woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:370/1096)

Sorbet truskawkowo-bananowy 177

pojemniczków - całość 300 kcal )     1 banan 300 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny PRZYGOTOWANIE Owoce miksujemy z sokiem z cytryny i przelewamy mus do foremek. Mrozimy kilka godzin.  Foremkę przelewamy ciepłą wodą i wyciągamy sorbety.  Jeśli mamy mrożone owoce - po prostu miksujemy z sokiem z cytryny i zjadamy :) Smacznego! Cały sorbet -  300 kcal - czyli

Moje Kuchenne Rewelacje
Bananowy kopiec 205

szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki KREM  śmietana - 36 % - 2,5 szkl żelatyna - 1 łyżka gotowana woda czekolada gorzka - 40 g DODATKOWO: banany - 4 szt sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: BISZKOPT  Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać(...)Wydłubane ciasto zetrzeć na tarce, lub pokruszyć. Banany obrać, przekroić wzdłuż na połowę, ułożyć w środku ciasta, skropić sokiem z cytryny. KREM Mocno schłodzoną śmietanę wylać do miski. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gotowanej wody, ostudzić. Śmietanę ubijać , dodawać powoli  żelatynę,  ubić na sztywno. Następnie dodać startą na tarce czekoladę, dokładnie wymieszać. Wyłożyć krem śmietanowy na banany, formując

Kuchnia Danusi
Śliwkowe ciasto z lukrem 141

łyżeczko proszku do pieczenia MASA ŚLIWKOWA: 1 kg śliwek (po wypestkowaniu)  200g cukru 2 łyżeczki cynamonu szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 opakowania budyniu waniliowego + 100ml wody LUKIER: 120g cukru pudru sok z cytryny Przygotowanie: CIASTO: Składniki zagnieść szybko w elastyczne, gładkie ciasto. Odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie podzielić na dwie części (2/3 i 1/3). Większą rozwałkować(...)minut na niewielkim ogniu. Po tym czasie zblendować je na gładką masę. Dodać do niej cynamon i gałkę muszkatołową, wymieszać. Postawić na gazie i nadal gotować. Budynie rozprowadzić w wodzie, dolać do śliwek, wymieszać i gotować 2 - 3 minuty, cały czas mieszając.  Masę śliwkową wyłożyć na blachę wyścieloną ciastem. Pozostałe ciasto rozkawałkować na prostokąt o wielkości takiej, jak wierzch

Cakes By Kejt
Koktajl szpinakowo-bananowy 157

szpinaku 1 pomarańcza 1 banan 250 ml wody Przygotowanie : Banana pokroić na kawałki, zblendować Dodać pokrojoną pomarańcze, zblendować Dodać szpinak - zblendować Dolać przegotowanej wody i jeszcze raz całość zblendować Do smaku można dodać kilka kropel cytryny lub troszkę miodu. Na zdrowie ! Kto lubi koktajle bardziej esencjonalne to doda mniej wody, ja wypiłam prawie bez dodatku wody, pycha... Pomysł podpatrzyłam

Proste Potrawy
Surówka z selera z rodzynkami 274

cytryny;1 czubata łyżeczka białego cukru;2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;2 łyżki majonezu;1 łyżeczka skórki startej z cytryny;1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego.Sposób przygotowania:Rodzynki moczyć (tj. zalać gorącą wodą, tak aby dobrze je zakrywała) przez około 20 minut, odsączyć z wody.Seler obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem

Gospodyni Miejska
Naleśniki z dżemem i orzechami oraz sosem czekoladowym + film 139

przepyszne danie.     składniki na około 10 porcji nadzienie 5 łyżek dżemu morelowego 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich skórka starta z 1 cytryny ciasto 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 łyżka cukru 1 łyżka oleju 1 łyżka rozpuszczonego masła sos czekoladowy 1 tabliczka mlecznej czekolady 3 łyżki kakao 1/2 szklanki śmietanki(...)łyżka masła 1 łyżka cukru przepis nadzienie W małej miseczce umieszczamy posiekane orzechy, dodajemy dżem oraz startą skórkę z cytryny i całość dokładnie razem łaczymy. ciasto Do miski wsypujemy przesianą mąkę i cukier dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, oraz olej i rozpuszczone ( wystudzone ) masło, wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej

Smakowite Dania
Mini pizze z krewetkami, pomidorkami, papryką i pikantną pastą pomidorową z awokado 184

wątpienia czerwień, ale można dodatki zmienić wedle upodobań. SKŁADNIKI Na ciasto: 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 500 g mąki pszennej typ 500 (np. Wrocławskiej) 3 łyżki oliwy duża szczypta soli Na farsz: 225 g mrożonych krewetek koktajlowych 1/2 cytryny 1 dojrzałe awokado 100 g Ketchupu Kotlin z piekła rodem Extra Hot 100 g koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli(...)nadal wyrabiać. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrastania na 60 minut. Odmrożone krewetki opłukać na sitku zimną wodą, po czym przełożyć do miski i zalać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Awokado przekroić na pół, wyciągnąć pestkę i wydrążyć miąższ do miski. Następnie dodać pikantny ketchup, koncentrat pomidorowy i całość zmiksować na jednolitą masę blenderem

Passions hobbies life
Gryczane śniadanie 136

łyżki płatków gryczanych ciemnych  - 1 gruszka  - 1 banan  - łyżka rozgniecionych w mozdziezu pestek dyni - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka oleju kokosowego Zagotowujemy w garnku szklankę wody. Wrzucamy płatki gryczane na 2 minuty, przecedzamy, do gorących dodajemy olej kokosowy, banan i gruszke potarte na dużych oczkach i sok z cytryny. Posypujemy pestkami dyni

Szkrab Je Sam
Jagodowy sernik na zimno 254

masła 1 łyżka kakao masa jagodowa: 3 szklanki jagód umytych i osączonych  40 g żelatyny 1/3 szklanki wody 330 ml jogurtu naturalnego typu greckiego 300 ml serka homogenizowanego waniliowego 250 ml śmietanki 30% kilka łyżeczek cukru 1 łyżka soku z cytryny dodatkowo: 300 ml śmietanki 30% kropla aromatu  waniliowego 2-4 łyżeczki cukru pudru 1 szklanka jagód Masło(...)przez ok 20 minut. pozostawić do ostygnięcia. Umyć i osuszyć jagody. Zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodawać serek homogenizowany i jogurt, cukier, sok z cytryny. Dalej miksować. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę miksować. Gdy spód ciasta będzie już zimny, wylać masę jagodową na niego  i wstawić

MarciochaKucharzy
sernik marcepan z kaszą manną na cieście babeczki XXL 108

kasza manna 5 łyżek, cukier 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "XL", marcepan 10 dag, olej rzepakowy 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1 łyżka cukier puder 1 szklanka, gorąca woda 1,5 łyżki, marcepan 1 łyżka, posypka kolorowa - ile potrzeba Marcepan włożyć do zamrażalnika na 40 minut i zetrzeć na tarce grubsze oczka. Twaróg półtłusty przecisnąć(...)zmielić w maszynce do mięsa na drobnym sitku. Wszystkie składniki do ciasta dodać do pojemnika i mikserem dobrze utrzeć na gładkie, dość gęste ciasto ciasto. Jajka, cukier, sok z cytryny utrzeć do białości-spienienia z 4 minuty na najwyższych obrotach. Do jajek dodać przetarty twaróg, kaszę manną, olej, proszek, starty marcepan (2 łyżki zostawić do lukru) i mikserem dobrze połączyć

W Mojej Kuchni Lubię
Fit sernik z rodzynkami 160

sprawą skórki z pomarańczy i cytryny. Dodatek rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej ( tę można pominąć ze względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania. A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam  SERNIK BANANOWY  FIT SERNIK  Z RODZYNKAMI Składniki: Spód do sernika: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko ) 3/4 szklanki mąki(...)żółtek 100 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( można pominąć ze względu na cukier ) otarta skórka z 1 pomarańczy otarta skórka z 1 cytryny 1 budyń waniliowy  Przygotowanie sernika: 1 . Daktyle zalać wrzącą wodą - odstawić na 10 minut. Po tym czasie odsączyć daktyle. Wody nie wylewać. 2.  Gotowane płatki jaglane zmiksować z namoczonymi daktylami. Jeśli masa była

kolorowotorcikowo
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 159

pieczeniu karkówki trzeba ją co 20-30 min podlać wodą Skala smaku - 10/10 sos, który się wytworzył po upieczeniu karkówki jest również pyszny wystarczy zaklepać go łyżką mąki. Idealny do klusek śląskich. Składniki: Spory kawałek karkówki- tutaj w zależności od indywidualnych potrzeb do marynaty: 1/2szkl. oleju 1/2 szkl. soku z cytryny 1/2 szkl. sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 łyżeczki(...)czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu lub innego słodu (u mnie syrop z daktyli) • sól • czarny pieprz • 3 łyczki mąki kukurydzianej, ryżowej lub pszennej Przygotowanie: Kapustę  drobno

Kubki smaku
Ciasto krucho-drożdżowe 159

dżemem, szarlotkę, itp. Składniki: 400 g mąki tortowej 2 czubate łyżki cukru pudru 150 g masła 2 jajka szczypta soli cukier waniliowy otarta skórka z cytryny 50 g świeżych drożdży 1 łyżka ciepłej wody 2 łyżki gęstej śmietany Dodatkowo: masa makowa, dżem, powidło, etc. Wykonanie: Drożdże rozetrzyj z łyżką ciepłej wody, a następnie wymieszaj ze śmietaną i odstaw w ciepłe

Kulinarna (nie)codzienność
Koktajl jagodowy. 162

ciut więcej) cukier z prawdziwą wanilią 200 ml jogurtu naturalnego (schłodzone) 500 ml mleka 3,2% (schłodzone) kilka kostek lodu Wykonanie: Owoce umyć pod bieżącą wodą, z porzeczek usunąć szypułki i wraz z cytryną umieścić w wysokim naczyniu blendera. Zblendować je na miazgę, dodać pozostałe składniki i całość chwilę blendować do uzyskania gładkiej masy.  To wszystko! Smacznego :-) Zapraszam

Poezja Smaków - blog kulinarny
Krewetkowe risotto z cytrynowo-koperkową nutą 181

cebulikilka gałązek koperku1,5 łyżki masłasólpieprz biały1 łyżka oliwyPrzygotowanie:Krewetki wyjmujemy z zamrażalnika kilka godzin przed przygotowywaniem risotto. Gdy się rozmrożą płuczemy je pod bieżącą wodą. Cebulę i koperek siekamy. Ścieramy skórkę z cytryny i przekrawamy ją na pół, tak by później wycisnąć z niej sok do risotto. Bulion podgrzewamy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy

Zakręcony Widelec