woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:415/1096)

Bigos z młodej kapusty 204

vege. W każdej będzie smakował wyśmienicie. Składniki: główka młodej kapusty marchewka cebula 230 g kabanosów 1/4 szklanki białego wytrawnego wina sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 i 1/2 szklanki bulionu lub wody listek laurowy sól pieprz pęczek koperku Przygotowanie: Do garnka wlewamy olej i szklimy pokrojoną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki kabanosy i chwilę razem

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczki zasmażane 216

Składniki: 5 buraków (jednakowej wielkości) 1 łyżka mąki 1 łyżka smalcu (masła) 1/2 łyżeczki kminku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraczki wyszorować, zalać wodą i ugotować do miękkości. Następnie studzimy, obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.. Na patelni rozpuszczamy smalec dodajemy starte buraki i oprószamy mąką, mieszamy

magiczna kuchnia Kasi
Grzybowe penne z krewetkami w sosie winno- śmietanowym 174

zmielony czarny pieprz, sól posiekana natka pietruszki   pół szklanki śmietany 18% pół szklanki białego wina, najlepiej półwytrawnego sok z 1/2 cytryny Przygotowanie: Makaron ugotować na pół twardo- al dente. Grzyby rozmrozić i umyć, dokładnie odsączyć z wody i osuszyć na papierowym ręczniku. Grzyby świeże umyć i pokroić. Krewetki całkowicie rozmrozić, umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem, skropić cytryną, posolić. Cytryna(...)wyciągnie nadmiar "morskiego" aromatu krewetek, podobnie działa też białe wino. Jeśli komuś nie przeszkadza intensywny morski zapach i smak, cytrynę może pominąć. 1) Na suchą patelnię włożyć pieczarki i chwilę podgrzewać, odparowując nieco wilgoci. Wlać 3 łyżki oleju i smażyć grzyby od czasu do czasu mieszając, aż będą lekko zrumienione, przez około 10 minut na małym ogniu, w międzyczasie posolić

Aromatyczne Podróże
Zupa chrzanowa 166

pokombinuję i znów zrobię inną. biała kiełbasa kilka suszonych grzybków [ciut wcześniej namoczonych] susz warzywny cebula listek, ziele domowa vegeta musztarda sok z cytryny chrzan ze słoiczka śmietana jajka majeranek, koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą

Moje domowe kucharzenie
Tort "Letnia Pokusa" 197

cukru kryształu; 50 g mąki pszennej; 50 g mąki ziemniaczanej; 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia; 1 łyżeczka kakao; 3 łyżki wody; Wykonanie: Całe jaja ubić z wodą i cukrem kryształem na pulchną masę. Dodać mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na wyłożonej pergaminem blaszce o wymiarach 37cmx32cm. Piec 12 minut w temperaturze(...)cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 200 g śmietanki 30%; 400 g malin; Wykonanie: Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić, aby napęczniała. Kwaśne mleko wymieszać z cukrem kryształem i cukrem waniliowym oraz z sokiem z cytryny. Następnie dodać rozpuszczoną ciepłą żelatynę, cały czas przy tym miksując. Wstawić do lodówki, aby masa delikatnie stężała (nie za mocno). Śmietankę kremówkę ubić

In my kitchen
Apple Pie 175

sprawdzenia, oto moja wersja Apple Pie.  Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 1 kostka masła 2 szklanki mąki 5 łyżek zimnej wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki cukru trzcinowego (może być biały) kilka kropel soku z cytryny  Na nadzienie ciasta: około 1 kg jabłek (ja wybrałem championy) sok z połowy cytryny 4 łyżeczki cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka(...)kawałki i wrzućcie do zamrażalnika. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy parę kropel soku z cytryny i zmrożone kosteczki masła. Teraz przy pomocy miksera trzeba to ładnie utrzeć na kruszonkę. Gdy wszystko się ładnie zbryli dodajemy 5 łyżek naprawdę lodowatej wody i wyrabiamy ciasto ręcznie. Gotowe ciasto rozpłaszczamy w worku i wkładamy do zamrażalki na co najmniej

Kuba Gotuje
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 190

śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej -50 g rodzynek suszonych -1 łyżka miodu -2 łyżki przyprawy do piernika -sok z połowy cytryny -1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -1/2 łyżeczki sody -pół szklanki wody przegotowanej Przygotowanie: 1. Wszystkie bakalie (osobno) zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min i odcedzamy na sitko, a następnie siekamy drobno. Orzechy również siekamy. Jabłka(...)grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy miód, sok z cytryny i odstawiamy na 30 min. 2. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. 3. Do melaksera wrzucamy masę bakaliową i zaczynamy miksować, stopniowo dodając mąkę. Po dodaniu połowy mąki wlewamy wodę i dalej miksujemy, stopniowo dosypując. Masa będzie ciężka i dość gęsta

Zdrowie i pysznie na talerzu
Konfitura z płatków róży 169

nadzieniem...mmm, poezja :). Ja na pewno nie zamierzam z tym czekać do Tłustego Czwartku :). Składniki: płatki pachnących róż ( im więcej tym lepiej ) cukier sok z cytryny Wykonanie: Płatki róż delikatnie oczyścić - można je przepłukać wodą i rozłożyć na blacie aby wyschły. Ja pominęłam ten etap. Usunęłam tylko brzydsze płatki. Z płatków odciąć/oderwać ich białą podstawę ( widoczna na zdjęciu(...)razy więcej cukru niż wynosi waga płatków. U mnie było dokładnie 312 g płatków, więc cukru wyszło 624 g. Płatki umieścić w makutrze. Wsypać cukier, dodać sok z cytryny ( u mnie sok z połowy dużej cytryny ). Ucierać drewnianą pałką ( inaczej - kulą ), aż płatki uzyskają konsystencję marmolady a cukier będzie dokładnie roztarty. Można użyć cukru pudru, łatwiej wówczas będzie go rozetrzeć

Opowieści z piekarnika
Gdzie maliny rządzą.. Domowy SOK MALINOWY. 205

garnki, chochla, szklanek kilka. Coś się szykuje. SOK MALINOWY. (stary, pokoleniowy;) 1kg malin garść liści od malin 700g cukru łyżka soku z cytryny (lub szczypta kwasku cytrynowego) Opłukane maliny zasypuję cukrem.  Wlewam 2-3 szklanki wody (do 3/4 malin) i wszystko zagotowuję. Dodaję liście malin i duszę całość około 20 minut.  Następnie przecedzam przez sito, przecieram maliny. Ponownie(...)zagotowuję raz jeszcze, dodaję sok z cytryny, ewentualnie  dosładzam, jeśli jest taka potrzeba. Przelewam do wyparzonych butelek, zakręcam i odstawiam do góry dnem. Studzę, a zimne postawiam już w normalnej pozycji. Przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Zastosowanie: baardzo szerokie! Idealny na upały, z lodem. Na chłody, z ciepłą lub gorącą wodą. Idealny do herbatki na przeziębienie, czy też

W kuchni Karmel-itki
Kremowy makaron z tuńczykiem (bez śmietany) 256

cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku 220 g makaronu pełnoziarnistego świderki 1/2 szklanki mleka 2% (120 ml) 1 szklanka wody (240 ml) 1 szklanka wywaru z warzyw (240 ml) 1/2 łyżki musztardy Dijon 1/2 łyżki soku z cytryny 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (170 g) 150 g mrożonego groszku Sól i biały pieprz Przygotowanie W dużym naczyniu(...)oliwę z oliwek, dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, ciągle mieszając. Dodaj mleko, wodę, wywar i nieugotowany makaron.Dopraw solą i pieprzem. Obniż temperaturę i gotuj, często mieszając, aż makaron zrobi al dente. Dodaj musztardę, sok z cytryny, odsączonego tuńczyka i zamrożony groszek. Delikatnie wymieszaj. Trzymaj na ogniu jeszcze chwilę, aż makaron wchłonie cały płyn

Powiedz dietom nie
Sałatka z bobem. Przepis krok po kroku 203

ząbków czosnku 120 g boczku wędzonego 1 łyżka oleju roślinnego 1 duży pomidor malinowy ½ pęczka natki pietruszki 20 g parmezanu sok wyciśnięty z ½ cytryny sól, pieprz   Przygotowanie: Bób przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Przełóż do garnka, zalej zimną wodą, tak aby delikatnie przykryła nasiona. Dodaj całe gałązki koperku, 1 łyżkę oliwy, 3 ząbki czosnku(...)łupinach oraz płaską łyżeczkę soli. Kiedy woda zawrze, bób gotuj 7-10 minut. Po tym czasie warto zahamować proces gotowania, przelewając zimną wodą lub wkładając do wody z lodem. Kiedy bób przestygnie obierz go z łupin.   Na patelni rozgrzej olej roślinny. Wsyp boczek pokrojony w paski, podsmaż do uzyskania ładnego rumianego koloru

kuron.com.pl
Definicja miłości. I krem czekoladowy z wasabi 245

śmietany kremówki (38%) 12 g pasty wasabi 105 g białej czekolady mus truskawkowy: 300 g truskawek 30 g cukru pudru sok z 1/4 cytryny dodatkowo: 2-3 truskawki Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę kremówki na krem zagotować, zdjąć garnuszek z palnika. Do śmietany dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Zalać kremówką posiekaną czekoladę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Przestudzić. Pozostałą kremówkę(...)wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić, następnie wylać na schłodzony mus. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Truskawki umyć, osuszyć, usunąć szypułki. Zmiksować z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładki mus. Wylać na ganache, każdą porcję udekorować połową truskawki. Schłodzić. Smacznego! Z podanego przepisu spokojnie można przygotować sześć porcji; przy czterech wychodzą może nie imponująco duże

Pożeraczka, czyli raz adobrze
QUINOA Z RODZYNKAMI I WINOGRONAMI 194

komosy ryżowej (quinoa) ● 60 g rodzynek ● 200 g czerwonych lub czarnych winogron ● 2 gałązki mięty ● sok z  ½ cytryny     ● 10 g  cukru waniliowego  Przygotowanie Ziarna komosy ryżowej wypłucz, zalej w garnku zimną wodą (około dwa razy objętości wody)*. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj przez około 15 minut. W międzyczasie namocz rodzynki w miseczce wypełnionej wodą(...)quinoę wsyp do miski. Dodaj cukier wanilinowy i sok z cytryny. Wymieszaj, dodaj odcedzone rodzynki i posiekane listki mięty. Dobrze wymieszaj całość. Na koniec dodaj winogrona, delikatnie mieszając. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw na godzinę do lodówki. Podawaj deser udekorowany górnymi listkami mięty. *Dokładny czas gotowania i ilość wody sprawdź na opakowaniu. ** Możesz również podać ten deser na małych

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 250

śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma(...)Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne

W poszukiwaniu inspiracji
Botwinka zabielana śmietaną 186

pszennejMłode buraczki obrać i pokroić z łodygami liści. Zalać to wszystko wodą lub bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać przyprawy: majeranek, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną wedle uznania. Gotować aż buraczki będą miękkie. Śmietanę wymieszać z odrobiną wywaru oraz mąką i wlać do garnka. Dodać sok z cytryny. Wszystko zagotować i gotować jeszcze 3 minuty

Monia miesza i gotuje
karpatka domowa na maśle z kremem budyniowym... 170

szklanki, jajka 5 sztuk "M" krem budyniowy: mleko 1/2 litra + 1 szklanka, cukier 4 łyżki, budyń waniliowy 2 opakowania, sok z cytryny 1 łyżka, masło miękkie 12,5 dag, cukier puder - ile potrzeba Wodę zagotować z masłem, wsypać mąkę i szybko zamieszać do gładkiej masy, zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Do zimnej wbić jajka i mikserem wszystko połączyć(...)zagotować z cukrem, wlać budynie i mieszać do zagęszczenia, dobrze wystudzić . Do zimnego budyniu dać miękkie masło i mikserem połączyć krem na gładką masę, pod koniec dodać sok z cytryny. Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym

W Mojej Kuchni Lubię