woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:354/1096)

Pączki hiszpańskie 132

mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).  Przygotowanie lukru:  200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/

Mania Wypiekania
Ekstrakt cytrynowy 129

się sprawdzi, ale wierzę w autorkę  oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania  dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrynowa chałwa słonecznikowa z daktylami. 153

Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 1 łyżeczka skórki z cytryny (skórka z połowy cytryny) 15 daktyli 5 łyżek tahini 2 łyżeczki stewii 2 łyżki soku z cytryny Przepis: 1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. 2. Lekko podprażone pestki słonecznika, blenderujemy na drobny pył, Najlepiej zrobić to partiami, chyba, że macie siekacz/malakser o dużej pojemności pojemnika. Posiekany

Fill The Bowl
Rozgrzewająca herbata na chandrę 139

Komentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego

Kuchenna Kontrrewolucya
Tarta z bananami i kajmakiem 128

nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze

Wielki apetyt
Botwinka z jajkiem 153

dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem

O kuchni z uczuciem
Ananas i mango 116

świeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce

Pink Envelope
Fakty i mity żywieniowe #2 130

zamiast słodzonych płatków śniadaniowych kupuj zwykłe, owsiane i dodawaj   do nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy

Powiedz dietom nie
Pomarańczowiec 225

pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Biały Barszczyk babci Jadzi 173

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 206

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Jak wzmocnić odporność? 133

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 135

łyżek masła, krojonego na drobne kawałki  ¼ szklanki miodu (dałam więcej)  2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny  2 jajka, roztrzepane  ¼ szklanki ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych

KUCHARNIA
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 139

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 159

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki