polecam risotto na słodko. Jako deser z dodatkiem bananów jest przepyszne. Polecam spróbować. składniki: 3/4 szklanki ryżu do risotto ok 3 szklanek mleka 1/3 szklanki wody 1 łyżka masła 2 duże banany sok z cytryny lub limonki do skropienia bananów 2 łyżki cukru waniliowego 1 laska wanilii ( może być bez ziarenek, ja dałam taką ze słoika z cukrem waniliowym) Mleko(...)było gorące) z dodatkiem cukru waniliowego i laski wanilii. W garnku lub na patelni rozpuścić masło i wsypać ryż. Smażyć aż ryż zrobi się szklisty a następnie wlać wodę. Gdy ryż wchłonie całą wodę porcjami dolewać przygotowane wcześniej gorące mleko. Gotować aż ryż wchłonie całe mleko, od czasu do czasu przemieszać. Kolejną porcję mleka dolewać aż poprzednia całkowicie się wchłonie
Monia miesza i gotujealternatywa dla kanapek. 200 g cieciorki 1 cebula 1/2 bakłażana 1 chilli 3 ząbki czosnku 3 łyżki natki pietruszki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów sok z cytryny sól pieprz czarny Cieciorkę przepłukać i zalać zimną wodą, tak aby cała była zakryta. Moczyć przez całą noc. Wodę lekko osolić i gotować do miękkości ok 1,5 godziny. Bakłażana pokroić na cząstki(...)pokroić drobno i zeszklić na patelni z posiekanym czosnkiem i chilli. Smażyłam na oliwie spod suszonych pomidorów. Dodać bakłażana, cieciorkę, natkę pietruszki i posiekane suszone pomidory. Skropić sokiem z cytryny i ewentualnie doprawić. Smacznego! Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie , Na wynos , sałatki i surówki Tagged: bakłażan , cieciorka , suszone pomidory
https:KKuchniaMniamsoli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy, mąkę, pieprz, paprykę i sól, następnie kurczaka zanurzamy w panierce(...)wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko to polewamy
Niezły Młynekbardzo podobny do makaronu. Ze względu na to, że jest bogaty w białko, jest cennym produktem w diecie wegetariańskiej. Jego ziarenka powstają z połączenia mąki z pszenicy durum oraz wody. Początkowo uznawany był za odpad powstający w wyniku mielenia ziaren pszenicy. Z czasem jednak zyskał na popularności i stał się tradycyjnym przysmakiem kuchni północnoafrykańskiej (przede wszystkim Maroka, Algierii, Libii(...)łyżkami oliwy.Na tarce o grubych oczkach ścieramy ogórka, posypujemy go szczyptą soli, po czym porządnie go ugniatamy i wyciskamy, żeby pozbyć się wody. Przekładamy ogórka do miski, dolewamy jogurt, sok z 1/2 cytryny, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy
Smakowity Blog Kulinarnyzimnej maślanki 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego 2 pęczki botwiny (+ ok. szklanka wywaru warzywnego lub wody, aby ugotować botwinę) 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek krajowy 1 świeża dymka pęczek szczypioru pół opakowania liści rukoli sok z połowy cytryny świeżo zmielona sól i pieprz dodatkowo: 4-5 jaj, ok. 0,5 kg młodych ziemniaczków Przygotowanie(...)burakami siekamy na drobną kosteczkę i wsypujemy wszystko do garnka - zalewamy wywarem warzywnym(jeśli nie mamy wystarczy woda) tak, aby cała kostka została pokryta płynem. Pokrojoną botwinę gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu aż do miękkości. Dodajemy sok z cytryny i odstawiamy do ostudzenia. Ogórka obieramy ze skóry, umytą rzodkiewkę pozbawiamy części niejadalnych i dokładnie myjemy, a kolejno
Symfonia Smakówmąki pszennej 2 łyżeczki suszonych drożdży 200 g jogurtu naturalnego (w temp. pokojowej) 150 g letniej wody (150 ml) 5 łyżek brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki soli 1 jajko 3 jabłka Jonagored sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła klarownego 1 łyżka płynnego miodu kilka goździków + brązowy cukier do posypania Wykonanie tradycyjne: Mąkę przesiewamy do miski(...)odpowiednią elastyczność. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy stopniowo wodę (powinno być elastyczne i ładnie odchodzić od dłoni). Formujemy kulę, zostawiamy w misce przykryte ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę (musi podwoić objętość). Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i mieszamy z sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło - dorzucamy jabłka, pozostały cynamon oraz
peggiwkuchnizsiadłego mleka, jeden średni kalafior, sól, cukier, piały pieprz, gałka muszkatołowa. Mus jabłkowy: 3 polskie jabłka, garść świeżej bazylii, kilka listków stewii, sok i skórka z połowy cytryny, 1 łyżka masła (opcjonalnie), szczypta soli. Pikantny olej: 250 ml oleju Kujawskiego 3 ziarna, 2 czerwone papryczki peperoni, łyżeczka płatków chili, 1 ząbek czosnku. Przygotowanie: Pikantny olej Papryki pokroić(...)serwować z musem jabłkowo-bazyliowym, skropioną pikantnym olejem. Mus Jabłka obrać, wydrążyć, zmiksować na gładką masę z dodatkiem soku i skórki z cytryny, doprawić solą. Pulpę zagotować w rondlu z dodatkiem 1/3 szklanki wody, dusić 10 minut na małym ogniu (pod koniec gotowania można dodać 1 łyżkę masła żeby zagęścić mus), wystudzić. Zimny mus zmiksuj z bazylią
SzczyptaSmaQoraz z botwinką i dodatkiem... wody po ogórkach kiszonych. Ten dodatek robi tu całą robotę, bo genialnie podkręca smak i subtelnie zakwasza zupę. 1 litr rosołu/bulionu warzywnego 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki wody po ogórkach kiszonych 4 średnie ziemniaki 1 pęczek botwinki 1 średnia marchewka 1/2 pęczka świeżego kopru sok z cytryny, sól, pieprz i szczypta cukru(...)być ale dente). Dodać talarki marchewki, gotować około 2 minuty, następnie dodać posiekane liście botwinki i gotować kolejne 2 minuty. Wlać wodę po ogórkach kiszonych, zagotować, odstawić z ognia i doprawić solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz sok z cytryny, ostudzić. Po wystudzeniu wlać śmietanę, dodać posiekany koper i odstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Podawać chłodny, z ugotowanym jajkami
Kraina Miodem Płynącalodówki, miękkiego) Składniki na wierzch ciasta: ok. 350 g gotowej masy kajmakowej 2 duże banany sok z cytryny do delikatnego skropienia bananów 330 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% (najlepiej ubija się UHT) 2 płaskie łyżeczki żelatyny + 80 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny (używałam żelatyny Gellwe, którą rozpuszcza się w ciepłej wodzie, jeśli używacie innej – przeczytajcie na opakowaniu(...)minut, aż spód odpowiednio stwardnieje. Na schłodzony spód ciasteczkowy wyłożyć masę kajmakową. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki i skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Wyłożyć je na masie kajmakowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie (UWAGA! Przeczytaj tekst a propos żelatyny przy składnikach), odstawić do całkowitego ostudzenia – o ile używacie żelatyny do rozpuszczania w gorącej wodzie
Kulinarne Przebojegorczycy 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka mielonej kolendry 2 łyżki ghee 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki soli 2 pomidory (drobno pokrojone) Wykonanie; Soczewicę umyć pod bieżącą wodą. Odsącz yć. Zagotować wodę z kurkumą i solą. Dodać soczewicę, przykryć i gotować na średnim ogniu ok. 20min., od czasu do czasu(...)curry, mieloną kolendrę, a następnie pomidory. Smażyć przez 5 min. ciągle mieszając, po czym wlać do dalu i gotować jeszcze ok. 5-10min. Na końcu dodać sok z cytryny
Anioły w kuchnidressing: 2 łyżki masła migdałowego (orzechowe też się nada) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta świeżo startego imbiru 1,5 łyżeczki wody, aby rozcieńczyć gdyby powstał zbyt gęsty ½ łyżeczki soku z cytryny Składniki na sałatkę: 1 pierś z indyka grillowana ½ papryki 1 marchewka rzodkiewka rukola szpinak ⅓ szklanki ugotowanej komosy ¼ szklanki mango garść orzechów Przygotowanie: Składniki na dressing blendujemy
PaleoLifesłodkie. 1/2 szklanki ryżu 1 puszka mleczka kokosowego 1 mandarynka 1 laska wanilii 1 i 1/2 szklanki wiśni mrożonych 2 łyżki miodu 1/2 cytryny 1 banan orzechy włoskie Ryż dokładnie płuczę pod zimną wodą. Przekładam do garnka dodaję mleczko kokosowe, laskę wanilii przekrojoną na pół. i na wolnym ogniu gotuję aż wchłonie mleko. Garnek wstawiam na 45 minut
wesoła kuchniaoliwek i wszystko dokładnie wymieszać. Przed odsączeniem makaronu, odlać niewielką ilość. Odsączony makaron dodać do tuńczyka i dokładnie wymieszać, dolać niewielką ilość wody z gotowania makaronu. Dodać rukolę, skropić resztą soku z cytryny i jeszcze raz zamieszać. Od razu podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniesuchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula sok z 1/2 cytryny 50 g masła 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz(...)szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem
https:KKuchniaMniamFilety śledziowe moczymy około 60 minut w mleku, odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody. Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Żółtka oddzielmy od białek. Białka
Smak mojej kuchni