woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:387/1096)

Lekka sałatka z tuńczykiem i warzywami 156

pieprz  1 łyżka oliwy pół łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Wykonanie: Warzywa pokroić w kostkę, cebulę w piórka. Awokado skropić sokiem z cytryny. Tuńczyka i kukurydzę odcedzić z nadmiaru wody. Do miski wsypać tuńczyka, wrzucić kukurydze z fasolką, paprykę, awokado, pomidora i cebulę. Doprawić przyprawami i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub kolendrę

Healthy food explorer
Dżem Z Papierówek 124

jedzenia potem bardzo wiele, zwłaszcza zimą ;) Składniki na 4 słoiczki 250 ml: 1 kg jabłek papierówek około 300 gr cukru 1 łyżka soku z cytryny  1 laska cynamonu 4-5 łyżek wody 1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu

Gotowanie...to proste !
Frużelina truskawkowa 188

Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach!     Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 ml wody   Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku. Truskawki Czytaj dalej... Artykuł Frużelina truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Baby dutch z pieczarkami, szparagami i jajkiem w koszulce 131

razu przekładamy do piekarnika. Pieczemy około 15-20 minut. W tym czasie, szparagi gotujemy na parze. Obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, skrapiamy sokiem z cytryny i dusimy na maśle klarowanym. Gotujemy wodę w głebokim rondelku. Solimy ją i dodajemy ocet. Mieszamy ją tak aby utworzył się wir, po czym w środek delikatnie wlewamy jajko. Ogień zmiejszamy tak, aby woda

Mienta blog
łatwy tort z dekoracją komunijną 291

mąki orkiszowej lub pszennej, 17 g mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 70 g cukru) składniki na nasączenia: ok. 125 ml syropu z zalewy brzoskwiń 125 ml wody ok. 2-3 łyżki soku z cytryny wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. składniki na mus brzoskwiniowy: 300- 350 g brzoskwiń z puszki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej wykonanie: Brzoskwinie miksujemy

Domowy Smak Jedzenia
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 107

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem 146

Poncz: szklankę wody gotujemy z cukrem,  dodajemy rum i wino. Studzimy. Pędzlem nakładamy poncz. Lukier: Cukier puder ok 1 szklanki + szczypta szafranu nasączonego w gorącej wodzie ( ok 3 łyżeczki) oraz sok z cytryny Zrób gęsty lejący się lukier. Oblej szafranowym lukrem wierzch baby

AZgotuj!
Wegański mazurek daktylowy. 122

wierzchu (wraz z obciążeniem) i podpiecz jeszcze z 10 minut. Składniki ma masę: 400 g daktyli 1-2 duże jabłka szklanka wody *jeżeli masz to woda różana 50 ml sok z połowy cytryny Jabłka zetrzyj na tarce, jak widać ja nie obrałam ze skórki. Umieść wszystko w garnku i gotuj na małym ogniu mieszając od czasu do czasu prze

greenscarf
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 149

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Buddha bowl – czyli miska boskich smaków i zdrowia 134

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Poke Bowl, czyli kolorowa miska zdrowych różności :) 257

wędzonego łososia 4 łyżki komosy ryżowej z groszkiem (Quinola Mothergrain) 1 łyżka posiekanego szczypiorku  Dressing: 1 łyżeczka pasty sezamowej 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżeczka oleju lnianego  1 łyżeczka wody  1 łyżeczka aminosu kokosowego  szczypta soli himalajskiej  Przygotowanie:  Warzywa pokrój na wybrany przez Ciebie kształt. Układa na talerzu. Dodaj zawinięte w rulonik

Zdrowie na języku :P
Dyniowe gofry z sałatką na ciepło i jajkiem w koszulce 140

natłuszczenia patelni sałatka na ciepło: pół czerwonej papryki mała cukinia mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka oleju z chili dressing: łyżka soku z cytryny łyżka oleju z chili 2 łyżki wody łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1/4 łyżeczki pudru truskawkowego 1/4 łyżeczki pudru z buraka 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki cayenne dodatkowo: 2 jajka […] Artykuł Dyniowe

Mienta blog
Klasyczny hummus 148

bardzo łatwy sposób wykonacie w swoim domu. Do przygotowania potrzebujemy: - 1 puszkę ciecierzycy - 2-3 ząbki czosnku - 1 czubatą łyżkę pasty tahini - sok z połowy cytryny - 4 łyżki oleju sezamowego - 1/4 szklanki wody - 3 łyżeczki kuminu - sól do smaku 1. Ciecierzycę odsączamy, przekładamy do blendera, a następnie dodajemy resztę składników i całość blendujemy przez chwilkę (tak jak u mnie

Bez Cebuli
Chrupiąca tarta z czekoladą, twarogiem i owocami, a może sernik z czekoladą i owocami. 167

aksamit, to żaden zapychacz. 😋 Ciasto: 2 żółtka szklanka mąki 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej  100 g masła 3 łyżki cukru pudru łyżka skórki otartej z cytryny szczypta soli w razie potrzeby zimna woda Masa twarogowa: 1/2 kg dobrego twarogu 200 g śmietany 18% 2 jajka 2 białka ( pozostałość z ciasta) cukier do smaku łyżka manny 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dieta moja pasja
Niskosłodzony syrop z kwiatów czarnego bzu 161

mniejszą ilością cukru, przez co nie jest bardzo gęsty, ale bardzo dobrze się przechowuje. Inspirowany przepisem Agnieszki Maciąg. SKŁADNIKI: 40 dobrze rozwiniętych baldachów 2 litry wody 1 kg cukru sok z pięciu cytryn WYKONANIE: Baldachy zebrać w suchy dzień, w miejscu oddalonym od drogi. Rozłożyć je najlepiej na białych arkuszach papieru i trochę poczekać, aby wyniosły się z nich wszelkiego

Kuchenne zapiski Edyty