woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:368/1096)

Pierogi leniwe całkiem zdrowy, szybki i łatwy posiłek. 111

Jeśli dodamy ziemniaków, wtedy to już raczej będą kopytka. 200 g twarogu półtłustego jajko łyżka cukru brzozowego łyżeczka soku z cytryny  łyżeczka skórki z cytryny 3 - 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki manny woda i sól do gotowania łyżka wiórek koksowych   Do miski wkładamy twaróg, wbijamy jajko i rozgniatamy widelcem. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz cukier

Dieta moja pasja
Piernik z makiem 107

wody, 500 g mąki pszennej, 120 g cukru pudru, 2 jajka, 10 g sody, 250 ml maku, skórka otarta z cytryny, 1 łyżeczka od kawy cynamonu, Miód wlać do garnka, dodać 60 g cukru i zrumienić, wlać wodę i odstawić do ostudzenia. Przestudzony płyn wlewać do mąki i zarabiać ciasto. Dodać cukier puder, rozbełtane żółtka, cynamon, skórkę z cytryny

królestwo garów
Chrupiące ciasto kokosowe z białą czekoladą i nutellą 181

pudru 200 g Nutelli 250ml wody 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 4 jajka 5 batoników Princessa kokosowa 500ml śmietany 30% budyń śmietankowy cytryna herbata Migdały w białej czekoladzie i kokosie tabliczka białej czekolady 250ml wody Sposób przygotowania: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia. Do żółtek

Wielki apetyt
Egipska zupa z czerwonej soczewicy 185

łyżeczki mielonego kminu 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 150 g czerwonej soczewicy 1 i 1/4 l wywaru drobiowego (ja użyłam warzywnego) sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do podania: cząstki cytryny, chleb Przygotowanie: W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę, aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek, kmin i kolendrę. Przemieszaj i gdy tylko poczujesz(...)Gotuj zupę na małym ogniu przez 30-50 minut, aż soczewica się rozpadnie (mi zajęło to 45 minut). Dopraw zupę solą i pieprzem, ewentualnie rozcieńcz odrobiną wody lub bulionu. Wlej sok z 1/2 cytryny. Wlej zupę do miseczek i podawaj z chlebem oraz cząstkami cytryny, aby jedzący mogli doprawić zupę dodatkową ilością soku cytrynowego. Uwagi: Do zupy dodałam 1 łyżeczkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Torcik chłodnikowy 219

porcją krakersów. SPÓD: 50 g solonych krakersów CHŁODNIK: 1 pęczek botwinki 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 1 świeży ogórek 400 g śmietany 12 % 200 g kefiru sól pieprz czarny 1 łyżeczka koperku 3 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 8 jajek świeży szczypiorek Jajka ugotować na twardo. Formę o średnicy 19 cm, wyłożyć folią(...)napęczniała. Botwinkę razem z małymi buraczkami drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło klarowane i wrzucić botwinkę. W trakcie smażenia skropić sokiem z cytryny i dodać rozgnieciony czosnek. Kiedy botwinka zmniejszy objętość podlać niewielką ilością wody i dusić, aż będzie miękka. Cały płyn musi odparować. Zdjąć z ognia. Świeży ogórek obrać, zetrzeć na drobnych oczkach tarki i dodać do przestudzonej botwinki

https:KKuchniaMniam
Sałata ze śmietaną i ogórkiem 152

Idealna do obiadu lub jako samodzielne danie . Składniki: główka sałaty masłowej 2 ogórki zielone pęczek szczypiorku 0,5 szklanki śmietany 18% sól,pieprz sok z cytryny  cukier Sposób przygotowania: Sałatę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w pół plastry. Szczypiorek płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski

Bajeczna Kuchnia
ŚLEDZIK NA FIOLETOWO 195

stole...Smacznego! Składniki: 400 g filetów śledziowych a'la matjas 1 cebula czerwona 1/2 puszki fasolki czerwonej 60-70 g czerwonych winogron 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki majonezu pieprz 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu 1 łyżeczka cukru ziele angielskie liść laurowy Wykonanie: Wodę zagotowujemy z cukrem, zielem angielskim oraz liściem laurowym. Zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet(...)wrzątkiem. Winogrona myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Fasolę odsączamy z zalewy. W misce mieszamy pokrojone śledzie z cebulką, fasolką i winogronami. W kubku mieszamy majonez z sokiem z cytryny oraz pieprzem, a następnie polewamy pokrojone składniki. Wszystko mieszamy i sałatka gotowa

Kuchnia MagdaLeny
świeże śledzie z piekarnika... 183

Składniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym(...)przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości filety opłukać i na durszlaku zostawić do odcieknięcia wody w misce wymieszać śledzie z kucharkiem, sokiem cytryny i zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem

W Mojej Kuchni Lubię
Serniczek na zimno 117

puszki brzoskwiń 1 laska wanilii 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 3 łyżki żelatyny 1/4 szkl. mleka 3 serki homogenizowane waniliowe (w temp. pokojowej) 1 cytryna Każdą galaretkę rozpuszczamy (osobno) w półtorej szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia. Jedną z galaretek (np żółtą) wlewamy do miski. Odkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Osączone z zalewy brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki. Rozkładamy(...)Następnie dodajemy ziarenka z laski wanilii, skórkę i sok z cytryny oraz serki waniliowe. Mieszamy, aż do otrzymania sztywnego kremu (dość szybko tężeje). Masę serową wykładamy na stężałą galaretkę. Deser wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia miskę z serniczkiem zanurzamy na kilka sekund we wrzącej wodzie. Przykładamy duży talerz i odwracamy – serniczek powinien „wyskoczyć

Smaki Na Talerzu
Wegańskie pasty kanapkowe 120

Czytajcie przepisy:   Wegańska pasta z kolendrą   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1/3 pęczka świeżej kolendry 80 ml wody lub wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki soku z cytryny 50 ml oliwy z oliwek extra vergine 1 łyżeczka soli pieprz czarny   Sposób przygotowania: Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę(...)pasta z burakiem:   Składniki: 200g ugotowanej fasoli typu Jaś 1 ugotowany burak (130g) 20g oleju kokosowego około 50 ml wody lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kminu rzymskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki listków mięty 2 cm świeżego imbiru ½ łyżeczki miodu szczypta płatków chilli 1 łyżeczka soli   Sposób przygotowania: Imbir obierz

kuron.com.pl
Ciasto Karmelove 141

ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki przegotowanej wody 2-3 krople aromatu rumowego Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy z dodatkiem cukru na sztywno. Następnie wbijamy żółtka, wodę, aromat i jeszcze chwilę miksujemy. Dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki, której samo dno wykładamy papierem do pieczenia.  Pieczemy ok. 30 minut(...)masy kajmakowej 150 g masła Masło miksujemy na puch. Dodajemy po łyżce masy kajmakowej, stale miksując, aż masa nabierze puszystości. Nasączenie : 50 ml wódki sok z ½ cytryny 2 łyżki cukru 150 ml przegotowanej wody Składniki na warstwę owocową: 2 galaretki truskawkowe rozrobione w 2 szklankach gorącej wody 250 g mrożonych truskawek pokrojonych w kostkę Galaretki odstawiamy do półstężenia. Składniki

Domowe ciasta
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 94

fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki  sól pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :  Kaszę przekładamy do garnka, podpiekamy na oleju, wlewamy wodę i gotujemy około 15 minut, po tym czasie dodajemy, żurawinę, pokrojone śliwki i morele. Całość gotujemy do miękkości. Na koniec, kiedy płyny odparują dodajemy miód i sok z cytryny. Jak farsz ostygnie wbijamy jajko i mieszamy. Filety z karpia tniemy na szerokie paski, doprawiamy i skrapiamy sokiem z cytryny

Kulinarne Fantazje Marioli
Botwinka 159

litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka Instrukcje Skrzydełka myjemy zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po 10 minutach gotowania usuwamy przy pomocy sitka zebrane na wierzchu szumowiny. Dodajemy umytą włoszczyznę i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż mięso(...)wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą, cukrem i sokiem z cytryny

Wędrówki po kuchni
Sernik...... w klimacie mango 146

żelatyny - 6 łyżeczek- 350 ml śmietany kremówki- schłodzonej Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować  ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)  Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę-  odstawić aż napęcznieje.  Podgrzewać  mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym puree(...)soku z cytryny 12 gram żelatyny -3 łyżeczki Przygotować puree z mango (pamiętajcie aby zważyć gotową już pulpę) dodać sok z cytryny i cukier - zagotować  ( powinna się zagotować, odstawić z ognia)  Namoczyć żelatynę w łyżce wody odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać  mieszając chwilkę aby sie rozpuściła- nie gotować! Połączyć z gorącym puree, wymieszać i odstawić aby lekko stężała

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Wigilijny barszcz czerwony 517

ciemnych buraków 2 pietruszki 1/2 średniego selera 1/2 dużej cebuli 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki suszonych podgrzybków + 2 szklanki gorącej wody 1 jabłko 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego sól i pieprz sok z 1/2 cytryny* 2 łyżki octu (użyłam ryżowego)* do podania uszka, krokiety, kapusta wigilijna z suszonymi grzybami... Dzień przed przygotowaniem barszczu suszone podgrzybki zalewam wodą(...)garnku podgrzewam grzyby w wodzie w której się moczyły również przez pół godziny. Po tym czasie dodaję grzyby z wodą do garnka z gotującym się barszczem. Całość gotuję kolejne pół godziny. Następnie przecedzam przez sito, dodaję sól, pieprz, sok z cytryny i ocet oraz starte wcześniej buraki. Całość gotuję kolejne 5 minut, następnie odcedzam, ewentualnie doprawiam do smaku. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja