woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:422/1096)

Przecier pomidorowy słodki, konfitura z pomidorów 169

otarta z 1 cytryny, wanilia Pomidory sparzyć, obrać skórkę. Przekroić na ćwiartki , usnąć pestki. Do garnka z grubym dnem wlać 100 ml wody, wsypać cukier i na wolnym ogniu zagotować. Wrzucić pomidory, dodać skórkę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż pomidory się rozgutują, a płyn się wygotuje. W czasie gotowania dodać wanilię (cukier waniliowy, wanilię lub brandy

królestwo garów
Deser z owocami, galaretką i serem ricotta 227

różnych owoców ( maliny, borówki, truskawki ) 250 g sera ricotta 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1 cytryna Do dekoracji: świeże owoce listki mięty ciasteczka amaretti lub inne Przygotowanie deseru: Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody ( w upalne dni warto zmniejszyć ilość wody, w jakiej rozpuszczamy galaretkę. Deser po wyjęciu z lodówki dłużej utrzymuje konsystencję ). Rozpuszczoną galaretkę pozostawić(...)pokroić na mniejsze cząstki. Owoce zalać ostygniętą galaretką, napełniając pucharki do połowy wysokości, i wstawić do lodówki. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Serek ricotta zmiksować z cukrem pudrem. Dodać otartą skórkę z cytryny oraz 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny - wymieszać. Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Płynną wlać do serka ricotta

kolorowotorcikowo
Sałatka Tabbouleh 984

cytryny  * oliwa z oliwek  * czosnek  * sól , pieprz     Przygotowanie : Kaszę zalewamy wrzątkiem i czekamy aż wchłonie wodę i wystygnie. Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę , zioła dokładnie siekamy. Łączymy z kaszą. Przyprawiamy. Dodajemy sok z cytryny oraz oliwę

Magiczne Życie Marty
Sernik cytrynowy z borówkami 416

owocami. Świeży smak cytryny bardzo dobrze komponuje się ze sporą ilością borówek. Masa serowa nie jest mocno cytrynowa, ale jej smak podbija cytrynowe ciasto kruche, które doskonale sprawdzi się też w babeczkach lub tartaletkach.Sernik dzięki dodatkowi serka mascarpone ma kremową konsystencję, a pieczenie w niskiej temperaturze i z postawionym w piekarniku naczyniem z wodą, która pod wpływem gorąca przeistacza się(...)temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni, na dno wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową- twaróg i serek mascarpone przełożyć do miski, dodać cukier i przesiane mąki, krótko zmiksować- do masy wbijać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę oraz wycisnąć sok- do masy serowej dodać skórkę z cytryny oraz

Smakołyki Bereniki
Kasza jaglana w liściach winogron 321

kaszy jaglanej Składniki na dwie porcje: - 20 kiszonych liści z winogron Farsz: - szklanka kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku(...)liście. Z każdego liścia odcinamy ogonek i grubsze żyłki. Przygotowujemy farsz: Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie (1:2). Do ugotowanej kaszy dodajemy resztę składników - suszone pomidory pokrojone na mniejsze kawałki oraz czosnek i imbir drobno posiekane. Doprawiamy harrisą, solą, pieprzem, mięta i sokiem z cytryny.  Na każdym liściu układamy niewielką ilość farszu i zawijamy jak na gołąbki. Jeśli liście

Sajkofanka smaku
Pożywna zupa z kurczakiem i cieciorką 181

wody filtrowanej, magnezowanej 1 łyżka domowej bulionetki (ok 50g) 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 250g suchej cieciorki 150g mleczka kokosowego  Natka pietruszki   Sposób przygotowania: Cieciorkę moczymy w wodzie przez noc, a następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 1½ godziny. Odcedzamy. Na patelni podgrzewamy olej i wrzucamy posiekane drobno obie cebule

Kuchnia w czekoladzie
Deser truskawkowy na zimno 137

świeżych lub mrożonych truskawek (u mnie mrożone zmiksowane truskawki) sok z 0,5 cytryny 5 łyżek cukru pudru  1 czubata łyżka cukru waniliowego ok. 450-500 g jogurtu greckiego (może być naturalny, ale lepszy gęsty)   Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody i odstawić do ostudzenia. Keksówkę wyłożyć folią spożywczą (u mnie jednorazowa aluminiowa forma do pieczenia(...)płynna galaretkę. Wstawić do lodówki. Gdy galaretka prawie zupełnie stężeje poukładać na niej plasterki banana.    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Oczyszczone/ rozmrożone truskawki zmiksować na mus, dodać do nich sok z cytryny cukier waniliowy i cukier puder, a na końcu jogurt, wszystko razem wymieszać.    Do żelatyny dodać kilka łyżek powstałego musu truskawkowego, wymieszać

Simply Food
Zapiekanka Makaronowa 225

kostka rosołowa 1 szklanka mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki sól, pieprz, imbir, zmielona kolendra, imbir, vegeta, kurkuma zielona pietruszka, bazylia, majeranek cytryna *żółty ser - opcjonalnie Sposób przygotowania krok po kroku: 1. Do gotującej wody z solą wrzucamy makaron- wstążki - gotujemy wg czasu podanego na opakowaniu. 2. Cebulę, paprykę, czoosnek kroimy w kostkę. 3. Do mięsa mielonego dodajemy: pokrojoną(...)makaronu. 8. Robimy sos beszamelowy do polania całości: a. Kostkę rosołową gotujemy w jednej szklance wody, do rozpuszczenia. b. Dwie łyżki masła rozgrzać, podsmażyć z mąką. c. Do masła i mąki, dolać bulion, mleko, mieszając -  gotować, aż zgęstnieje. Dodać do sosu kilka kropel cytryny i pieprzu. Sos może być ciut pikantniejszy. Wówczas doskonale kontrastuje z makaronem i uzupełnia smak

Kuchnia smaków
SURÓWKA Z SELERA 195

cytryny 1 łyżka cukru kryształu 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany 18% pieprz do smaku Sposób przygotowania: Rodzynki moczymy w gorącej wodzie.  Seler myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.  Skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz skórką z cytryny. Mieszamy. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną.   Do selera przekładamy odsączone rodzynki, polewamy sosem

Prosto i Smacznie z Anetą
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią 200

filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole.  SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dodatkowo(...)szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem z cukrem ucieram

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto cytrynowe bez glutenu i bez pieczenia 410

spód: 200 g daktyli 50 g płatków owsianych 3 łyżki płatków amarantusa 6 łyżek gorącej wody 75 g wiórków kokosowych 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 4 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) Składniki na masę cytrynową: 5 dużych cytryn (idealnie jeśli nie są woskowane) 150-180 g ksylitolu (jeśli cukier, to 150 g) 2 łyżeczki ekstraktu(...)wanilii 4 duże jajka 200 ml soku wyciśniętego z cytryn 200 g masła w temp. pokojowej Wykonanie spodu: Daktyle zalać wrzątkiem, aż wszystkie będą w nim zanurzone. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie odcedzić na sicie, osuszyć i zblendować na gładką masę. Płatki amarantusa zalać gorącą wodą i odstawić aż wchłoną całą wodę. Dodać roztopiony olej kokosowy, ekstrakt

gutfut
METROWIEC Z KOKOSEM 181

cukru kryształ 15 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka cukru waniliowego 1 - 2 łyżki kakao olejek rumowy 1 cytryna (starta skórka i wyciśnięty sok) sól 6 łyżek ciepłej przygotowanej wody Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe lub śmietankowe 1 / 2 litra mleka 3 / 4 szklanki cukru 1 kostka margaryny z masłem Nasączenie: herbata (esencja herbaty zaparzona(...)cukrem waniliowym. Dodać 6 łyżek ciepłej wody i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę i za pomocą różki lub łyżki delikatnie wymieszać do połączenia składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao, cały olejek rumowy i dokładnie za pomocą różki lub łyżki wymieszać. Do drugiej części ciasta dodać startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny oraz

Ciastka - domowe słodkości
Świnki - zimne nóżki - galareta wieprzowa 336

pieprz, sól łyżeczka żelatyny puszka zielonego groszku do przyozdobienia 2 grubsze plastry szynki kilka ciemnych oliwek 8 goździków sałata karbowana pomidory koktajlowe koperek cytryna SPOSÓB PRZYGOTOWANIA     Oczyszczone i umyte mięso zalewamy zimną wodą, tak by mięso nie wystawało. Dodajemy ziele, liście. Gotujemy na małym ogniu. Po dwóch godzinach dodajemy marchew, pietruszkę, cebulę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze(...)miejsce ryjków. Wycinamy z szynki ogonki dla świnek. Połówki ciemnych oliwek mocujemy goździkami w miejsce oczu. Świnki układamy na sałacie karbowanej. Dekorujemy wszystko pomidorami koktajlowymi, oliwkami, koperkiem i cytryną

Przepisy Kulinarne
ROLADKI INDYCZE Z PUREE Z AWOKADO 185

olej do smażenia =>  Biedronka Puree: 3 ziemniaki =>  Lidl 1 awokado =>  Intermarche natka pietruszki 1 łyżka masła =>  Netto 1 łyżka soku z cytryny =>  Lidl 1/2 łyżeczki musztardy Dijon => Biedronka sól, pieprz Wykonanie: Sznycelki z indyka delikatnie rozbijamy przez folię spożywczą, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy z obu stron(...)końcu w zmielonych płatkach kukurydzianych. Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złocisty kolor. Puree : Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękka. Awokado obrać, pokroić, skropić sokiem z cytryny. Natkę pietruszki umyć i drobno posiekać. Do ugotowanych ziemniaków dodać awokado, masło, resztę, musztardę i zblendować na gładką masę. Dodać natkę pietruszki i przyprawić pieprzem oraz solą

Kuchnia MagdaLeny