woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:348/1096)

Rozgrzewająca zupa krem z dyni i quinoy z imbirową nutą (bez glutenu, bez laktozy, wegańska) 140

gram obranej i wypestkowanej dyni piżmowej 1 średnia cebula kawałek świeżego imbiru (około 7 - 8 cm)   150 ml mleka kokosowego 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oleju kokosowego 1 litr wody szczypta chilli czarny sezam (opcjonalnie)  sól Wykonanie: Drobno posiekaną cebulę i starty imbir podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, solimy, dodajemy(...)szklanki wody i dusimy wszystko razem około 5 minut. Przekładamy warzywa do garnka z wrzątkiem i gotujemy, aż dynia będzie miękka. Dodajemy quinoę i mleko kokosowe, doprawiamy solą i chilli, chwilę gotujemy. Zdejmujemy z ognia, gdy zupa trochę przestygnie dodajemy sok z cytryny, dokładnie blendujemy i podajemy posypaną czarnym sezamem i odrobiną chilli. Smacznego

Quinoa Raz!
Brokuł Zapiekany pod Parmezanem 236

kremówki 30% ok. 60 g sera parmezan (ja użyłam greckiego kefalograviera, bo jest podobny do parmezanu) zioła prowansalskie sól  świeżo zmielony pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Brokuła ugotowałam w dobrze osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Ugotowałam go al dente, dosłownie kilka minut. Formę ceramiczną nasmarowałam masłem, posypałam startym serem i na to poukładałam różyczki brokuła. Same różyczki

Blondynka Gotuje
Szarlotka 121

łyżki stołowe zimnej wody Farsz: jabłka, min. 1 kg, ale jak dla mnie im więcej, tym lepiej cukier waniliowy, 1 opakowanie kilka łyżek wody do duszenia jabłek sok i skórka z 1 cytryny na 1 kg jabłek, ja użyłam ok 2 kg owoców i 2 cytryny :) kilka ziarenek soli opcjonalnie rodzynki, cynamon Wykonanie: Mąkę, margarynę, cukier, sodę i sól mieszamy(...)się drobne okruszki ciasta. Następnie dodajemy 4 łyżki wody i ugniatamy do momentu, aż postanie jednolite ciasto, które przekładamy do lodówki na ok 1 godzinę. W wolnym czasie przygotujemy jabłka, które obieramy, wydrążamy nasiona Kroimy w plasterki i dusimy na wolnym ogniu. Do jabłek dodajemy opakowanie cukru pudru, sok z cytryny (ilość wg Waszego smaku i upodobań) oraz skórkę otartą

Taste Of My Day
Dżem z malin 130

cukru sok z 1/2 cytryny 3 słoiki o pojemności 400 ml Jak zrobić dżem z malin? Maliny delikatnie umyć pod bieżącą wodą, włożyć do garnka o grubym dnie dodać cukier i sok z cytryny. Gotować na niezbyt dużej mocy palnika około 1,5 - 2 godziny, aż płyn nieco odparuje i masa z malin zacznie na dnie delikatnie gęstnieć. Oczywiście, masę

Kuchcik gotuje
Hummus pomidorowy 162

150g suszonych pomidorów w oleju (ok. pół słoiczka) 4 łyżki pasty tahini 3 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 30 ml oliwy sól, pieprz do smaku Dodatkowo  posiekana pietruszka do posypania Sposób przygotowania Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody(...)opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę. Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami

pink envelope
Surówka z marchewki, pietruszki i jabłka do obiadu 82

jabłka składniki i przyprawy: 2-3 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 jabłka 1 łyżka posiekanej pietruszki sos do surówki: 1 łyżka octu ryżowego albo soku z cytryny 1 łyżka cukru 3 łyżki wody 3 łyżki oliwy sól Wszystkie składniki na sos do surówki zemulgować, doprawić według własnego smaku. Przepis na surówkę z marchewki i jabłka : Krok 1. Obraną marchew, pietruszkę

Moja Książka Kucharska
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2265

jajko L – 2 szt * cukier – 80 g * olej – 125 ml * maka pszenna – 180 g * proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki PONCZ: * woda z cukrem i sokiem z cytryny MASA CZEKOLADOWA: * śmietana 36% – 250 ml * biała czekolada – 200 g * żelatyna – 1 pełna łyżeczka * wrzątek – 50 ml MASA BORÓWKOWA: * mascarpone

Ostra na Słodko
Keto tort wiosenny (Paleo, LowCarb) 99

łyżki soku z limonki (patrz składniki biszkoptu) 2 łyżki wody 4 krople stewii w płynie Zielony krem 250 g awokado 150 g gęstego mleka kokosowego 30 ml Metaxy 65 g białej czekolady z matchą (niskowęglowodanowej - link do przepisu w treści posta) 20 kropli stewii w płynie 1 łyżeczka wody różanej Sposób przygotowania Biszkopt Rozdzielić białka od żółtek. Białka ubić(...)średnicy ok. 20 cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez ok. 20 minut. Wystudzić. Przekroić na 2-3 blaty, skropić odrobiną rozcieńczonego wodą i posłodzonego stewią soku z cytryny i przełożyć kremem z awokado. Zielony krem Dokładnie zblendować wszystkie składniki poza czekoladą. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub na małym ogniu. Wmieszać delikatnie do kremu z awokado

Modern Cave Girl
Brzdąc na śmietanie 131

mikrofalówki aby żelatyna się rozpuściła ale uważać aby jej nie zagotować. Rozpuszczoną żelatynę powoli dodać do masy śmietanowo - kakaowej i znów wszytko wymieszać mikserem. Poncz Do wody dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać do rozpuszczenia cukru. Przygotowanie/składanie ciasta: Spodnią cześć biszkoptu przełożyć do formy i dokładnie napączować. Dopiero wtedy nałożyć pierwszą warstwę ( nieco mniejsza połowa) kremu

W garach u Gosi
Rolada karpatkowa 124

dodać,  delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części i każdą piec na takiej samej blaszce co karpatki. Czekoladowe ciasto możemy naponczować herbatą owocową lub ewentualnie wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Masa :Na mleku z dodatkiem 2 łyżek cukru  ugotować budyń. Do gorącego wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Do wystudzonego budyniu dodać margarynę i ucierać na gładko

Moje domowe kucharzenie
TORCIK BISZKOPTOWY Z MASĄ ŚMIETANOWĄ Z WIŚNIAMI 129

masa śmietanowa z wiśniami:  500 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone cukier puder do smaku 2 szklanki wydrylowanych wiśni z syropu poncz: 3 szklanki przegotowanej wody cukier do smaku sok z cytryny- wedle uznania masa na wierzch: 330 ml śmietany 30% 250 g mascarpone dodatkowo: owoce do dekoracji Wykonanie: *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy

Z Majeczką w kuchni
SURÓWKA Z SAŁATY I JAJEK DO OBIADU 111

surówkę z sałaty do obiadu. Przepis na szybką surówkę obiadową Przygotowanie surówki krok po kroku: Krok 1. śmietanę wymieszać z solą, cukrem i sokiem z cytryny liście sałaty opłukać, otrzepać z wody i osuszyć papierowym ręcznikiem. Następnie pokroić w paseczki jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i grubo posiekać Krok 2. W salaterce umieścić sałatę i polać śmietaną. Lekko

Moja Książka Kucharska
Sałatka Shawarma z sosem tahini 107

wędzonej 1/2 łyżeczki Mielonej kurkumy 1/2 łyżeczki Płatków chili 2 łyżki Oliwy z oliwek Sól i pieprz (do smaku) Dressing Tahini 1 łyżka Tahini Sok z cytryny Sól i pieprz (do smaku) Woda Składniki marynaty mieszamy i marynujemy w nich mięso przynajmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Mięso smażymy ok. 4-5 minut z każdej strony lub pieczemy w temperaturze

Oslov.
Dietetyczny tort z kremem bananowym 214

400g jogurtu greckiego  4 łyżki erytrolu/ksylitolu  4 łyżeczki żelatyny  Kilka kropel cytryny  Przygotowanie:  Banany miksujemy z jogurtem, ksylitolem/erytrolem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wody. Dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki na 20 minut. Biszkopt ponownie wkładamy do formy, skrapiamy odrobiną mocnej herbaty z rumem. Przekładamy 3/4 masy i przykrywamy drugim biszkoptem

Czarnawisienka
Ananas i mango 65

świeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce […] Artykuł Ananas i mango pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Pasta z zielonego groszku 133

soku z cytryny – sól, świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Groszek gotuj w osolonej wodzie do miękkości. Dokładnie odcedź i przelej zimną wodą. Przełóż do pojemnika blendera. Dodaj listki mięty, ząbek czosnku, sok z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem. Wszystko zmiksuj, aż do rozdrobnienia składników. Stopniowo dodawaj oliwę z oliwek. Ponownie miksuj, aż składniki się połączą. Konsystencja pasty

I LOVE LIFE
Sałatka z roszponką, ogórkiem, awokado i jajkiem w koszulce 170

mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4  małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina soku z cytryny jajko w koszulce 1 l wody 1 łyżka octu szczypta soli 1 jajko do dekoracji  przyprawa do dań z jajek* *mieszanka suszonego szczypiorku, koperku, bazylii, cebuli, czerwonej i zielonej papryki, natki pietruszki oraz

Ugotować
Hummus 119

łyżek oliwy z oliwek szczypta kuminu sól i pieprz Przygotowanie: Jeżeli wybieramy ciecierzycę świeżą, należy pamiętać, żeby ją moczyć przynajmniej przez noc z sokiem z cytryny. Po czym gotować w nowej wodzie około 1h - 1,5 h, aż będzie miękka. Ciecierzycę z puszki odcedzić i zostawić wodę z ciecierzycy. Wszystkie składniki wrzucić do blendera. Dodawać stopniowo wodę z ciecierzycy, żeby

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
TORT RÓŻANY OMBRE 156

przełożenia blatów: 250 g śmietany 36% 250 g mascarpone 100 g białej czekolady 100 g konfitury różanej Do nasączenia biszkoptu: kieliszek nalewki różanej 100 ml wody przegotowanej wyciśnięty sok z połowy cytryny Krem do dekoracji: 200 g masła 1 szklanka cukru pudru różowy / czerwony barwnik spożywczy SPSOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę

RAROSSA
Sałatka z jajkiem i serkiem wiejskim 196

rzodkiewek 2 pomidory 2 ogórki gruntowe 3 jajka ugotowane na twardo opakowanie serka wiejskiego świeżo mielony pieprz kolorowy Dresing: 4 łyżki oleju 1 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody sól Warzywa dokładnie myjemy. Sałatę osuszamy i rwiemy na małe kawałki. Ogórka obieramy i kroimy razem z rzodkiewką na plasterki. Pomidory kroimy w ósemki. Wszystko wrzucamy

PatiGotuje
ŁABĘDZI PUCH 179

szkl cukru cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 250 g miękkiego masła Posypka: łyżka masła 100 g wiórków 3 łyżki cukru Poncz: Szklanka przegotowanej wody dwie łyżki cukru sok z cytryny Dodatkowo: Frużelina malinowa lub słoiczek dżemu malinowego (może być inny), Rafaello  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany

RAROSSA
"Ptasie mleczko" z quinoy z sosem z mango i rabarbarowym "kawiorem" (bez gluenu, bez laktozy, bez cukru) 180

gotujemy mieszając cały czas, następnie łączymy ze zblendowaną quinoą i wylewamy do silikonowych foremek, chłodzimy.  Mango blendujemy, przecieramy przez sitko i mieszamy z sokiem z cytryny. Rabarbar gotujemy w niewielkiej ilości wody, tak aby po obciśnięciu uzyskać około 100 ml wywaru. Dosładzamy go 1/2 łyżki erytrolu, dodajemy 1/2 łyżeczki agaru i gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając

Quinoa Raz!
Wiosenny koktajl oczyszczający ze szpinaku, kiwi i awokado 142

pozyskać przeczytasz  tutaj . Składniki: 2 garście szpinaku 1/2 awokado 2 owoce kiwi 2 łyżki rzeżuchy 1 banan 1 gruszka 2 cm imbiru 1 szklanka wody mineralnej/wody brzozowej 2 plasterki mrożonej cytryny (sok z cytryny) Wykonanie: szpinak dobrze wypłukać, odciąć grube ogonki. Owoce obrać, pokroić na mniejsze cząstki wszystkie skladniki umieścić w kielichu blendera i zmiksować do poążdanej konsystencji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem z dyni z komosą ryżową 190

oraz ułóż na papierze do pieczenia, dopraw oraz włóż do piekarnika na około 15 minut Na patelni rozgrzej olej kokosowy, zeszklij cebulę, dodaj przyprawy, sok z cytryny, dodaj dynię oraz zalej wszystko wodą – dopraw do smaku, Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut Dodaj ugotowaną komosę ryżową, zblenduj wszystko na gładką masę. Tak przygotowany krem serwuj z prażonymi pestkami

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami 299

białka 170g cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 5 łyżek oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 180ml wody 2-3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Nadzienie: około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej 250g masła w temperaturze pokojowej około 280-300g krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki

Mała Cukierenka
Kandyzowane plasterki cytrusów 116

obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić te pół godzinki. Składniki: 3 pomarańcze (najlepiej bio) 3-4 limetki lub cytryny 100 g cukru 200 ml wody *opcjonalnie goździki Przygotowanie: Cytrusy dokładnie wyszoruj, a następnie wyparz we wrzątku. Pokrój w 3-5 mm plasterki. W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając

greenscarf
BABKA Z DODATKIEM GOTOWANYCH CYTRYN 155

cytryny 8 jajek 400 g mąki pszennej 1 i 1/3 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła Wykonanie: Cytryny szorujemy, wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą i gotujemy około 30 minut. Następnie je blendujemy na gładkie purre, które po zblendowaniu przekładamy do misy miksera (wyjmując wcześniej ew.pestki). Dodajemy cukier, cukier waniliowy, kawałki masła

Walijskie Pichcenie
Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust . 143

Sposób 4   W ypij następującą miksturę : do 1 szklanki wody dodaj wyciśnięty sok z 1/4 cytryny i 3 łyżki miodu pszczelego, wymieszaj i wypij

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka z jajem 142

Składniki: 100 g roszponki 1/4 czerwonej papryki pół pomidora 2 jajka ugotowane na twardo gałązka koperku 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody 1 łyżka gotowej mieszanki ziół do sałatek (ogrodowa) Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Paprykę kroimy w paseczki a pomidor

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Curry z kurczaka 127

Marynata do kurczaka: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy marynatę z podanych składników. Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny. Rozgrzewamy

MamaOskarka
Pora na Piernik Staropolski 147

obciążcie.  Zostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu. Później polejcie rozpuszczoną czekoladą, albo lukrem.  Lukier (cytrynowy) 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wrzącej wody, lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny, albo pomarańczy.   Wszystko wymieszać dokładnie na gładką pastę. Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Oczyszczający koktajl ze szpinakiem 113

przemianę materii i zawiera sporą porcję błonnika (m.in. dzięki kiwi) niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Składniki: - 2 garście szpinaku; - 2 kiwi; - 1 gruszka; - sok z 1 cytryny; - pęczek natki pietruszki; - pół szklanki wody mineralnej. Kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy jak i oczywiście liście szpinaku. Owoce kroimy na kawałki. Następnie wszystkie składniki miksujemy lub koktajl możemy również przyrządzić

MintTaste
KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI 157

posypania Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć od zewnętrznej strony tak, aby nie przeciąć do końca. Sok z cytryny wymieszać z 0,5 szkl wody i obficie skropić ponacinane jabłka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian

Pieguskowa Kuchnia
Kruchy jabłecznik z pianką. 118

woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier i gotować następne 5 minut. Co jakiś czas delikatnie zamieszać. Nie rozgotować jabłek, muszą być całe. Na koniec dodać cynamon

Kuchnia Pokoleń
Truskawkowy puch 350

stopni góra dól i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Warstwa maślankowa: `Truskawki myję obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też, i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam

wesoła kuchnia
Ciasto bananowe bez pieczenia, na zimno 604

tortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Forma kwadratowa 25cmx25cm z otwieranym rantem. 3 galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami.  2-3 banany pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać(...)wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Ja dodatkowo jeszcze obłożyłam wcześniej brzeg ciasta bananem w plasterkach również skropionym cytryną. Na stężonej masie ułożyć skropione cytryną plasterki banana i zalać tężejącą galaretką (2sztuki), pomniejszając ilość wody o 100ml każda=800ml. Ciasto schłodzić przed podaniem najlepiej przez całą

W garach u Gosi
vinaigrette II 232

Składniki: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek trochę zimnej wody Wszystko razem wymieszać ruzgą. Gotowe

stajnia gołębie od kuchni
Makowy wieniec i „Wigilia we dwoje” 97

cytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy na gazę, odsączamy. Mak należy zemleć dwukrotnie. Rodzynki, morele i figi moczymy

Raj dla Podniebienia
Zimny deser jogurtowy z truskawkami 143

książki Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link do książki:  http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki ksylitolu 1,2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki gorącej wody szklanka świeżych truskawek Przygotowanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ksylitol i mieszamy aż się rozpuści. Jogurt naturalny mieszamy razem z rozpuszczoną żelatyną

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Kulicz, babka wielkanocna. 122

piec jeszcze 25 minut. Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem.  Lukier 3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy. * Składniki na ok. 6 puszek o pojemności 400 ml Smacznego

Codziennik Kuchenny
Sałatka z pieczonymi burakami i jajkami 293

porcje: 3-4 garście mieszanki sałat  3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju  2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC

Ugotować
Rogaliki z konfiturą jagodową 208

szczypta soli łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej do posmarowania: 1 żółtko lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody + szczypta cynamonu (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie

Zasmakuj Kuchni
Pudding z tapioki z czereśniami 123

szklanki tapioki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii szczypta soli Sos owocowy 250 g czereśni 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu ok 1/4 szklanki wody Przygotowanie: 1. Tapiokę namaczamy w mleku przez ok 30 min 2. Następnie do mleka dodajemy wyłuskane nasionka z laski wanilii, cukier i sól, gotujemy na bardzo małym

Słodki Kompromis
Ananasówka z cytryną 299

Składniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l) Przygotowanie: Do wykonania […] Artykuł Ananasówka z cytryną pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasto z połówkami jabłek ala słodkie bułeczki 169

cukru pudru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 150 g serka waniliowego  1 jajko cynamon ok. 10 jabłek Polewa:  (sok z cytryny+cukier puder+kilka łyżeczek ciepłej wody) / cukier puder Wykonanie: Obieramy jabłka, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne.  Do przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy składniki: cukier puder, cukier wanilinowy

W Moim Magicznym Domu
Pappardelle w sosie cytrynowym z suszonymi pomidorami (Pappardelle con salsa al limone e pomodori secchi) 120

misce mieszamy rozpuszczone masło, świeżo zmielony pieprz, drobno pokrojone suszony pomidory, bazylię, starty parmezan oraz skórkę otartą z 2 cytryn i sok z połowy cytryny. Na koniec dodajemy 50 ml wody po ugotowanym makaronie. Makaron odsączamy, po czym przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Wszystko dokładnie mieszamy. Makaron dekorujemy bazylią, świeżo zmielonym pieprzem i startym parmezanem. **** PREPARAZIONE Cuocete

La grande e la piccola cuoca
Sałatka Waldorf 149

Seler gotujemy i kroimy w słupki, skrapiamy połową soku z cytryny. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kawałki takie jak seler, skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny, aby nie ściemniało..Do wrzącej wody wkładamy rodzynki i odcedzamy. Ser blue kroimy na kawałki. Seler naciowy myjemy, obieramy i kroimy obieraczką do warzyw na długie cienkie paski. Kiedy mamy już przygotowaną całą

Ugotowane pozamiatane
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 164

mąka szczypta soli wersja na słodko cukier waniliowy  olej do foremek najlepiej sylikonowe Sos: szklanka wiśni ( u mnie mrożone) 2 pomarańcze kiwi łyżka skórki z cytryny szczypta imbiru 2 goździki szklanka wody szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej melasa trzcinowa do smaku Jajka, mleko i mąka mają być w takich samych proporcjach. Czyli zaczynamy od jajek, wybijamy jajka i ważymy

Dieta moja pasja
Makaron z pesto brokułowo-pietruszkowym i łososiem 221

ulubionego makaronu 200 g wędzonego łososia ser wędzony Pesto spory pęczek pietruszki brokuł 2 ząbki czosnku ok 3 łyżki ziaren słonecznika sok z połowy cytryny 5 łyżek oliwy 3 łyżki wody Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie

e-PrzepisyKulinarne
SMOOTHIE SZPINAKOWE 123

źródłem tryptofanu - obojętnego elektrycznie aminokwasu, który obniża negatywne emocje. Składniki: 2 duże garście świeżego szpinaku, 2 dojrzałe kiwi, 1 duży dojrzały banan, sok z 1/2 cytryny, ponadto: ok 3/4 szklanki niegazowanej wody mineralnej. Przygotowanie:  Kiwi kroimy na połowę, wydrążamy za pomocą łyżeczki miąższ. Banana obieramy ze skórki i kroimy na plastry. Do blendera wkładamy wszystkie składniki, miksujemy do uzyskania

Moniki Smakołyki
Kanapka cytrynowo śmietanowa 172

ładnie wygląda.Smak trafiony , dzieci zadowolone a i starsi też. Składniki: herbatniki Nysanki w polewie kakaowej 40 szt śmietana 30 % 400 ml galaretki cytrynowe 2 szt woda wrzątek 400 ml sok z cytryny 3 łyżki plasterki cytryny do udekorowania kanapeczki   Wykonanie:   Formę prostokątną wykładam folią aluminiową i kładę na dno herbatniki kakaowe dosyć szczelnie. Galaretki rozpuszczam

Różowa kuchnia
Zielono mi! 145

spróbujcie koktajlu w kolorze Shreka! :D   Owocowy koktajl ze szpinakiem Potrzebujesz: 50g świeżych liści szpinaku 1 mały banan 3 połówki brzoskwiń 2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka miodu 3/4 szklanki wody / zalewy z brzoskwiń ( jeśli są z puszki) Sposób przyrządzenia: 1. Zmiksuj wszystko na gładko i pij! :) Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Multi-kulti 124

wrzucam pełne składniki :) Porcja dla całej rodziny! Wieloowocowy koktajl z imbirem Potrzebujesz: 1 kiwi 1 pomarańcza 1 banan 1 jabłko kilka kropel soku z cytryny 1/3 łyżeczki mielonego imbiru 500ml wody Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj na koktajl. Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Potrawka z fasoli z kurkami i boczkiem 123

sól i pieprz łyżeczka świeżego rozmarynu łyżka majeranku ew. tymianek i cząber olej 1/2-2/3 słodkiej śmietanki łyżeczka mąki Kurki zalać wrzątkiem, odsączyć na sicie, przepłukać zimną wodą, a następnie skropić sokiem z cytryny lub octem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzany olej razem z kurkami. Podsmażyć do momentu aż cebula się zeszkli, a kurki delikatnie się przyrumienią

Czerwień i błękit
Ciasto z czereśniami, cytryną i cydrem 104

cukrem wanilinowym na puszystą masę - aż osiągnie fakturę gęstego kogla-mogla . Ustawić mikser na wolne obroty i wlewać powoli olej. Dorzucić skórkę startą z 1 cytryny - cytrynę wcześniej wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i sparzyć przez kilka minut wrzątkiem . Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i domieszać do ciasta wraz z wlewanym powoli gazowanym cydrem - mikser nadal

Grunt to przepis!
Sałatka makaronowa z ogórkiem i szynką 290

obraniu i bez nasion) 2-3 łyżki majonezu 1 płaska łyżka chrzanu tartego 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przelać zimną wodą. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Ogórek obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Wymieszać ryż

Ala piecze i gotuje
Mini torcik czekoladowy 169

oleju kilka kropli barwnika czerwonego Krem czekoladowy : 1 budyń czekoladowy masło - 70 g mleko - 370 ml cukier - 2 łyżeczki czekolada deserowa -35 g Poncz : 2 łyżki wody gotowanej 1 łyżeczka soku z cytryny cukier - 1 łyżeczka Dodatkowo do dekoracji : srebrne perełki cukrowe wiórki czekoladowe białe listki melisy posypka czerwona cukrowa Przygotowanie : Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z cukrem

Kuchnia Danusi
SAŁATKA Z GRILLOWANEGO ANANASA I KREWETEK 133

winegret :  sok z 1/2 cytryny  5 łyżek oliwy 5 łyżek wody 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka musztardy  sól, cukier, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Grillowane truskawki. Jak grillować truskawki? Metody, techniki, przepisy 201

myjemy i obieramy. Owoce przecinamy wzdłużnie na połowę. W misce należy wymieszać 4 łyżki cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego, 4 łyżki likieru pomarańczowego (lub 2 łyżki wody i 1 łyżkę soku z cytryny). Owoce mieszamy w przygotowanej mieszance. Truskawki grillujemy do momentu aż będą lekko miękkie. Tak grillowane truskawki podawać z lodami, budyniem lub bitą śmietaną. P rzepis na truskawki

naRuszcie
Żywność ekologiczna - co to takiego? :) 110

HUMMUSY  Aktualnie w ofercie ekologicznej znajdziemy dwa rodzaje hummusów - naturalny i z suszonymi pomidorami.  Skład tych produktów jest idealny, taki jak powinien być :) Czyli woda, cieciorka, olej, tahini, sok z cytryny, sól, plus w wersji pomidorowej suszone pomidory. Jeżeli skład od razu mnie zachwycił to na pewno nie zdziwię Was pisząc, że smak również mnie zadowolił :) Pasty mają

Zdrowie na języku :P
Piwo imbirowe. 145

nuty imbiru i cynamonu. Chłodzi i jednocześnie ciepło szczypie w język! Ale fajnie :) Składniki: 100 g startego świeżego imbiru 100 g brązowego cukru sok z 1 cytryny 1 laska cynamonu 250 ml wody lód woda gazowana (mocno) Wykonanie: Imbir, cukier, sok cytrynowy i cynamon umieścić w słoiku i zalać wodą. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia się cukru, zakręcić słoik i umieścić

zadanie-gotowanie
Botwinka z ziemniakami 95

marchewkę,ziemniaki i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i zagotować. botwinka z ziemniakami

O kuchni z uczuciem
Koktajl bananowo-winogronowo-szpinakowy. 121

Składniki: 1 banan 15 winogron czerwonych 2 garście świeżego szpinaku 170 ml wody 2 łyżki siemienia lnianego 1/2 cytryny Banana kroimy na kawałki i wrzucamy do blendera razem z resztą składników oraz z wyciśniętym sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Smacznego

Moje-pitraszenie
Wegański pad thai z tofu 117

tofu 2 ząbki czosnku 4 łyżki cukru 4 łyżki sosu sojowego** 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka słodkiej lub ostrej papryki sok z jednej limonki lub cytryny 2 łyżki oleju 2 łyżki wody garść posiekanych orzechów arachidowych   * najlepszy będzie płaski i szeroki  ** do sosu sojowego można dodać 2 arkusze nori  Jeżeli lubicie bardziej ostre smaki można

wegujemy
Pomysł na obiad 163

jajka i bułki tartej. Surówka z tartej marchewki z łyżką chrzanu ( przepis ), plus surówka z gotowanych, tartych buraczków z cebulą, doprawiona solą, pieprzem i sokiem z cytryny ( przepis ). Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie, nie tłuczone. Artykuł Pomysł na obiad pochodzi z serwisu NiePieprz

NiePieprz.pl
KOKTAJL OWOCOWO - WARZYWNY 155

jest, czas pomyśleć o detoksie organizmu. Koktajl z imbiru, szpinaku, kiwi i cytryny doskonale się sprawdzi. 3 minuty roboty.   Składniki:  2 kiwi  pół cytryny 1 średni korzonek imbiru szklanka wody mineralnej  Sposób przyrządzenia Owoce umyć i obrać ze skórki, imbir koniecznie skrobiemy łyżeczką, żeby wszystkie niezbędne witaminy zostały na miejscu. Wszystko wrzucić do dzbanka, zblendować, dodać

pieprzny smaczek
Hummus z suszonymi pomidorami 101

święta). Sprawdź również jak zrobić tahini . Składniki: Ciecierzyca – 200g ugotowanej Tahini – 20g Suszone pomidory – 8 sztuk Sok z cytryny – 1/2 cytryny Czosnek – 1 ząbek Olej – 60ml Woda – 100ml Oregano – 2 łyżeczki Sól, pieprz i chili do smaku Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w misce lub kielichu blendera i miksuj na gładką, kremową masę

Blendman
SZARLOTKA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KARMELEM I BITĄ ŚMIETANĄ 165

łyżki * cynamon – 1 łyżeczka * sok z cytryny * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jabłko ( nie obieramy ) kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię, podlewamy szklanką wody, zasypujemy cukrem i cynamonem, dodajemy odrobinę soku z cytryny i prażymy ok. 5 minut. Do słoiczka wkładamy: porcja jabłek + połamane ciastko + sos karmelowy w którym prażyły się jabłka + jabłka + ciastko

Ostra na Słodko
Jak usunąć osad po herbacie z czajniczka. 100

czajniczka po herbacie usuniesz w następujący sposób : Wlewamy do czajniczka ( do pełna ) ciepłą wodę zmieszaną z sokiem z połowy cytryny, pozostawiamy na kilka godzin np. na noc. Następnie myjemy czajniczek za pomocą szorstkiej ściereczki lub myjki do mycia naczyń. Zamiast soku z cytryny możemy wsypać łyżeczkę kwasku cytrynowego

Przepisy i porady kulinarne
Prosty gulasz ze słodkich ziemniaków i papryki 110

pokrojone warzywa i smaż je około 5 minut. Dolej syrop klonowy i poczekaj jeszcze chwilę, aż odrobinę się skarmelizuje.  Dodaj cynamon, rodzynki, tahini, sok z cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus.  2 porcje

Roślinna - blog wegański
Frużelina owocowa 149

cytryny 1/2 szkl cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku     Przygotowanie:   Żelatynę wymieszać z zimną wodą, odstawić do napęcznienia. Owoce razem z sokiem z cytryny i cukrem umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, a owoce puszczą sok. Wsypać przesianą mąkę pszenną i wlać żelatynę. Energicznie mieszając podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto Milky Way 195

Dodać do niej ostudzone mleko i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać. Ostudzony biszkopt przekroić na poziome dwa blaty. Jeden ułożyć na blaszce. Można nasączyć sokiem z cytryny z łyżką cukru i łyżką wody. Na biszkopt wyłożyć mleczną masę, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu.Wierzch polać czekoladą. Gotowe! Dodatkowo jeden blat posmarowałam konfiturą borówkową dla urozmaicenia smaku, ale nie jest to konieczne

Tagebuch po polsku
Babeczki piernikowe z marcepanem i bakaliami mikołaje 194

zastawić na 30 minut aby odpoczęło  piec 180 stopni ok 30 min 4. Polewa piernikowa • wymieszać cukier z przyprawą do piernika  wlać sok z cytryny w razie potrzeby dolać troszkę wody wymieszać pędzlem posmarować babeczki na każdą dać na środek biszkopt 5. lukier królewski • białko jajka ubić dosypywać cukier puder ok 1 do  1/5 szklanki zależy

W królestwie smaków Beaty
Baklava 151

sobie zdrowo dosłodzić!  Składniki: (na blaszkę 20x20cm) 300g ciasta filo  150g masła 300g orzechów włoskich 150g cukru 1 łyżeczka cynamonu SYROP: 100g cukru 100ml wody skórka i sok z 1 cytryny Przygotowanie: Masło rozpuścić. Blaszkę dokładnie wysmarować masłem przy pomocy pędzelka (najlepiej z włosia, nie silikonowego). Ciasto odpakować, rozłożyć na płasko, przeciąć na pół. Od razu zakryć czystą

Cakes By Kejt
Napoje chłodzące część I 128

Napój chodząco orzeźwiający  0,5 litra wody gałązka świeżej mięty 3 plasterki cytryny bez skórki, bo ona powoduje że będzie gorzki kilka kostek lodu

Kuchcikowoasi...Kawałek mnie
Kalmary faszerowane amarantusem 125

papryką przez około 8 minut na średnim ogniu. Dodać czosnek i smażyć jeszcze przez minutę. Wlać ouzo i gotować 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory, sok z cytryny, cukier, szczyptę soli, 200 ml wody i od czasu do czasu mieszać. Gotować ok 5 min. Wkładamy do sosu podsmażoną cukinię i kalmary, dociskając je trochę, żeby zanurzyły w sosie. Przykryć patelnię pokrywką

Gotowanie jest łatwe
Blackcurrant curd czyli krem z czarnej porzeczki 117

gram cukru pudru 50 gram masła 160 ml soku wyciśniętego z czarnej porzeczki lub musu z przetartej przez sito czarnej porzeczki 1 łyżka soku z cytryny Mały garnek wypełniamy w 1/3 wodą i gotujemy. W metalowej misce mieszamy wszystkie składniki u umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą. Zmniejszamy ogień pod garnkiem do minimum. Trzepaczką ucieramy masę w misce przez

Mango Papaja
Cytrynowo- waniliowa panna cotta z musem z mango 199

cytryny 2 płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym.  Do wystudzonej żelatyny dodajemy

DefinicjaSmaku
sos cytrynowo-cynamonowy 100

lubi imbir,) szczypta kardamonu mielonego ,lub 2-3 ziarna mala łyżeczka cynamonu szczypta soli morskiej 2 łyżki duże miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl.wody Wykonanie Cytryny umyć ,wyszorowac ,lub wypłukać w wodzie ozonowej.Imbir obrać.Wszystko zmiksować ,. przecedzic przez żadkie sitko. przełożyć do rondelka i gotować okolo 10-15 minut. Dodać przyprawy i miód i g otować jeszcze

w mojej kuchni
Hummus z burakiem 134

pysznym smakiem.   Składniki: 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 mały burak (upieczony w temperaturze 200 stopni przez godzinę) 2 łyżki pasty tahini sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki soli kilka łyżek wody pieprz dymka do posypania, pieczywo do podania, oliwa z oliwek do polania Wszystkie składniki (prócz dymki i pieczywa :)) miksujemy w blenderze o wysokich obrotach. Jeśli pasta jest zbyt

Mango Papaja
jagodowa zupa mojej babci 129

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Lekka surówka z cukinii, pomidorów w otoczeniu szynki 113

szynką szwardzwaldzką lub podobną. Składniki: 1 mała cukinia 2 pomidory ½ cebuli ( ja użyłam czosnkowej ) 2 plasterki szynki prosciutto ( moje były ok 10 cm ) Sos : 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok ½ ) Cukier, sól Zioła ( bazylia, oregano ) Wykonanie: Cukinię myjemy i obieraczką do warzyw ścinamy  paski do surówki. Dodajemy pokrojone pomidory w większą kostkę, cebulę w plasterki

Smaki Ewy
Surówka z cukinii z dodatkiem bazylii i czosnku 119

przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę. Składniki: 1 młoda cukinia 1 pomidor Plaster sera mozzarelli Sos 2 łyżki wody 3 łyżki oliwy Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki ) Cukier, sól ( do smaku ) 1-2 ząbków czosnku Kilka listków świeżej bazylii Pieprz kolorowy Wykonanie: Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą

Smaki Ewy
zupa jagodowa mojej babci 98

jajko 2 łyżki maki 1 łyżka cukru  sól Sposób wykonania Umyte jagody gotujemy przez trzy minuty w garnku, dodajemy trzy łyżki cukru, sok z cytryny, sól i całość zalewamy litrem wody gotując  kolejne sześć minut. Z jajka, dwóch łyżek mąki, łyżki cukru i szczypty soli mieszając w misie wyrabiamy ciasto na lane kluski ( w razie potrzeby można dodać

Miód i pieprz
Gazpacho 173

Składniki (na 2 średnie porcje): 2-3 duże pomidory malinowe, pozbawione skórki i nasion 1/2 ogórka szklarniowego 1/3 czerwonej papryki ćwierć czerwonej cebuli 1/3 szklanki zimnej wody sól, pieprz sok z 1/4 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 szklanki miąższu białego pieczywa (ja użyłam miąższu ciabatty) kilka listków bazylii oraz natki pietruszki Dodatki: kawałek zielonego ogórka, papryki, czerwonej cebuli

Mango Papaja
Biszkopt z musem truskawkowym 159

mascarpone. Truskawki (umyte i osuszone lub rozmrożone) zblendować. Galaretki rozpuścić w szklance wody, gdy zaczną tężeć zmiksować z truskawkami. Biszkopt rozciąć na dwa blaty (można nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny lub alkoholem, według uznani). Na pierwszy blat wyłożyć połowę kremu, na to masę truskawkową, drugą połowę kremu i blat. Porządnie schłodzić w lodówce

Cakes By Kejt
koktajl ze szpinaku 131

składniki: 40 g świeżych liści szpinaku 70 g dojrzałego banana 110 g wody mineralnej 20 g soku z cytryny 1 łyżeczka miodu wykonanie: Szpinak płuczemy, banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy np. przy pomocy blendera lub Thermomixa na kremową konsystencję. Podajemy od razu

Domowy Smak Jedzenia
Pączki hiszpańskie 132

mocno posłodzić cukrem pudrem (gdyż w cieście nie ma cukru!).  Przygotowanie lukru:  200g cukru pudru wymieszać energicznie z 4 łyżkami gorącej wody. Zamiast wody można dodać troszkę soku z cytryny lub aromatu np. waniliowego. Polać pączki. A może takie na Walentynki? Z przepisu wychodzi ok. 25 pączków. Przepis z Bloga Śladami Słodkiej Babeczki http://babeczka.zuzka.pl/2011/08/paczki-hiszpanskie/

Mania Wypiekania
Ekstrakt cytrynowy 129

się sprawdzi, ale wierzę w autorkę  oryginalnego przepisu , bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła :) Tylko nie miałam ozdobnej buteleczki i wykorzystałam zwykły słoiczek. Ekstrakt cytrynowy Cytrynę bardzo dokładnie wyszorowałam, sparzyłam wrzącą wodą. Zdjęłam z niej skórę, zaś obrany owoc wykorzystałam do przygotowania  dżemu cytrynowego . Ze skórki bardzo dokładnie usunęłam białe albedo. Żółtą część skórki drobniutko pokroiłam i wsypałam

Kuchenne zapiski Edyty
Cytrynowa chałwa słonecznikowa z daktylami. 153

Składniki: 1 szklanka pestek słonecznika 1 łyżeczka skórki z cytryny (skórka z połowy cytryny) 15 daktyli 5 łyżek tahini 2 łyżeczki stewii 2 łyżki soku z cytryny Przepis: 1. Daktyle zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 10 minut. 2. Lekko podprażone pestki słonecznika, blenderujemy na drobny pył, Najlepiej zrobić to partiami, chyba, że macie siekacz/malakser o dużej pojemności pojemnika. Posiekany

Fill The Bowl
Rozgrzewająca herbata na chandrę 139

Komentarz jest właściwie zbędny. :) 2 saszetki czerwonej herbaty (roiboos/ pu-ehr) korzeń imbiru kora cynamonu 3 ziarenka kardamonu 4 goździki 2 plasterki cytryny Parzymy herbatę w połowie litra wody. Jeśli lubimy - dosładzamy ją, dopiero później dodajemy przyprawy. Imbiru 2 plasterki i mały kawałek kory cynamonu łamiemy na kilka części. Trunek na poprawę humoru jest gotowy. Można również dodać do niego

Kuchenna Kontrrewolucya
Tarta z bananami i kajmakiem 128

nawet największe, kuchenne beztalencie. Natomiast efekt- no cóż mogę powiedzieć mniam! Składniki: ciasto: 200 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody  nadzienie: 3 banany sok z cytryny masa kajmakowa (domowa lub kupna) 200 ml śmietany 36 % krokant Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma. Wykleić nim formę, obciążyć i zapiekać w temperaturze

Wielki apetyt
Botwinka z jajkiem 153

dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i zagęścić zupę.Wlać śmietanę i dodać posiekany koperek. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem

O kuchni z uczuciem
Ananas i mango 116

świeży smak i soczysty miąższ. Dni coraz dłuższe, temperatury wyższe, jeszcze trochę i uwierzę, że jest wiosna:) Składniki 5 plastrów świeżego ananasa 1 mango 1 szklanka wody gazowanej sok wyciśnięty z 1 cytryny Sposób przygotowania Owoce

Pink Envelope
Fakty i mity żywieniowe #2 130

zamiast słodzonych płatków śniadaniowych kupuj zwykłe, owsiane i dodawaj   do nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy

Powiedz dietom nie
Pomarańczowiec 225

pomarańczy olejek pomarańczowy Masa: 750 ml soku pomarańczowego 2 galaretki pomarańczowe Wierzch: 2-3 pomarańcze 750 ml wody 2 galaretki pomarańczowe Poncz: 1 szklanka wody 3 łyżeczki cukru sok z cytryny Sposób wykonania: 1. Zrobić biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli, dodawać kolejno cukier i żółtka, potem przesiane mąki i proszek, olejek, ocet i skórkę pomarańczową. Ciasto piec

Kuchnia domowa Ani
Biały Barszczyk babci Jadzi 173

będzie na wpół ugotowane myjemy włoszczyznę i wkładamy do zupy i dalej gotujemy, wrzucamy liścia laurowego. Gdy mięso będzie już miękkie robimy zaprawę z mąki i wody. Dodajemy ocet lub kilka kropel cytryny. Gdy się nasza zaprawa zagotuje to dodajemy śmietanę. Gdy nasz barszczyk będzie gotowy to dodajemy zioła prowansalskie i majeranek, sprawdzamy czy jest dobrze słone i pieprzne

Tanio szybko zdrowo
Pomarańczowy krem batatee 206

dwie połowy, posmarować oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec skórą do góry ok. 40 minut (sprawdzić patyczkiem). Cytrusy wyszorować szczotką, sparzyć wrzącą wodą, otrzeć skórkę z dwóch pomarańczy  i cytryny, zachować do kremu i sosu. Przygotować sos. W rondlu skarmelizować cukier, dodać wiśniówkę, przyprawy, sok i skórkę z cytryny, gotować ok.10 minut. Zmiksować blenderem pozostawiając

SzczyptaSmaQ
Jak wzmocnić odporność? 133

tran, kurkuma, żeń-szeń, chilli. *czosnek to naturalny antybiotyk. Można go jeść na surowo lub zrobić z niego sok – główkę czosnku siekamy, zalewamy 2 szklankami letniej wody, do tego sok z 2 cytryn i kilka łyżek miodu. Trzymamy w lodówce, pijemy minimum 3 łyżki dziennie. To działa;) I na koniec jeszcze jedna rada – nie faszerujmy się tabletkami przy lekkim kaszlu

Powiedz dietom nie
Chwile jak bilety. Lemon rosemary bread i my cztery. 135

łyżek masła, krojonego na drobne kawałki  ¼ szklanki miodu (dałam więcej)  2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu (sugeruję dać więcej) skórka starta z jednej dużej cytryny  2 jajka, roztrzepane  ¼ szklanki ciepłej wody  2 ¼ łyżeczki drożdży instant (lub 20 g świeżych - w tym wypadku należy zrobić wcześniej rozczyn)  ¾ łyżeczki soli  1 szklanka uprażonych orzeszków piniowych

KUCHARNIA
Kotlety z wołowiny z imbirem, oregano i mozzarellą 139

Dziś chciałbym zaprezentować Wam mój przepis na kotlety mielone z wołowiny. Wołowinę połączyłem ze świeżym imbirem i oregano. Dodatkowo wszystko zapiekłem z serem mozzarella. Pomyślałem, że

kulinarnyJa
Rukola z polędwiczkami cytrynowymi, jakiem i popcornem z kaszy gryczanej 159

patelni rozgrzewamy masło dodajemy gałązkę tymianku, 2 łyżki soku z cytryny i smażymy polędwiczki do uzyskania złotawego koloru. Pod koniec smażenia dodajemy otartą skórkę z cytryny. Jajka w koszulce:Jeden litr wody doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dodajemy ocet (1 łyżka octu na 500ml wody). Jajko rozbijamy do miseczki, tak aby żółtko pozostało w całości. Łyżką mieszamy wodę

Moniki Smakołyki
Farfalle z łososiem wędzonym 234

oliwę, dodać cebulę, zeszklić. Dodać łososia, chwilę obsmażać mieszając. Wlać śmietanę, doprawić pieprzem, dodać kapary. Wymieszać. Podgrzewać przez 2 - 3 minuty na małym ogniu.  Doprawić cytryną.  W międzyczasie ugotować w osolonej wodzie  makaron (zgodnie z opisem). Jeżeli sos wydaje nam się zbyt gęsty możemy go rozrzedzić dodając 2 - 3  łyżki wody z gotowania makaronu.Makaron przełożyć

Stare Gary
Marchewkowa galaretka 221

marchwi karotki3 łyżki soku z cytryny1 łyżka żelatyny4 dag cukru10 dag jogurtu naturalnegoWykonanie.Marchew obrać, ugotować i zmiksować na gładką masę. Dodać sok z cytryny.Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody.Do 100 ml wody wsypać cukier , zagotować ,dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić. Przestudzić i połączyć z marchewką. Masa napełnić dwie nieduże foremki. Wstawić do lodówki. Wyjąć, kiedy galaretka stężeje. Podawać

Kulinarny karnet Christophera
Pij zielone-koktajl z jarmużu i ananasa 157

ulubione owoce i woda.Uzylam lisci jarmuzu i ananasa,ktory dodatkowo przyspieszy metabolizm,bo to genialny spalacz tluszczu.Skladniki na 2 porcje:kilka lisci jarmuzu1/4 ananasakawalek swiezego imbiru1 szklanka wody mineralnej1 lyzka soku z cytryny lub limonkiWykonanie: Skladniki umiescic w kielichu blendera i zmiksowac .Wypic bezposrednio po przygotowaniu.SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki drożdżowe z owocami kandyzowanymi 158

stopni.Piec około 30 minut. Studzić na kratce. Polukrować.Porada: Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu

UgotujmyTo.pl
Puree z selera 180

puree doprawiłam czosnkiem, pieprzem i jogurtemPodstawą puree jest bulwa selera.Obieramy go i kroimy w średnie kawałki  Gotujemy w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę cytryny. Ugotowany seler miksujemy lub przecieramy przez sito. I to jest nasza baza do dalszego "dosmaczania". Dobrze się komponuje również z:-masłem i przeciśniętym czosnkiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kostka arbuzowo-jogurtowa 146

 Puszysty biszkopt, jogurtowa masa oraz orzeźwiająca galaretka z arbuza. Ciasto idealne na ciepłe letnie dni. Lekkie i przyjemne w smaku, a powstało całkiem przypadkiem, kiedy

Food Square
TROSZKĘ INNY RABARBAREK 95

Jak pojawia się sezon na rabarbar to musi być też on- kompocik rabarbarowy. To wspomnienie dzieciństwa pewnie każdego z Nas :) Ja czasem zmieniam jego smak, ale

Z Majeczką w kuchni
SzaFran Spaghetii 161

dodaj połowę wody z makaronu, którą zostawiłeś/aś. Wymieszaj i podawaj!!!Oczywiście, jak masz wrażenie że jest trochę za gęste,  śmiało dodaj resztę wody. Ja podałam z sałatą skropioną cytryną, posypaną solą ziołową oraz polaną oliwą z oliwek i dla kontrastu pokrojoną w drobną kosteczkę paprykę czerwoną.Nie zapomnij dobrze popieprzyć!!! CMOK

Pasje Jolki