woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:363/1096)

Nalewka z tarniny, tarninówka 183

więc warto ją zabutelkować i cieszyć się z jej dobroczynnych walorów przez cały rok. Składniki: - 2 kg tarniny - 2 litry spirytusu - 500 ml wody - 1.2 kg cukru - 10-15 dag suszonych śliwek - sok z 2 cytryn - 2 laski wanilii - kora cynamonu - kilka goździków Po śliwki i przyprawy warto zajrzeć na stronę  Skworca . 1. Przemrożone owoce tarniny zalewamy spirytusem(...)wierzch słoja przykrywamy gazą i odstawiamy na 6 tygodni do macerowania. 2. Po 6 tygodniach zlewamy spirytus z sokiem. Gotujemy wodę, studzimy, dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i zalewamy słodkim syropem owoce tarniny, dodajemy śliwki, sok wyciśnięty z cytryn, rozcięte laski wanilii oraz przyprawy. Mieszamy i odstawiamy na 2-3 dni, codziennie mieszamy i lekko uciskamy owoce aby oddały resztę

Apetyczna babeczka
Cytrynowe spaghetti z pieczarkami i tymiankiem 198

spaghetti 250g brązowych pieczarek 1 ząbek czosnku sok i skórka z 1 cytryny 1/3 szklanki oliwy extra vergin (ok. 70ml) ½ łyżeczki soli morskiej  2 łyżki świeżych listków tymianku 1 pęczek natki pietruszki szczypta świeżo zmielonego pieprzu  2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie) W dużym garnku zagotuj wodę, posól ją kiedy zawrze i wrzuć makaronowe nitki(...)międzyczasie przygotuj sos: oczyszczone grzyby pokrój w plasterki i w dużej misce wymieszaj je z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, skórką oraz sokiem z cytryny, oliwą, solą oraz tymiankiem.  Pod koniec gotowania zaczerpnij odrobinę wody, w której gotował się makaron, a następnie odcedź. Makaron szybko przełóż do miski z sosem i delikatnie zamieszaj. Dodaj kilka łyżek wody pozostałej z gotowania

Roślinna - blog wegański
Frużelina truskawkowa babci Basi 217

zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru ,( w zależności od słodkości owoców ) 3- 4 łyżki soku z cytryny ( ilość zależy od słodyczy truskawek ) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 5 łyżkach wody. 2 płaskie łyżeczki żelatyny bez przypraw Cykoria, Sposób przygotowania : Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Odstawić do napęcznienia . Czyste wypłukane truskawki (bez szypułek(...)cukier . Podgrzewamy na średnim ogniu , mieszając aż rozpuści się cukier. ( W tym czasie truskawki puszczą dużo soku. ) Dodajemy sok z cytryny, Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – nie zagotowując i pozostawiamy na sam koniec przygotowania frużeliny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do wrzących truskawek (gotujemy tak jak kisiel ) , Zdejmujemy z ognia ! zaraz po tym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i studzimy . Podajemy

Pysznosci Babci Basi
Pikantna fasolka szparagowa z jajkiem 176

pietruszki kilka kropel soku z cytryny odrobina zielonego tabasco jajko kilka kropel oliwy szczypta soli i pieprzu Fasolkę gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Olej lniany mieszamy z przyprawami, posiekaną pietruszką i sokiem z cytryny. Jajko możemy zrobić sadzone ale ja wolę ugotować je w folii. W tym celu odcinamy kawałek folii spożywczej i układamy ją luzem na niewielkiej

Mienta blog
Rolada cytrynowa 162

pieczenia Cytrynowy krem z mascarpone ( nadzienie ): 250 g serka mascarpone, schłodzonego  około 170 g lemon curd, schłodzonego Nasączenie: 3 łyżki likieru cytrynowego Limoncello + 3 łyżki wody ( zamiast likieru może być sok z cytryny ) Wykonanie: Krem cytrynowy - lemon curd: Jajka i  żółtka roztrzepać w garnuszku rózgą kuchenną. Dodać sok , skórkę z cytryny, m ąk ę ziemniaczan ą , cukier

Opowieści z piekarnika
Ciasto agrestowe 307

kompotu agrestowego* 2 budynie waniliowe b/c 1-2 łyżki cukru* owoce z kompotu odsączone Bita śmietana: 500 ml kremówki 30% 1/3 szkl letniej wody 3 łyżeczki żelatyny Ale-raj Lukier: 50 ml soku z cytryny 1 szkl cukru pudru herbatniki szkolne  Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić(...)Bitą śmietanę rozsmarować na masie agrestowej.  Na śmietanie ułożyć herbatniki i polać lukrem cytrynowym.  Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. * Używam kompot w słoiku 1l. Jeśli nie będzie tyle soku można uzupełnić wodą. *W zależności jaki słodki jest kompot dodać 1-2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
Kalafior na zimę 111

różyczki, obgotować przez 5 minut w gorącej wodzie, odcedzić, przełożyć do przygotowanych wcześniej słoików, Przygotować zalewę: na każdy kilogram kalafiora bierzemy 1/2 litra wody, 3 łyżeczki cukru, pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1/2 cytryny, łyżeczkę soli. Zagotowujemy, gorącą zalewą zalewamy kalafior i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy pierwszego dnia 50 minut, drugiego dnia 25 minut. Taki kalafior najlepszy jest

Kuchnia Beaty
Eliksir młodości Hollywood: Koktajl pokrzywa-seler-jabłko 115

wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem oraz sód; witaminy: A, K, B2, C; sole mineralne, kwasy organiczne inne; korzystnie wpływa na pracę trzustki, wątroby oraz żołądka, przeciwdziała gromadzeniu się wody w organizmie, jest idealna na włosy, oraz na skórę. Seler: Oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, koi nerwy, wspomaga odchudzanie, ma zaledwie 21 kcal na 100 g Jabłko: wspomaga trawienie(...)mięty cytrynowej (liście mięty cytrynowej widoczne są na zdjęciu, jest to roślina która zaparzona daje fantastyczny aromat cytryny) opcjonalnie możesz użyć: odrobina soku z cytryny i mała gałązka zwykłej mięty Przygotowanie: 1. Pokrzywę zaparzyć wodą o temperaturze 80 stopni. Gorącą lecz nie wrzącą i zaparzać razem z miętą cytrynową. Bądź ze świeżą miętą i sokiem z cytryny. 2. Napar

KreatywnePiny
Lekkie ciasto z truskawkami, galaretką i mascarpone 74

łyżki oleju Krem:  250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki 30% ok 1/2 szklanki cukru pudru (dałam mniej) 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo:  świeże truskawki 2 galaretki truskawkowe + 500 ml gorącej wody Sposób przygotowania: 1. Zrobić biszkopt, białka ubić, dodać partiami cukier, a potem po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, zmiksować(...)minut do suchego patyczka. Przestudzić.  2. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, dodać cukier puder, sok z cytryny i mascarpone. Zmiksować, aż masa będzie gładka. Wyłożyć na biszkopt. Na kremie ułożyć połówki umytych wcześniej truskawek.  3. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać na krem i truskawki. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rosół rybny z pierogami z karpia. 190

kawałek korzenia selera opalona nad gazem cebula kilka ziaren ziela angielskiego  listek laurowy kawałek białej części pora sok z połowy cytryny  sól, pieprz Wykonanie: Rosół: Wkładamy rybę do garnka i zalewamy ją 2 litrami zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dokładnie zbieramy szumowiny i wkładamy pokrojone warzywa i przyprawy. gotujemy na wolnym ogniu(...)koniec gotowania dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładanie przecedzamy rosół przez gęste sitko.  Pierogi: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej i gorącą wodę, wyrabiamy elastyczne i gładkie ciasto.Przykrywamy je sciereczką i odstawiamy na ok 15 min.  Żurawinę zalewamy na ok 20 min zimną wodą, bułkę zalewamy mlekiem. Na odrobinie oleju podsmażamy pokrojoną

Malinowe Pocałunki
Lemoniada pietruszkowa z miętą 141

wody Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie:  W naczyniu miksującym ucieramy z miodem pietruszkę i miętę, do tego dodajemy sok z cytryny mi limonki. Jak już wszystko ładnie się zmieli i pietruszka z miętą puszczą soki dodajemy wodę. Wszystko mieszamy razem i odstawiamy na ok 10 minut ( można dłużej) następnie przez dość rzadkie sitko wszystko przecedzamy i rozlewamy do szklanek

Niezły Młynek
Sałatka jarzynowa nie do końca jarzynowa z wkładką mięsną 196

ziemniaków (może być więcej może być mniej) 6 marchewek (w ilości takiej jak ziemniaki) sól, ząbek czosnku, 1 łyżeczka kuminu, pół cytryny 4 łyżki majonezu pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewki pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki. Posolić, natrzeć z tartym czosnkiem, pokropić sokiem z cytryny

Smaki Brazylii
Nalewka z kwiatów fiołka (doskonała podczas przeziębień). 112

Składniki : 50 dkg kwiatów fiołka wonnego 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 0,5 l alkoholu 70 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,4 kg cukru 50 ml naturalnego syropu z czarnego bzu  Sposób wykonania :   K wiaty fiołka wrzuć do czystego słoja, zalej sokiem z cytryny, wymieszaj drewnianą łyżką tak, aby sok z cytryny był rozprowadzony(...)później co pewien czas wstrząsamy lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie przefiltruj trunek przez gazę , dodaj do niego wcześniej ugotowany i wystudzony syrop z wody i cukru oraz syrop z bzu czarnego, wymieszaj. Rozlej do butelek ( najlepiej z ciemnego szkła ), szczelnie zakorkuj i odstaw jeszcze na co najmniej 3 dni. Na butelki naklej etykiety z opisem

Przepisy i porady kulinarne
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 162

zamknięte w wodzie morskiej, prawie zawsze w 100% żywe małże. Czas przygotowania:15 minutPorcje: 4   Składniki:1 kg żywych muli w wodzie morskiej,1 szalotka,4 ząbki czosnku,1/2 szklanki cydru,1 cytryna,3 łyżeczki pikantnej konfitury z papryki lub posiekana chili, 1/2 kostki masła ziołowego,*1/2 pęczka natki pietruszki,sól i pieprz do smaku(...)cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku (im szerszy tym lepszy

SzczyptaSmaQ
Buraczki z czosnkem na zimę 1231

często przygotowuję słoiki na zimę. Mam z tego dużą satysfakcję i Wam również polecam.2 kilo buraków myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną octu lub soku z cytryny, aby nie straciły koloru.Gotujemy do miękkościok. 1,5 godziny, ale trzeba kontrolować,bo to zależy od wielkości warzyw. Odcedzamy, ostudzamy, obieramy i ścieramy na tarce do warzyw na dużych

Pasje Jolki