migdałów lub orzechów (moczonych prze noc) 30 g ksylitolu 1 banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksuj blenderem. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Wersja na thermomix Składniki: 300 g wody kokosowej(...)banan 1 awokado 4 łyżki soku z cytryny garść natki pietruszki 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Do naczynia miksującego włóż banana i awokado bez skóry oraz pozostałe składniki, rozdrobnij 5 s/obr. 5, a następnie zmiksuj 1 min/obr. 10. Ewentualnie dosłódź lub dodaj więcej wody kokosowej lub mineralnej do uzyskania pożądanej konsystencji. Podawaj bezpośrednio
SzczyptaSmaQokoło 12 sztuk)50-60g masła2-3 bananysok wyciśnięty z 1 cytryny masa mascarpone 500g mascarpone200g białej czekolady2 łyżeczki żelatyny2 łyżki zimnej wody2 łyżki gorącej wodymasa śmietankowa 50g czekolady deserowej2 łyżki wody1 jajko150ml śmietanki 30% lub 36%1 łyżka cukry pudru1 łyżeczka żelatyny2-3 łyżki wody Wykonanie:- herbatniki rozdrobnić, masło rozpuścić, wsypać pokruszone herbatniki i wymieszać, powstanie z nich(...)banana pokroić na dość grube plasterki, moczyć je w soku z cytryny i układać na spodzie z herbatników- masę mascarpone wyłożyć na banany, wyrównać i schłodzić w lodówce do zastygnięcia masy- czekoladę deserową rozpuścić w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody, zdjąć z ognia, dodać roztrzepane jajko, dokładnie wymieszać, jeszcze chwilę podgrzewać mieszając, by czekolada się nie przypaliła- czekoladę zostawić
Smakołyki Berenikiresztką wrzątku. Napar z czystka przecedzić. Namoczony imbir też przelać na sitku, wodę z imbiru dodać do naparu z czystka. Imbir ponownie zalać niewielką ilością wody i przecedzić dodając do czystka. Dodać sok z cytryny i sok malinowy/miód do smaku. Pić na gorąco lub po ostudzeniu. 3.5.3226 The post Zimowy napój z czystkiem, imbirem i sokiem malinowym appeared first
Cooking for Emilykukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu 285 g); 150 g orzechów nerkowca; 1 średnia cebula; 2 łyżki oliwy z oliwek; Sok wyciśnięty z 1/2 średniej cytryny; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wystudzić. Tuńczyka i kukurydzę konserwową odcedzić z zalewy. Cebulę obrać, drobno posiekać. Orzechy nerkować drobno posiekać. Wszystkie składniki sałatki
Gospodyni MiejskaDwójniaksok z cytrynyPrzygotowanie:Szpajza: Żelatynę musimy namoczyć w odrobinie zimnej wody, zalać połową szklanki wrzątku, dokładnie wymieszać i wystudzić. Ubijamy pianę z białek, partiami dosypujemy cukier, nie przerywamy ubijania, następnie dodajemy żółtka. Masę z jajek łączymy z żelatyną. Krem dzielimy na 2 równe części, do jednej dodajemy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao rozpuszczone w miodzie
Smakowity Blog Kulinarnyposól, popieprz, dodaj kapary, polej oliwą. Czas pieczenia: 30 minut. Rybę podajemy z sałatą. SAŁATA: Sałatę myjemy, osuszamy. W kubeczku mieszamy 2 łyżki wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę soku z cytryny, 2 łyżki rodzynek, sól, pieprz. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie zalewamy sałatę, mieszamy, podajemy od razu. SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA MÓJ
SMYKWKUCHNIkorzenia chrzanu 3 łyżki mąki pszennej 1 szklanka śmietany 30 % 3 jajka Sok z cytryny Sól,pieprz 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Vegeta Sposób przygotowania: Do garnka wkładamy żeberka ,listki laurowe,ziarna ziela angielskiego i pieprzu.Zalewamy 4 litrami wody i gotujemy do miękkości(...)mięsa.Wywar przecedzamy,doprawiamy do smaku vegetą.Chrzan obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach,skrapiamy lekko sokiem z cytryny , dodajemy do barszczu.Gotujemy przez 20 minut , wlewamy zakwas ,gotujemy jeszcze chwilę.Zagęszczamy mąką rozrobioną w wodzie i dodajemy do barszczu.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Zdejmujemy z ognia ,odstawiamy na 30-40 minut żeby barszcz lekko przestygł.Do miski
Bajeczna Kuchniapęczki koperku 40 g masła 250 ml śmietany 20 g bułki tartej 200 ml białego wytrawnego wina sól pieprz biały sok z cytryny cukier Przygotowanie Raki po rozmrożeniu wrzuciłem do osolonego wrzątku ( niewielka ilość wody z uwagi na fakt użycia już ugotowanych raków ), z dodatkiem soli i 2/3 części pokrojonego koperku. Gotowałem pod przykryciem ok. 3 minuty. Podlałem winem
R'n'G Kitchenmiękkiego masła (min. 82% tłuszczu) Świeże truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Mrożone rozmrażamy i odcedzamy na sitku, aby pozbyć się nadmiaru wody. W metalowej lub szklanej misce truskawki zasypujemy cukrem i dodajemy sok z cytryny. Za pomocą blendera miksujemy truskawki, aż otrzymamy gładkie puree. Do truskawkowego puree dodajemy rozbełtane jajko i żółtko. Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy, aż otrzymamy
Słodki Pomysłherbatniki – ok. 25 szt MUS: * truskawki – 250 g * cukier puder – 8 łyżek * sok z cytryny – 1 łyżka * żelatyna – 10 g * śmietana kremówka 36% – 250 g BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MASA SEROWA: Masło ucieramy z cukrem na gładką masę, a następnie dodajemy żółtka oraz(...)Jeśli używacie mrożonych truskawek ( a można śmiało! ) najpierw musimy je rozmrozić. Blendujemy dokładnie na gładko, a dodatkowo przecieramy przez sito, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżki cukru pudru. Wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie miksujmy z musem. Śmietanę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem, wlewamy powoli mus, miksujemy do połączenia składników. Całość wyciągamy na schłodzoną
Ostra na Słodkowyrastają z łodygi ( klik ). Składniki: 1 kg kwiatów mniszka (trzeba nazbierać ok. 1000 całych główek, bez łodyżek, czyli zapełnić 5 l wiaderko) 2 l wody 1 kg cukru trzcinowego nierafinowanego sok wyciśnięty z 1,5 cytryny Przygotowanie: 1. Zebranych kwiatów nie myjemy tylko rozsypujemy na wcześniej rozłożonych gazetach/ prześcieradle i pozostawiamy na ok. pół godziny, w ten sposób pozbędziemy się(...)Oczyszczone kwiatki przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy przez 20 min. od momentu zawrzenia. Garnek z wywarem odstawiamy na dobę (lub krócej, np. na noc) w chłodne miejsce. 3. Po tym czasie przecedzamy wywar przez gazę, kwiaty wyrzucamy, a wywar wlewamy do dużego garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez
Domowa Cookierenka Agiłyżka mąki ziemniaczanej 4 żółtka 200g masła w temperaturze pokojowej Kokosowa beza: 4 białka 200g cukru kryształu 150g wiórków kokosowych Do nasączenia: 130ml wody (część wody można zastąpić rumem lub likierem kokosowym) 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Przygotujemy budyń do kremu: 1. Ananasa osączyć zachowując zalewę. Odmierzyć 250ml zalewy, jeśli tyle nie będzie dolać wody
Mała Cukierenkakawałek korzeniowego 2 jabłka 2 ziemniaki 4 listki laurowe łyżeczka ziaren ziela angielskiego łyżeczka pieprzu sól 2 łyżki oleju roślinnego sok z 1 cytryny Przygotowanie: Fasolę jeżeli używasz z puszki wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną 05, cm kostkę, seler i cebulę podobnie. Marchew, buraki i jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach- nie będę(...)minut. Kolejno dodaj całą resztę składników, czyli marchew, fasole, jabłka, liście laurowe i łyżkę soli. Dolej tyle wody ile zmieści się w garnku i gotuj aż wszystko będzie miękkie, około 15 minut, a na samym końcu dodaj sok z cytryny. Smacznego! Podawać można ze śmietaną, znalazłam wegańską w Intermarche, takie opakowanie kosztuje niecałe 4 zł (3,69 chyba) i jest
greenscarfpuszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe
My Chcemy Jeśćszklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 czubate łyżeczki przyprawy korzennej szczypta soli Masa jabłkowa : 1,5 kg jabłek pół szklanki wody 2 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka o jasnym kolorze ( u mnie tym razem brzoskwiniowa , ale lepiej sprawdza się smakowo cytrynowa) Masa śmietanowa : 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone(...)łyżki cukru pudru Jabłka karmelizowane : 2 jabłka 3 łyżki cukru 3 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie : Biszkopt : Białka ubić na sztywną pianę z solą , pod koniec ubijania dodawać po troszku cukier . Gdy piana jest już sztywna dodajemy żółtka i ubijamy. Mąki i przyprawę przesiać do masy i delikatnie ale dokładnie wymieszać łyżką
Malinowa Kawiarenka