woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:346/1096)

Orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa z wanilią 182

smak o niebo lepszy niż klarowna i przejrzysta lemoniada bez dociskania :) * rabarbar- 500 g (najlepiej tylko różowa część) * woda- 1,5 litra * cukier trzcinowy- 3/4 szklanki * laska wanilii- 1 szt. * cytryna- 1/4 szt. * mięta- 3 dorodne gałązki  Rabarbar pokroić i przełożyć do garnka. Wsypać cukier, dodać wyskubane ziarenka z wanilii (skórkę również włożyć), zalać wodą i zagotować. Gotować około

Kraina Miodem Płynąca
Chłodnik truskawkowy 116

świeżą miętą. Jeżeli macie ochotę na inne owocowe chłodniki to zajrzyjcie tutaj .  Składniki na 2 porcje: 1/2 kg truskawek (waga z szypułkami) 1/2 szklanki wody 2 łyżki miodu, np. rzepakowego sok z cytryny (lub kwasek cytrynowy) imbir do dekoracji jogurt naturalny mięta Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać połowę szklanki wody, dodać truskawki

Ugotować
Mini keksy kokosowe z figami 154

łyżeczka proszku do pieczenia syrop figowy: 4-5  suszonych   fig 2 łyżki płynnego miodu 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny  Wykonanie -Figi umyć,  namoczyć / kilkanaście  minut/  w wodzie ,  osuszyć i  pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować  tłuszczem, piekarnik nastawić na  180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową(...)piec ok. 20-25  minut. -Przygotować syrop. Figi  drobno pokroić, zalać 3/4  szklanki wody, odstawić na 10 minut  i mieszając gotować na małym  ogniu do całkowitego odparowania płynu. -Owoce  przestudzić, dodać miód ,cynamon i sok z cytryny ,wymieszać. -Gotowym syropem polać przestudzone kleksiki

Zakamarki mojej kuchni
Dorsz gotowany na parze 301

przydomowego ogródka. Pycha :)Dorsz gotowany na parze:Składniki:duży filet z dorszacytrynakoperekWykonanie:1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić na 4 lub 5 kawałków.2. Kawałki dorsza ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki.3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza

Pasja Smaku
Smaki Portugalii – 3 pyszne desery 228

odrobinę portugalskiej słodyczy, warto przygotować: Espera Marido – czyli „Czekając na męża” Składniki: 25 dag cukru 1/2 szklanki wody 6 jajek cynamon do posypania Wsypujemy cukier do wody, mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania rzadkiego lukru, odkładamy do schłodzenia. Następnie dokładnie ubijamy jajka i łączymy je ze schłodzonym lukrem. Masę ponownie wstawiamy na mały ogień(...)posypując go cynamonem. Smacznego Arroz doce Składniki: 125 g ryżu 150 g cukru 1 łyżka masła 750 m mleka 3 żółtka skórka z cytryny 1 laska cynamonu cynamon w proszku Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wchłonie wodę (proporcje ryżu i wody 1:1). W drugim garnku zagotowujemy mleko z laską cynamonu i skórką z cytryny

Słodkie okruszki
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem 135

kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy. Umyte i osuszone papierowym(...)układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy sok z cytryny oraz cukier oraz przyprawy do smaku i zagotowujemy. Powstałym sosem zalewamy makaron i kurczaka z warzywami.    Pieczemy w 180 stopniach C bez przykrycia

Pyry na Gaz
CHŁODNIK Z BOTWINKI 107

pieprz  jajka do podania  Przygotowanie: Botwinkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, łodyżki z liśćmi posiekaj.  Do garnka nalej 1 szklankę wody wrzuć buraczki i gotuj do miękkości.  Następnie dodaj liście, sok z cytryny oraz cukier, gotuj jeszcze 2-3 minuty. Wywar pozostaw do ostudzenia, ja włożyłam do miski z zimną wodą.  Do ostudzonego bulionu dodaj

Kukuleczki
Tartaletki mleczne z ricottą i musem z malin 230

cukru pudru 2 żółtka 150 g masła płaska łyżeczka proszku do pieczenia ew. 1-2 łyżki zimnej wody Masa serowa: 250 g ricotty 100 g naturalnego twarożku 1/2 szklanki skondensowanego słodzonego mleka 2 białka op. cukru waniliowego skórka otarta z połowy cytryny Mus malinowy: 300 g mrożonych malin 2 łyżki cukru łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 2 łyżeczki mąki(...)wierzch masy serowej zetnie się. Wyjąć z piekarnika, przestudzić. W czasie pieczenia przygotować mus. Maliny zasypać cukrem i ugnieść. Dodać sok z cytryny i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito. Sok zagotować. W niewielkiej ilości wody (ok. 1/3 szklanki) rozpuścić mąkę, wlać małym strumieniem do gotującego soku, cały czas mieszając. Po zgęstnieniu zdjąć z ognia. Przestudzony mus można włożyć do rękawa

Czerwień i błękit
Risotto z botwinką 183

też już oczarowało? Risotto z botwinką Potrzebujesz: 1 cebulę 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju roślinnego 1 pęczek botwinki 3,5 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 100ml wytrawnego białego wina 200g suchego ryżu 20g twardego wyrazistego sera (np. Parmezan, Grana(...)masła sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Botwinkę umyj. Buraczki obierz i pokrój w kostkę - ugotuj w wodzie z solą i cukrem. 2. Kiedy buraczki zmiękną dodaj do nich posiekane liście i łodyżki botwinki i sok z cytryny - gotuj przez 2-3min. 3. Cebulę pokrój w kosteczkę, czosnek posiekaj i podsmażaj na rozgrzanym oleju

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Botwinka z jajkiem 130

Kawałek selera lub 1 mały młody Pęczek botwinki z buraczkami 4 ziemniaki Gęsta kwaśna śmietana Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Ocet lub sok z cytryny Jajka ugotowane na twardo Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy kurczaka. Szumujemy. Dodajemy pokrojone warzywa razem z kilkoma liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy kurczaka, mięso oddzielamy od kości, kroimy na mniejsze

Smaki Ewy
Mus z jabłek do słoiczków 127

zrobienie musu z jabłek, który doskonale sprawdza się do naleśników, do pieczywa...  Składniki: * 2,5 kg obranych oczyszczonych i pokrojonych jabłek (papierówki) 3 łyżki wody 6   łyżek cukru sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny ¼   łyżeczki mielonego imbiru * Podaję proporcje na 2,5 kg pokrojonych jabłek. Ja zrobiłam mus z podwójnej porcji. Nie podaję też ile jabłek miałam(...)przywarły do dna. Woda szybko wyparowała a jabłka prażyły się zmniejszając swoją objętość. Po około 10 minutach gotowania część jabłek rozpadła się na mniejsze cząsteczki.   Masa jabłkowa zaczęła gęstnieć. Teraz jest czas, żeby masę albo zblendować, albo przetrzeć przez sito. Ja zrobiłam to za pomocą blendera. Na koniec wlałam sok z ćwiartki cytryny, wsypałam odrobinę imbiru. Trzeba spróbować

Kuchnia u Krysi
TORT SACHERA - PODEJŚCIE 1. 194

formy,  odwijam z papieru i kroję na dwa równe blaty. Odstawiam. nadzienie: *** 250 g dżemu morelowego 100g dżemu wiśniowego sok z 1/2 cytryny (do zagęszczenia masy) ok. 50 ml rumu 50g cukru 60 ml wody W małym rondlu mieszam wodę z cukrem, doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i dodaję 2/3 podanej ilości rumu. Powstałym syropem obficie nasączam biszkopt(...)był suchy i miał bardzo lekko alkoholowy posmak (oba blaty muszą być nasączone!). Dżem mieszam z łyżką wody, miksuję blenderem, by zmielić owoce na gładką masę. Wrzucam do rondelka, doprowadzam do wrzenia, dodając sok z cytryny. Gotować, póki masa nie zacznie gęstnieć. Jeśli to nie następuje,  przeczytaj wskazówkę (***). Zdejmuję z ognia, mieszam z pozostałym alkoholem. Jedną trzecią masy morelowej

W kuchni Karmel-itki
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 248

dodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna(...)miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 189

dodać łyżeczkę soku z cytryny (kwas cytrynowy ścina jajo, dlatego najpierw rozprowadzam jajo w kruszonce) . Zmiksować wszystko do momentu, gdy zawartość misy zaczyna się zlepiać ze sobą (ważne, aby ciasta nie wyrabiać zbyt długo, gdyż nie będzie kruche, a twarde) . Ręcznie szybko uformować kulę (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody). Przygotować ciasto na tartę (wersja ręczna(...)miski, dodać sól, zimne masło pokrojone w kostkę i jajo. Wszystko rozcierać zimnymi palcami na kształt kruszonki, następnie dodać sok z cytryny i szybko zagnieść na kształt kuli (gdyby ciasto nie chciało się zlepiać dodać odrobinę zimnej wody) 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny Kulę spłaszczamy, owijamy folią spożywczą

Moja Delicja