woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:379/1096)

Śledzie z farszem grzybowym 165

tartej 2 łyżki mąki sól pieprz świeżo zmielony olej do smażenia natka pietruszki (brak na zdjęciu) Ponadto potrzebne będą: wykałaczki do spinania śledzi szczypiorek do dekoracji cytryna Wykonanie: Grzyby szybko opłukałam pod bieżącą wodą.  Zalałam letnią wodą i zostawiłam na około 4 godziny   (najlepiej pozostawić je na noc), żeby się namoczyły i zmiękły. Po namoczeniu, grzyby wyjęłam(...)zalewy i opłukałam. Przełożyłam do miseczki, zalałam zimną   wodą i zostawiłam na około 15 minut. Odcedziłam z wody. Takich śledzi a’la Matias nie trzeba długo moczyć w wodzie, ponieważ nie zawierają tyle soli co śledzie z beczki. Grzyby bardzo drobno pokroiłam. Cebulę posiekałam w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam cebulę i zeszkliłam ją. Po chwili dorzuciłam

Kuchnia u Krysi
PASTA A'LA HUMMUS POMIDOROWA Z KOPERKIEM 155

łyżek sezamu 2-3 łyżki oleju z pomidorów sok z 1/2 cytryny garść ziaren słonecznika pęczek koperku 1 łyżeczka pasty paprykowej ostrej pieprz, sól, papryka słodka mielona kmin rzymski, liść laurowy Wykonanie: Cieciorkę zalewamy wrzątkiem na 15 min. Po tym czasie, odcedzamy i zalewamy zimną wodą. Dodajemy kmin rzymski i liść laurowy. Ostawiamy na całą noc. Następnego dnia gotujemy cieciorkę(...)Uprażony sezam wsypujemy do miski blendera, dodajemy olej z pomidorów suszonych i mielimy na pastę. Do pasty sezamowej dodajemy ugotowaną cieciorkę, kilka łyżek wody z cieciorki i blendujemy na gładką masę. Następnie dodajemy sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory suszone, koperek oraz słonecznik i dalej blendujemy do uzyskania gładkiej pasty. Gdy masa jest zbyt gęsta i źle się

Kuchnia MagdaLeny
Hummus z pieczonym burakiem i octem malinowym 224

SKŁADNIKI 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub ciecierzycy z puszki) 2 średniej wielkości buraki 1 łyżka tahini 1 ząbek czosnku sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżka octu malinowego sól  pieprz natka pietruszki czarnuszka lodowata woda SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Buraki dokładnie myjemy, układamy na folii aluminiowej i oprószamy solą. Zawijamy "w bombki' i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)stopni na ok. 1h. Wystudzone buraki obieramy ze skóry. W misce umieszczamy odcedzoną ciecierzycę, tahini, czosnek, sok z cytryny, kumin, ocet malinowy, oraz pokrojone buraki.  Miksujemy do uzyskania gładkiej pasty. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dolewamy lodowatej wody. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy hummus wykładamy do miseczek posypujemy czarnuszką oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy

DefinicjaSmaku
Tarta z jabłkami i gruszkami polana sosem toffi 120

soli Farsz: ok. 7-8 jabłek (o wadze ok. 1,3-1,5 kg) twardych i słodkich 3 gruszki sok z połowy cytryny 50 g masła 100 g cukru Sos toffi: 300 g cukru 130 ml wody 225 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej) Wykonanie: Formę do tarty o średnicy ok. 28-30 cm smarujemy masłem lub margaryną. Mąkę przesiewamy(...)wodą i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Staramy się nie mieszać, a jedynie ostrożnie potrząsać garnkiem od czasu do czasu. Karmel podgrzewamy na wolnym ogniu przez 15-25 minut, do czasu aż uzyska kolor jasnobrązowy (aby przyspieszyć proces, pod koniec można zwiększyć płomień). Jeżeli podczas podgrzewania karmelu zauważycie, że tworzą się „cukrowe” grudki, dodajecie kilka kropli soku z cytryny

MyCookBook.pl
Świąteczna babka z mango, kardamonem i galaretką 213

mango  1/2 łyżeczki soku z cytryny 1/2 łyżki cukru 6 g żelatyny w proszku.   Żelatynę zalać jedną łyżką wody i odstawić aby napęczniałą. Puree z mango podgrzać w garnuszku dodając cukier i cytrynę- zagotować, odstawić z ognia. Dodać żelatynę i wymieszać dokładnie, aby nie było grudek Wykonanie: Formy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką.  Masło utrzeć

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Krem z buraków 73

Link poniżej http://kukingo.blogspot.com/2014/11/mleczko-kokosowe.html Składniki: 6 buraków pół szklanki mleka kokosowego przyprawy: pieprz czarny, tymianek, bazylia, papryczka chilli  łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie Buraki obrałam, umyłam, pokroiłam na mniejsze części i ugotowałam.( Nalałam tyle wody, by zakryła buraczki) Kiedy buraki się ugotowały zmiksowałam, dodałam przyprawy ( według uznania) łyżkę cytryny oraz pół szklanki mleka kokosowego. Wszystko zagotowałam na małym

Kukuleczki
Idealny koktajl na przeziębienie 204

już wiemy co nieco o naszych składnikach pora na przygotowanie naszego koktajlu na przeziębienie . Koktajl na przeziębienie – składniki: 1 duża pomarańcza 1 cytryna 2 cm korzenia imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1/2 szklanki wody Koktajl na przeziębienie – przygotowanie. Zaczynamy od obrania i starcia na tarce imbiru . Pomarańczę obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
buraczki zasmażane 208

Buraki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać, zetrzeć na grubej tarce. W rondlu z połowy masła i mąki zrobić zasmażkę, włożyć starte buraki, podlać nieco wodą, dodać pozostałe dwie łyżki masła i sok z cytryny. Dobrze zamieszać i chwilę razem podusić. Dodać 2 łyżki śmietany 18%, wymieszać i dusić jeszcze chwilę

stajnia gołębie od kuchni
Śniadaniowe tarteletki z cytrynowym curdem 191

mąki orkiszowej  3/4 szklanki pokruszonych płatków Lubella kakao i miód 1 jajko kilka łyżek oleju kokosowego (ok 3-4) 3-4 łyżki wody cukier puder do smaku (opcjonalnie) na lemon curd sok z trzech cytryn plus skórka (najlepiej wybierzcie cytryny ekologiczne jeśli takich nie posiadacie dokładnie sparzcie cytryny, żeby usunąć substancję, którymi są pokrywne 3 całe jajka 1/2 szklanki(...)stopni. lemon curd : zagotować wodę w garnku, położyć na nim miskę, tak żeby nie dotykała spodem wody, wbić jajka i miksować stopniowo dodając cukier, ok 5 minut do uzyskania gęstej masy, następnie masę przelać do czystego garnka, w miseczce z sokiem z cytryny rozpuścić mąkę ziemniaczaną, wlać do masy jajecznej i zagotować, cały czas mieszając po 3 minutach masa opadnie

zdrowa vege kuchnia
Pleśniak z rabarbarem i cukrem trzcinowym. 124

łyżki cukru trzcinowego  gęsta śmietana kostka margaryny 2 łyżki kakao Nadzienie I: 700 g obranego rabarbaru 3 łyżki manny brązowy cukier żelujący 1/3 szklanki wody Nadzienie II: 5 białek łyżka soku z cytryny 0,5 szklanki cukru trzcinowego 0,5 opakowania kisielu żurawinowego Ciasto proponuję zrobić sobie dzień wcześniej i zamrozić. Takie twarde dobrze zmrożone ułatwia pracę i ładnie(...)woreczków i zamrozić, a do trzeciej dodajemy kakao i wyrabiamy. Aby sobie ułatwić pracę proponuję dodać, łyżkę śmietany. Po wyrobieniu też zamrażamy. Obrany rabarbar kroimy w kawałki, podlewamy wodą i  chwilę gotujemy aż zmięknie. Po lekkim przestudzeniu można zmiksować, ale to nie jest jakiś wymóg. Ja zwyczajnie nie lubię tych nitek jakie on w sobie ma i wolę gładką

Dieta moja pasja
Szarlotka na cieście kruchym 209

szklanka cukru pudru (można dać mniej, jeśli jabłka są słodsze); 2 łyżeczki cynamonu; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 2 łyżki soku z cytryny; Ponadto: kilka łyżek bułki tartej; cukier puder do posypania; Wykonanie: Pokrojone jabłka włożyć do rondelka, dolać wodę i dusić przykryte około 15 minut, nie mieszając. Dodać cukier i cynamon, lekko wymieszać. Do masy wmieszać mąkę ziemniaczaną

In my kitchen
Smażone sardynki czosnkowo-ziołowe 81

tymianku po 2-3 gałązki natki pietruszki i tymianku 3-4 łyżki oliwy z oliwek Sardynki oczyść z łusek i dobrze wypłucz pod bieżącą zimną wodą. Ułóż ciasno w misce, zalej sokiem z cytryny, dodaj 3 posiekane w plasterki ząbki czosnku oraz gałązki pietruszki i tymianku. Przykryj szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godz. Pozostały czosnek

Delicious Place
Wstążki makaronowe w sosie cytrynowym 150

pieprz kolorowy ziarnisty sól morska do smaku bazylia do dekoracji Wykonanie dania: Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oliwy, odcedzamy, przelewamy wodą i trzymamy w cieple. Sos: Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, mieszamy z oliwą i podgrzewamy w rondelku aż zacznie wydobywać się z niej cudowny aromat,wtedy wlewamy śmietankę , dodajemy serek

Wanilia i Kardamon
Staropolska zupa chrzanowa 2137

śmietany 0,5 kg białej kiełbasy 0,25 kg wędzonki (wędzony boczek, wędzona szynka itp.) 2 żółtka sól, pieprz Warzywa obrać, wrzucić do garnka z wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy i kawałek cytryny, zagotować bulion warzywny. Przyprawić solą i pieprzem. Do bulionu dodać kiełbasę i wędzonkę. Gotować ok. 20 min. Z bulionu wyciągnąć warzywa, cytrynę i mięso. Kiełbasę pociąć

Konrad Gotuje
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM 116

łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła(...)zgęstnieje.  Zdejmujemy z ognia i dodajemy likier wraz z sokiem z cytryny. Przecedzamy mase przez sitko, wkładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok 8 godzin. Co godiznę mieszamy lody aby nie powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree

Kuchnia w oparach