łyżeczka kakao-3 łyżki Pianka : śmietana kremówka - 250 ml cukier puder - 1 łyżka maliny mrożone - 200 g galaretka malinowa - 2 opak woda - 2 szkl Poncz woda - 3/4 szkl cukier - 1 łyżka sok z połowy cytryny rum - 3 łyżki Polewa: czekolada w pastylkach - 100 g CUKIETERIA.pl masło - 2 łyżki śmietana kremówka - 4 łyżki Dekoracja : konfetti gwiazdki , choinki CUKIETERIA.pl Przygotowanie(...)wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy, piec 35 minut w 175 stop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Pianka: Mrożone maliny przełożyć do garnka. Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, wlać do malin, następnie gorące maliny przetrzeć z rozpuszczoną galaretką przez sito, odstawić do lekkiego stężenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ubijając dodawać po łyżce galaretki
Kuchnia Danusiśmietany 18% tł do zup Suszona włoszczyzna 100g 4 ziemniaki pokrojone w kostkę 100g sera pleśniowego typu rokpol 1 cebula Sól himalajska, cukier, sok z cytryny, pieprz Przygotowanie: 1/ Włoszczyznę zagotowujemy w 3 litrach wody (20 min przed końcem całkowitego gotowania dodajemy ziemniaki), pieczarki myjemy i kroimy w grube talarki, obraną cebulę kroimy w pióra Pieczarki i cebulę solimy(...)cebulą wraz z masłem i gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy starty na tarce ser i śmietanę i dokładnie mieszamy najlepiej rózgą. Solimy, dodajemy pieprzu, cukru i soku z cytryny i jeszcze raz dokładnie mieszamy 3/ Podajemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnamali goście mi o niej przypomnieli i potrzeba sprawiła, że gofrownica ujrzała światło dzienne 😋 Składniki (na 8 dużych gofrów): 5 jajek 5 łyżek wody 100 g cukru 2 krople aromatu cytrynowego lub skórka otarta z połowy cytryny 150 g mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Weekendy w domu i ogrodziepęczek kopru 1 pęczek szczypioru 50g kiełków rzodkiewki 70g pestek dyni SKŁADNIKI SOS: 4 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól 1. Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 6 minut).Przelewamy zimną wodą i jeszcze ciepły obieramy. W tym czasie na patelni prażymy pestki dyni. 2. Umyte, oczyszczone i nieobrane ziemniaki gotujemy
karolgotujeświeżej łodygi rozmarynu sól do smaku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka siekanej natki pietruszki 1 średnia cebula 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sok z cytryny do zakwaszenia Instructions W garnku zagotować wywar warzywny lub rosół. Obrać kurki, pokroić na drobne kawałki. Cebulę posiekać na drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, wrzucić grzyby, posiekany(...)gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować. Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny. Mąkę rozprowadzić w kubku z kilkoma łyżkami wody, dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić
SprawdzonaKuchnia.ploraz pokrojoną drobno cebulę. Smażyć na małym ogniu 2-3 minuty a następnie dodać pieczarki starte na tarce o dużych oczkach, sól oraz skórkę z cytryny. Podsmażyć na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek wyparuje. Podsmażone pieczarki wystudzić. Kiedy pieczarki są już zimne dodać do nich pasztet, śmietankę oraz drobo krojoną natkę pietruszki. Wymieszać bardzo dokładnie. Nadzienie wyłożyć
mecooksjego smakiem :) HUMMUS Czas przygotowania 5 minut (plus czas gotowania ciecierzycy) 250 g ciecierzycy (waga przed ugotowaniem) Mały ząbek czosnku Łyżka tahini Sok z połówki cytryny 2 łyżki oliwy Łyżeczka kuminu Szczypta soli Woda (do uzyskania pożądanej konsystencji) Ciecierzycę namoczyć w wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, co najmniej 8 godzin Po namoczeniu odlać wodę, zalać ciecierzycę świeżą wodą, ponownie dodać
HealthyCreationsSkładniki : 0,5 kg młodych świeżo zebranych pędów sosny 0,5 l spirytusu 95 % 0,5 l wody ( najlepiej źródlanej ) 0,25 kg miodu 1 cytryna Sposób wykonania : W odę i spirytus wymieszaj, zostaw na 24 godziny w szczelnie zamkniętym słoju. Następnie dodaj do słoja pokrojone na mniejsze kawałki pędy sosny. Słój zamknij wieczkiem i odstaw na miesiąc
Przepisy i porady kulinarneodchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść
CookYourselfsoczystego kurczaka z orzeźwiającą nutą cytryny, zapiekanego w piekarniku. SKŁADNIKI: 👌 1 kurczak 👌 6 średnich ziemniaków 👌 4 ząbki czosnku 👌 1 kostka rosołowa 👌 1 łyżka oregano 👌 2 cytryny 👌 50 ml. oliwy z oliwek 👌 200 ml. wody 👌 1,5 łyżki miodu 👌 3 łyżki musztardy stołowej 👌 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 👌 1 łyżeczka curry 👌 pieprz 👌 sól Wykonanie tego rozpływającego się w ustach kurczaka dokładnie
Rita creativemoże być więcej) papryka czerwona 5-6 plastrów ananasa z puszki w zalewie 2 średnie marchewki średni por 2 łyżki octu ryżowego (albo soku z cytryny) pól szklanki zalewy z ananasa pół szklanki wody 2 łyżki koncentratu pomidorowego łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru (dałam trzcinowy) szczypta papryki ostrej, szczypta imbiru sól, pieprz do smaku Przygotowanie Kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy
e-PrzepisyKulinarneprzyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki kakao LUKIER: 2,5 szklanki przesianego cukru pudru kilka kropli soku z cytryny 1 łyżka kakao 4-6 łyżek gorącej wody WYKONANIE: Masło ucieramy, dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym jajku. Jak ciasto będzie już gładkie dodajemy przesianą mąkę, sodą oraz wszystkie przyprawy korzenne oraz jogurt
Pani na deserfiletowanego dorsza 1 sztuka kopru włoskiego 2 łodygi selera naciowego ok. 10 cm pora 200 g mleka kokosowego (pół puszki, stała część i woda) przyprawy: sól, kolendra mielona, sok z połowy cytryny Warzywa kroimy na małe kawałki. Na patelni lub w garnku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy warzywa i dusimy do miękkości. Dodajemy kawałki ryby, doprawiamy, skrapiamy sokiem z cytryny
Kucharzycaodchodzić. Często mieszamy, żeby skórka się nie przywarła do dna. Gorące pomidory przecieramy przez przecierak, by usunąć skórki i pestki. Dodajemy sól i sok z cytryny. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy aż woda trochę odparuje. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy (goździki i liście laurowe najlepiej zmielić w młynku do kawy lub rozgnieść
CookYourself