szklanki wody i łyżeczkę soli.Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje.Ogórka pokroić w kostkę.Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut).Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać.Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą
wyzwania kuchenneczerwone 1 kość wędzona 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 3-5 ziaren ziela angielskiego sok z połówki cytryny sól pół szklanki śmietany 7 ziemniaków przepis Buraki obieram , ścieramy na tarce z dużymi otworami, zalewamy gorącą wodą około 1 litra, dodajemy wędzoną kość, przekrojoną cebulę, czosnek oraz przyprawy ( ziele angielskie i liść laurowy ). Całość zakwaszamy sokiem z cytryny
Smakowite Daniaszklanka zimniej wody 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru kryształu szczypta soli 150 g konfitury wiśniowej sok z cytryny ulubione owoce ( banany, winogrona, maliny itp. ) przepis Do garnka wlewamy szklankę zimnej wody, wsypujemy kaszę mannę i wszystko mieszamy. Odstawiamy na godzinę aby kasza napęczniała. Następnie garnek stawiamy na małym ogniu, do kaszy wlewamy mleko, wsypujemy sól(...)kasza zgęstnieje. Ugotowaną kaszę zdejmujemy z ognia i studzimy, od czasu do czasu mieszamy aby nie tworzył się kożuch. Wystudzoną kaszę przekładamy do miski, wlewamy do niej sok z cytryny i całość chwilę miksujemy. Do pucharków przekładamy porcję kaszy, do połowy wysokości pucharka, następnie układamy warstwę konfitury i wlewamy drugą warstwę kaszy. Wierzch dekorujemy ulubionymi owocami i mietą. Tak przygotowany
Smakowite Daniatorebki ryżu Przygotowanie Rabarbar obrałem, umyłem i drobno pokroiłem. Włożyłem rabarbar do garnka, zalałem 1 ½ litra wody, zagotowałem. Zmniejszyłem ogień i gotowałem, aż rabarbar całkowicie się rozgotował. Przetarłem go przez sitko. Starłem skórkę z połowy cytryny, wsypałem do przetartej zupy, dodałem cukier i cynamon. Podgrzewałem, mieszając, aby cukier się rozpuścił. Mąkę kukurydzianą rozprowadziłem w niewielkiej ilości zimnej
R'n'G Kitchenżeberek. 2 płaskie łyżki keczupu (opcjonalnie), przyprawy do oprószenia żeberek: sól, pieprz, majeranek, słodka i opcjonalnie wędzona papryka, granulowany czosnek, ok. 2 szklanek wody, mała główka młodej kapusty, cebula, 3 małe marchewki, sok z połowy małej cytryny (lub do smaku), łyżeczka koncentratu pomidorowego, łyżka masła, łyżka mąki, kilka czubatych łyżek posiekanego świeżego koperku, listek laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, przyprawy(...)kapusty jest za dużo, ale podczas duszenia bardzo zmniejszy objętość (można dodawać ją partiami). Dodać sok z cytryny, kminek, listek laurowy i ziele, dusić około 20 minut lub do preferowanej miękkości warzyw (w na tym etapie w rondlu powinna być niewielka ilość wody, około szklanki - należy ją uzupełniać, by całość się nie przypaliła). Gdy kapusta będzie miękka, dodać koncentrat
Lekcje w kuchnimasła -2 żółtka -1 cukier wanilinowy -1 łyżka wody Do miski przesiać mąkę, dodać cukier wanilinowy, masło pokrojone w kostkę oraz żółtka. Na koniec dodać łyżkę wody. Ciasto energicznie zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Przygotować formę do tarty o średnicy 30 cm, posmarować ją masłem i wykleić dokładnie ciastem. Wstawić do lodówki(...)żółtek -75g masła Świeże maliny opłukać i wysuszyć, a jeżeli używamy mrożonych to należy je rozmrozić. Maliny włożyć do miski, dodać 100ml wody i dokładnie zmiksować. Następnie należy wcisnąć sok z 1 cytryny, wsypać cukier puder i zacząć podgrzewać, często mieszając. W tym czasie wsypywać przez sitko po 1 łyżce mąki kukurydzianej ciągle mieszając (aby nie powstały grudki
Receptura smakuDodaj cukier, sok wyci\u015bni\u0119ty z cytryny, nasionka wyd\u0142ubane z laski wanilii.","text":"Prze\u0142\u00f3\u017c je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Je\u015bli truskawki s\u0105 niewielkie, nie ma konieczno\u015bci krojenia truskawek na mniejsze cz\u0119\u015bci. Dodaj cukier, sok wyci\u015bni\u0119ty z cytryny, nasionka wyd\u0142ubane z laski wanilii.","url":"https(...)truskawki, zaczyna się najlepsza pora na przygotowanie dżemu. Truskawki są mniej urodziwe, ale aromatyczne. Składniki: 3 kg świeżych truskawek 500 g tradycyjnego cukru 1 cytryna 1 laska wanilii Sposób przygotowania: Truskawki opłucz chłodną wodą. Osusz na ściereczce i usuń szypułki. Przełóż je do obszernego garnka, koniecznie z grubym dnem. Jeśli truskawki są niewielkie, nie ma konieczności krojenia truskawek na mniejsze
ProstePesto.plPorcja dla 2 osób. Składniki: 2 filety z tilapii garść płatków migdałowych cytryna 2 łyżki z czubkiem mąki migdałowej sól, pieprz cytryna olej kokosowy Sposób przyrządzenia: Filety wypłukać w zimnej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem. Płatki migdałowe zmielić blenderem i dodać do mąki, w ten sposób panierka będzie bardziej aromatyczna, bo mąka sama w sobie
pieprzny smaczekżelatyny sok ½ cytryny Wykonanie sorbetu malinowego : Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli(...)zamrażarki. Wykonanie sorbetu z melona: Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę. Odstawiamy do wystudzenia. Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak
Pomysłowa kuchniarosołu - w opisie, curry 1 łyżka, kucharek 1-2 łyżeczki, papryka cayenne 1/2 łyżeczki, rosół 2 szklanki + woda 2 szklanki, śmietana 12% 100 ml, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, koperek 1 pęczek z rosołu ugotowanego na niedzielę wyjąć kurę wiejską, dokładnie obrać mięso z kości, chrząstek, usunąć skórę, mięso pokroić drobniej marchew 2 sztuki, seler, pietruszka(...)garnka dodać masło i mięso, z kury, dodać warzywa i podsmażać z 5 minut mieszając wsypać przyprawę curry, kucharka, pieprz cayenne, wlać rosół, sok z cytryny i zagotować mąkę wymieszać ze śmietaną i wodą, wlać do potrawki i doprowadzić do zagotowania, wsypać koperek i zdjąć z ognia - z kury wiejskiej można przygotować smaczną potrawkę na drugi dzień po rosole, można
W Mojej Kuchni Lubięmarynowanych grzybów ( ja użyłem borowików) 3 łyżki majonezu 3 łyżki naturalnego jogurtu ( lub kwaśnej śmietany) 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka miodu sok z ćwiartki cytryny szczypta pieprzu i soli marynata 1 szklanki wody 1/3 szklanki octu 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka gorczycy 3-4 liści laurowych 2-3 ziaren pieprzu 3-4 ziaren ziela angielskiego(...)sposób przygotowania Do niewielkiego garnka, wrzucamy liście laurowe, cukier, gorczycę, dokładamy ziarna ziela angielskiego, zmiażdżone nożem ziarna pieprzu, oraz łyżeczkę soli. Całość zalewamy wodą, oraz octem, gotujemy przez pięć minut, po czy zestawiamy z palnika i studzimy. Filety śledziowe płuczemy i wkładamy na dzień do octowej marynaty. Kolejnego dnia śledzie wyjmujemy z zalewy i delikatnie płuczemy. Siekamy
Miód i pieprzżółtka 15 dkg cukru pudru 8 łyżek mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej Masa jabłkowa: 1 kg jabłek 1 szklanka wody 30 dkg cukru kryształu otarta skórka i sok z jednej cytryny 1 galaretka cytrynowa Polewa: 1/2 kostki margaryny 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania: 1. Ciasto: Mąkę posiekać z masłem, cukrem pudrem(...)widelcem i piec ok. 25 minut w temp. 180-190 st C. 2. Masa jabłkowa: Wodę zagotować z cukrem tak by po nabraniu na łyżkę ciągła się jak nitka. Roztrzepać trzepaczką, dodać kg obranych i startych na grubych oczkach jabłek, skórkę oraz sok z cytryny. Smażymy do miękkości jabłek, wsypujemy galaretkę i mieszamy. Studzimy. 3. Polewa: Margarynę rozpuszczamy, dodajemy
Kuchnia w czekoladzieporządne kanapki;) Kanapki posypuję dodatkowo odrobiną cynamonu. Składniki: 1,5 kg śliwek 250 g borówek amerykańskich odmiany bluecrop 3 łyżki wody 2 łyżki miodu opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżka cukru trzcinowego łyżka soku z cytryny (może być pomarańczy lub limonki) pół łyżeczki cynamonu Wykonanie: Śliwki umyj, wydrąż pestki, pokrój w większą kostkę. Do garnka o grubszym dnie(...)się nie przypaliły) wrzuć śliwki, miód i cukier wanilinowy, zalej 3 łyżkami wody. Gotuj, a raczej duś na średnim ogniu bez przykrycia często mieszając. Gdy śliwki rozpadną się dodaj umyte borówki, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszaj, duś na średnim ogniu. Możesz na końcu zmiksować powidła na gładką masę. Jeśli jednak lubisz czuć kawałki owoców - szczególnie borówek, gdyż
Zasmakuj Kuchniłopatką łączymy z mascarpone, stopniowo wlewając ostudzoną żelatynę. Składniki na bezę szwajcarską: 4 białka szklanka cukru 300 g masła Białka ubijamy w metalowej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Studzimy. Ostudzoną masę ubijamy ok. 10 minut mikserem na najwyższych obrotach, aż powstanie szklista beza. Stopniowo dodajemy po łyżce masła, miksując aż do uzyskania(...)zostawiamy bez dodatków. Do kolejnej dodajemy dużą szczyptę czerwonego barwnika spożywczego, do następnej części nieco mniejszą ilość barwnika. Dokładnie mieszamy. dodatki: poncz : sok z połówki cytryny+ kieliszek pigwówki+ 3 łyżki cukru+ ½ szklamki przegotowanej wody mały dżem wiśniowy niskosłodzony WYKONANIE: blat biszkoptowy + 1/3 ponczu dżem wiśniowy+ krem wiśniowy blat + poncz krem czekoladowy blat+ poncz krem śmietankowy boki dekorujemy
Domowe ciasta