woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:418/1096)

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym 154

Develey sos musztardowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki tortowej 1,5 szkl bulionu 1 łyżka musztardy DIJON, np. Develey sól pieprz sok z cytryny śmietana koperek Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ugnieść z masłem, śmietaną i musztardą. Polędwiczki pokroić w plastry, posypać solą, odstawić na 15 minut. Po tym czasie usmażyć z obu stron

Trufelkowo
Okrasa łamie przepisy: Wielkopolskie potrawy jednogarnkowe (odc. 152) 375

łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki ½ łyżki ostrej mielonej papryk 1 łyżka miodu 1-2 łyżki kaparów 1-2 twarde kiszone ogórki 50 g masła 1 cytryna 300 g obranych ziemniaków 4 – 5 gałązek świeżego tymianku sól, grubo mielony pieprz, oliwa Sposób przygotowania: Łój wołowy kroimy w drobną kosteczkę, po czym zaczynając od Zimnej patelni wysmażamy(...)dusimy pod przykryciem przez jedną godzinę i dwadzieścia minut. Przed samym końcem dorzucamy pokrojonego w kostkę kiszonego ogórka, doprawiamy startą skórką z cytryny. Ziemniaki kroimy w grubą kostkę lub w cząstki, na patelnię wylewamy odrobinę wody, układamy ziemniaki, doprawiamy solą i gałązkami tymianku. Przykrywamy przykrywką albo kawałkiem pergaminu namoczonego w wodzie i parujemy ziemniaki do miękkości przez 20 – 25 minut

WojnaNaSmaki.pl
Sernik na zimno z truskawkami 157

pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny  Dodatkowo: 1 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe   Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli i łyżkę wody. Ubijamy na sztywno. Następnie partiami wsypujemy cukier i ubijamy aż masa nabierze lśniącego koloru. W następnej kolejności dodajemy(...)jest jeszcze ciepłe, zdejmujemy papier. Masa serowa: Twaróg przekładamy do miski. Dodajemy cukier puder i skórkę z cytryny. Miksujemy aż do połączenia składników. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i partiami dodajemy do masy serowej, cały czas mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (5 łyżeczek żelatyny zalałam ok 80 ml gorącej wody i energicznie mieszałam aż do całkowitego jej rozpuszczenia). Rozpuszczoną

My simple kitchen
KISIR, czyli kuskus z warzywami 142

ogórek kilka gałązek natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz chili 2 łyżki oliwy sok z połowy cytryny lub łyżka soku z granatu Przygotowanie Wsypać kuskus do garnka, dodać koncentrat pomidorowy i wlać wrzącą wodę. Przykryć i odstawić na bok na około pół godziny. Pokroić ogórek w kostkę, posiekać pietruszkę i szczypiorek. Zmieszać je z kuskusem

Tureckie Przepisy
Kompot z rabarbaru 127

Kompot z rabarbaru  Składniki:  400 g rabarbaru  1 litr wody  4 łyżki cukru + cukier do osłodzenia gotowego kompotu  1 łyżka cukru waniliowego  1,5 łyżki soku z cytryny  świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy  Przygotowanie:  Rabarbar umyć i pokroić w grube kawałki wielkości ok 1 cm. Na dno garnka wsypać cukier(...)zacznie lekko brązowieć. Dodać rabarbar i mieszać, aż wszystko zacznie się smażyć przez około 2-3 minuty. Powoli wlać wodę i doprowadzić do zagotowania. Zmniejszyć ogień, dodać cukier waniliowy oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy oraz sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszać. Ostawić na parę minut. Kompot przelać przelać przez sito do dzbanka i dosłodzić do smaku w razie potrzeby

Aromatyczne Podróże
Spaghetti z tuńczykiem, cytryną i rukolą 242

sosie własnym 2 łyżki oliwy z oliwek (może być ta od tuńczyka) sok i skórka z jednej ekologicznej cytryny (niewoskowanej) dwie duże garście świeżej rukoli przyprawy: 1/2 ząbka czosnku, chilli w płatkach (opcjonalnie), sól W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron. Solimy i gotujemy spaghetti zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. W czasie gdy makaron się gotuje, do dużej miski(...)wsypujemy odsączonego tuńczyka i rozdrabniamy go widelcem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny (najlepiej niewoskowanej) i wyciskamy z niej sok. Dodajemy dwie łyżki oliwy z oliwek, wyciśnięte pół ząbka czosnku oraz po dużej szczypcie soli i (jeśli używamy) – płatków chilli. Dodajemy dwie łyżki wody z gotującego się makaronu i mieszamy. Ugotowany makaron odlewamy (nie przelewamy wodą!) i od razy wkładamy

Poezja smaku
Banoffe pie 297

Mlekovita ,  180 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita  Dodatkowo: 4 banany 220 ml śmietanki Polskiej 36% Mlekovita cukier waniliowy  sok z cytryny do skropienia bananów Wykonanie: Cukier wsypujemy do garnka z grubszym dnem, dodajemy wodę i podpalamy gaz. Czekamy aż cukier nam się rozpuści i zacznie się karmelizować. Trwa to ok 15 min. Należy pilnować aby nie przypalić(...)blaszkę/tortownicę. Ja wcześniej wyłożyłam ją papierem do pieczenia. Odstawiamy ją na 30 min w chłodne miejsce. Banany obieramy i kroimy w plastry i skrapiamy je sokiem z cytryny. Na spodzie ciasta wylewamy odrobinę wystudzonego i dość gęstego sosu karmelowego. Układamy warstwę bananów, polewamy je sosem, układamy banany  i na końcu ponownie sos. Śmietanę ubijamy na sztywno

Malinowe Pocałunki
Dżem truskawkowy bez cukru – 100 % naturalny z samych truskawek 151

wyparzyć) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Dżem z truskawek bez cukru Przygotowanie: Truskawki oczyszczam z szypułek i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą. Następnie truskawki przekładam do garnka i dodaję sok z cytryny, garnek stawiam na gazie i smażę dżem. Smażenie dżemu truskawkowego: Na początku truskawki mieszam dość intensywnie, tak żeby puściły sok. Gdy już puszczą(...)używam ściereczek). Oddzielam je dlatego, żeby podczas pasteryzowania przez przypadek słoik nie pękł. Jeżeli nie mamy odpowiednio dużego garnka to pasteryzację możemy przeprowadzić na sucho w piekarniku. Słoiki zalewam wodą do około 3/4 wysokości, garnek stawiam na gazie i gdy woda zacznie się delikatnie ruszać, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 15 - 30 minut w zależności od wielkości słoika. Po pasteryzacji

Uwaga Babcia Gotuje
Humus idealny, Loveyo 189

proporcje. Zapraszam do spróbowania:).   Składniki: 25 dag moczonej przez noc i ugotowanej cieciorki (1 miarka ciecierzycy, 4 miarki wody) 2 filiżanki przegotowanej lub mineralnej wody 3-4 łyżki octu winnego lub sok z cytryny 2 łyżki soli czosnkowej* 10 dag pasty sezamowej tahina 1 łyżka oliwy i 1 łyżka oleju sezamowego (lub 2 łyżki oliwy) *Używam soli czosnkowej zamiast

Qlinarnie i Qlinarnie
Nalewka z mniszka lekarskiego 156

oraz proporcje innych składników wg instrukcji w stylu "tak aby było dobrze" czy też "albo więcej" :) Składniki:  0,5l spirytusu, 0,5 wody (przegotowanej), kwiaty mniszka lekarskiego (spójrz niżej) , 1,5 cytryny, 100g miodu. Potrzebną ilość kwiatów mniszka trudno określić czy liczbą czy masą, więc najlepiej posłużyć się objętością, bo sypnęliśmy wg uznania... czy też powiedzmy sobie(...)cytryną (1,5 sztuki w tym przypadku) zapełniły go do połowy. Dalej przepis idzie prawie jak w wierszyku z posta_trailera - pt.: Sałatka czy herbatka...? :) Zebrane najlepiej o poranku mniszki zalać w spirycie. Interesują nas oczywiście tylko żółte kwiaty, choć do rozdzielania ich od zielonych części jakoś nie było wielkiego zapału, więc do zalewu trochę się ich dostało. Z wody

Delicious Titbits
Ptysie ze śmietaną 186

masło - 1/2 kost proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól tłuszcz do formy cukier puder do posypki ptysiów KREM śmietana kremówka - 400 ml sok z cytryny -kilka kropli do smaku cukier puder - 2 łyżki PRZYGOTOWANIE: Wlać wodę do garnka, zagotować.  Następnie dodać szczyptę soli i masło, zagotować.  Mąkę przesiać do wody, zestawić garnek z ognia, dobrze utrzeć.  Postawić

Kuchnia Danusi
Wegańska przedtreningówka Raw Sport Energize 103

rozmieszania. Na początku wydaje się   nieco mętny ale zaraz zaczyna być bardziej klarowny. Podsumowanie: Osobiście my aż tak nie przepadamy za smakiem wody kokosowej, dlatego też do tego produktu dodajemy sok z cytryny aby jej mdły posmak zniwelować i jest ok. Według producenta spokojnie taki proszek można dodać do soku czy smoothies, więc śmiało można kombinować z owocowymi połączeniami

Candy Pandas
Ryba po grecku 161

ryby po grecku. Ryba: 80 dkg świeżej ryby (sum, dorsz, morszczuk) olej słonecznikowy do smażenia 4 łyżki mąki do panierowania 2 łyżki soku z cytryny 3/4 łyżeczki soli czarny pieprz (szczypta) Warzywa: 300 ml wody 1 duża pietruszka 1/2 średniego selera 1 mały por 3 duże marchewki 1 duża cebula 3 łyżki octu jabłkowego 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście(...)łyżki cukru 2 łyżki masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować rybę po grecku . Ryba przygotowanie: rybę pokroić na 4-o centymetrowej szerokości paski. Pasy ryby skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, kiedy gorący wykładać na niego płaty ryby. Zmniejszyć ogień na średni. Smażyć rybę z obu stron przez dwie

mecooks
Wzmacniający sok owocowy z imbirem. 130

około 2 duże szklanki 1 gruszka 1 jabłko 1 pomarańcza 1/2 cytryny około 2 cm świeżego korzenia imbiru kilka łyżek zimnej wody Sposób wykonania :   P omarańczę obierz ze skórki, podziel na cząstki. Jabłko i gruszkę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, ale nie obieraj, pokrój na mniejsze kawałki. Imbir obierz ze skórki, pokrój na cienkie plastry. Z połowy cytryny wyciśnij

Przepisy i porady kulinarne
Pieczona łopatka z indyka z kuskusem oraz gotowaną marchewką z groszkiem 157

cytryny łyżka oregano, bazylii i ziół prowansalskich sól, pieprz pół łyżeczki papryki ostrej łyżeczka masła kuskus 3 duże marchewki puszka groszku szklanka wody łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso myję, oczyszczam Do miski wlewam oliwę, sok z cytryny, sos sojowy, oraz wsypuję wszystkie przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam. Wkładam mięso i czystymi dłońmi obracam je w przyprawach. Przykrywam miskę(...)polewam sosem własnym i wkładam ponownie do piekarnika na kolejne 20 -30 minut. Marchewkę obieram, myję i kroję w kosteczkę. Wrzucam do małego garnka wraz z odsączonym groszkiem. Zalewam wodą, aby przykryła warzywa. Duszę pod przykryciem, aż marchewka zmięknie. Dodaję łyżeczkę masła, lekko solę i pieprzę. W szklance rozrabiam łyżeczkę mąki z odrobiną zimnej wody i wlewam je do gotującej

ChilliJemy