przyprawa warzywna (od Rafex , do smaku) cukier (odrobina, do smaku) sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: 3 łyżeczki żelatyny Opcjonalnie do dekoracji: zielony groszek natka pietruszki (posiekana) cytryna Obrane warzywa (w całości) ugotować w wodzie z dodatkiem przypraw. Oczyszczonego karpia (łuski oskrobać pod zimną, bieżącą wodą) pokroić w dzwonki. Kawałki ryby (po kilka, partiami) gotować (10-15 minut) w wywarze(...)żelatynę. Karpia udekorować warzywami (z wywaru) i zalać lekko ściętą galaretką. Całość odstawić do lodówki (do całkowitego stężenia galaretki). Przed podaniem ozdobić zielonym groszkiem, natką pietruszki i cząstkami cytryny
Di gotujetaki kompot podpatrzyłam u Ilonki.. 650 g obranej dyni bez skóry, pestek i watowatego miąższu 1,5 litra wody 1 łyżeczka octu jabłkowego 5-6 łyżek cukru 1 duża pomarańcza (cytryna) 1 łyżeczka goździków 1/2 łyżeczka cynamonu Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę , przełożyć do garnka. Zalać zimną wodą i gotować
Moje domowe kucharzeniecytrynowa z miętą i bazylią doskonale chłodzi i orzeźwia. Nie zawiera żadnych niepotrzebnych dodatków, a poziom słodkości i kwaśności możesz sam/sama regulować. Składniki: 2 cytryny 3-4 łyżki cukru pudru 1,5 litra zimnej wody ( dodałam schłodzoną wodę filtrowaną, ale może być też mineralna niegazowana luba gazowana ) kilka gałązek mięty 2 gałązki bazylii 3 plasterki limonki kostki lodu Wykonanie: Wycisnąć(...)cytryn. Sok cytrynowy wymieszać z cukrem pudrem i zagotować. Gotować 2-3 minuty. Wystudzić. Tym oto sposobem gazę do lemoniady mamy gotową. Do butelki/karafki/dzbanka lub innego naczynia wrzucić plastry limonki. Gałązki mięty i bazylii lekko rozetrzeć w dłoniach, tak by uwolniły swój aromat, roztarte wrzucić do naczynia na lemoniadę. Wlać bazę do lemoniady i uzupełnić wodą. Dokładnie wymieszać. Na koniec
kolorowotorcikowomoże nie wygląda, ale jest pyszne ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok. pół kg) łyżka wegety/kucharka 3 szklanki rosołu drobiowego (gotuję go w wodzie po gotowaniu piersi + kostka rosołowa) szklanka śmietany 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki mąki 2 łyżki masła ryż/makaron/kasza Gotujemy pierś z kurczaka z przyprawą (pierś wrzucamy do wrzątku na ok. 20 min). Wyciągamy(...)garnka kostkę rosołową (ilość w zależności od ilości wody). Pierś gdy ostygnie kroimy w dużą kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, dodajemy mąkę i mieszamy żeby się nie przypaliła. Dodajemy rosół, mieszamy aż wszystko ładnie się połączy i zostawiamy do zagotowania. Dodajemy mieszając śmietanę i sok z cytryny. Wrzucamy pokrojoną pierś i doprowadzamy do wrzenia. Najlepiej zostawić
W kuchni bez szafekłyżeczki 0,10 zł Razem 11,50 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. PIEKARNIK Rozgrzewamy go do 170 stopni, opcja góra i dół. 2. CYTRYNA – SOK I SKÓRKA (5 min) Owoc oblewamy z wierzchu wrzącą wodą. Ścieramy z niego skórkę (tylko żółtą warstwę, biała jest gorzka) i odstawiamy na bok. Wyciskamy sok z połowy cytryny. 3. CIASTO (5 min) W misce umieszczamy(...)masy przez ok. 2 min. Następnie dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do uzyskania jednolitej masy bez grudek. 4. FORMA DO PIECZENIA (2 min) Blaszkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. 5. PIECZENIE (30 – 40 min) Ciasto przelewamy
Nerds Kitchenśliwkowego lub zalewy ananasa z puszki lub ewentualnie 1 dodatkowa łyżka cukru sok z 1/2 limonki lub z 1/2 małej cytryny 1/4 szkl octu octu ryżowego lub jabłkowego 2 łyżki sosu sojowego solonego 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej woda Papryczkę posiekać na drobno, czosnek przecisnąć przez praskę a imbir zetrzeć na drobnej tarce. 1 szkl wody zagotować w rondelku(...)białym cukrem, chilli, czosnkiem i imbirem. Gotować ok 5 minut. Dodać cukier brązowy, ocet ryżowy, sok z limonki/ cytryny, sos sojowy oraz sok z ananasa lub sos śliwkowy. Całość wymieszać i zagotować. W odrobinie zimnej wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zalać nią sos. Dokładnie całość wymieszać i pogotować do momentu zgęstnienia. Skosztować odrobinę sosu i można dodatkowo doprawić. Jeśli
Ze smakiem bez glutenucukru trzcinowego 150 g masła 250 g kwaśnej śmietany 12% 300 g mąki pszennej tortowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250 g rabarbaru 1 cytryna 1 torebka herbaty miętowej + 100 ml wody 2 gałązki mięty cukier puder do dekoracji masło i mąka do wysmarowania i oprószenia formy WYKONANIE Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej(...)skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Herbatę miętową zaparzyć w 100 ml wrzątku, przelać do misy blendera, dodać umyte liście mięty i włączyć urządzenie, po czym zostawić do ostudzenia. Cytrynę wycisnąć i zetrzeć żółtą skórkę na tarce o małych oczkach. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Do miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier
Passions hobbies lifelubicie pierogi? Ja tak :) Zapraszam Was dziś na czekoladowe włoskie pierogi tzw ravioli 250 g mąki pszennej 3 łyżki kakao 1/2 szklanka wody 2 łyżki cukru 1 op. serka maskarpone śmietana kremówka odrobina soku z cytryny szczypta cynamonu 1 gruszka szczypta cukru pudru 1 tabliczka czekolady karmelowej białe 150 ml śmietany kremówki garść pałek migdałowych CIASTO: cukier rozpuszczamy w gorącej(...)wodzie. Mąkę mieszamy z kakao i dolewamy wodę z cukrem. Ugniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na pół godziny. Ciasto kroimy na pół. Jedną część ugniatamy i wałkujemy na cienko. Potem to samo robimy z drugą połową ciasta. FARSZ: Ubijamy śmietankę mikserem. dodajemy serek, sok z cytryny, cynamon i cukier puder. Mieszamy wszystko. Kroimy
Kuchnia w oparachzalać wodą. Gotować do miękkości pod przykryciem. Ugotowaną kaczkę wyjąć. Wywar przecedzić i gotować aż uzyskamy 1,5 litra, jeżeli jest mniej dolać wody i zagotować. Odstawić do ostudzenia. Do wywaru wlać sok z cytryny, wymieszać. Białka lekko ubić, wlać do wywaru, dokładnie zamieszać i powoli zagotować. Następnie przecedzić przez bawełnianą ściereczkę. Powinniśmy otrzymać klarowny płyn. Żelatynę namoczyć w letnim
królestwo garówjogurtu naturalnego oraz szczyptą soli i pieprzu WYKONANIE Kaszę płuczemy na sicie, aż wypływająca woda będzie klarowna. Wkładamy do rondelka, wlewamy 3/4 szklanki wody. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę soku z cytryny. Przykrywamy i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy do miękkości, przez około 12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wysypujemy na duży(...)ogniu, na oliwie z dodatkiem masła smażymy 2 jajka sadzone. Gotowe, układamy na podsmażonej kaszy. Posypujemy szczypiorkiem, listkami bazylii oraz posiekaną papryczką chili i skórką otartą z limonki lub cytryny. Przed podaniem, dekorujemy twarożkiem, skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny lub limonki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem
cool and mintybardzo łatwe i szybkie śniadanie. Rukolę możemy zastąpić roszponką, świeżym szpinakiem lub mieszanką sałat. Do sałatki proponuję gotowane na półtwardo jajka (tzw. jaja sześciominutowe) i sos z oliwy, cytryny i za’ataru. Jeżeli lubicie i potraficie ugotować jajka w koszulkach również doskonale sprawdzą się w tej sałatce. Co to jest zatar (za’atar, zathar)? Jest to arabska mieszanka przypraw(...)ugotowane jajo sos z zatarem Wykonanie JAJA Z ZATAREM W garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i ostrożnie zanurzamy jajka. Gotujemy 5 – 6 minut i od razu studzimy w zimnej wodzie. Przygotowujemy sos – mieszamy oliwę z za’atarem i sok z cytryny, doprawiamy solą, chili i pieprzem. SAŁATKA Awokado obieramy i kroimy w plasterki, skrapiamy
Tajemnice SmakuPRZYGOTOWANIE : Sałatę myjemy, osuszamy lub wyciskamy pozostałą wodę z liści i rwiemy na małe kawałki. Śmietanę, jogurt, sól, cukier i sok z cytryny dokładnie mieszamy. Sałatę przekładamy do miseczki, polewamy sosem śmietanowym i delikatnie mieszamy łyżką. Podajemy od razu do dań obiadowych. Smacznego. Uwagi ; Polecam polać sałatę sosem, przed samym podaniem na stół, wtedy unikniemy oklapnięcia
Kulinarne Fantazje Marioliłyżki oliwy sól czarny pieprz Składniki (do posmarowania) 1 łyżka oliwy Składniki (sos) 1 łyżka masła 100 g śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie Wyjąć liście winogrona z słoiczku i moczyć w letniej wodzie w misce przez 5 min. Płukać zimną wodą kilka razy, żeby nie zoswała soli na liściach. Obrać i umyć cebulę, czosnki i cytrynę. Pokroić
Tureckie Przepisydrobiowe w panierce z płatków owsianych. Składniki: - 2 duże podwójne piersi drobiowe - 2-3 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody) - sól morska - pieprz kolorowy świeżo mielony - papryka wędzona w proszku - skórka starta z 1 cytryny - płatki owsiane - olej kokosowy do smażenia Mięso oczyszczamy z tłuszczu, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeżeli filety są duże(...)poledwiczki”). Porcje lekko rozbijamy tłuczkiem (oczywiście najwygodniej, między dwoma kawałkami folii) i oprószamy przyprawami – solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz posypujemy startą skórką z cytryny. Pozostawiamy (przykryte folią) na 30 minut. Jajka rozkłócamy widelcem z wodą. Do drugiej miseczki wsypujemy płatki owsiane. Kotlety panierujemy najpierw w jajku, następnie w płatkach owsianych. Odkładamy na 15 minut, aby panierka podeschła (nie będzie
mojewypiekiinietylko