soli Mus pomarańczowy: 1 bardzo duża pomarańcza, bądź dwie średniej wielkości- miąższ i odrobina startej skórki 50-110 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 garstki żurawiny suszonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na 1 łyżkę wody 1 łyżeczka żelatyny na łyżkę wody- zalać żelatynę by napuchła. woda około 40-80 ml Krem limonkowy: 300 g serka twarogowego kanapkowego- ja użyłam(...)plastry, potem w kosteczkę i dodać do skórki pomarańczowej. dodać sok z cytryny. 4. Wszystko dokładnie zblendować. 5. Otrzymany mus postawić na małym gazie i podgrzewając dodać cukier, pomału w zależności od upodobań by mus nie był za kwaśny ani za słodki. . 6. Dodajemy troszkę wody i nadal podgrzewamy. 7. Dodajemy rozmieszaną w wodzie mąkę ziemniaczaną oraz napuchniętą żelatynę
KreatywnePinyłyżeczka płaska, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, gałka muszkatołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki, 1 opakowanie "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" , mąka pszenna 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, jajka - ile potrzeba, masło -ile potrzeba, sól, pieprz, szczypiorek do smaku, papryka - ile potrzeba na maśle zeszklić posypaną cukrem(...)kostkę rosołową pęczki świeżego szpinaku dokładnie opłukać, nożyczkami pokroić od razu do garnka z cebulą, dodać gałkę muszkatołową, pieprz mielony, ok z cytryny i podsmażać z 5 minut mieszając co jakiś czas wymieszać z mąką pszenną, wodą "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g" i wlać do szpinaku, mieszać do zagotowania, zdjąć z ognia i blenderem zmiksować szpinak
W Mojej Kuchni Lubięcukru kilka goździków skórka z 2 cytryn Wykonanie: Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do dużego garnka. Wlewamy ok pól szklanki wody, aby się nie przypalało, dosypujemy cukier, wrzucamy goździki oraz skórkę z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, można tez za pomocą tłuczka do ziemniaków co jakiś czas rozgniatać jabłka. Kiedy jabłka całkowicie się rozpadną
Z Majeczką w kuchnicytryny • 4 łyżki oliwy, u mnie Ellea • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Fasolkę ugotować w posolonej wodzie, odcedzić i wystudzić. • Zmiksować w blenderze pokrojoną zieleninę z sokiem z cytryny. • Przyprawić do smaku solą i pieprzem, wrzucić orzechy i dalej miksować. • Dolać oliwę w dwóch porcjach i zmiksować
To co kochampołowy cytryny, 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej , sól, pieprz i ostra papryka do smaku. Do podania: Gotowane rzodkiewki ze szczypiorkiem i cytryną . Przygotowanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, ugotować w małej ilości osolonej wody, odcedzić. Gorące przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść tłuczkiem, dodać gałkę muszkatołową, ser, skórkę z cytryny, połowę tymianku, połowę mleka i masło. Wymieszać, doprawić
SzczyptaSmaQtylko pyszny i co najważniejsze pozbawiony ulepszaczy dżemik ale także zdrowy soczek.Serdecznie polecam;) Składniki: 2 kg truskawek 500 gram cukru 3 łyżki masła 2 cytryny Wykonanie: Truskawki wymyć, odszypułkować i odsączyć z wody. Następnie przekroić je na mniejsze kawałki, zasypać 200 gramami cukru i odstawić na 4-5 godzin. Powstały sok truskawkowy zlać, przelać do butelek i zapasteryzować
Krakowskie smaki Anigotującą , zamykamy i odstawiamy...I czekamy...robiąc np.coś innego..dowolna rybasok z cytrynyprzyprawa do rybFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut
Moje domowe kucharzenieśmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami bulionu. Dusić około 15 minut na małym ogniu. Dodać drobno posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę rozrobioną w kilku łyżkach zimnej wody. Doprawić solą, pieprzem, sokiem oraz skórką z cytryny. Gorące kotlety podawać z ciepłym sosem
Z miłości do słodkościsłoiczek) 1/2 szklanka suchej ciecierzycy 2 duże łyżki tahiny (można więcej) 1 duży ząbek czosnku 10 suszonych pomidorów w zalewie sok z 1/2 cytryny szczypta kuminu (do smaku) 1/2 łyżecki mielonych płatków chilli 1/2 szklanki lodowatej wody świeżozmielony pieprz sól morska SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciecierzycę wsypać do niedużego rondelka i zalać wodą, tak aby przykryła całkowicie cieciorkę. Zostawić na całą(...)umieszczamy w misce. Dodajemy tahinę, lekko posiekany czosnek, przesiekane suszone pomidory i 1 łyżkę oliwy z pomidorów, sok z cytryny, oraz chilli. Całość blendujemy przy użyciu wolnostojącego blendera (żyrafy). Ciecierzyca jest bardzo sucha, wiec stopniowo dodajemy do niej lodowatą wodę. Ilość 1/2 szklanki jest orientacyjna, czasem zużywa się więcej czasem mniej. Ważne jest to aby uzyskać masę o konsystencji bardzo
DefinicjaSmakumusztardy 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżeczka płynnego miodu świeżo mielony czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Gravlax Łososia umyj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Buraka zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Fenkuł pokrój w piórka. Koperek drobno posiekaj. Z cytryny zetrzyj skórkę. Wszystkie składniki marynaty (buraka, fenkuł, cytrynę, sól, cukier, pieprz, koperek i wódkę) wymieszaj ze sobą i obłóż(...)międzyczasie zmieniaj papierowe ręczniki, które nasiąkną płynem. Po tym czasie rybę oczyść z soli i przypraw, przepłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Krój na cienkie plastry. Do łososia świetnie pasuje sos musztardowo-koperkowy, sok z cytryny, czy zielony ogórek. Możesz podawać go samego lub z ciemnym pieczywem. Sos musztardowo-koperkowy Śmietanę połącz z musztardą, miodem i koperkiem. Przypraw pieprzem
Food Squarechia 1 łyżka cukru szczypta soli karmelizowany rabarbar 2-3 gałązki rabarbaru 2 łyżki cukru 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny Płatki ryżowe, nasiona chia, szczyptę soli i cukier wsypać do garnuszka. Wlać mleko i wodę. Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając (około 10-12 minut). W międzyczasie przygotować karmelizowany rabarbar: umyć, obrać, pokroić na mniejsze
UgotowaćObserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE. Mus jeżynowy: 220 g jeżyn świeżych/mrożonych 40 – 50 g cukru, do smaku 2-3 łyżeczki soku z cytryny, do smaku 6 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody 160 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej Jeżyny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik(...)Miksujemy jeżyny blenderem (nie jest to konieczne). Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia. Jeżynowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się skórek. Otrzymany sok (ok 160 ml) przelewamy do garnuszka. Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się
Słodki Pomysłsmaku Wykonanie: Grzyby opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia. Następnie włożyć do garnka razem z warzywami, suszonymi jabłkami i przyprawami. Zalać dwoma litrami wody i gotować powoli przez godzinę. Doprawić sokiem z cytryny, miodem, pieprzem i solą do smaku. Po ugotowaniu wyjąć grzyby, a resztę składników zmiksować i rozlać na talerze razem z całymi grzybami. Można podawać z makaronem
Tradycyjna Kuchniatakie upały jak podczas ostatnich dni, co chwilę sięgamy po wodę. Lubię urozmaicać sobie ją na różne sposoby, nie tylko cytryną i miętą, ale np. dodając ogórka i arbuza. Od czasu do czasu przyrządzam też lemoniadę ze słodkim syropem i lekko gazowaną wodą. Również świetnie orzeźwia i jest miłym urozmaiceniem. Ta z syropem różanym, płatkami róż i truskawkami jest przepyszna
Mienta blogpierwszy robiłam syrop miętowy z dodatkiem cytryny, ale mogę już powiedzieć, że nie po raz ostatni. Woda z dodatkiem tego syropu gasi pragnie i fantastycznie pachnie. Jeśli macie dużo świeżej mięty, to zachęcam do zrobienia. Tym razem zachęciła mnie Edyta, która tak właśnie rozprawia się z dużymi ilościami zioła. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznie