żelatyny 800 g truskawek 1,5 szkl mleka cukier wanilinowy sok z cytryny truskawki do przybrania 1 warstwa;Tortownicę wyłożyć herbatnikami. 2 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru zmiksować w kubku blendera, zieloną galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy serowej, wymieszać i wylać na herbatniki. Zastudzić. 3 warstwa: rozłożyć herbatniki(...)tortownicy. Zastudzić 8 warstwa; 1/3 sera, pół szkl mleka, 2 łyżki cukru , 1 łyżeczkę cukru waniliniwego, 1 łyżeczkę soku z cytryny zmiksować w kubku blendera, 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/2 szkl gorącej wody. Przestudzić dodać do masy serowej, wymieszać i wylać do tortownicy. Ułożyć połówki truskawek. Zastudzić. 9 warstwa. Ostatnią galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl gorącej
Gotowanie jest łatwearborio) 4 łyżki masła klarowanego (70 g) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki wina (najlepiej białe lub różowe półsłodkie) 1 l gorącej wody + 4 łyżeczki domowej wegety odrobina soku z cytryny mąka do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Na samym początku filety z dorsza umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki(...)gorącej wodzie. Do ryżu dodawać po jednej chochli warzywnego wywaru. Co jakiś czas przemieszać. Gdy ryż wchłonie wywar to ponownie wlać jedną chochlę wywaru. Czynność powtarzać, aż do wykorzystania całego wywaru i miękkości ryżu. Na sam koniec risotto przyprawić solą oraz pieprzem i dodać do niego pozostałe masło klarowane. Ryż delikatnie przemieszać. Filety z dorsza skropić sokiem z cytryny, obtoczyć
Ugotowaćmigdałów 10 dag rodzynek 1 czekolada pokrojona drobno 10 dag orzechów 1 słoiczek wiśni drylowanych zalanych syropem ze spirytusem lub dżem wiśniowy Poncz 1 szklanka wody 4 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja oddzielamy od żółtek.Białka ubijamy na sztywną pianę następnie dodajemy cukier dalej ubijając aż cukier się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku bardzo delikatnie mieszając(...)Pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Masa Margarynę oraz czekoladę rozpuszczamy następnie chłodzimy. Jajka ubijamy z cukrem na parze. Do garnka wlewamy wodę tyle aby nie dotykało wstawionej w garnek miski. Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier. Gdy woda zacnie parować ubijamy mikserem jajka aż masa jajeczne zacznie powiększać swoją objętość kilkakrotnie, zrobi się
kgwjanczewochrupiące z zewnątrz, natomiast w środku są ciągnące i kleiste. Nie przeszkadza to jednak w degustowaniu się tym efektownym deserem. Składniki: 130 ml wody po ciecierzycy w puszce szczypta soli szklanka cukru łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 250 ml schłodzonej śmietany 30% owoce np. maliny, borówki, jeżyny itp. Piekarnik nastawić na 130 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wodę
wyzwania kuchenneoczyścić, pokroić na około 3 cm kawałki i ugotować (10 minut) w 2 l wody z łyżką cukru i łyżeczką soli. Przelać na sitku zimną wodą. Połączyć majonez z pastą paprykową, sokiem z cytryny, suszonymi pomidorami, bazylią oraz szczyptą soli i pieprzu. Wymieszać fasolkę, rukolę oraz pokrojoną na cieniutkie plasterki dymkę z dressingiem. Odczekać minimum 10 minut i nałożyć
zadanie-gotowanieagrestowa [ wiśniowa] 4 płaskie łyżki żelatyny Warstwa owocowa 1/2kg dowolnych owoców 2 galaretki brzoskwiniowe Poncz 2-3 gałązki mięty [ nie dałam] 1/2 szkl.gorącej wody 1-2 łyżeczki prawdziwego miodu sok z cytryny Jajka z cukrami ubić na puch. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać i wylać do formy (24/36) wyłożonej papierem do pieczenia [ u mnie tortownica]. Piec(...)zaparzyć i do zimnego płynu dodać miód i sok z cytryny do smaku. Skropić obie połówki biszkopta. Górna część biszkopta będzie spodem ciasta. Galaretkę agrestową/ wiśniową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku i dobrze schłodzić. Zimną pokroić na małe kawałki. Żelatynę namoczyć w pół szklanki wody i po napęcznieniu rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić
Moje domowe kucharzenienaszego podniebienia i zdrowia. składniki do przyrządzenia śledzi 4-5 filetów śledziowych ( najlepiej matiasów) z solonej zalewy 2 niewielkie cebule 1/2 szklanki dobrego oleju kilka plastrów cytryny szczypta pieprzu na marynatę 1 szklanka wody 1/2 szklanki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego sposób przygotowania Do niewielkiego garnka wsypujemy sól, oraz cukier, zalewamy(...)wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał”, gotując przez dziesięć minut, a n astępnie marynatę studzimy. Śledziowe filety wyjmujemy z słonej zalewy, płuczemy pod bieżąca wodą, wkładamy do przestudzonej marynaty i odstawiamy na dzień w chłodne miejsce. Następnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy. Na dnie niewielkiej miski ( lub w słoiku) układamy cebulę pokrojoną krążki
Miód i pieprzserków topionych, śmietany) korbacz (oscypek - makaron) sól, pieprz, cytryna Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Gotować na parze około 10 minut. Zahartować w zimnej wodzie.Łososia podobnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. gotować na parze również około 10-15 minut, w zależności od grubości ryby. Najprostszy sosik serowy: serek topiony rozpuścić wraz
MarciochaKucharzycytryny i przypraw, ponieważ musi być wyrazista w smaku. Składniki: 200 g suchej fasoli czarnej 2 garście orzechów włoskich 1/2 cytryny sól, pieprz 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek sos sojowy Najlepiej dzień wcześniej fasolę zalać wodą i odstawić. Na drugi dzień fasolę gotować około 1 godzinę (w tej samej wodzie(...)się moczyła). Ugotowaną fasolą ostudzić. Następnie wszystkie składniki (fasolę, orzechy, czosnek) połączyć ze sobą. Jeżeli pasta będzie zbyt gęsta to można dolać odrobinę przegotowanej wody lub oliwy z oliwek. Na sam koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Poniższa pasta najlepiej smakuje, gdy na sam wierzch kanapki położymy rukolę bądź świeże kiełki. Pomysł na przepis
Ugotowaćwolałam coś innego, zrobiłam pyszny, cieplutki owocowy kisiel. Wspaniałe połączenie - ciepło i smacznie zarazem. Składniki: 1/2 szklanki truskawek 1/3 szklanki malin 1 1/2 szklanki wody 3/4 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Do garnka z grubszym dnem wsypać owoce. Rozgnieść widelcem. Dodać cukier i 1 szklankę wody. Zagotować (mieszając od czasu do czasu
Słodkie okruszkicytryna i przyprawy. Kiszenie cytryny podam też w wersji zmodyfikowanej. Normalnie trwa to około miesiąca. My zrobimy to w 3 dni. Cytrynę, albo kilka obrać ze skórki, włożyć do słoika zasypać 3-4 łyżkami soli, zalać ciepłą wodą i pozostawić w zakręconym słoiku 3 dni. Składniki :1 kiszona cytryna30 dag pierś z indyka pokrojona w grubą kostkę2 cebule(...)oliwekżadnych innych przypraw nie dodajemy.Wykonanie:W naczynie do tażina wlewamy 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek i rozsypujemy pokrojoną pierś z indyka. Posypujemy przyprawami, dajemy ich sporo. Ukiszoną cytrynę dzielimy na cząstki i układamy gwieździście przy brzegu naczynia. Między cytryny i w pozostałe wolne miejsca układamy cebulę. Następna warstwa to plasterki cukinii. Posypujemy przyprawami. Następnie układamy na przemian ogórek
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki (na 3-4 porcje): 100 gram gorzkiej czekolady ( u mnie z dodatkiem pieprzu i cytryny, o zawartości kakao nie mniejszej niż 70%) 1 jajo szczypta soli łyżeczka cukru pudru łyżka wody łyżka(...)nalewki aroniowej, borówkowej lub malinowej 400 gram malin 150 gram borówek cukier puder/ mięta do ozdoby Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy łyżkę wody i nalewki. Jeśli nie mamy czekolady z dodatkiem pieprzu i cytryny, warto w tym momencie również dodać szczyptę pieprzu i skórkę z połowy cytryny. Gdy nasza czekolada rozpuści się całkowicie i połączy ze składnikami dodajemy
Mango Papajatego zdrowego, smacznego, sycącego i oczywiście LCHF Jest to zielony koktajl/smoothie na bazie zdrowych tłuszczów, czyli mleka kokosowego oraz oleju MCT z dodatkiem szpinaku, awokado, kiwi i soku z cytryny lub limonki. Jeśli dodacie do niego źródła białka np. jajko, nasiona chia lub izolat (ale to już proszek ;)), otrzymacie posiłek z pełnym makro dopasowanym do Waszych potrzeb Nie zapomnijcie(...)gotowego mleka kokosowego 25 g oleju MCT 50 g szpinaku 50 g dojrzałego awokado 100 g kiwi 10 g soku z cytryny lub soku z limonki Miąższ kokosowy rozpuścić w letniej wodzie aż powstanie mleko kokosowe. Szpinak umyć pod bieżącą wodą i odsączyć na sitku. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę a miąższ wydrążyć łyżeczką. Kiwi obrać i pokroić
Ola la LCHFszkl mleka 1 pomarańcza 1 cebula 1 duże winne jabłko 1 duży kiszony ogórek 3-4 łyżki gęstego majonezu 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Filety śledziowe dokladnie opłukać, moczyć w wodzie przez 4-5 godzin (kilkakrotnie ją zmieniając), odcedzić, zalać mlekiem i odstawić ponownie na 2-3 godziny. Pomarańczę, ogórka i cebulę obrać i pokroić w drobniutką
Pieguskowa KuchniaSyrop stosowany regularnie wzmacnia układ odpornościowy, a w czasie choroby działa jak naturalny antybiotyk, wspierając leczniczo w trakcie grypy czy przeziębienia. Składniki: 3 cytryny 2 duże główki czosnku 1 słoiczek miodu od dżemu 1 szklanka wody letnia Sposób przygotowania: Miód dodaj do letniej wody (NIE GORĄCEJ !!! - miód traci swoje właściwości lecznicze i bakteriobójcze w temperaturze wyższej niż 45 stopni(...)miodu dodaj sok wyciśnięty z cytryn oraz czosnek rozgnieciony w wyciskarce. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i pozostaw na 24 godziny. Następnie odcedź i przelej do mniejszych buteleczek. Syrop można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 8 tygodni. Zastosowanie: - profilaktycznie - 1 łyżka na pół szklanki soku lub wody 1 raz dziennie (dla dzieci 1 łyżeczka) - podczas choroby - co 3/4 godziny
Z notatnika