woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:396/1096)

Tarta z jabłkami i kremem czekoladowym 126

łyżeczki sody oczyszczonej Masa z jabłek: 4 średnie jabłka 3 - 4 łyżki cukru (ilość dostosować do stopnia kwaśności jabłek) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny Krem czekoladowy: 70 g masła 1/3 szklanki wody 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 3 krople aromatu rumowego Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do jabłek dodać cukier i sok z cytryny i gotować na małej mocy palnika do czasu, aż jabłka puszczą sok i będą nieco rozgotowane. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy podczas gotowania dodać ze 100 ml wody. Gdy jabłka będą ugotowane, zdjąć z palnika i do gorącej masy dodać namoczoną

Kuchcik gotuje
Jaglana egzotyka 178

wody 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki naturalnego miodu bądź inny (idealnie nie cukier) słodzik 3-4 łyżki soku z cytryny 2-3 liście świeżej mięty  Wykonanie: Kaszę dobrze opłukać pod zimną, bieżącą wodą. Przelać dobrze wrzątkiem (tak pozbywamy się naturalnej goryczki kaszy). Mleka przelewamy do garnka, dodajemy wodę i razem podgrzewamy. Dodajemy kaszę i gotujemy pod przykryciem(...)powinna być lekko rzadka. Po ugotowaniu zdjąć z ognia, pozostawić jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Lekko ostudzić i dodać miód. Zamieszczać, aby miód się rozpuścił. Dodać sok z cytryny, świeżą miętę i zblendować na idealnie gładką masę. Po zblendowaniu dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać łyżką. Masę równo rozprowadzić na spodzie tarty a na wierzchu ułożyć ulubione owoce

gutfut
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. 134

godziny   Składniki 150g rodzynek 8 łyżek likieru Amaretto 17 jabłek dużych (małych ok. 20) 3 łyżki soku z cytryny ⅓ szklanki płatków migdałowych 1 szklanka cukru 3 łyżki cynamonu 2,5 łyżki mielonego lnu 1 szklanka wody 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania (opcjonalnie) Wykonanie Rodzynki zalewamy amaretto(...)obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz

Apetyt na Zielone
Śledzie z burakami i jabłkiem 167

oliwek – 1 łyżeczka miodu – odrobina szczypiorku Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Z oliwy, musztardy, miodu i 1 łyżeczki cytryny przygotuj sos i odstaw. Buraka pokrój w nieduże kawałki, jabłko przekrój na ćwiartki, wykrój pestki i również pokrój drobniej. Jabłka nie musisz obierać. Jabłko

nietylkopasta.pl
EXPRESOWE CIASTO BONOFFI PIE + FILMIK 128

płaskie łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wody                                                             PRZYGOTOWANIE :  Banany obieramy, kroimy w plasterki i skrapiamy sokiem z cytryny. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z 2 cukrami waniliowymi

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka brokułowa z serem brie 138

oraz witaminę C. Idealnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek i dań obiadowych.  Składniki : - brokuł - oliwki - papryka - pomidor - ser brie - sok z cytryny Przygotowanie : 1. Brokuła podzielić na różyczki, następnie gotować w osolonej wodzie około 15 minut. 2. Pokroić paprykę, pomidora, ser brie i oliwki. 3. Wszystkie składniki wymieszać. 4. Pokropić sokiem z cytryny. Smacznego

Kuchenne innowacje
Cytrusowa Herbata z Nuta Cynamonu 138

poprawia! Mało tego do tej herbaty przekonał się mój syn, więc razem ja popijamy w jesienne wieczory. Składniki na dwa kubki: 500 ml wrzącej wody czarna herbata, u nas Lipton lub Saga 2 cienkie plasterki cytryny lub limonki 2 plastry grubości 1 cm pamarańczy kawałek kory cynamonu ewentualnie cukier (ja osobiście pomijam cukier) Wykonanie: Wrzącą wodą zalewamy torebki herbaty, zaparzając

Blondynka Gotuje
Ekspresowa zupa rybna 192

mintaja 1 łodyga selera naciowego 1 średnia marchewka (125g) 1 mała cebula (100g) 2 nieduże ziemniaki (300g) 1l bulionu warzywnego (może być z kostki) 750ml wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki soku z cytryny 50ml (pół)wytrawnego białego wina natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Marchewkę obieramy, kroimy w dość cienkie (3-4mm) plasterki(...)bulionem i wodą (najlepiej ciepłymi). Warzywa w wywarze gotujemy pod przykryciem, ale niezbyt intensywnie przez 10 minut. Następnie dodajemy pokrojone w 2-3 cm kostkę ziemniaki, które obieramy dopiero przed dodaniem do zupy. Gdy wywar zacznie ponownie wrzeć, gotujemy go powoli aż ziemniaki zaczną robić się miękkie (zwykle kolejne 10 minut). Dodajemy pokrojoną rybę, sok z cytryny oraz wino. Podgrzewamy

Kulinarna Pokusa
Kalarepki duszone na maśle 182

pół plastry gdy była duża) kalarepa. Uduszona na maśle bez dodatku wody ale za to  koprem. Doprawiona do smaku i podana z młodymi ziemniaczkami . Czas: 30 minut Składniki: 2 duże kalarepki ( jędrne , nie zdrewniałe) 1/2 pęczka koperku 2 gałązki świeżego tymianku sól do smaku sok z cytryny do smaku szczypta cukru do smaku 5 dag masła Umyte kalarepki obrać(...)minut. Usunąć związane zioła. Dosypać usiekany drobno koperek. Wymieszać. Ogrzewać 5 minut. Doprawić kalarepkę do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. W czasie gotowania wydzieli się z kalarepy sok , który połączy się ze zrumienionym masłem i wodą która nie odparuje tworząc sos. Możemy podawać kalarepkę w tej formie lub oprószyć łyżką mąki- jak kto lubi

Buniabaje w kuchni
Bycza krew - nalewka z buraków/buraczana 257

się... choć w 6 miesięcy cierpliwości. Wtedy nalewka nabierze ciemniejszego koloru, a smak buraków będzie zanikał. 1/2 kg buraków ćwikłowych 1 szklanka wody (gorącej, przegotowanej) 1,5 szklanki cukru 1 litr wódki 45% sok z 1 cytryny Buraki należy obrać i zetrzeć na tarce, a następnie wraz z sokiem przełożyć do 3-litrowego słoja.   Cukier rozpuścić w gorącej wodzie

Di gotuje
Odwrócony jogurtowiec truskawkowy na zimno 136

Składniki: (mała keksówka) ▸400 g truskawek  ▸1 galaretka truskawkowa ▸500 g jogurtu greckiego ▸sok z połowy cytryny ▸4  łyżki żelatyny+1/3 szklanki gorącej wody ▸ cukrem pudrem wedle uznania dosłodzić (u mnie zmielony słodzik) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy galaretkę i odstawiamy do ostygnięcia.  2.  Formę wykładamy folią spożywczą szczelnie z każdej strony. 3. Truskawki(...)układamy na spód formy. Zalewamy je lekko tężejąca już galaretką. Wstawiamy do lodówki, aby stężała. 4. Żelatynę rozpuszczamy. Do większej miski wrzucamy jogurt oraz truskawki, dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Wszystko miksujemy. Na koniec dolewamy żelatynę i na koniec krótko jeszcze miksujemy.  5. Powstałą masę wylewamy na spód z galaretki ( ma być stężała

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta z jabłkami w masie śmietankowej 100

żółtka i 2 całe jajka) 100 g masła 250 g mąki 200 ml mleka 100 ml śmietanki 30% 1 laska wanili 1 cytryna 5 łyżek drobnego cukru 3 jabłka 2 łyżki wody Dodatkowo: masło do wysmarowania foremki lub spray do pieczenia Wykonanie: Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodaj 1 żółtko, masło pokrojone na małe kawałeczki(...)się łatwo uformować w zwartą, jednolitą kulę). W razie konieczności dodaj odrobinę wody lub mąki. Zawiń tak wyrobione ciasto w folię i włóż do lodówki na 15 min. Obierz jabłka ze skórki i usuń gniazda niesienne. Pokrój każde jabłko na 8 części. Polej je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Aby uzyskać masę śmietankową do polania tarty wymieszaj mleko

MyCookBook.pl
Domowe kokosowe ptasie mleczko - 250 kcal, bez chemii 159

tych ze zdjęcia, ok. 500 g): Mleczko: puszka (400 ml) mleczka kokosowego 2 łyżki ksylitolu 3 łyżeczki żelatyny (lub agar) 1 łyżeczka soku z cytryny opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii Polewa: 1 łyżka wrzącej wody 1 łyżka ksylitolu 30 g oleju kokosowego nierafinowanego - powinien pachnieć kokosem 1 łyżka kakao niesłodzonego 1. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu(...)wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. 4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia. 5. Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową (u mnie o wymiarach 19x13 cm) 6. Włóż do lodówki aż stężeje. 7. Przygotuj polewę - w kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody. 8. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj

Powiedz dietom nie
Black velvet cake z jagodową frużeliną. 258

lodówki. Frużelina jagodowa Frużelinę zrobiłam z jagód ze słoika. 1 szklankę jagód ze słoika razem z sokiem 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny  Żelatynę zalać 1 łyżką wody i odstawić do napęcznienia.   Do garnuszka wlejcie jagody razem z sokiem (odejmijcie dwie łyżki i rozpuśćcie mąkę ziemniaczaną)  Dodajcie(...)cukier, sok z cytryny i mocno podgrzejcie.  Następnie rozpuszczoną w soku mąkę ziemniaczaną i podgrzejcie aż lekko zgęstnieje. Odstawcie z ognia i dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Odstawić aby lekko stężało. Glazura czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczkę żelatyny Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić aby napęczniała.  W garnuszku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Rabarbarowy poncz z korzenną nutą 141

ogóle odechciało mi się. I tak do końca nie potrafię zrozumieć tej dziwnej fascynacji obserwowanej u innych. Nie lepiej samemu przygotować dobry napój? Ja akurat najbardziej wolę pić wodę dosmaczaną plastrem cytrusa czy miętą. Tym właśnie najszybciej ugaszę pragnienie. Od czasu do czasu robię jednak jakiś smaczny napój na bazie owoców i ewentualnie przypraw.  Dzisiaj zapraszam na napój, który(...)dobrego wina i porządnie schłodzić. Smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 3 średnie łodygi rabarbaru około 2 cm świeżego imbiru 1 laska cynamonu skórka otarta z połowy cytryny 2/3 - 3/4 szklanki cukru około 2 litry wody 0,7 litra białego półwytrawnego wina dodatkowo:  1 pomarańcza listki mięty kostki lodu Rabarbar opłukać i pokroić (nie obierać ze skórki) w niewielkie kawałki. Imbir

Codzienna kuchnia niecodzienna