woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:356/1096)

Wegańska Pavlova 166

chrupiące z zewnątrz, natomiast w środku są ciągnące i kleiste. Nie przeszkadza to jednak w degustowaniu się tym efektownym deserem. Składniki: 130 ml wody po ciecierzycy w puszce szczypta soli szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietany 30% owoce np. maliny, borówki, jeżyny itp. Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wodę

wyzwania kuchenne
Sałatka z fasolki szparagowej, rukoli i jajka. 261

oczyścić, pokroić na około 3 cm kawałki i ugotować (10 minut) w 2 l wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Przelać na sitku zimną wodą. Połączyć majonez z pastą paprykową, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu.  Wymieszać fasolkę, rukolę oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki dymkę z dressingiem. Odczekać minimum 10 minut i nałożyć

zadanie-gotowanie
Przekładaniec masą śmietanową 179

agrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2  szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36) wyłożonej papierem do pieczenia [ u mnie tortownica]. Piec(...)zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta.  Galaretkę agrestową/ wiśniową  rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki.  Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej.  Śmietanę ubić

Moje domowe kucharzenie
po prostu śledź w oleju 227

naszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy(...)wrzenia, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej  miski ( lub w słoiku) układamy  cebulę pokrojoną  krążki

Miód i pieprz
Łosoś gotowany na parze z zielonymi szparagami 183

serków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz

MarciochaKucharzy
Pasta z czarnej fasoli (orzechowo-czosnkowa) 176

cytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku.  Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie(...)się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki.  Pomysł na przepis

Ugotować
Tażin z indykiem i daktylami. 209

cytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić  w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka  pokrojona w grubą kostkę2 cebule(...)oliwekżadnych innych przypraw nie dodajemy.Wykonanie:W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to  plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek

Kulinarny karnet Christophera
Mus czekoladowo-malinowy z borówkami 192

Składniki (na 3-4 porcje): 100 gram gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo  szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka(...)nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin  150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny. Gdy nasza czekolada rozpuści się całkowicie i połączy ze składnikami dodajemy

Mango Papaja
ZIELONY KETO KOKTAJL (keto, LCHF, paleo, bez cukru, glutenu i laktozy) 302

tego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym do Waszych potrzeb Nie zapomnijcie(...)gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki   Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżeczką. Kiwi obrać i pokroić

Ola la LCHF
Śledzie po żydowsku z pomarańczami 173

szkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć w wodzie przez 4-5 godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), odcedzić, zalać mlekiem i odstawić ponownie na 2-3 godziny. Pomarańczę, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobniutką

Pieguskowa Kuchnia
Syrop odpornościowy z czosnku, miodu i cytryny 139

Syrop stosowany regularnie wzmacnia układ odpornościowy, a w czasie choroby działa jak naturalny antybiotyk, wspierając leczniczo w trakcie grypy czy przeziębienia. Składniki: 3 cytryny 2 duże główki czosnku 1 słoiczek miodu od dżemu 1 szklanka wody letnia Sposób przygotowania: Miód dodaj do letniej wody (NIE GORĄCEJ !!! - miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni(...)miodu dodaj sok wyciśnięty z cytryn oraz czosnek rozgnieciony w wyciskarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny. Następnie odcedź i przelej do mniejszych buteleczek. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 8 tygodni. Zastosowanie: - profilaktycznie - 1 łyżka na pół szklanki soku lub wody 1 raz dziennie (dla dzieci 1 łyżeczka) - podczas choroby - co 3/4 godziny

Z notatnika
Lemoniada truskawkowa 211

truskawkowa. Wcale nie musi być z cytryny. Choć nie da się ukryć, że każda lemoniada, nawet taka, musi mieć choć troszkę cytryny :) Orzeźwiająca, jednoznacznie kojarząca się z latem, świeżymi owocami, ogrodem, piknikiem.   Składniki: – 1 l wody mineralnej (wg Waszych upodobań – gazowana, lekko gazowana, niegazowana) – 0,5 kg truskawek, umytych, bez szypułek – 1 opakowanie cukru(...)dałam 3 łyżki Wykonanie: Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem z wanilią. Dodać sok z cytryny, zmiksować. Przecedzić przez gęste sitko. Do butelki (albo dzbanka), w której będziecie przechowywać lemoniadę włożyć gałązki świeżej mięty. Wlać „zaprawę” z truskawek. Dodać wodę. Lemoniada truskawkowa gotowa. Podawać z listkami świeżej mięty i oczywiście przechowywać w lodówce. Podobne przepisy Lemoniada arbuzowa Tabbouleh

Pociąg Do Kuchni
Gazpacho – hiszpański chłodnik 248

sztuki + do przyozdobienia Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 100ml Sok z cytryny – 1 sztuka Sól i pieprz – do smaku Ostra papryka – 1 łyżeczka (opcjonalnie) Mięta – posiekana do podania Wykonanie: Umieść kromki chleba w misce i zalej wodą – 1/2 kubka. Pomidory natnij z jednej strony na krzyż, umieść w dużej misce lub garnku(...)dodaj pomidory, obranego ogórka, seler, paprykę bez gniazda nasiennego, cebulkę, czosnek oraz wcześniej namoczony chleb. Dolej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dopraw solą, pieprzem, papryczką i zmiksuj. Spróbuj. Jeśli gazpacho jest zbyt gęste, dolej odrobinę wody. Dopraw do smaku. Przelej zupę do miski, przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin lub nawet całą noc. Podawaj z odrobiną

Blendman
Marchewka z groszkiem 191

szklanka mrożonego groszku niepełna 1 szklanka wody 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz cukier do smaku odrobina soku z cytryny Marchewkę obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać marchewkę, wlać wodę i całość gotować na średnim ogniu. Najlepiej pod przykryciem. Gdy marchewka będzie miękka to dodać mrożony groszek. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Na patelni(...)zasmażkę. Całość przemieszać i gotować tak długo (na małym ogniu), aż utworzy się dosyć gęsty sos. Na sam koniec posmakować, ewentualnie doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny

Ugotować
Barszcz ukraiński 146

fasola "Jaś", 3/4 szklanki wywar drobiowy, 2 litry koncentrat pomidorowy, 3 czubate łyżeczki masło, 1 czubata łyżka liście laurowe, 2 sztuki ziele angielskie, 4 ziarenka sól pieprz sok z cytryny mąka pszenna, 1 łyżka śmietana 12 %, 100 ml słodkiej natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)patelni maśle podsmażamy kapustę włoską i por. Dodajemy do reszty składników. Gdy warzywa będą miękkie, wrzucamy buraczki. Dodajemy 3-4 łyżki soku z cytryny i koncentrat pomidorowy. Mąkę rozprowadzamy w kilku łyżkach lodowatej wody. Dodajemy śmietanę i kilka łyżek wywaru. Od razu wlewamy do zupy. Zagotowujemy i ściągamy z ognia, gdy tylko zacznie się gotować. Doprawiamy do smaku sokiem

Gotowanie moimi oczami
DORADA PIECZONA 154

dwóch osób: 2 wypatroszone dorady 2 plastry masła (u mnie z solą morską) garść posiekanej natki z pietruszki 2 ząbki czosnku chlust oliwy z oliwek cytryna kilka gałązek tymianku sól Doradę płuczemy w zimnej wodzie, solimy z każdej strony, środek smarujemy czosnkiem przeciśniętym przez praskę wymieszanym z oliwą i solą, wkładamy kilka gałązek tymianku, plaster masła i plaster cytryny. Podałam

Cytryna&Co.
Pasta z czosnku niedźwiedziego 293

Składniki: - spora garść liści czosnku niedźwiedziego - 1 szklanka słonecznika łuskanego - olej z pestek winogron (w oryginale oliwa) - różowa sól himalajska (do smaku) - sok z cytryny (do smaku)     Słonecznik płuczemy, zalewamy ostudzoną przegotowaną wodą i pozostawiamy na noc. Odcedzamy na sitku. Liście drobno kroimy razem z łodyżkami. Porcjami wkładamy do blendera słonecznik, liście, olej i miksujemy na gładką masę

mojewypiekiinietylko
Sałatka z soczewicą i wędzonym łososiem 198

łososia wędzonego ½ papryki czerwonej 2 ogórki korniszony 3 jajka ugotowane na twardo Natka pietruszki Majonez light ( light używam na ogół zawsze ) Sól Pieprz Sok z cytryny Wykonanie: Soczewicę umieszczamy na sicie, przepłukujemy zimna wodą i pozostawiamy do obcieknięcia. Ogórki kroimy w kostkę, paprykę podobnie. Dodajemy rozdrobnionego łososia. Następnie jajka pokrojone w kostkę oraz odsączoną soczewicę. Do całości wkładamy majonez, mieszamy

Smaki Ewy
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 182

szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek , sól , pieprz . PRZYGOTOWANIE: 1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Następnie osuszam i skrapiam obficie sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka makaronowa z bobem 221

ugotować al dente (gotować po kilka minut), następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą, odsączyć.  Makaron ugotować również al dente, odcedzić i opłukać zimną wodą.  W niewielkiej miseczce dokładnie wymieszać oliwę, sok z cytryny, czosnek wyciśnięty przez praskę, papryczkę chili pokrojoną w drobniutką kostkę, miód, sól i pieprz.  Bób, groszek i makaron wsypać do dużej miski, zalać dressingiem

Codzienne Gotowanie
Botwinka 239

mąż lubi taką zupkę..córki nie za bardzo..wolą z buraczkami bez liści. botwinka   ziemniaki porcja rosołowa śmietana listek ziele sól sok z cytryny Porcje rosołową umyć.Włożyć do garnka , zalać wodą i zagotować.Następnie dodać buraczki obrane ze skóry i pokrojone w kostkę [oprócz liści buraka].Dodać przyprawy i wszystko razem gotować. Na koniec dodać pokrojone liście

Moje domowe kucharzenie