woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:413/1096)

Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 171

aromat i smak.  Składniki: focaccia: 400 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g) 4 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 1 cytryna 2 łyżki cukru białego 2-3 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie) 2 łyżki masła większa gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego(...)gruby świeżo mielony pieprz (lub młotkowany) Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać wszystko razem. Na końcu wlać wodę i oliwę. Zarobić dość luźne, elastyczne ciasto. Wyrobić je (można w misce) dłonią przez 2-3 minuty. Odstawić przykryte czystą ściereczka lub ręcznikiem papierowym na około 40 minut. Musi podwoić swoją objętość. W zależności od drożdży i temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Ravioli" z botwinką i gruszkami 119

łyżki zimnego masła, 1 granat, listki mięty, oliwa, Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 4 minut od zagotowania. Dodać sok z 1/2 cytryny oraz 1 łyżeczkę sosu Kikkoman. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Przecedzić. Wywar odparować – powinniśmy otrzymać 5-6 łyżek wywaru. Dodać masło, wymieszać. Na patelni rozpuścić(...)patelni rozpuścić łyżkę cukru, gdy lekko ściemniej wrzucić gruszki, pepperoni, zamieszać. Dodać podgotowane odsączone liście botwinki. Dokładnie wymieszać. Dusić około 5 minut. Lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Wyjmować ugotowane płaty lasagne, układać na talerzu. Na połowie płatu ułożyć gruszki z botwinką, posypać pestkami granatu. Przykryć drugą częścią lasagne, posypać pestkami granatu, ułożyć troszkę buraczków

królestwo garów
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 231

mąki pszennej – 6 łyżek cukru pudru – szczypta soli – 250 ml wody – 200 g masła – 4 łyżki zimnej wody – 1,5 kg jabłek (kwaśnych) – 1/4 szklanki cukru – sok z jednej cytryny – 2 łyżeczki cynamonu – 1 cukier wanilinowy – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym(...)ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i gniazd. Kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Czekamy

I LOVE LIFE
Truskawkowa stracciatella 163

połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne) 1,5 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić. 500 g truskawek włożyć do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany 18 %,cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę śmietany zmiksować i wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Połączyć obie masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą. Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce

Anielskie wypieki
ZAKRĘCONE PĄCZKI ANGIELSKIE YUM YUMS 607

tego warte. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30 g świeżych drożdży 100 g masła  30 g cukru 1 jajko 1 szkl ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli lukier: cukier puder sok z cytryny olej do smażenia A jak to zrobić: Masło na kilka godzin włożyć do zamrażarki, aby się zmroziło. Do miski przesiać mąkę, dodać bardzo drobno rozkruszone

Kuchnia w opałach
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 191

szkl * proszek do pieczenia – 1 szczypta * duże jajko – 2 szt LEMON CURD: * jajko – 1 szt * cytryna – 1 szt * cukier – 60 g * masło – 35 g BEZA WŁOSKA: * białko – 1 szt * cukier drobny – 80 g * woda – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PTYSIE: Gotujemy wodę z masłem, do wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy(...)studzimy. LEMON CURD : Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy ( w lodówce krem gęstnieje ). BEZA WŁOSKA: W rondelku umieszczamy cukier i zalewamy wodą ( ma być jej tyle aby tylko zakryła cukier

Ostra na Słodko
Kurczak Saltimbocca 184

gotujemy w osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym  tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta z cytryny 100 ml oliwa(...)łyżeczka miody sól pieprz Fasolkę szparagową kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bób także gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gdy przestygnie obieramy z osłonek. Natkę pietruszki drobno siekamy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z miodem, musztardą, dodajemy otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i oliwę.  Wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej

Smakowity Blog Kulinarny
Środa: Risi e bisi, czyli ryż z groszkiem i pesto 179

pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź(...)mrożony groszek, znowu przemieszaj i przykryj rondel pokrywką. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj pietruszkę z cytryną, oliwą, parmezanem i czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i groszkiem. Podawaj z tartym parmezanem. Wersja dla mniej leniwych:) Krok 1 Kilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się

Niedzielny kucharz
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe 186

cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso(...)wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie ze zmielonych 3 pojedynczych piersi kurczaka wyszło 10 kotlecików). Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej

Smaki Na Talerzu
KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO 106

cebula 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE Cebulę kroimy(...)fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje. Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.   Otwieramy pokrywę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz papryczką chili. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym

cool and minty
Szarlotka bezglutenowa (paleo) wersja easy! Koniecznie sprawdź 210

jabłka ( według mnie najlepsze są papierówki, ale co ja tam wiem ) 2 łyżeczki cynamonu 5 łyżek ksylitolu 2 łyżki masła odrobina soku z cytryny Przygotowanie: Ważne! Nie przejmujecie się konsystencją ciasta przed dodaniem wody. To ona zmieni ciasto w taką, że uda się je formować. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce, dodajemy wodę i mieszamy aż zgęstnieje. Małą formę

PaleoLife
Zielone smoothie 139

smoothie. Polecam Składniki: duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu 2 ogórki zielone 2 małe jabłka 2 banany kilka gałązek świeżej natki pietruszki sok z cytryny (do smaku) Wykonanie: Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki, z jabłek usuwamy gniazda i obieramy ze skórki i dodajemy do blendera razem z bananami. Całość miksujemy

Lamarida.pl
Lody awokado z gruszką 105

łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku z cytryny. Przekładam do garnka, wsypuję cukier i wlewam 6 łyżek wody. Gruszki gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Wystudzone przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję banana zamrożonego, posiekaną miętę i miksuję blenderem. Awokado kroję na pół

wesoła kuchnia
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 181

wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2  jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy

Luźna Kuchnia
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 114

świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku(...)przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody. Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

królestwo garów