woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:426/1096)

Owocowe koktajle na bazie różowego wina 177

koktajle z różowym winem Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 10 minut Składniki Koktajl numer 1: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 50 ml wody, sok z 1/4 limonki, plasterek limonki i cytryny, liście mięty Koktajl numer 2: 100 ml różowego wina Barefoot Pink Moscato, 100 ml zblendowanego arbuza, 1/4 soku z cytryny, tymianek Koktajl numer

Kuchnia Bazylii
Karp w słodkim sosie piernikowym 162

przykryciem około 25 minut w 180ºC. Po upływie czasu, do sosu dodać starte na tarce (o średnich oczkach) pierniki i dodać kilka plasterków sparzonej cytryny. Ewentualnie do sosu wlać 1/2 szklanki przegotowanej wody. Sos delikatnie wymieszać. Danie ponownie wstawić do piekarnika i piec pod przykryciem około 10 minut. Podawać na ciepło. Na drugi dzień, sos mocniej się zagęści. Podsmażanie warzyw

Ugotować
Bardzo zdrowy sok z aronii i bzu czarnego. 121

aronii 0,5 kg dojrzałych owoców bzu czarnego 10 dkg malin 5 dkg liści malin ( zdrowych bez oznak chorobowych ) 2 goździki 1 pomarańcza 1 cytryna 0,75 dkg cukru 0,5 l wody Sposób wykonania :   O woce aronii i bzu czarnego oczyść, opłucz i włóż do zamrażalnika przynajmniej na 24 godziny. Wodę zagotuj, wsyp do wrzącej wody zamrożone owoce

Przepisy i porady kulinarne
TARTA WIŚNIOWA – BEZ PIECZENIA 121

przygotowane ciasto i odstawić ponownie do lodówki. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Jeżeli frużelina będzie za rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej z wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć na krem. Ciasto przechowywać

Pieguskowa Kuchnia
CZEKOLADOWA PAVLOVA Z WIŚNIAMI 146

ubić na puszysty krem. Wyłożyć na ostudzona bezę. Zamrożone wiśnie wsypać do garnka i podgrzewać na małym ogniu do zagotowania. Dodać cukier i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 3 łyżkach zimnej wody i wlać do gotujących się wiśni. Dosłodzić w razie potrzeby i gdyby była zbyt rzadka dodać jeszcze odrobinę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej wodą. Wystudzoną frużelinę wyłożyć

Pieguskowa Kuchnia
Sernik na zimno z dżemem 221

dżemu brzoskwiniowego 2 opakowania herbatników płatki migdałów  lub wiórki kokosowe  do dekoracji Wykonanie:  Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki przegotowanej wodzie, wymieszać, odstawić do stężenia. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, sokiem z cytryny, cukrem wanilinowym.Śmietanę ubić na sztywno. Do utartego sera dodajemy ubitą śmietanę, tężejącą galaretkę. Łączymy wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wyłożyć papierem pergaminowym

kgwjanczewo
Prosta sałatka z awokado, jajkiem i orzechami laskowymi w dressingu miodowo - musztardowym 137

feta  kawałek czerwonej cebuli  dressing: 1 łyżka musztardy francuskiej, 1 łyżka syropu klonowego, 1 łyżka oleju z orzechów laskowych, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta soli i pieprzu Gotuję w garnku wodę. Jajko wbijam do miseczki a następnie przelewam do gotującej się wody. Jajko wyławiam po 2 minutach. Orzechy laskowe prażę na suchej patelni i siekam. Sałatę kroję

Mango Papaja
SAŁATKA DOMOWA Z BURAKÓW ZASMAŻANA 155

Sposób przygotowania:  Buraki wyszorować, ugotować w skórkach, odlać, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Dodać do smaku sól, cukier i sok z cytryny. Wymieszać. Przełożyć na patelnię, podsmażyć do odparowania wody. Na drugiej  patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, wymieszać. Złocistą zasmażkę dodać do buraków na patelni, wymieszać i jeszcze chwilę przesmażyć do połączenia składników

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto cielak 234

przygotować lukier do ciasta? Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą w kubku za pomocą łyżeczki (ok. 3/4 szklanki cukru pudru + 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem z cytryny lub pomarańczy). Smarujemy ciasto lukrem, obsypujemy posypką czekoladową i po ostudzeniu kroimy na porcje.   The post Ciasto cielak appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Majonez z aquafaby i oleju rzepakowego 230

Ilość: 0,5 l. Czas przygotowania : 10 min . Składniki: – 1/2 szklanki zimnej wody z ciecierzycy z puszki (może być również woda po gotowaniu ciecierzycy), – 1 łyżka soku z cytryny, – 2 łyżeczki musztardy, – 1 łyżeczka płatków drożdżowych, – 1/4 łyżeczki czarnej soli (może być zwykła, jednak czarna sól nadaje jajeczny smak), – szczypta pieprzu

Podwójnaporcja
Jak pozbyć się zapachu przypalonej potrawy. 178

celu pozbycia się zapachu przypalonej potrawy z pomieszczenia, należy wlać do garnka około litra wody, zagotować. Gdy woda się zagotuje wrzuć do niej kilka plasterków cytryny i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka, kilkanaście minut, aż zapach gotowanych cytryn usunie z mieszkania nieprzyjemną woń przypalonej potrawy.   Z amiast plasterków cytryny możesz użyć plastrów z pomarańczy

Przepisy i porady kulinarne
śledzie pod pierzynką 199

musztardy 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu łyżka musztardy łyżka soku z cytryny łyżka oliwy szczypta pieprzu Składniki sosu wymieszać, odstawić w chłodne miejsce. Śledzie wypłukać, zalać zimną wodą, odstawić na godzinę. Osączyć, pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, musztardę, sok z cytryny i oliwę, wymieszać, włożyć

6niebo
Smoothie – pogromca tłuszczu 140

chcą wspomóc się naturalnie w zrzucaniu zbędnego tłuszczu do przygotowania tego oto smoothie:-) Składniki: garść truskawek jabłko połowa czerwonej papryki pół łyżeczki papryczki chilli połowa cytryny Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umyj pod bieżącą wodą. Zmiksuj. Podawaj schłodzony

wysmienity
Okoń nilowy w sosie węgierskim 140

głównej  Składniki 400 g filetu okonia nilowego sól pieprz grubo mielony mąka Sos : 1 cebula pół łyżki masła półtora łyżki mąki pół szklanki wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego pół szklanki śmietany sok z cytryny sól cukier mielona papryka olej do smażenia     Przygotowanie   Rybę opłukałem, osuszyłem, pokroiłem na mniejsze kawałki. Oprószyłem sola i grubo mielonym pieprzem. Odstawiłem

R'n'G Kitchen
Aromatyczne śledzie oleju 153

laurowe -po kilka ziaren pieprzu i jałowca -łyżeczka majeranku  -pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej -płaska łyżeczka cukru Śledzie zalać zimną,  przegotowaną wodą i odstawić w chłodne miejsce na godzinę.  Z oleju, soku z cytryny i posiekanego czosnku zrobić sos: do oleju wlewać powoli sok, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać czosnku, cukru,  wymieszać

Kulinarne przemyslenia