woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:408/1096)

Duszona czerwona kapusta 215

Przepis bardzo prosty, bez żadnych udziwnień a jak smakuje :) główka czerwonej kapusty 3 łyżki tłuszczu, u mnie smalec 2-3 łyżki octu lub soku z cytryny sól, pieprz do smaku Kapustę poszatkować, zalać wodą i gotować do miękkości. Odcedzić, dodać przyprawy i tłuszcz. Dusić na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok 15-20 minut. Podawać na gorąco

Smakołyki Asi
Paprykarz z tuńczyka z dodatkiem melisy 190

zmiksować ręcznym blenderem. 3. Natkę i melisę posiekać. Dodać do tuńczyka wraz z majonezem, papryką i sokiem z cytryny. Ponownie zmiksować.  4. Ryż dokładnie odsączyć z wody. Przełożyć do tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać

Kuchnia Paulettes
Nalewka cytrusowa 191

pomarańczy pokrojona w kostkę • sok z 2 czerwonych grejfrutów • 1 szklanka soku z pomarańczy • 1 szklanka soku z cytryn • 1,5 litra spirytusu 90% • 1 litr wody • 3 szklanki cukru Wykonanie: • Sparzoną skórkę z grejfruta i pomarańczy delikatnie obrać i pokroić w kostkę. • Zalać spirytusem, dodać sok z grejfruta

To co kocham
Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa 173

Drukuj Sos lub konfitura żurawinowo-jabłkowa do mięsa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 jabłka 250 g przemrożonej wcześniej żurawiny 1/2 szkl. cukru 1/4-1/2 szkl wody 1/2 łyżeczki cynamonu otarta skórka z całej cytryny 2 łyżki masła Sposób przygotowania Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki bez masła i gotujemy 20-30 min w zależności od konsystencji

Mieszam w Garnku
Rajskie jabłuszko w occie 444

zimę w syropie, occie lub nalewce. Proponuję rajskie jabłuszka w occie. Idealne będą do zimnych mięs, pasztetów, wędlin. 1 kg rajskich jabłuszek, sok z 1/2 cytryny, 1 laska cynamonu, 8 goździków, 1 litr wody, 600 g cukru, 0,2 l octu 10%, Jabłuszka umyć, osuszyć. Zostawić ogonki, nie odrywać ich. Ponakłuwać igłą (skórka nie będzie pękać podczas gotowania). Wrzucić

królestwo garów
Kokosowa tarta z jabłkami 181

cukru,  50g wiórków kokosowych,  50g rodzynek. Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na plastry. Przełożyć do garnka, zalać wodą tak, aby całe jabłka były zakryte. Dodać sok wyciśnięty z 1/2 cytryny oraz cukier. Gotować około 5 minut na średnim ogniu. Odcedzić. Rodzynki rozsypać na całym cieście, posypać wiórkami kokosowymi. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około

Z miłości do słodkości
Puszysty sernik z frużeliną owocową 224

cytryny   Do garnka wsypujemy owoce i cukier. Stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (nie gotować). Dodajemy sok z cytryny i mąkę wymieszaną z 1,5 łyżki wody. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody, odstawiamy na napęcznienia na 1 – 2 minuty. Wlewamy do zagotowanych owoców (można najpierw

Made By Mom And Son
SAŁATKA Z BOBEM I KALAREPĄ 185

bobu  1/2 kalarepy 1/2 czerwonej cebuli miks sałatek  pomidorki koktajlowe  Sos: 1,5 łyżki oliwy  1 łyżeczka octu lub soku z cytryny  sól, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj w osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki. Sałatę przełóż na półmisek, dodaj pokrojone pomidory, cebulę pokrojoną w krążki oraz kalarepę.  Dodaj bób. Składniki z sosu połącz

Kukuleczki
Blue Hawaiian 301

Składniki: 20 ml Biały Rum 20 ml Wódka 15 ml Blue Curacao 90 ml Sok ananasowy 30 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 20 ml białego rumu, 20 ml wódki, 15 ml blue curacao

Drinkologia
DRINK MOJITO 729

gałązki mięty woda gazowana lód Do wysokiej szklanki wlewamy syrop, rum, dodajemy listki mięty i plasterki limonki. Wszystko mieszamy. Następnie szklankę uzupełniamy lodem i wlewamy wodę gazowaną.  Drink podajemy ze słomką i plasterkiem cytryny.  Drink jest bardzo orzeźwiający, doskonale nadaje się na gorące dni i gorące imprezy

Kulinarne Fantazje Marioli
Blue Whale 271

Składniki: 25 ml wódka 25 ml Blue Curacao 25 ml Sok pomarańczowy 25 ml Sok ananasowy 25 ml syrop słodko-kwaśny do drinków (1 szklanka wody, 1 szklanka cukru, 1 szklanka soku z cytryny, 1/2 szklanki soku z cytryny) Lód Sposób wykonania: Do shakera wypełnionego lodem dodajemy 25 ml wódki, 25 ml blue curacao, 25 ml soku pomarańczowego

Drinkologia
SAŁATKA Z ROSZPUNKI Z GRANATEM I POMARAŃCZĄ 236

winegret :  2 łyżki miodu  2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Jogurtowo śmietankowy truskawkowiec 269

szklanki) i odstawiamy (spód nie wymaga pieczenia, ani chłodzenia w lodówce). Żelatynę dokładnie rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Do dużej miski przekładamy umyte, odsączone z wody i pozbawione szypułek truskawki. Dodajemy sok z cytryny, jogurt, śmietanę i cukier – miksujemy blenderem. Dodatkowe truskawki kroimy na kawałki, a część najładniejszych pozostawiamy do dekoracji. Do masy dodajemy rozpuszczoną żelatynę (może być jeszcze ciepła

mojewypiekiinietylko
Ciasto miętowe z migdałami 245

11cm) 2 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki oleju 2 łyżki kwaśnej śmietany lub mleka 1/4 szklanki ekstraktu miętowego 1/4 szklanki wody 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1 szklanka cukru skórka i sok z 1 cytryny 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 1/2 łyżeczki sody 100g siekanych migdałów  duży pęczek mięty cukier puder do posypania Przygotowanie: Listki mięty oderwać(...)gałązek, umieścić w kielichu blendera, dolać wodę i ekstrakt, zblendować na w miarę jednolitą masę.  Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, olej, sodę, miętową mieszankę, wiórki i zmiksować. Pod koniec ubić pianę z białek i razem z migdałami, sokiem i skórką z cytryny wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia

Cakes By Kejt
Spaghetti z dorszem i lubczykiem 209

pomidorki koktajlowe pieprz Wykonanie: ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu użyć ryby przygotowanej wcześniej lub usmazyć 2 kawałki dorsza. Dorsza wcześniej skropic sokiem z cytryny i posolić spaghetti odcedzić, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania makaron wymieszać z pastą lubczykową i pozostawina wodą z gotowania makaronu. Oprószyć pieprzem. Dodać dorsza podzielonego palcami na mniejsze kawałki i udekorować przekrojonymi na pół

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!