woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:359/1096)

Dorada pieczona w soli 160

posiekane listki rozmarynu.   Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczna sałatka brokułowa 354

Składniki: 1 duży brokuł 2 średnie jabłka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól Wykonanie Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a następnie drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą

O kuchni z uczuciem
Ciasto kokosowo - cytrynowe 175

żółtka 30 g cukru pudru 8 g cukru wanilinowego 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa cytrynowa: 300 ml wody 200 ml mleka 200 g cukru 16 g cukru wanilinowego 130 g masła sok wyciśnięty z 1,5 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej, czubate Krem kokosowy: 1 puszka mleka kokosowego ( pojemność - 400 ml ), schłodzonego minimum 24 godziny wcześniej(...)garnuszku z grubszym dnem, postawić na palniku i podgrzewać na średnim ogniu do całkowitego rozpuszczenia cukru i masła. Dodać sok z cytryny, zagotować, zestawić z ognia. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w zimnym mleku i tę mieszankę wlewać do zagotowanej wody z cukrem i masłem, cały czas mieszając rózgą kuchenną. Postawić z powrotem na palniku i nie zaprzestając mieszania zagotować ( masa zgęstnieje

Opowieści z piekarnika
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną 144

Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki. 2 Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. 3 W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 4 Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Składniki   400 g piersi(...)Wymieszaj i odstaw na 10 minut do lodówki. 2 Usmaż mięso na patelni – w razie potrzeby dodaj troszkę wody, aby nic się nie przypaliło. 3 W międzyczasie upraż migdały na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 4 Gotowe danie skrop sokiem z cytryny i posyp migdałami. Podawaj z ryżem (ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Filet z indyka w sosie

A to pestka
Terrina buraczana z jajkiem (na jogurcie greckim) 343

podłużną formę keksową o długości do 22 cm: 4 jajka ugotowane na twardo biała masa 1,5 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody 1/2 opakowania jogurtu greckiego (200 g) sól, pieprz cukier sok z cytryny kilka łyżek posiekanej natki pietruszki różowa masa 1/2 opakowania jogurtu greckiego (200 g) 3/4 szklanki soku z buraków (200 ml) sól, pieprz 3 łyżeczki żelatyny(...)łyżeczki żelatyny + 3 łyżki wrzącej wody Na samym początku przygotować białą masę : żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i ostudzić. Do miski przełożyć jogurt grecki, dodać rozpuszczoną żelatynę, wsypać natkę pietruszki i całość doprawić: solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Formę wyłożyć przezroczystą folią i wylać białą masę. Jajka obrać ze skorupek i delikatnie ułożyć je na środku białej

Ugotować
Przepis na lemoniadę śliwkową pełną miłości do natury 118

dosłownie – ciepłe wieczory i szukanie śliwek w trawie Śliwki są bardzo słodkie, więc pomyślałam, że byłyby świetną bazą do zrobienia letniego, chłodzącego napoju. Tyle tylko, że śliwki + woda = kompot, a śliwki + woda + lód = zimny kompot XD No i…. wykorzystałam herbatę ziołową, a nawet kwiatową (!) o nietypowym, wyjątkowym smaku – rumianek, lipa, czarny bez, nagietek lekarski, lukrecja, róża, lawenda. Uwielbiam takie szaleństwo(...)lemoniady. Pozostałe śliwki węgierki zalej szklanką wody, dodaj mus ze śliwek oraz 3 łyżeczki miodu i odstaw na godzinę. Cytrynę polej wrzątkiem. Z połowy wyciśnij sok, drugą połowę pokrój na półplasterki. Dodaj sok z cytryny i pokrojoną cytrynę do naczynia ze śliwkami. Gdy napar z herbaty wystygnie wlej go do naczynia ze śliwkami. Dodaj listki mięty i wszystko wymieszaj. Tuż

Eat me! Fit me!
Cytrynowe tartaletki pod pierzynką 187

tarteletek: ciasto: 150 g masła 3 łyżki maślanki 1/2 szklanki cukru 2 jajka łyżeczka sody oczyszczonej 200 g mąki pszennej masa: 2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 żółtka 100  g masła 125 ml wody beza: 4 białka 200 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnice z sodą oczyszczoną. Dodajemy maślankę jajka oraz masło. Wszystko(...)wkładamy do nagrzanego pieca na 180 stopni na około 305 minut. Gdy spody się zarumienią wyciągamy je z pieca i studzimy Cytryny sparzymy wrzątkiem. Następnie na tarce ścieramy skórkę a sok wyciskamy do naczynia. Skórkę, sok i wodę gotujemy na ogniu aż nie zawrzą. Dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy aż powstanie gęsty

ciastkarnia na kruchym spodzie
Pudim de caramelo. Flan karmelowy. 224

jajek 700 ml mleka + 300 ml śmietanki 30% (lub 1000 ml mleka) 450 g drobnego cukru ziarenka z 1 laski wanilii 2 łyżki wody opcjonalnie 1 kawałek kory cynamonu lub skórka z 1/2 cytryny Wykonanie: Przygotować karmel w osobnym naczyniu lub bezpośrednio w formie jeśli posiadamy metalową (około 20 cm). Może to być zwykły garnek bez plastikowych dodatków. Wsypać(...)wody utworzy białe grudki. Podgrzewać dalej mieszając, a grudki zaczną się topić i przybierać brązowy, karmelowy, kolor. Po całkowitym rozpuszczeniu przelać szybko do podgrzanej formy i rozprowadzić równomiernie na dnie i całych ściankach. Jeśli przyrządzamy bezpośrednio w formie, to pokryć jej ścianki przechylając i obracając stopniowo.  Formę pokrytą karmelem odstawić. Mleko z ziarenkami wanilii (lub cynamonu albo cytryny) doprowadzić

zadanie-gotowanie
Ptasie mleczko 139

żelatyny (około 3 łyżki rozpuszczone w 1/2 szklanki wrzątku) 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) 400 g owoców (mogą być mrożone) 2 galaretki malinowe/owocowe (75 g każda)'; document.write(" "); Składniki: 420 g cukru 220 ml wody (dokładnie tyle) 95 g masła (margaryna się nie nadaje), w temperaturze pokojowej 8 białek (z dużych jajek(...)cukru. Jak syrop będzie gotowy wlewać go stopniowo do białek, nadal miksując (syropu nie studzimy). Ubijać. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, ciepłą stopniowo wlewać do masy, nadal ubijając. Dodać masło, ekstrakt z wanilii, sok z cytryny i nadal ubijać. Gotową masę przelać do tortownicy o średnicy 26 cm lub do 10 foremek o pojemności około 250 ml. Schłodzić kilka

moj przepis na
RYŻ ZAPIEKANY Z BRZOSKWINIAMI I MANNĄ KOKOSOWĄ 166

szklanka ryżu 1 szklanka wody 2 szklanki mleka 2 brzoskwinie 2 łyżki miodu 3 łyżki manny kokosowej Basia Basia 1 łyżka soku z cytryny 1 jajko masło do smarowania formy Wykonanie: Ryż płuczemy pod bieżącą wodą, przenosimy do garnka i zalewamy wodą oraz mlekiem. Gotujemy do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawiamy do ostudzenia. Brzoskwinie myjemy, osuszamy, przekrawamy

Kuchnia MagdaLeny
Zupa wiśniowa z makaronem 133

ponieważ jest to świetne danie na upały, które nas właśnie nękają. Składniki 40-50 dag wiśni 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny makaron, dowolny według upodobań Sposób przygotowania Wiśnie wydryluj i zalej litrem wody. Gotuj około 15-20 minut na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj cukier i łyżkę soku z cytryny. W tzw. „międzyczasie

Mr. Taste
Risotto z brokułami 240

brokułów. Oprószony startym parmezanem. Pychota! Składniki: 300 g ryżu do risotto - Arborio; 1 litr bulionu - u mnie 1 litr gorącej, przegotowanej wody + 1 łyżka vegety; 1 średnia cebula; 2 ząbki czosnku; 1 średni brokuł; Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny; Skórka starta z 1/2 cytryny; 1 łyżka(...)masła; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Brokuł podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Cytrynę dobrze wyszorować, osuszyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Parmezan zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną na patelni

Gospodyni Miejska
Ciasto pomarańczowe 175

średnicy 26 cm. Składniki: 250 g mąki 250 g margaryny 250 g cukru 2 pomarańcze 5 jajek 3 łyżeczki proszku + 3 pomarańcze, 1 szklanka wody, 1/2 szklanki cukru, 1 łyżka żelatyny, sok z połówki cytryny Jak zrobić ciasto pomarańczowe? 3 pomarańcze dokładnie myjemy i kroimy na cienkie plasterki. W garnku mieszamy wodę z cukrem, dodajemy pokrojone pomarańcze i gotujemy(...)rozgrzanym na 180 stopni. Czas, kiedy ciasto jest w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie polewy. Do zostawionego wcześniej syropu, w którym gotowały się plasterki pomarańczy dodajemy sok z połówki cytryny i łyżkę żelatyny. Podgrzewamy na małym ogniu (nie wolno zagotować syropu z żelatyną) i mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia Ciasto po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do przestudzenia

Ciastkozercy
Pikantna kasza gryczana z halloumi i szparagami 205

chili   220 g sera halloumi   łyżeczka oliwy pęczek szparagów szczypta sol i pieprzu spora szczypta pikantnego pimentonu   łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżka musztardy francuskiej   starte rzodkiewki Szklankę wody zagotowujemy. Wrzucamy do niej opłukaną kaszę i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. W tym czasie grillujemy ser oraz szparagi natarte oliwą i przyprawami

Mienta blog
ŁOSOŚ Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI 144

octu balsamicznego KASZA JAGLANA niepełne 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki ananasa pokrojonego w kostkę 1/2 małej cukinii pokrojonej w kostkę 3/4 szklanki bulionu lub wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra vergine  + 1 łyżka  sól morska  świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE ŁOSOSIA myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i usuwamy ewentualne ości(...)sitku i przelewamy wrzątkiem. Przesypujemy do rondelka, zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy czosnek oraz szczyptę soli pieprzu. Gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez około 12 minut. Wyłączamy gaz i zostawiamy kaszę w garnku do napęcznienia (na około 5 minuty). Przesypujemy na talerz. Do miseczki wlewamy sok z cytryny, dodajemy szczyptę soli i pieprzu, wlewamy 3 łyżki oliwy i energicznie

cool and minty