychając i nie wstydząc się łez. Utarty chrzan parzymy wrzątkiem na sitku(...)jeszcze bardziej skuteczna, choć niekoniecznie przyjemna dla wszystkich - dzieci zażyły i im sie miny wykrzywiły, ale potem miały z siebie niezły ubaw. Na końcu dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, solimy i słodzimy wg uznania i po wymieszaniu odstawiamy do lodówki. Z tego jednego korzenia wyszło ponad 200 ml chrzanu, który zmieścił się
Delicious Titbitsokoło 10cm, szerokości 22cm). Babka drożdżowa z bakaliami Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej 100g śmietany 18% 80g cukru pudru 60ml letniej wody 25g drożdży 4 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego skórka otarta z 1 cytryny szczypta soli 80g masła 150g bakalii (suszone morele, żurawina i daktyle, orzechy włoskie) LUKIER CYTRYNOWY 150g cukru pudru 3-4 łyżki soku(...)cytryny Wykonanie: - składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, zrobić w niej dołek, umieścić w nim rozkruszone drożdże i 60ml letniej wody, składniki w dołku wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - bakalie sparzyć wrzątkiem, posiekać na średniej wielkości kawałki - żółtka roztrzepać z cukrem
Smakołyki Berenikikilka kropel esencji rumowej Żelka Borówkowa: 200 g borówek 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru (ale lepiej posmakować i dodać według swojego smaku) 1 czubata łyżeczka żelatyny Dodatkowo: kilka borówek do dekoracji perełki cukrowe wódka do nasączenia biszkoptu lub słaba herbata odrobina cytryny 1 łyżeczka sproszkowanej aronii do zabarwienia rozetek (kupuje w biedronce firmy goBIO) Biszkopt(...)około 25 minut. Upieczony odkładamy do ostudzenia, ostudzony wyjmujemy z blaszki, jeśli ma górkę to go odwracamy. Żelka 2. Żelatynę namaczamy w około 20 ml zimnej wody. Borówki blendujemy na gładko, zagotowujemy z cytryna i cukrem, zdejmujemy z gazu i dodajmy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia się jej. Talerzyk głęboki lub inny pojemnik o średnicy mniejszej niż tort wykładamy folia
Gotowanie...to proste !masła lub oleju np. kokosowego 150 g (1 i1/2 szklanki) ryżu, najlepiej basmati lub jaśminowego 200 g ciecierzycy z puszki * 1 cytryna 50 g suszonych moreli 2 łyżki pestek dyni 300 ml gorącego bulionu lub wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, szczypta chili w proszku(...)gałka muszkatołową. Smażymy, często mieszając, przez około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Dodajemy ryż oraz sok i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy posiekane morele i odsączoną ciecierzycę. Mieszamy i smażymy 1-2 minuty. Dolewamy gorący bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut, bez mieszania i otwierania. Wyłączamy ogień i zostawiamy
cool and mintyinternecie lub w sklepach z kuchnią bliskowschodnią. Sos jogurtowy: 2 łyżki masła 500 ml jogurtu naturalnego lub 400g labnehu 500 ml wody 1 łyżeczka suszonej mięty lub opcjonalnie za’ataru sok z 1 cytryny 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Na maśle smażymy czosnek i przyprawy, zalewamy wodą, gotujemy i wrzątkiem hartujemy jogurt lub rozpuszczamy labneh, zagotowujemy. Składanie: Pierożki
ladykitchenśmietany kremówki (38%) 160 g cukru sok z 5 cytryn 10 listków żelatyny dodatkowo: 400 ml śmietany kremówki (38%) Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać sok z cytryny, dokładnie zmiksować. Kremówkę ubić na pół-sztywno. Białka ubić na sztywno. Żelatynę odcisnąć, rozpuścić. Powoli wlewać do żółtek, cały czas miksując. Następnie partiami dodać
Pożeraczka, czyli raz adobrze