więcej – odrobina koperku do podania Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Polej ją sokiem z połowy cytryny i odstaw. Jabłko obierz, pokrój je w niewielka kostkę i wymieszaj z cebulą. Dzięki sokowi z cytryny jabłko nie ściemnieje. Śledzie pokrój
nietylkopasta.pldomowych lodów będziemy potrzebować: 500 g truskawek – wcześniej zmrożonych 250 ml śmietany 30% lub 36% 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe Przygotowanie: Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce
Uwaga Babcia Gotujepomysł. Sałatka z mango i zielonym majonezem Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka ryżu basmati pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu zielony ogórek 1/2 dojrzałego mango sól Wykonanie: Ryż płuczemy zimną wodą, do momentu, aż woda będzie czysta. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wodę(...)minut. Pamiętajmy, że każdy ryż gotuje się inaczej, więc warto sprawdzać, czy jest już wystarczająco miękki. Ryż odcedzamy, przelewami zimna wodą. Do blendera wkładamy posiekany szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dokładnie blendujemy. a następnie dodajemy majonez, mieszamy. Ogórek i mango obieramy i kroimy w kostkę lub w pasterki
Kulinarne przygody Gatitycytryny sól, pieprz ząbek czosnku 2 jaka na twardo (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia: Botwinkę dokładnie umyć, zalać zimną wodą, tyle aby została zrównana z listkami, pół szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty
pieprzny smaczekrozpuszczonego masła 125 ml wody 125 ml mleka 3 jajka 10 g drożdży suchych pół łyżeczki soli skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka wódki Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z drożdżami. Mleko z wodą delikatnie podgrzać. Dodać ciepłe oraz wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
kulinarnyswiatdomiszczypta cejlońskiego cynamonu kilka nasionek kolendry szczypta kurkumy sól morska lub sól himalajska różowa drobna około 20 listków bazylii + kilka do dekoracji sok z połówki cytryny ziarna sezamu opcjonalnie olej kokosowy virgin do smażenia Najpierw zetrzyj na tarce o małych oczkach obrany ze skórki imbir i czosnek. Następnie pokrój cebulę w piórka,warzywa(...)listki bazylii, zamieszaj i wyłącz gaz. Ja miksuję zupę na gładki krem, gdyż wtedy jest lepiej "trawienna". Serwujemy z listkami bazylii i sokiem z cytryny. Jeśli dla Ciebie zupa jest zbyt gęsta , dodaj trochę wody. Idealna dla osób z WZJG oraz dla osób wychłodzonych ze słabym układem trawiennym. Zupa doda Ci siły i postawi na nogi, jej smak na pewno
Z Kuchni Do Kuchnibulionem. Przykrywamy i całość dusimy na bardzo malutkim ogniu, pod przykryciem, około 1,5-2 godzin. Potrawę należy co jakiś czas mieszać i sprawdzać, czy nie potrzebuje podlania odrobiną wody albo bulionu, jeśli macie go więcej. Ja użyłam jednej kostki bulionowej, nie dosalałam mięsa w ogóle. Jeśli użyliście domowego bulionu, sprawdźcie pod koniec gotowania czy potrawa nie potrzebuje soli. Gremolata(...)klasycznego włoskiego osso bucco. A że ta wołowina w dzisiejszym przepisie jest przygotowana dokładnie tak samo jak gicz cielęca, to i gremolata pasuje wyśmienicie. Cytrynę dokładnie myjemy, najpierw w zimnej, potem w ciepłej wodzie, następnie osuszamy. Na najdrobniejszych oczkach tarki lub specjalnym skrobakiem do cytrusów ścieramy z niej całą skórkę. Pietruszkę bardzo drobno siekamy. Czosnek obieramy i jego ząbek
Karo in the Kitchenłyżki lodowatej wody Krem: 1/2 kostki masła 1/4 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z cukrem i kakao, dodajemy żółtka, pokrojone masło, 1-2 łyżki lodowatej wody i zagniatamy ciasto. Gdy składniki się połączą formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez 1 godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy(...)ładnie odwzorowały się kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 7 minut. Krem: Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy mleko w proszku i sok z cytryny. Wystudzone ciasteczka smarujemy kremem i sklejamy ze sobą. Gotowe markizy chłodzimy w lodówce
Smakowity Blog Kulinarnydente wg przepisu na opakowaniu, ok 1,5 minuty przed końcem gotowania wrzucić szparagi. Osączyć na sitki, odkładając ok 1/2 szkl wody. Masło i śmietanę włożyć do rondla, podgrzewać stopią się i połączą, dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjąć z ognia. Do sosu dodać makaron ze szparagami oraz ok 1/4 szkl wody
6niebostudzimy. Po ostudzeniu wyłuskujemy go z łupinek. Ciecierzycę, oliwę z oliwek, oliwki, sok z cytryny i pastę sezamową przekładamy do blendera. Fetę najpierw rozkruszamy widelcem, potem oddajemy do reszty składników. Dodajemy wyłuskany konfitowany czosnek i całość blendujemy na gładko, regulując gęstość humusu przez dolanie wody. Przy dodaniu i wmiksowaniu fety humus może wydawać Wam się w pierwszej chwili za rzadki(...)odcieku/ lub tyle samo ciecierzycy ugotowanej ½- 1 główka czosnku 130g sera feta 2 pełne łyżki pasty sezamowej tahini 2 łyżeczki soku z cytryny 8-10 czarnych oliwek 5 łyżek oliwy z oliwek 6-8 łyżek wody olej rzepakowy do konfitowania
Karo in the Kitchenduszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój(...)czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj
Chilli Czosnek i Oliwamleka 60 g kaszy manny błyskawicznej 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 g masła 3-5 łyżek soku z cytryny Polewa: 125 g margaryny 3 łyżki zimnej wody 3 łyżki cukru pudru 3 łyżka kakao Dodatkowo: 2 słoiczki powideł śliwkowych Przygotowanie: Mąkę przesiać razem z sodą, proszkiem, przyprawą do piernika i kakao. Białka ubić na sztywną pianę(...)żeby nie zrobił się tzw. kożuch i odłożyć do wystudzenia. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Pierwszy placek cienko posmarować powidłami. Rozsmarować krem, przykryć drugim plackiem. Posmarować dosyć grubo powidłami, przykryć trzecim plackiem i ponownie cieniutko posmarować powidłami. Na końcu rozsmarować polewę. Polewa: Margarynę rozpuścić
Ala piecze i gotujemąki Szczypta soli Galaretka z wiśniami 500 g wydrylowanych wiśni 2 galaretki wiśniowe Bita śmietana 500 ml śmietany 36% 2 łyżeczki żelatyny 4łyżki wody cukier waniliowy Beza 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier(...)nich wiśnie. Tężejące wylewamy na biszkopt Bita śmietana Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy do ubitej śmietany. Masę wykładamy na galaretkę wiśniową. Beza Białka ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dolać sok z cytryny. Sztywną pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i. Piec w 150 stopniach około 25-30 minut
RAROSSAmasła * 5 łyżek cukru * 2 łyżki śmietanki 30% * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: * biszkopty okrągłe * 1 galaretka truskawkowa Na poncz: * 1/2 szklanki przegotowanej wody * 1 łyżka cukru * 1 łyżka soku z cytryny * 1 łyżka wódki (opcjonalnie) Ciasto białe: Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam dalej. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek(...)wielkości. Wyłożyłam pozostałą masę i przykryłam drugim blatem ciasta. Nasączyłam górę ciasta ponczem zrobionym z podanych i wymieszanych ze sobą składników. Zrobiłam polewę. Masło roztopiłam z 2 łyżkami wody, cukrem i przesianym kakao. Mieszałam do roztopienia składników. Dolałam śmietankę. W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Wymieszałam na gładką i aksamitną masę. Wylałam na ciasto. Wstawiłam
Pieprzyć z Fantazjąpomidorowy ze sporą ilością cebuli i dodatkiem szpinaku. Wszystko tworzy pełny obiad z patelni. Polecam! KLOPSIKI RYBNE: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 250 g łososia 1 jajko sok z 1/2 cytryny sól pieprz cytrynowy 2 – 3 łyżki posiekanej natki pietruszki SOS POMIDOROWY: 2 szklanki przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
https:KKuchniaMniam