woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:420/1096)

Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami 205

suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała cebula sok z 1/2 cytryny 50 g masła 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka majeranku sól pieprz czarny Fasolę namoczyć w zimnej wodzie w proporcji dwa razy większej niż objętość fasoli. Pozostawić do napęcznienia najlepiej na całą noc. Wodę wymienić i gotować ok 1 godz(...)szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny i zetrzeć na tarce jarzynowej jedno jabłko. Wymieszać i przełożyć do ugotowanej fasoli, razem z pokrojonym na cząstki drugim jabłkiem. Doprawić solą, pieprzem

https:KKuchniaMniam
Warstwowa sałatka śledziowa 162

Filety śledziowe moczymy około 60 minut w mleku, odsączamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w paski, oprószamy pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w drobną kostkę, blanszujemy we wrzątku 2 minuty, odsączamy, odciskamy z wody. Buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy z namiaru soków. Jabłka skrapiamy sokiem z cytryny. Żółtka oddzielmy od białek. Białka

Smak mojej kuchni
Piersi z kurczaka pod marchewkową pierzynką i puree z kalafiora (411 kcal) 206

mleka łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na różyczki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, dodajemy masło, mleko i sok z cytryny i miksujemy lub ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Można posypać natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Wakacje :) 121

gruntowy 2 łyżki kukurydzy konserwowej 1/2 czerwonej cebuli oliwki (my lubimy zielone z papryką, ale mogą być inne) 3 łyżki oliwy z oliwek  1/2 cytryny Placuszki : Do miski, po uprzednim umyciu w ciepłej wodzie, ścieramy cukinie (przez większe oczka tarki). Dodajemy rozdrobniony twaróg, wbijamy 2 jajka, wsypujemy bułkę tartą, doprawiamy pieprzem odrobiną soli i rozcieramy w dłoniach sporą ilość(...)patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na złoty kolor. Sos : Do miseczki na większych oczkach tarki ścieramy ogórki ze skórką (wcześniej dobrze umyte pod ciepłą wodą). Dodajemy zmiażdżony czosnek i łyżkę majonezu, doprawiamy pieprzem i solą. Wszystko mieszamy i gotowe :) w innej wersji możemy dodać posiekany koperek. Sałatka : Kilka liści sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, dodajemy  pokrojone

vegetanie
Naturalne, domowe leczenie 181

witamina C zawarta w cytrynie). Wykonanie: Korzeń imbiru ok 150 - 200 g ścieramy na tarce o małych oczkach, zalewamy 400 ml gorącej wody i pod przykryciem odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z 2-óch cytryn i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy do rozpuszczenia miodu i połączenia się składników. Odcedzamy i odstawiamy do lodówki. Pijemy co 2 godziny

Taste Of My Day
Makaronowa sałatka z pomidorkami i serkiem sałatkowym 211

Turek ISLOS4 łyżki oleju1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszkiodrobina przyprawy do sałatek Makaron ugotować, przelać wodą, osączyć i ułożyć na talerzu. Na makaronie ułożyć pokrojony ser oraz pomidorki. Olej wymieszać z sokiem z cytryny, natką pietruszki i przyprawić przyprawą do sałatek. Całość skropić sosem i udekorować bazylią

Monia miesza i gotuje
DŻEM ( GALARETKA) Z CUKINII 131

cytryn 3 galaretki cytrynowe WYKONANIE: cukinię obieram, wykrawam ziarenka i ścieram na tarce o drobnych oczkach gotuję dolewając pół szklanki wody,           (ok 40-50 minut) cukinię blenduję, dodaję cukier, sok i skórkę z cytryn gotuję ok. 20 minut dosypuję galaretki, i ciągle mieszając gotuję ok. 15 minut przelewam do wyparzonych słoiczków pasteryzuję w piekarniku

Upiecz sobie babeczkę
sposób na wyrób kawioru 174

szczupaka  usuwamy z błon, po czym  płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy zimną osoloną wodą ( do litr wody należy dodać cztery stołowe łyżki soli) do której dodajemy sok z wyciśniętej cytryny. Całość zostawiamy na 2 dni w chłodnym miejscu ( codziennie mieszając). Po dwóch dniach wyjmujemy ikrę z soli, układamy na czystym płótnie i delikatnie przebieramy

Miód i pieprz
Wielkanocna sałatka z tuńczykiem 550

łyżka soku z cytryny listki sałaty rzymskiej natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, (10 minut od zagotowania), studzimy w zimnej wodzie. Tuńczyka w sosie własnym odsączamy z zalewy. Majonez mieszamy z sokiem z cytryny. Przekładamy do miski obrane ze skorupki, posiekane jajka (można je rozdrobnić widelcem), posiekaną czerwoną cebulę i natkę pietruszki, mieszamy widelcem, dodajemy odsączonego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z makaronem pełnoziarnistym i wędzonym łososiem 196

/dla 2 osób/: 160 g makaronu pełnoziarnistego 1 dojrzałe awokado 150 g wędzonego łososia 2 garście roszponki sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki oliwy z oliwek Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i pozostawić do ostudzenia (można przelać zimną wodą). Awokado obrać i pokroić w plasterki, a roszponkę i łososia podzielić na mniejsze kawałki

Pasja Smaku
Soda oczyszczona - niezbędna w każdej kuchni. 93

Soda jako nie niszczący tkaniny wybielacz. Gdy chcemy wybielić firany lub inne białe tkaniny należy namoczyć je w wodzie z dodatkiem sody, lub połączyć 2-3 łyżki sody z sokiem z cytryny i dodać do prania

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowiec 5055

powierzchnia się wyrównała, schłodzić w lodówce KREM CYTRYNOWY- jajka i cukier przełożyć do rondelka, roztrzepać,podgrzać przez chwilę, mieszając cały czas- do masy jajecznej dodać skórkę i sok z cytryny, składniki wymieszać, podgrzewać na małym palniku, co jakiś czas mieszając- gdy masa się ociepli, dodawać po kawałku zimne masło, mieszając aż się rozpuści, od tego momentu masę należy cały czas(...)następnie przykryć i schłodzić przez kilka godzin w lodówce (lub całą noc), aż zastygnie MASA CYTRYNOWA- masę przygotować, gdy zarówno budyń, jak i krem cytrynowy zastygną- żelatynę zalać zimną wodą i wymieszać, gdy napęcznieje, podgrzać krótko (10-15 sekund) w kuchence mikrofalowej, na chwilę odstawić- do ciepłej żelatyny dodawać stopniowo kilka łyżeczek kremu cytrynowego, po każdej mieszając do połączenia się

Smakołyki Bereniki
Pączki bananowe 234

jajek ani innego nabiału . Z poniższego przepisu przygotowałam 28 sztuk . Pączki bananowe Składniki: 230g mąki pszennej 150g bananów (2 małe) 10g drożdży 60ml wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub wódki, spirytusu albo innego alkoholu) szczypta soli olej do smażenia drobny cukier do wypieków (u mnie domowy(...)powinna być zbyt zimna, ale może być w temperaturze pokojowej) - drożdże i wodę wymieszać, zagarniając nieco mąki, aby w dołku uzyskać konsystencję gęstej śmietany - tak przygotowany rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - po tym czasie banany rozgnieść widelcem na purée, wymieszać z sokiem z cytryny - do miski z mąką i rozczynem dodać banany, ekstrakt z wanilii, cukier puder, szczyptę

Smakołyki Bereniki
Świąteczny kompot z suszu 118

moreli* 1-2 laski cynamonu 2 gwiazdki anyżu kilka goździków cukier do smaku można dodać świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki sok z cytryny do smaku Jak zrobić kompot z suszu? Owoce umyć, zalać zimną wodą (ok.2,5-3 l), dodać przyprawy, odstawić na noc. Następnego dnia zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 15-25 minut. Doprawić cukrem i cytryną. Odstawić

Rodzinka w kuchni
WEGAŃSKI SOS CZOSNKOWY z miso 148

dań – jednak pamiętaj, że nie należy jej gotować . Link do pasty miso – https://wesoil.pl/miso/466-pasta-miso-white-jasna-400g-japonia.html?search_query=miso&results=5 Składniki: 115 ml oleju 50 ml wody 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki pasty miso 3 łyżeczki soku z cytryny szczypta pieprzu cayenne lub chilli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zblenduj za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego. Użyj schłodzonego wcześniej oleju oraz zimnej wody. Gotowy

Via Gusto
GALETTE Z JAGODAMI LEŚNYMI I SKÓRKĄ Z CYTRYNY 85

pełnoziarnistą. Składniki na ciasto: 240 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 4 łyżki zimnej wody 140 g zimnego masła Nadzienie: 400 g leśnych jagód (borówki) 2-3 łyżki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka skórki otartej z cytryny Przygotowanie: Mąkę, cukier puder, masło ,szczyptę soli wsypuję do robota kuchennego, a dokładnie do kielicha blendera wyposażonego(...)ostre noża, chwilę miksuję i wlewam 3-4 łyżki zimnej wody. Następnie miksuję, do momentu, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie kulka. Ciasto delikatnie spłaszczam, zawijam w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Przygotowuję nadzienie: Do miski wsypuję borówki, dodaję 2- 3 łyżki cukru, skórę z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie mieszam za pomocom szypułki. Piekarnik

Kukuleczki

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję