woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:421/1096)

Pstrągi pieczone na ziemniakach 112

Duża szczypta chili Sól morska do smaku Pieprz cytrynowy do natarcia ryby 1 łyżka soku z cytryny 4 plastry zimnego masła z lodówki 4 plasterki cytryny ze skórką Sposób przygotowania: Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą razem ze skórką-nie obieramy ich, kroimy na grubsze plastry, oprószamy solą, przyprawą do ziemniaków, tymiankiem, szczyptą chili , mieszamy dokładnie aby oblepiły się przyprawami, wrzucamy(...)przykryciem aż lekko zmiękną. Przekładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego , posypujemy pokrojoną na wiórka cebulą oraz posiekanymi ząbkami czosnku. Ryby myjemy, nacieramy solą oraz pieprzem cytrynowym , skrapiamy sokiem z cytryny. W środek ryby wkładamy plastry zimnego masła z lodówki, oraz po plastrze cytryny.  Ryby układamy na podsmażonych ziemniakach pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180*c około 25 minut. Podajemy gorące

Wanilia i Kardamon
Indyk w galarecie z brokułem i marchewką 120

talerzu :) Indyk w galarecie Składniki: 2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach ząbek czosnku szczypta kurkumy sól pieprz sok z cytryny 4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie 2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek 3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka 1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć(...)Wykonanie: Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy. Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły. Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach

Kuchenne zapiski Edyty
Sernik z truskawkami na słomce ptysiowej (na zimno) 216

Składniki: (na formę 24 cm lub mniejszą) 700 g dobrej jakości sera z wiaderka (nie może być wodnisty)* 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 120 g cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny + 5 łyżek zimnej wody 400 ml śmietanki 30-36% (schłodzonej) kilkanaście truskawek (około 8 do masy + na wierzch ciasta) 3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią 1 galaretka(...)dobrze pokryte słomką. Zaczynamy przygotowywać sernik. Żelatynę mieszamy w małym garnuszku z zimną wodą, a następnie odstawiamy całość do napęcznienia na około 5-10 minut. W misce mieszamy ser, cukier puder, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i sok z limonki (lub cytryny). Mieszamy tylko do połączenia składników! (używam do tego miksera na wolnych obrotach lub ręcznej trzepaczki). Następnie należy podgrzać

Słodkie okruszki
Śledzie w cytrusach 138

solonych a la matjas skórka otarta z limonki skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny sok z połowy limonki 1 łyżka cukru pudru 100ml oleju rzepakowego (u mnie Semco ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula kolorowy pieprz Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez ok 3h, następnie dobrze opłukać(...)wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w skośne kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, wyłożyć na sitko, przelać najpierw wrzątkiem, a następnie od razu zimną wodą. Połowę limonki pokroić w cienkie plastry, lub wyfiletować.  Sok z cytryny, limonki, cukier puder oraz olej wymieszać, dodać starte skórki z cytryny i limonki, plasterki limonki, cebulę i natkę pietruszki. W słoiku układać warstwami śledzie

Obiad gotowy
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE I ŻURAWINĄ 107

ILOŚĆ PORCJI: 7-10 Składniki: 1/2 kg ma tiasów, jabłko, czerwona cebula, 5 dag suszonej żurawiny, 380 g śmietany 18%, sok z 1/2 cytryny, szczypta cukru, sól, pieprz. Przygotowanie: Śledzie moczę w z imnej wodzie przez całą noc.  Cebulę kroję w piórka, solę i odstawiam na 15 minut.  Jabłko obieram, ścieram na tarce.  Żurawinę sparzam wrzątkiem, odcedzam

JejKuchnia
Surówka z czerwonej kapusty 143

główki kapusty czerwonej (średniej wielkości) 1 mała biała cebula 1 średnie jabłko 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka soli Kapustę kroimy w drobne plastry. Gotujemy w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli przez 5 minut. Studzimy. Cebulę kroimy w małą kostkę, jabłko trzemy na tarce o dużych oczkach. Do miski przekładamy wystudzoną kapustę

mecooks
Wegański majonez z nerkowców. 144

sosów, a w towarzystwie ketchupu smakuje idealnie, szczególnie w wege burgerach! Wegański majonez z nerkowców   Składniki 125 g (1 szklanka) nerkowców 80ml (⅓ szklanki) wody + 2-3 łyżki* 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 4 łyżeczki soku cytryny 1 łyżeczka syropu z agawy 1 łyżeczka octu jabłkowego 4 łyżeczki dobrej jakości oleju ½ łyżeczki soli *Dodajemy w przypadku zbyt gęstej konsystencji Sposób przygotowania

Fill The Bowl
Babeczki cytrynowe z kremem 106

ziemniaczana - 1/4 szkl skórka otarta z cytryny KREM: budyń waniliowy - 2 op mleko - 500 ml cukier -1/2 szkl masło - 250 g cytryna  -2-3 łyżki barwnik spożywczy żółty Żółtka ubić z cukrem i gorącą woda na jasną masę, gdy podwoi swoja objętość dodać cukier waniliowy i ubite białka, wymieszać razem drewnianą łopatką, powoli wsypywać wymieszane mąki z proszkiem(...)wystudzić. W tym czasie można zrobić krem: budyń ugotować na mleku z cukrem, wystudzić, Masło utrzeć na delikatną masę i dodawać po łyżce zimnego budyniu, barwnik i sok z cytryny i miksować do połączenia sie wszystkich składników, by masa była gładka. Następnie masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Super smakują schłodzone

Camilla w kuchni
Placki cukiniowo - ziemniaczane z dipem miętowym 184

startego parmezanu smalec, olej do smażenia dodatkowo: jogurt grecki sok z cytryny odrobina miodu pieprz kilka gałązek mięty Wykonanie: cukinię przekroić wzdłuż na pół i wybrać cały gąbczsty środek z pestkami, odrzucić. Zetrzeć cukinię na grubych oczkach tarki jarzynowej, posolić i ułożyć na sitku, by obciekła z wody obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na małych oczkach tarki jarzynowej. Nadmiar wody(...)dnie miseczki skrobię ziemniaczaną dodać do masy na placki miętę drobno posiekać. Wymieszać z jogurtem, dodać do smaku sok z cytryny, odrobinę miodu i pieprz cukinię przed dodaniem do masy ziemniaczanej dokładnie odcisnąć na sitku z nadmiaru wody. Dodać jajko, makę pszenną, pieprz, starty parmezan i wymieszać. Smażyć na rozgrzanym smalcu do z obydwu stron zrumienienia  podawać z dipem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy z czosnkową raitą 161

gotowe.     Teraz zajęłam się zupą: Por, po oczyszczeniu pokroiłam w krążki. Z pomidorów zdjęłam skórkę zanurzając je w gorącej wodzie, a następnie pokroiłam w kostkę. Kminek i kolendrę zmieliłam. Można w młynku, można w moździerzu, Z cytryny wycisnęłam sok. Imbir i czosnek po obraniu bardzo drobno posiekałam.     Do garnka włożyłam masło, wstawiłam na gaz. Dodałam czosnek(...)soczewicę, pokrojone pomidory, papryczki chili w całości, wsypałam sól. Wszystko zalałam 1,8 l wody. Wstawiłam do gotowania.     Zebrałam z wierzchu utworzoną pianę. Wymieszałam, przykryłam garnek i zostawiłam na małym gazie do gotowania na około 35 minut. Wlałam sok z limonki (z cytryny), wyjęłam papryczki i doprawiłam do smaku. Gorącą zupę rozlałam na talerze. Do każdego włożyłam porcję

Kuchnia u Krysi
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 108

zielony chłodnik z kapusty i kalarepy z serem halloumi Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy masło, łyżkę cukru, łyżeczkę soli i kurkumę. Zagotowujemy. Wrzucamy kalarepkę i gotujemy przez 5 minut, studzimy zostawiając w płynie. Do dużego garnka wrzucamy awokado, posiekany koperek, sok z połowy cytryny, posiekaną miętę, odcięty i pokrojony szczypior z dymki i ząbek czosnku przetarty przez praskę. Rozdrabniamy(...)ananas – obrany i pokrojony w 1cm kostkę 3 łyżki kaparów 3 łyżki syropu z sosny sok z cytryny młode listki sałat i ziół Sól, pieprz, cukier do smaku Przepis na sałatkę z fasolki szparagowej, ananasa i orzechów W lekko posłodzonej wodzie z dodatkiem soli gotujemy al dente oba rodzaje fasolki (z odciętymi ogonkami, umyte i pokrojone na kawałki), kukurydzę

Ugotowane pozamiatane
Gotowany homar 240

sposób zrównoważony, co nie zagraża ekosystemowi morskiemu. Przepis na gotowanego homara Drukuj przepis Czas gotowania: 15 minut Składniki mrożony homar cytryna masło Przepis 1 Homara rozmrażamy. Ja swoje homary po wyjęciu z zamrażalnika włożyłam do miski z zimną wodą. Skorupiak jest głęboko zamrożony, więc jego odmrażanie zajmie kilka godzin. 2 Kiedy homar się rozmrozi, przygotowujemy dość spory garnek z wodą(...)tego czasu należy gotować go 5 minut. 5 Po ugotowaniu homara wkładamy go na 5 minut do zimnej wody z odrobiną soli (1/4 łyżeczki), aby podczas jedzenia było nam łatwiej oderwać mięso homara od skorupy. 6 Homara podajemy z kawałkami cytryny oraz roztopionym masłem. Porady Od czego zacząć? Odrywamy od homara szczypce - łapiemy za szczypce i przekręcamy. Za pomocą szczypiec

Kuchnia Bazylii
świąteczna makowa strucla 139

łyżki cukru ( najlepiej waniliowego) 4 łyżki miodu 2 łyżki masła 60 g rodzynek 2 białka jaj 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny polewa lukrowa 10 łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 łyżki gorącej wody sposób wykonania Do miski wsypujemy  pokruszone drożdże, pół szklanki mąki, zalewamy letnią wodą, dodajemy łyżkę cukru, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce(...)pół godziny ( zaczyn musi co najmniej podwoić swoją objętość). Do garnka wsypujemy zmielony mak, rodzynki, cukier waniliowy, cynamon, dodajemy miód, otartą skórkę z cytryny, oraz masło, całość zalewamy mlekiem, podgrzewamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez dziesięć minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i studzimy makową masę. Do wyrośniętego zaczynu  dodajemy  resztę mąki, cukier, stopione i przestudzone masło

Miód i pieprz
Makaron z cytryną i tymiankowymi pieczarkami 259

białe) 80 ml oliwy z pierwszego tłoczenia 1 łyżka grubej morskiej soli (lub 1/2 łyżeczki zwykłej) 1 mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę skórka i sok z 1 cytryny 4 gałązki świeżego tymianku 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu świeżo zmielony pieprz 500 g makaronu - najlepiej pasuje cienki i długi: spaghetti, linguine, papardele Przygotowanie: Makaron(...)dużej miski (lub  płytkiego półmiska, w którym podasz danie), polej oliwą, dodaj sól, czosnek, sok  i skórkę z cytryny oraz listki tymianku.  Makaron ugotowany al dente z grubsza odsącz, pozostawiają na nim trochę wody i przełóż do półmiska z pieczarkami. Ja po prostu przekładam makaron z garnka w którym się gotował do półmiska przy pomocy szczypiec, dzięki

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem truskawkowy z różą 162

Owoce umyłam i rozdrobniłam krojąc je na 3-4 części Na żeliwnego garnka wsypałam truskawki i wsypałam do nich żelfix - wymieszałam Dołożyłam umyte zimną wodą płatki róż  i dodałam cukier i sok z całej cytryny, ponownie wymieszałam Garnek ustawiłam na ogniu i zagotowałam tak jak napisano na opakowaniu Żelfixu Konfiturę przelałam do wymytych, czystych, małych słoiczków, po zakryciu odwróciłam

Proste Potrawy