woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:383/1096)

Kalafior z sosem curry! 215

opakowanie mielonej curry- 1/3 szklanki mleka kokosowego lub słodkiej 30% śmietany- sól, pieprz, liść laurowy,cynamon, pieprz cayenne- połowę pora i mała cebulalub 2 średnie cebule, olej do smażenia, cytryna lub ocet-pół obranego dużego jabłka,garść obranego prażonego słonecznika, blender.Por, cebulę i jabłko pokrój na kawałeczki, wrzuć na gorący olej kokosowy lub jaki odpowiada Tobie.Smaż chwilę(...)Teraz zamieszaj 2-3 razy.Aromaty się uwolnią. Dodaj mleko kokosowe lub śmietanę, zmniejsz ogień na minimalny i podduś ok. 5-8 minut.Wyłącz ogień, wstaw wodę na kalafior, zagotuj i posól dodaj łyżkę cytryny lub octu, pozwoli zachować to biel warzywa i wzmocni jego walory smakowe.Kalafior gotuj w całości lub rozdziel na różyczki.Gotuj do miękkości. Podczas gdy kalafior

Pasje Jolki
Proste obiady na 7 dni #2 - z kurczakiem i rybą + PDF do pobrania! 535

otarta z 1 cytryny opakowanie 250 g pomidorków koktajlowych oliwa 4 filety z łososia sól, pieprz 200 g pełnoziarnistego ryżu Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Odetnij zielone, ale tez białe końce z kopru włoskiego i odłóż na bok. Bulwę przekrój na pół, a następnie każdą połówkę na 3-4 części. W rondelku zagotuj osoloną wodę, włóż do niej(...)miski z wodą i lodem i pozostaw na 15 minut, dzięki czemu staną się bardzo chrupiące. Obierz ziemniaki i umieść w garnku z wodą. Zrób sos do surówki, mieszając ze sobą oliwę z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.  Piersi z kurczaka oczyść, każdą przekrój na pół, aby uzyskać 4 kawałki. Lekko je rozbij. Na patelni rozgrzej oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 133

become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 161

become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy

Martyna Cooks
ŁOSOŚ Z CHUTNEY Z MANGO / SALMON WITH MANGO CHUTNEY 151

become Recipe itself, isn’t difficult to make either. Everything is doing on its own. Ryba: 300 g łososia świeżo mielona sól, czarny pieprz łyżka soku z cytryny oliwa Chutney: 2 średnie mango 1 średnia czerwona cebula 1/2 średniej czerwonej papryki garść suszonej żurawiny łyżka octu białego łyżka brązowego cukru kieliszek białego półwytrawnego wina pepperoncini do smaku Soczewica: szklanka(...)white wine pepperoncini as you like Lentils: 1 cup green lentils 1-2 teasponns honey fresh rosemary Zaczynamy od ryby. Trzeba ją opłukać pod bieżącą wodą i wysuszyć papierowym ręcznikiem, następnie skropić sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek, oprószyć świeżo mieloną solą i pieprzem, odstawić na bok. Czas na chutney. Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, mango przekrawamy

Martyna Cooks
Gumbo 232

ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę w piórka, paprykę w słupki, pieczarki na plasterki, chilli siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę(...)masło i wsypujemy łyżkę mąki, cały czas mieszając. Do powstałej zasmażki wrzucamy zawartość patelni, dodajemy pomidory z zalewą, paprykę i chilli. Dokładnie mieszamy, dolewamy szklankę wody. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sos Worchester, sok z cytryny, pieprz cayenne, sól i pieprz do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gorujemy na małym ogniu pod przykryciem, około 15-20 minut. Podajemy z ryżem

Gotuj z Rumcajsem
Krem z pieczonych buraków 183

Potrzebujemy: 5 dużych buraków 2 litry bulionu warzywnego lub wody ½ szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki chrzanu szczyptę cynamonu ugotowaną fasolę ziarna słonecznika wędzone tofu lub wędzony ser (wtedy nie będzie wegański tylko wegetariański) kilka świeżych listków oregano i kwiatów szczypiorku do dekoracji (można pominąć) sól, pieprz łyżeczka soku z cytryny. Buraki nakłuwamy widelcem(...)kilku miejscach i zawijamy w folię aluminiową (każdego osobno). Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W garnku podgrzewamy bulion lub wodę, buraki kroimy w kawałki i dorzucamy do płynu. Blendujemy, dodajemy sok z cytryny i chrzan oraz mleczko kokosowe, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Podajemy z odsmażoną fasolą, tofu lub serem i ziarnami słonecznika. Jeśli dodacie

ladykitchen
Łosoś pieczony w piekarniku z komosą ryżową Plenus i sosem śmietanowo-czosnkowym. 229

tego zdrowa komosa ryżowa z sosem śmietanowo-czosnkowym. Pysznie i aromatycznie :) Zapraszam :) Składniki : 5 kawałków łososia  sok z cytryny sól morska, pieprz do smaku odrobina oliwy 2 łyżki masła 1 duży kubek  komosy ryżowej białej Plenus 2 kubki wody  1 łyżka soli  morskiej 2 łyżki masła 400 g kwaśnej śmietany sól, pieprz do smaku 1 łyżka(...)czosnku granulowanego Plenus lub 3 ząbki przeciśniętego czosnku Wykonanie: Łososia myjemy po delikatnym strumieniem zimnej wody, następnie osuszmy go ręczniczkiem papierowym. Oprószamy go solą morską i pieprzem. Blaszkę smarujemy masłem, układamy kawałki ryby, skrapiamy sokiem z cytryny, oliwą  i posypujemy świeżym koperkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , moja ryba piekła się około 25 minut.  Komosę ryżową przekładamy

Sama słodycz i szczypta chili
Chłodnik litewski. Chłodnik z botwiny przepis. 1965

buraczkami (razem 400g = 200g buraczków + 200g liści z łodygami) woda przegotowana (*tyle, by zakryć botwinkę w garnku; u mnie 800ml) 1 pęczek rzodkiewki – ok, 150g, bez liści 4 średnie ogórki gruntowe (ok. 220g) sól i pieprz (do smaku) cukier (do smaku, u mnie 2 łyżeczki) sok z połówki średniej cytryny (lub nieco więcej do smaku) 1 duży ząbek czosnku(...)gotować całość na małym gazie, pod przykryciem przez ok. 15 minut (do czasu aż buraczki będą miękkie). Doprawić cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ostudzić (np. włożyć garnek z botwiną do miski z zimną wodą). Do ostudzonej botwiny dodać kefir, drobno posiekany (lub przeciśnięty przez praskę czosnek), posiekany koperek (część zostawić do posypania wierzchu zupy), oraz pokrojone w kostkę

Kulinarne Przeboje
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 232

Cydr Green Mill, 10 plastrów prosciutto, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent. Cebulę posiekać, dynię razem(...)Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr Green Mill, sok z połowy cytryny, szczyptę soli i pieprzu, dusić ok. 5 minut aż płyn odparuje.  Łyżką cedzakową przełożyć makaron do sosu, podlać kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodać gorgonzolę i dusić mieszając, do czasu aż ser się rozpuści.  Pod koniec gotowania doprawić solą

SzczyptaSmaQ
Waniliowy deser jaglany. 192

jogurtu naturalnego 100 g mleczka kokosowego 100 g cukru  2 jajka 1 laska wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Kaszę przepłukać na sicie pod bieżącą ciepłą wodą (ok. 2 minuty). Do garnka wlać mleko, wsypać kaszę i gotować ok. 15 minut. Trzeba uważać, bo łatwo się przypala. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Ugotowaną kaszę

zadanie-gotowanie
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 207

nagrzanego do 180°C, piec 15 minut. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy, podsmażyć szparagi (około 5 minut), dorzucić groszek (wcześniej odmrożony i odsączony z wody), oprószyć solą i pieprzem, wycisnąć sok z połowy cytryny, lekko całość zamieszać i gotowe. Ułożyć na talerzach po jednym filecie razem ze szparagami i groszkiem. Danie podawać na ciepło, a jako dodatek ulubione pieczywo

Wino Francja Kuchnia
Ćwikła 191

potem zostaje tylko doprawienie ćwikły według własnych  upodobań. No to co? Zabieramy się za buraki? Składniki: buraki chrzan musztarda sól cukier sok z cytryny Wykonanie: Na początku buraki dokładnie myję pod bieżącą wodą, wkładam do dużego garnka, zalewam wodą i gotuję do miękkości. Potem odcedzam je na durszlaku i jeszcze ciepłe obieram ze skórki. Studzę i ścieram na tarce

Blondynka Gotuje
Jagodzianki 331

rozpuszczonego masła 100 ml jogurtu greckiego Dodatkowo: 200 gram świeżych jagód białko+ 2łyżki mleka do posmarowania jagodzianek lukier: 10 łyżek cukru + sok z 1/2 cytryny Drożdże mieszam z cukrem, dodaję łyżkę mąki i wody. Odstawiam na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników i dokładnie wyrabiam ciasto, tak długo aż przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest taka

Mango Papaja
Jagodzianki 185

nabiorą złotego koloru.6. Wystudzone jagodzianki lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem.Najlepiej zrobić lukier cytrynowy. Do miski wsypać 1 szklankę cukru pudru, wcisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać na gładką pastę. Dodać odrobinę gorącej wody i mieszać aż do uzyskania odpowiedniej gęstej konsystencji. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru a jak za gęsty to więcej wody.Smacznego Wpis zgłoszony

UgotujmyTo.pl