podwójna pierś z kurczaka 4 plastry ananasa i 1/2 soku z puszki 1 duża cebula sok z 1/2 dużej cytryny lub z jednej małej sól, pieprz, mielona papryka ostra, spora szczypta mielonego imbiru 5 łyżek oleju 1/2 szkl wody łyżka mąki kukurydzianej ewentualnie szczypta cukru Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić w gulaszową kostkę. Dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Posypać(...)zimnej wody dodać mąkę kukurydzianą i dokładnie wymieszać. Wlać na patelnię i dokładnie wymieszać. Podgrzać do zagotowania, ewentualnie dolać odrobinę gorącej wody jeśli sos będzie gęsty lub będzie go za mało. Doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem i cytryną do uzyskania wyraźnego smaku słodko-kwaśno-ostrego. Podawać z ryżem lub z kaszą jaglaną. Smacznego
Ze smakiem bez glutenukawałek selera (około 50 g) cebula (około 100 g) 3 łyżki koncentratu pomidorowego (100 g) 1 łyżeczka musztardy 1/2 szklanki wody (125 ml) sól, pieprz, pieprz cayenne lub papryka ostra niepełna łyżka soku z cytryny szczypta cukru około 4 łyżek oleju do smażenia Link do filmu z przygotowania: Ryba po grecku https://www.youtube.com/watch?v=y801MXXH6T0 Przygotowanie: Najpierw przygotuję sos: Cebulę kroję(...)garnku rozgrzewam olej i podsmażam cebulę przez około 3 minuty. Następnie do cebuli dodaję warzywa i wodę i całość duszę pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut do miękkości warzyw. Gdy warzywa mam już miękkie dodaję koncentrat pomidorowy, musztardę, sok z cytryny, cukier i doprawiam solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dokładnie mieszam i duszę całość jeszcze około 3 minut
Uwaga Babcia Gotujewytrawne też smakują obłędnie! Właściwie można przecież zrobić i takie i takie..;) Święta to święta :)! Na przystawkę pyszne ptysie z lekkim musem z wędzonego łososia z nutką chrzanu, cytryną i koperkiem a na deser tradycyjne słodkie… Myślę, że pomysł nie jest najgorszy Ptysie z łososiowym musem – składniki:Ptysie (ok 20 sztuk):80 g mąkiszczypta soli65 g masła150(...)sztuk) i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut po czym wyjmuję blaszkę z wodą i zmniejszam temperaturę do 180 stopni i dalej trzymam ptysie około 10 minut.Po wystygnięciu przekładam musem…Wszystkie składniki musu miksuję a na koniec dodaję otartą skórkę z cytryny i posiekany koperek.Smacznego Przepis został wyróżniony tytułem blogerskiego przepisu tygodnia przez portal ugotuj.to. Dziękujemy
UgotujmyTo.plłyżeczka ekstraktu waniliowego czy też pasy + 4 łyżki cukru 20 g agaru, czyli wegańskiej żelatyny W misce rozkrusz tofu, dodaj cukier i sok z cytryny. Zblenduj na idealnie gładką masę. W rondelku podgrzej 100 ml wody oraz wodnistą część z mleka kokosowego (jeżeli używacie takiego, które się rozwarstwia, np. to z Lidla tak się zachowuje), dodaj agar, dokładnie wymieszaj(...)czyli ostatnia warstwa: około 400 g owoców (maliny, wiśnie, jeżyny) 50 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 10 g agaru trochę soku z cytryny (łyżeczka) Owoce umieść w rondelku, zasyp cukrem i zagotuj. Do mąki ziemniaczanej dodał łyżkę wody, tak aby powstała jednolita pasta. Dodaj ją do owoców, wymieszaj. Na samym końcu dodaj agar i dokładnie wymieszaj, po 1-2 minutach
greenscarfkolejną porcje pierożków. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty (ok. 450 g) 150 g białej surowej kiełbasy 1 cebula 2 łyżki oleju 1/3 szkl. wody 5 łyżek siekanego koperku sól, pieprz, cukier, sok z cytryny do smaku świeże ciasto francuskie (50x25 cm) czarnuszka do posypania pierożków Przygotowanie: Kiełbasę obrać z osłonek i rozdrobnić na niewielkie kawałki. Cebulę obrać, drobno(...)niewielkie kawałki i dodać do kiełbasy i cebuli. Składniki nadzienia smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie dodać wodę i dusić pod przykryciem do miękkości kapusty. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek, sól, pieprz, cukier i sok z cytryny do smaku. Nadzienie do pierogów nie powinno być zbyt wilgotne, najlepiej przełożyć je na sito, aby usunąć nadmiar płynu. Ciasto pokroić
Codziennik Kuchennyspędzałam tu dzieciństwo, z W. wsłuchiwałam się w serca bicie, z moim synem kryjemy się tu przed piratami. To tu śpiew ptaków jest najpiękniejszą muzyką, to tu szum wody opowiada historie, których nie można gdzie indziej usłyszeć. To tu zieleń codziennie zmienia barwy. Wsłuchuję się, wyciszam, pochylam po zielone listki. Świeże powietrze, niczym aromaterapia, koi duszę i ciało. Wypoczęta(...)szalotki 2 ząbki czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 1-2 średnie ziemniaki 1,5 łyżki masła sól, pieprz do smaku 1-2 łyżeczki soku z cytryny Liście pokrzywy dokładnie opłukać w zimnej wodzie. Cebule i czosnek obrać i drobno pokroić. Na rozpuszczone masło wrzucić cebulę i czosnek, chwilę podsmażyć. Dodać liście pokrzywy. Kiedy się skurczą i "zwiędną", zalać
KUCHARNIAznalazca jest ogłaszany królem. Składniki: - 45 dag mąki pszennej - 6 łyżek cukru - 1/2 łyżeczka soli - 3 dag drożdży - 8 dag masła - 2/3 szklanki ciepłej wody pól na pół z mlekiem - skórka otarta z cytryny i pomarańczy - 1 łyżka koniaku lub brandy - 2 jajka + 1 żółtko Dodatkowo: - bakalie do ozdoby, ( morele, orzechy, żurawina, migdały, figi, daktyle ) - 1 białko(...)dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić na kilka minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. Masło utrzeć z cukrem. W misce połączyć ze sobą suche składniki, jajka oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy. 2. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, zakryć szczelnie folią do żywności odstawić
Apetyczna babeczkazłoty kolor obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną i posiekaną cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy imbir i curry. Po podsmażeniu zalewamy składniki wodą tak, aby wszystko pokryła i dolewamy mleczko kokosowe. Dodajemy sok z cytryny i chilli. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, dopóki ziemniaki nie zmiękną. W trakcie gotowania dolewamy wodę, jeśli zupa ma zbyt gęstą konsystencję. Pod koniec
Weganizm infantylnypokruszonym lub pokrojonym w kostkę serem feta. Koniecznie z solidną porcją świeżego koperku i opcjonalnie z także z odrobiną soku z cytryny. Zupkę możecie ugotować zarówno na domowym bulionie np. z poprzedniego dnia, jak i na wodzie (najlepiej z dodatkiem sosu sojowego). SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 pierś kurczaka 10 sztuk zielonych szparagów 3-4 ziemniaki 1 cebula(...)sosu sojowego 120 g gęstej śmietany 18% 3 łyżki posiekanego koperku sól morska, pieprz DODATKOWO : feta, cząstki cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Pierś kurczaka opłukujemy, osuszamy i oczyszczamy z błon i kostek. Kroimy w 1 cm kostkę. Szparagi opłukujemy pod bieżącą wodą, odłamujemy jasne i twarde końce (same pękną w odpowiednim miejscu). Końce wyrzucamy, łodyżki kroimy na krótkie kawałki. Cebulę
cool and mintylatem, ze względu na swoje właściwości wychładzające organizm. Kompozycja takiej diety może być bardzo różnorodna. Dieta cytrusowa – składa się głównie z owoców cytrusowych, soków rozcieńczonych wodą mineralną, przygotowanych ze świeżych grapefruitów, pomarańczy, cytryn. Warto wspomnieć, że cytrusy są jednym z najważniejszych składników diety na zakwaszenie organizmu. Dieta warzywna polecana jest zarówno latem, jak i zimą. Jak sama nazwa
Słodkie okruszkipuszki 4 łyżki groszku konserwowego kawałek korzenia selera 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka domowego maggi 0,6 l wody 2 łyżki żelatyny sok z połowy cytryny sól, pieprz sposób wykonania Ryby myjemy i filetujemy (zdejmując skórę), więcej o sposobie filetowania i wyborze ryb napisałem tutaj . Teraz każdy z filetów dzielimy nożem(...)części, przyprawiamy solą, oraz pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Do garnka wkładamy rybie kręgosłupy i części pozostałe z filetowania, obraną i przekrojoną na pół cebulę, kawałek selera, jedna pokrojoną w cząstki marchew liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi
Miód i pieprzpieczenia Masa budyniowa • 250 g masła • 1,5 szklanki mleka • 3 żółtka • po 1/2 szklanki cukru i mąki pszennej Poncz • 1/2 szklanki wody • 3 łyżki rumu • sok z 1/2 cytryny Bita śmietana • 500 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 1 opakowanie śmietan fix oraz • 1 opakowanie krakersów • 1 opakowanie herbatników typu petit • 1 puszka mleka skondensowanego
To co kochamjeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki) Dressing: 1 łyżeczka oleju arganowego Bio Planete (dostępny np. TUTAJ ) 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku ze świeżej cytryny Przygotowanie: Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu. Na talerzu możesz ułożyć ją w wybranej przez siebie formie (u mnie serduszka :D). Ułóż ulubione
Zdrowie na języku :Płososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy go w drobną kostkę. Żelatynę zalewamy(...)wody i zostawiamy aby napęczniała, następnie rozpuszczamy na małym gazie. 100 ml śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię