woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:407/1096)

TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 164

przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Jeżeli frużelina będzie za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na krem. Ciasto przechowywać

Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 179

ubić na puszysty krem. Wyłożyć na ostudzona bezę. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Dosłodzić w razie potrzeby i gdyby była zbyt rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z dżemem 271

dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów  lub wiórki kokosowe  do dekoracji Wykonanie:  Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym

kgwjanczewo
Prosta sałatka z awokado, jajkiem i orzechami laskowymi w dressingu miodowo - musztardowym 183

feta  kawałek czerwonej cebuli  dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję

Mango Papaja
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 198

Sposób przygotowania:  Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Przełożyć na patelnię, podsmażyć do odparowania wody. Na drugiej  patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Złocistą zasmażkę dodać do buraków na patelni, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć do połączenia składników

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto cielak 291

przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje.   The post Ciasto cielak appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego 305

Ilość: 0,5 l. Czas przygotowania : 10 min . Składniki: – 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy), – 1 łyżka soku z cytryny, – 2 łyżeczki musztardy, – 1 łyżeczka płatków drożdżowych, – 1/4 łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, jednak czarna sól nadaje jajeczny smak), – szczypta pieprzu

Podwójnaporcja
Jak pozbyć się zapachu przypalonej potrawy. 216

celu pozbycia się zapachu przypalonej potrawy z pomieszczenia, należy wlać do garnka około litra wody, zagotować. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej kilka plasterków cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, aż zapach gotowanych cytryn usunie z mieszkania nieprzyjemną woń przypalonej potrawy.   Z amiast plasterków cytryny możesz użyć plastrów z pomarańczy

Przepisy i porady kulinarne
Smoothie – pogromca tłuszczu 186

chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu do przygotowania tego oto smoothie:-) Składniki: garść truskawek jabłko połowa czerwonej papryki pół łyżeczki papryczki chilli połowa cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umyj pod bieżącą wodą. Zmiksuj. Podawaj schłodzony

wysmienity
Okoń nilowy w sosie węgierskim 176

głównej  Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia     Przygotowanie   Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem

R'n'G Kitchen
Aromatyczne śledzie oleju 196

laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku  -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną,  przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.  Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru,  wymieszać

Kulinarne przemyslenia
Amerykańskie pączki. 221

pączusie wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Gdy pączki stygną przygotowujemy lukier. LUKIER: 200 g przesianego cukru pudru 36-40 g wody (lub przegotowanego zimnego mleka, lub soku z cytryny)      Do przesianego cukru dodajemy 36 g płynu, mieszamy. Gdy lukier jest za gęsty dodajemy pozostały płyn (około 4 g). Lukier powinien mieć konsystencję

Rozpustne gotowanie
Babeczki pistacjowe 174

szklanki cukru 190 g mąki pszennej 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy 2 łyżki śmietany 12% na lukier: 2-3 łyżki wody 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę . Dodawać po jednym jajku dokładnie po każdym miksując. Na małych obrotach miksera stopniowo dodawać

Pysznie & Pięknie
Dorsz duszony w cydrze z koperkowymi ziemiakami 179

jeszcze kilka minut na małym ogniu. Zmiksować i wlać z powrotem na patelnię. Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą, pieprzem, czosnkiem (przeciśniętym przez praskę) i cytryną. Jeśli sos będzie za gęsty podlać odrobiną wody spod ziemniaków. Włożyć rybę i dusić ok 3-5 minut.  Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem dwóch ząbków czosnku, szczypty kminku. Potłuc dodając odrobinę

Gaździnka warzy
MAKARON Z POLĘDWICZKĄ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 240

garść posiekanego szczypiorku, 1 cm posiekanego imbiru, 2 mniejsze ząbki czosnku, mała cebula, łyżka mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, łyżka oleju; sos: 1/4 szklanki soku z cytryny, 4 łyżki jasnego sosu sojowego, 2 łyżki wody, 4 łyżki cukru brązowego. Przygotowanie: Makaron gotuję według instrukcji. Polędwiczkę oczyszczam z włókien, kroję w kawałki. Oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące. Przygotowuję

JejKuchnia