warzywnego 5 buraków 250ml zakwasu buraczanego 100g suszonych grzybów np. prawdziwków Przyprawy: 6 ziarenek czarnego pieprzu, 4 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól, pieprz, sok z cytryny, szczypta cukru, majeranek Nalewamy około 300ml wody do garnka i moczymy suszone grzyby przez jakieś dwie godziny. Następnie gotujemy je do miękkości. Buraki pieczemy w piekarniku (my piekłyśmy godzinkę w temp(...)Następnie zupę przelewamy przez sito i odcedzamy wywar. Dolewamy do niego wywar z grzybów* oraz zakwas buraczany. Barszcz podgrzewamy, ale nie gotujemy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru, soku z cytryny i majeranku. Podajemy z uszkami :) *Grzyby, które zostały po namoczeniu możemy wykorzystać do bigosu, uszek, tarty
Kolizje Smakówciecierzycy(ugotowanej z poprzedniego przepisu lub z puszki) 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tahini (4 duze lyzki) 1 niepełna łyżka soku z cytryny sól,pieprz do smaku na czubek noża kuminu 4 łyżki zimnej wody mineralnej oliwa lub olej sezamowy do polania zielona pietruszka lub mięta do przybrania słodka papryka Wykonanie: Ciecierzycę ugotować wg przepisu podanego wyżej,gdy używasz gotowej(...)zalewy i wypłukać w zimnej wodzie.Obrać czosnek,pokroić w kosteczkę. Ciecierzycę z czosnkiem,wycisniętym sokiem z cytryny,tahini i olejem włożyć do wysokiego naczynia i zblendować na gładkie puree.Dodać sól ,pieprz i stopniowo wlewać lodowatą wodę blendować,aż do uzyskania białej kremowej pasty.Konsystencję pasty regulować dodatkiem wody.Jeśli chcemy,by hummus stanowił smarowidło do chleba
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!inny) 5-6 plastrów wędzonego łososia pęczek koperku kubek śmietany 12% 2-3 łyżki musztardy 1 jajko sól, pieprz tarty żółty ser do posypania cytryna (opcjonalnie) oliwa Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić i przestudzić. Plastry łososia pokroić na drobne kawałki. Koperek umyć i posiekać. Do miski przelać śmietanę, dodać jajko i dokładnie wymieszać, doprawić solą(...)stopni. Przestudzony makaron dodać do miski z sosem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do miseczek, na wierzchu posypać startym żółtym serem. Zapiekać ok. 20-30 minut. Gotowe można skropić cytryną (wręcz wskazane:). Smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
KUCHARNIAcytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego, z lodówki) 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC z termoobiegiem. 2 Pstrąga nacieram solą z zewnątrz i od środka i odstawiam(...)Bataty, pomidory, cebulę, cukinię i cytrynę kroję w 0,5cm plasterki. 5 Na nieprzywierającej blasze z piekarnika rozprowadzam 2 łyżki oliwy. 6 Pokrojone warzywa i cytrynę rozkładam równomiernie na blasze. 7 Polewam pozostałą łyżką oliwy. 8 Tymianek i rozmaryn siekam i posypuję nimi warzywa. 9 Posypuję szczyptą soli. 10 Wlewam 100ml wody na blachę. 11 Piekę w piekarniku
Book of spellscytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego, z lodówki) 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC z termoobiegiem. 2 Pstrąga nacieram solą z zewnątrz i od środka i odstawiam(...)Bataty, pomidory, cebulę, cukinię i cytrynę kroję w 0,5cm plasterki. 5 Na nieprzywierającej blasze z piekarnika rozprowadzam 2 łyżki oliwy. 6 Pokrojone warzywa i cytrynę rozkładam równomiernie na blasze. 7 Polewam pozostałą łyżką oliwy. 8 Tymianek i rozmaryn siekam i posypuję nimi warzywa. 9 Posypuję szczyptą soli. 10 Wlewam 100ml wody na blachę. 11 Piekę w piekarniku
Book of spellscytryna 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oliwę w spray 1 łyżka świeżego tymianku 2 łodyżki świeżego rozmarynu 100ml wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżki masła klarowanego (twardego, z lodówki) 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 200ºC z termoobiegiem. 2 Pstrąga nacieram solą z zewnątrz i od środka i odstawiam(...)plasterki. 5 Na nieprzywierającej blasze z piekarnika rozprowadzam 2 łyżki oliwy. 6 Pokrojone warzywa i cytrynę rozkładam równomiernie na blasze. 7 Polewam pozostałą łyżką oliwy. 8 Tymianek i rozmaryn siekam i posypuję nimi warzywa. 9 Posypuję szczyptą soli. 10 Wlewam 100ml wody na blachę. 11 Piekę w piekarniku ok. 15 minut. 12 W między czasie nacinam pod kątem pstrąga
Book of spellscukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek żelatyny (płaskich) (na truskawkową masę) 500 g obranych truskawek 200 g śmietany 30% sok z połowy cytryny cukier puder (do smaku) 6 łyżeczek żelatyny 1/4 szklanka wrzącej wody (na spód) 120 g ciasteczek zbożowych 50 g roztopionego masła 1. Na samym początku rozpuścić masła, a ciasteczka pokruszyć (ja użyłam blendera). Do pokruszonych(...)dodać do niego mascarpone oraz jogurt bałkański. Wszystko ze sobą zmiksować, a na sam koniec dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy przestygnie powoli wlać ją do masy twarogowej. Za pomocą miksera wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną białą masę wylać na spód ciasteczkowy i wstawić na 30 minut do lodówki
Ugotowaćlubimy pijać, nie tylko ja. Składniki: 300 ml wody 2 garści szpinaku 1 jabłko sok z 4 mandarynek sok z połowy cytryny 1 czubata łyżka siemienia lnianego (przepis na 3 porcje) Do blendera wlewamy wodę, dodajemy umyty szpinak, obrane i pokrojone w mniejsze kawałki jabłka, sok z cytrusów i siemię lniane. Miksujemy
Kardamonovyczereśni, słodka, pyszna, owocowa z dodatkiem makaronu. Smakosze mogą również pozwolić sobie na kleksa śmietanki czy jogurtu. Składniki: 0,5 kg czereśni 1 cytryna cukier biały lub trzcinowy, ksylitol, miód 250 g makaronu świdry od Lubella woda śmietanka lub jogurt Przygotowanie: Czereśnie zalewamy litrem wody i gotujemy ok 5-7 min od momentu wrzenia. Dodajemy sok z cytryny oraz
Życie zaczyna się w kuchniaronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaSkładniki na 2 porcje: 3 gruszki 2 banany 200 ml śmietany 30% 100 g czekolady gorzkiej sok z połowy cytryny 15 g masła 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczki imbiru 1/4 szklanki wody Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Banana obrać ze skórki, pokroić na kawałki. W rondlu rozgrzać masło, włożyć banany i gruszki. Dusić 5 minut(...)chwilę mieszając. W połowie czasu mieszania dodać wodę, żeby owoce się nie przypaliły. Na koniec dodać imbir i sok z cytryny. Odstawić do wystygnięcia, potem zmiksować na jednolitą masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć
Moja Galeria Smakupóźnej porze :) Lepiej późno niż wcale. :D Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1-2 małe cebule 2 marchewki sól sok z 1 cytryny pieprz 1 mały słoik majonezu koperek Wykonanie: Kapustę szatkuję, wrzucam na wrzącą wodę i gotuję około 5 minut, w razie konieczności skrapiam 1/2 soku z cytryny by się nie odbarwiła podczas gotowania. Odcedzam, skrapiam resztą soku
Bea(u)ty kitchensmacznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza wszelkiego rodzaju zapiekanek ziemniaczanych. Czas przygotowania: 5 minut Składniki: 2 pęczki rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sok z cytryny, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz. Przygotowanie: W rondlu zagotować 3 szklanki wody z dodatkiem cukru i soli. Do wrzącej wody wł ożyć umyte rzodkiewki na 2 minuty. Łyżką cedzakową przełożyć je do miski(...)lodowatą wodą, schłodzić, odsączyć na sicie. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem, skropić sokiem z cytryny (ewentualnie i oliwą), doprawić do smaku. Tkaniny Kardelen by Mira design
SzczyptaSmaQzimą z mrożonych. Prosty skład, który możesz dowolnie modyfikować dosładzając go lub dodając (dla przełamania smaku) sok z cytryny lub pomarańczy. Bez zbędnych składników typu syrop glukozowy, ekstraktów, aromatów czy barwników. Kisiel malinowy SKŁADNIKI: 280 g mrożonych malin 1 szklanka wody(...)łyżki cukru z wanilią – 60 g 3 łyżki soku z cytryny 1 czubata łyżka mąki (skrobi) ziemniaczanej – 30 g PRZYGOTOWANIE: W garnuszku układam mrożone maliny, zasypuję je cukrem i wlewam sok z cytryny. Jeśli chcesz bardziej słodszy kisiel możesz dodać mniej soku z cytryny, np. 2 łyżki. Maliny z cukrem gotuję na lekko średniej mocy palnika przez
Zasmakuj Kuchni