kurczaka 300 g świeżych kurek 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku garść natki pietruszki 2 łyżki masła klarowanego 250 ml gorącej wody 150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30% 2 żółtka jaj 1 łyżka soku z cytryny Sól, pieprz, kurkuma Makaron ugotować .Cebulę pokroić w drobną kostkę.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą(...)osobnej patelni. Następnie zalać całość wodą. W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje.Dodać pietruszkę. Wymieszać. Zmniejszyć ogień. Następnie do kurek dodać kurczaka. Całość doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nałożyć porcje makaronu i polać sosem! Gotowe! Smacznego
Cukier&Puderzimnej wody 2 łyżki erytrolu lub ksylitolu 1 szklanka mąki ryżowej Mus: 2 jabłka cynamon 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Sposób przygotowania: Do miski dodajemy mąkę, erytrol, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. Następnie wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W między czasie myjemy, obieramy i ścieramy na tartce o grubych oczkach jabłka. Wrzucamy
Truskawkowa Fiestacytryny sól WYKONANIE Łososia nacieramy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, słodką czerwoną papryką, szczyptą chili oraz startym na tarce czosnkiem, sosem sojowym i miodem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do zamarynowania (można na noc). Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C, bez termoobiegu. Łososia wkładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut, wyjmujemy na blat i i zgrubnie(...)minuty z każdej strony, do zrumienienia. Podajemy z sosem cytrynowym. SOS ŚMIETANOWO-CYTRYNOWY: w rondelku zagotowujemy bulion ze śmietanką. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz mąkę rozprowadzoną z 2 łyżkami zimnej wody. Gotujemy 2 minuty, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku
cool and mintyłyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny 250 g serka mascarpone Ponadto: 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, na 500 ml mleka Wykonanie: W pierwszej kolejności przygotowujemy frużelinę malinową do kremu. Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba rozmrażać ) i wymieszać z cukrem. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia. Maliny podgrzewać na średnim ogniu do momentu(...)całkiem się rozpadną a cukier rozpuści. Następnie przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Powstałe puree malinowe przelać z powrotem do garnuszka, dodać sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 1 łyżeczce zimnej wody, wymieszać i zagotować. Zestawić z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić do lodówki do stężenia. Frużelinę malinową można
Opowieści z piekarnikamleko do ugotowania suszone daktyle kurkuma cynamon zmielone siemię lniane dodatkowo wybrane bakalie lub owoce 2. Kasza jaglana z bananem Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania dojrzały banan sok z cytryny suszone daktyle dodatkowo cynamon lub kakao 3. Kasza jaglana z truskawkami Czego potrzebujesz? kasza jaglana + woda lub wybrane mleko do ugotowania truskawki (możesz też użyć
Via GustoSkładniki: (na 2 male słoiczki ) 1 kg świeżych jeżyn 150 g cukru 10 listków suszonej mięty 2 łyżki soku z cytryny Jeżyny delikatnie płuczemy na sicie pod małym strumieniem zimnej wody. Następnie przekładamy do garnka, wlewamy troszkę wody na dno. Suszone listki mięty zawijamy w gazę i wkładamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny, zasypujemy cukrem. Zagotowujemy i zostawiamy
Atlas Smakówgram kaszy jaglanej 200 gram twarogu bez laktozy Mlekovita 100 ml syropu hibiskusowego* 1 banan sok z ćwiartki cytryny truskawki, kiwi, mandarynka i pistacje do dekoracji *Syrop hibiskusowy szklanka hibiskusa 3 szklanki wody 3 szklanki cukru Zagotuj wodę, dodaj hibiskus i gotuj 5 minut. Wyłóż kwiaty(...)wsyp cukier i gotuj syrop do rozpuszczenia cukru przez około 30 minut. Syrop powinien się zredukować i stać się gęsty. Kaszę gotuję w wodzie. Ugotowaną miksuję z twarogiem, syropem hibiskusowym, bananem i sokiem z cytryny na gładki krem. Gotowy krem przekładam do miseczek i dekoruję owocami, pistacjami i pozostałym syropem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasucha 1 duży brokuł ½ kg bobu 3 łyżki mięty pieprzowej, pokrojonej 3 łyżki oliwy 2 łyżki jasnego balsamico 2 łyżki soku z cytryny sól do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubo mielonego Umieść bób w garnku, wlej wodę i posól. Blanszuj bób przez 3 minuty, odcedź i opłucz zimną wodą(...)Ostudzony bób obierz. Ugotuj bulgur w lekko osolonej. Podziel brokuł na małe różyczki i również zblanszuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłucz zimną wodą. Do małego słoiczka wlej olej, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Dodaj sól, pieprz, zakręć i wstrząśnij energicznie. Wymieszaj bulgur, bób, brokuły i posiekaną miętę z dressingiem. Odstaw na 20 minut aby sałatka się przegryzła
codojedzeniaSkładniki: 2-3 płaty śledziowe solone a’la matias kawałek winnego jabłka (opcjonalnie) śmietanka 18% lub jogurt naturalny pęczek szczypiorku z cebulką cytryna pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie przynajmniej 1 godzinkę kilkakrotnie wymieniając wodę. W między czasie jabłko obrać i pokroić w drobną kosteczkę po czym skropić cytryną i lekko posypać cukrem. Dodać
W garach u Gosifiletu z łososia 3 łyżki pestek dyni szczypta soli i pieprzu 2 łyżki oleju pozostałego z pomidorów suszonych skórka otarta z połowy cytryny Kaszę gotujemy w proporcji 1:2, na połowę szklanki kaszy przypada 1 szklanka wody, do momentu(...)wchłonie płyn całkowicie. Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce i gotujemy w wodzie przez 3 minuty, tak by główki szparag wystawały znad powierzchni wody. Filet z łososia doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i skórką z cytryny. Smażymy filet po 2 minuty z każdej strony na patelni bez tłuszczu. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki, suszone pomidory w paski a łososia w kostkę. Ugotowaną
Mango Papajaugotowanych i dokładnie startych lub przeciśniętych przez praskę - mogą być z poprzedniego dnia) mały pęczek posiekanej natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka mąki 2 cytryny oliwa sól i biały pieprz Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie. Ciepłe przecisnąć przez praskę i ostudzić. Łososia opłukać i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i białym pieprzem. Ugotować na parze
Atlas Smakówprzystawka z ziemniaków z pastą pietruszkową. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanej melisy 2 łyżki porwanej bazylii 1 mała cytryna 2 łyżki śmietany Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować) i podpiec w piekarniku. Wymieszać dokładnie zioła, dodać utartą skórkę z cytryny, śmietanę i doprawić do smaku. Nakładać na ciepłe ziemniaki
Tradycyjna Kuchniacytryny- szczypiorek- różowa sól himalajska- masło klarowane Krewetki rozmrażamy w zimnej wodzie (ok. 2 godz.) Odlewamy wodę i osuszamy je delikatnie papierowym ręcznikiem. Przekładamy do miski, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko oprószamy różową solą himalajską. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, wkładamy krewetki. Smażymy z obu stron do chwili, aż nabiorą
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 mała główka lub 1/2 dużej główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1/2 cytryny, 2 łyżki rodzynków, 1 łyżeczka mąki pszennej, sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Kapustę pokroić i zalać zimną wodą. Wody nalać tyle by nie zakrywała kapusty. Przykryć pokrywką i gotować aż zmięknie. Cebulkę pokroić(...)kostkę i podsmażyć do zarumienienia, dodać do kapusty gdy ta już jest miękka. Do miękkiej kapusty dodać również rodzynki wyciśnięty sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, mąkę i wymieszać. Gotować do momentu aż cała woda odparuje
W kuchni u Monikiczosnku 1 szklanka kaszy jaglanej 1 szklanka wody 2 łyżki mąki ryżowej 3 łyżki mąki jaglanej 2 jaja ( można pominąć i dodać więcej kaszy) 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka garam masali 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego imbiru sok z 1/2 cytryny pieprz, sól olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę jaglaną(...)szklance wody około 10 min. Po tym czasie pozostawić pod przykryciem, aby wchłonęła cały płyn. Bób gotować około 10 min. Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć
Jaglusia