Marynata do kurczaka: 1/2 łyżeczki kurkumy 1 i 1/2 łyżki mielonej kolendry 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki wody Do podania: ryż, surówka z kapusty. Najpierw przygotowujemy marynatę z podanych składników. Kurczaka dzielimy na części i nacieramy marynatą. W marynacie kurczak powinien spędzić przynajmniej 2 godziny. Rozgrzewamy
MamaOskarkaobciążcie. Zostawcie na 3 dni w chłodnym miejscu. Później polejcie rozpuszczoną czekoladą, albo lukrem. Lukier (cytrynowy) 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki wrzącej wody, lub świeżo wyciśniętego soku z cytryny, albo pomarańczy. Wszystko wymieszać dokładnie na gładką pastę. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzemianę materii i zawiera sporą porcję błonnika (m.in. dzięki kiwi) niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Składniki: - 2 garście szpinaku; - 2 kiwi; - 1 gruszka; - sok z 1 cytryny; - pęczek natki pietruszki; - pół szklanki wody mineralnej. Kiwi obieramy ze skórki, gruszkę dokładnie myjemy jak i oczywiście liście szpinaku. Owoce kroimy na kawałki. Następnie wszystkie składniki miksujemy lub koktajl możemy również przyrządzić
MintTasteposypania Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć od zewnętrznej strony tak, aby nie przeciąć do końca. Sok z cytryny wymieszać z 0,5 szkl wody i obficie skropić ponacinane jabłka. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi na przemian
Pieguskowa Kuchniaworeczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier i gotować następne 5 minut. Co jakiś czas delikatnie zamieszać. Nie rozgotować jabłek, muszą być całe. Na koniec dodać cynamon
Kuchnia Pokoleństopni góra dól i piekę 50 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się dopiekło. Warstwa maślankowa: `Truskawki myję obieram i miksuję blenderem, dodaję sok z cytryny. Galaretkę rozpuszczam w 1/3 szklance wody gorącej, przestudzoną lekko dodaję do truskawek. Łączę z maślanką. Garnek o średnicy 16 cm wykładam folią spożywczą boki też, i wylewam warstwę maślankową. Odstawiam
wesoła kuchniatortownicy wcześniej wyłożonym papierem do pieczenia. Schłodzić w lodówce. Forma kwadratowa 25cmx25cm z otwieranym rantem. 3 galaretki rozpuścić w 300ml gorącej wody. Serek zmiksować wraz z jogurtami. 2-3 banany pokroić w kosteczkę skropić sokiem z cytryny aby banan nie ściemniał, połączyć z jogurtami, dodać wystudzoną galaretkę. Dokładnie wymieszać(...)wylać na schłodzony spód ciasteczkowy. Ja dodatkowo jeszcze obłożyłam wcześniej brzeg ciasta bananem w plasterkach również skropionym cytryną. Na stężonej masie ułożyć skropione cytryną plasterki banana i zalać tężejącą galaretką (2sztuki), pomniejszając ilość wody o 100ml każda=800ml. Ciasto schłodzić przed podaniem najlepiej przez całą
W garach u GosiSkładniki: 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka miodu sok z 1/2 cytryny oliwa z oliwek trochę zimnej wody Wszystko razem wymieszać ruzgą. Gotowe
stajnia gołębie od kuchnicytryny 100g fig suszonych 50g suszonych moreli 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki zmielonych migdałów 1 opakowanie ciasta francuskiego Wykonanie Obieramy skórkę z 1 pomarańczy i 1 cytryny. Kroimy w drobna kostkę, podlewamy wodą, zasypujemy cukrem (2-3 łyżeczki) i smażymy. Mak zalewamy wodą, gotujemy na małym ogniu, przekładamy na gazę, odsączamy. Mak należy zemleć dwukrotnie. Rodzynki, morele i figi moczymy
Raj dla Podniebieniaksiążki Jolanty Naklickiej-Kleser. Oto link do książki: http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 1,5 łyżki ksylitolu 1,2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki gorącej wody szklanka świeżych truskawek Przygotowanie: Żelatynę zalewamy gorącą wodą i mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy ksylitol i mieszamy aż się rozpuści. Jogurt naturalny mieszamy razem z rozpuszczoną żelatyną
słodkie i nie tylko historie kulinarnepiec jeszcze 25 minut. Po ostudzeniu wyjąć babki z puszek i udekorować lukrem. Lukier 3/4 szkl. cukru pudru utrzeć na gładką masę z 1 łyżką wody i 1 łyżką soku z cytryny lub pomarańczy. * Składniki na ok. 6 puszek o pojemności 400 ml Smacznego
Codziennik Kuchennyporcje: 3-4 garście mieszanki sałat 3 średniej wielkości buraki 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka 2 łyżki ziaren słonecznika sos sok z 1/2 małej cytryny 4 łyżki oleju 2 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól, pieprz (do smaku) Buraki umyć, odciąć końcówki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec pod przykryciem około 1 godzinę w 180ºC
Ugotowaćszczypta soli łyżka brązowego cukru / ewentualnie białego jak nie macie nadzienie: 250 dag konfitury jagodowej do posmarowania: 1 żółtko lukier cynamonowy: szklanka cukru pudru + 3 łyżki wody + szczypta cynamonu (opcjonalnie sok z cytryny / mleko) Przygotowanie: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, zostawiamy na 5-10 minut; mąkę siekamy z masłem, dodajemy drożdże i resztę składników na ciasto, wyrabiamy aż odejdzie
Zasmakuj Kuchniszklanki tapioki 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 laska wanilii szczypta soli Sos owocowy 250 g czereśni 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu ok 1/4 szklanki wody Przygotowanie: 1. Tapiokę namaczamy w mleku przez ok 30 min 2. Następnie do mleka dodajemy wyłuskane nasionka z laski wanilii, cukier i sól, gotujemy na bardzo małym
Słodki KompromisSkładniki: 1 ananas (około 2 kg) 2 cytryny 150 g cukru (2/3 szklanki) 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody (ewentualnie 0,75l) Przygotowanie: Do wykonania […] Artykuł Ananasówka z cytryną pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl