woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:374/1096)

Deser serowo-makowy z malinowym musem 129

porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny rozmrażamy. Mak przepłukujemy zimną wodą, a następnie dokładnie go odsączamy. W roldelku zagotowujemy mleko razem z cukrem wanilinowym oraz skórką otartą ze sparzonej cytryny. Dodajemy odsączony mak i gotujemy około 15 minut

Smaki Na Talerzu
Tuńczyk z ryżem i winogronami 153

kawałkach w oleju • kiść białych winogron bez pestek • 1 puszka kukurydzy • 4 ogórki zielone małe • 2 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż gotować w osolonej wodzie przez 15-20 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Ogórki obrać i pokroić w kostkę. • Ryż wymieszać z kukurydzą, ogórkami

To co kocham
Paluszki rybne!:) 183

dorsza -sok z cytryny -mąka pszenna -bułka tarta -jajko -pieprz -sól -olej słonecznikowy Sposób przygotowania:   Filet z ryby opłukać i osuszyć z wody. Pokroić w  2 cm. paski i skropić sokiem z cytryny. Do mąki pszennej dodać sól i pieprz. Wymieszać i obtaczać w niej kawałki ryby, następnie w jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju

Magia jedzenia.
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I ŻURAWINĄ 236

czarne oliwki – 50 g * świeża żurawina – ok. 100 g * oliwa z oliwek – 25 ml * sól, pieprz, cukier, sok z cytryny – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Świeżą żurawinę zalewamy 250 ml wody, dodajemy 2 łyżki cukru, gotujemy do miękkości , owoce wyciągamy. Do kompotu dodajemy odrobinę oliwy , sól, pieprz, sok z cytryny i ewentualnie jeszcze odrobinę cukru do smaku

Ostra na Słodko
Stoję i płaczę, a one się rumienią.... Jabłka, toffi i cud z łąki. 147

schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło i sól połączyć, dodać niewielką ilość zimnej wody (ok. 2 łyżek) i zagnieść. Formę na tartę o średnicy 22 cm wyłożyć

KUCHARNIA
Sangria pełna owoców 123

orzeźwiająca! Razem z Aperolem Spritz’em mogłabym pić ją na okrągło, dlatego ostrzegam, UZALEŻNIA! Składniki: – 1l wina czerwonego półsłodkiego – 250ml wody gazowanej – 200ml Sprite’a – 4 pomarańcze – 2 cytryny – 2 jabłka – pół granatu – 70ml Archers’a – kilka gałązek mięty – lód *opcjonalnie: cukier, jeśli lubimy słodkie napoje

Be Fit Be Strong
SCHAB PO FRANCUSKU W SOSIE SEROWO-MUSZTARDOWYM (keto, LCHF optymalny, bez glutenu i jajek) 463

masła klarowanego lub smalcu 50 g musztardy (można pomieszać łagodną francuską ziarnista z ostrą) 400 g mascarpone 30 ml soku z cytryny sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 500 ml bulionu lub wody Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry ok 1,5 cm a następnie delikatnie rozbić. Mięso doprawić z obu stron solą i pieprzem a następnie podsmażyć(...)rozgrzanym tłuszczu aż nabierze złocistego koloru. Mięso podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem ok 15 minut. Po tym czasie dodać serek i musztardę. Całość dusić dalej pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Następnie dodać sok z cytryny, całość wymieszać i gotować przez 2-3 minuty. Tak przygotowane mięso znakomicie komponuje się ze szparagami, brokułami, fasolkaĄ szparagową

Ola la LCHF
Drobiowe kuleczki bazyliowe w rosole 129

wyszło ich około 3-4 szklanki sól i pieprz do smaku 3 łyżki soku z cytryny  1 łyżka skórki startej z cytryny - opcjonalnie 3 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 mały por 2 litry wody 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 2 większe liście laurowe Piersi z kurczaka posiekać drobno. Można zmielić, ale lepiej jest posiekać. Dodać posiekaną bazylię, sól(...)pieprz do smaku, sok z cytryny i ewentualnie startą skórkę cytrynową. Wszystko razem wyrobić dokładnie i odstawić na około 10 minut do lodówki. W garnku zagotować wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim i warzywami. Warzywa przed wrzuceniem pokroić tylko na takie kawałki, aby były w miarę jednakowe. Nie trzeba ich rozdrabniać. Wywar gotować na minimalnym ogniu aż do miękkości warzyw

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kruche pierniczki bezglutenowe 137

mają całą kupę zabawy:-) Składniki: 1 margaryna/ masło 1/2 litra miodu 1/2 kg cukru białego 2 jaja 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody sok z jednej małej cytryny 2 czubate szklanki mąki ryżowej 2 czubate szklanki skrobi ziemniaczanej 3 czubate szklanki mąki kukurydzianej ewentualnie 1 szklanka posiekanych bakalii - rodzynki i suszona żurawina Na głębokiej i dużej patelni(...)rozpuszczać. Miksturę wystudzić. Dodać dwa całe jajka i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika i ponownie wymieszać. Następnie dodać sodę rozpuszczoną w 1 i 1/2 łyżce letniej wody. Wymieszać i dodać sok z jednej cytryny. Ponownie wymieszać. Po dodaniu cytryny całość się spieni i niejako urośnie. Tak właśnie ma być:-) Następnie dodać mąki. Można dodawać partiami i mieszać. Jeśli ilość mąki

Ze smakiem bez glutenu
Zupa ze świeżych ogórków 171

Składniki:5 ogórków gruntowych lub 2 szklarniowe1 młoda cebulka700 ml wody1 kostka rosołowa drobiowapieprz, sok z cytryny2 łyżki śmietany lub tłustego jogurtu koperek1 łyżka dobrego oleju

kolorowotorcikowo
Gilacgi- ciasto z daktylami i orzechami 171

mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy roztopione masło. Daktyle po wyjęciu pestek drobno kroimy i gotujemy 5 minut w połowie szklanki wody stale mieszając. Następnie dodajemy miód, sok z cytryny, cynamon i orzechy włoskie. Mieszamy i zdejmujemy z ognia. Połowę masy grysikowej wysypujemy na dno wysmarowanej tortownicy, ugniatamy i równomiernie rozkładamy na niej daktyle. Resztą masy grysikowej

Zainspirowana w kuchni
Prosty kurczak z cytrusami i imbirem w sosie pomidorowym. 110

wielkości) łyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki  soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy(...)miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni, powstały tłuszcz (  a zrobi się go sporo) zlewamy. Widelcem rozgniatamy środki mandarynek, skórki wyrzucamy. Zalewamy kilkoma łyżkami wody, dodajemy keczup i skórkę otartą z cytryny. Mieszamy, gotujemy pod przykryciem jakieś pięć minut, aby nam wszystko odmokło i powstał aromatyczny sos. Podajemy z czym tam kto lubi...surówka, ryż, makaron czy też ziemniaki

Dieta moja pasja
Ciasto Mieszaniec Jesienny 112

łyżeczki proszku do pieczenia 25 g margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy(...)niego po łyżce kaszy) wierzch: Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na ćwiartki,a potem na grubą kostkę. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ciemniały podczas gotowania. Przekładamy je do garnka, dolewamy ok.1/2 szkl wody i gotujemy mieszając, aż jabłka zmiękną i puszczą sok.  Kiedy owoce będą miękkie dosypujemy galaretkę i mieszamy aby się rozpuściła. Odstawiamy

Bon appetit mon amie
Zupa krem ze świeżego ogórka 162

garści ryżu* oliwa z oliwek lub masło garść posiekanego koperku 400-500 ml - woda lub bulion warzywny (lub mięsny - u mnie 12-godzinny rosół ) 100 ml mleka kokosowego (lub jogurtu naturalnego mlecznego lub roślinnego) 1 łyżeczka przyprawy warzywnej  (domowa 'wegeta") sok z cytryny - do smaku (u mnie około 2 łyżek) 🍋 sól (u mnie czosnkowa), pieprz oliwki, orzechy(...)włoskie, grzanki lub pestki do podania - co lubicie :) Cebulkę szklimy na oliwie, dodajemy pokrojonego w kawałki ogórka, przyprawę warzywną, ryż, mleko kokosowe, zalewamy wodą lub bulionem, gotujemy około 15 minut.  Miksujemy, dodajemy koperek, sok z cytryny, przyprawy. Ja podałam z orzechami włoskimi i oliwkami. *Zupę gotowałam w Thermomixie, więc ryż zmieliłam na początku, ale można spokojnie zmiksować

Cytryna&Co.
HUMMUS 189

warzywami zamiast chipsów! Polecam! Składniki: 1 szklanka ciecierzycy 2-3 łyżki pasty tahini 1-2 ząbki czosnku sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki kuminu (opcjonalnie) około 50 ml oliwy (np.sezamowej) Główny składnik czyli ciecierzycę wypłukałam i zalałam zimną wodą. Odstawiłam na całą(...)zmiękła i napęczniała. Na drugi dzień gotowałam ją przez około 1-1,5 godziny  do miękkości pod przykryciem w lekko osolonej wodzie. Odsączyłam ją i przełożyłam do malaksera. Dodałam czosnek, kumin, sok z cytryny i sezamową pastę tahini. Polecam zrobić ją samemu lub po prostu kupić słoiczek w sklepie. PASTA SEZAMOWA TAHINI Ma ona intensywny sezamowy smak. Należy próbować

potrawyregionalne