woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:395/1096)

Focaccia z karmelizowaną cytryną, rozmarynem i pieprzem 204

aromat i smak.  Składniki: focaccia: 400 g mąki pszennej (użyłam typ 750) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g) 4 łyżki oliwy z oliwek dodatkowo: 1 cytryna 2 łyżki cukru białego 2-3 łyżki cukru brązowego (opcjonalnie) 2 łyżki masła większa gałązka świeżego rozmarynu (lub łyżeczka suszonego(...)gruby świeżo mielony pieprz (lub młotkowany) Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier, drożdże i wymieszać wszystko razem. Na końcu wlać wodę i oliwę. Zarobić dość luźne, elastyczne ciasto. Wyrobić je (można w misce) dłonią przez 2-3 minuty. Odstawić przykryte czystą ściereczka lub ręcznikiem papierowym na około 40 minut. Musi podwoić swoją objętość. W zależności od drożdży i temperatury

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Ravioli" z botwinką i gruszkami 151

łyżki zimnego masła, 1 granat, listki mięty, oliwa, Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć. Buraczki pokroić w cienkie plasterki. Resztę posiekać, zalać niewielką ilością wrzącej wody, gotować około 4 minut od zagotowania. Dodać sok z 1/2 cytryny oraz 1 łyżeczkę sosu Kikkoman. Zagotować, odstawić do ostygnięcia. Przecedzić. Wywar odparować – powinniśmy otrzymać 5-6 łyżek wywaru. Dodać masło, wymieszać. Na patelni rozpuścić(...)patelni rozpuścić łyżkę cukru, gdy lekko ściemniej wrzucić gruszki, pepperoni, zamieszać. Dodać podgotowane odsączone liście botwinki. Dokładnie wymieszać. Dusić około 5 minut. Lasagne ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Wyjmować ugotowane płaty lasagne, układać na talerzu. Na połowie płatu ułożyć gruszki z botwinką, posypać pestkami granatu. Przykryć drugą częścią lasagne, posypać pestkami granatu, ułożyć troszkę buraczków

królestwo garów
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 270

mąki pszennej – 6 łyżek cukru pudru – szczypta soli – 250 ml wody – 200 g masła – 4 łyżki zimnej wody – 1,5 kg jabłek (kwaśnych) – 1/4 szklanki cukru – sok z jednej cytryny – 2 łyżeczki cynamonu – 1 cukier wanilinowy – 2 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę. Wymieszać z posiekanym zimnym(...)ciasto dodając 4 łyżki zimnej wody. Tworzymy dużą kulę którą dzielimy na dwie części. Z jednej część tworzymy okruchy rozdrabniając ciasto w palcach jak na kruszonkę. Drugą część wkładamy na chwilę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Owoce myjemy, obieramy ze skórki i gniazd. Kroimy na ćwiartki. Do dużego garnka wlewamy sok z cytryny i dodajemy cukier. Czekamy

I LOVE LIFE
Truskawkowa stracciatella 187

połowy cytryny 1/2 lub 3/4 szklanki cukru (wszystko zależy czy truskawki są kwaśne) 1,5 łyżeczki żelatyny Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić. 500 g truskawek włożyć do garnka zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Mieszając gotować, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać galaretkę i żelatynę, dokładnie wymieszać i zmiksować. Odstawić. Masa śmietanowa: 250 g serka(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Serek mascarpone zmiksować z połową śmietany 18 %,cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę śmietany zmiksować i wymieszać z rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatyną. Połączyć obie masy. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 2/3 kremu wymieszać z tartą czekoladą. Salaterkę wysmarować masłem. Na spód wlać 1/3 kremu stracciatella i schłodzić w lodówce

Anielskie wypieki
ZAKRĘCONE PĄCZKI ANGIELSKIE YUM YUMS 630

tego warte. SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 30 g świeżych drożdży 100 g masła  30 g cukru 1 jajko 1 szkl ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli lukier: cukier puder sok z cytryny olej do smażenia A jak to zrobić: Masło na kilka godzin włożyć do zamrażarki, aby się zmroziło. Do miski przesiać mąkę, dodać bardzo drobno rozkruszone

Kuchnia w opałach
PTYSIE Z LODAMI CARTE D’OR LEMON PIE, LEMON CURD I BEZĄ WŁOSKĄ 224

szkl * proszek do pieczenia – 1 szczypta * duże jajko – 2 szt LEMON CURD: * jajko – 1 szt * cytryna – 1 szt * cukier – 60 g * masło – 35 g BEZA WŁOSKA: * białko – 1 szt * cukier drobny – 80 g * woda – 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PTYSIE: Gotujemy wodę z masłem, do wrzącej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy(...)studzimy. LEMON CURD : Z cytryny ścieramy skórkę, wyciskamy sok, wkładamy do metalowej miski, dodajemy cukier, roztrzepane jajko i posiekane masło. Ogrzewamy, mieszając trzepaczką nad kąpielą wodną przez ok. 10-15 minut. Gotowy krem przecieramy przez sitko, a następnie studzimy ( w lodówce krem gęstnieje ). BEZA WŁOSKA: W rondelku umieszczamy cukier i zalewamy wodą ( ma być jej tyle aby tylko zakryła cukier

Ostra na Słodko
Kurczak Saltimbocca 210

gotujemy w osolonym mleku i wodzie do miękkości. Odcedzamy. Tłuczkiem do ziemniaków lub blenderem robimy gładkie puree, dodajemy masło, musztardę,curry i ewentualnie dosalamy. Można posypać świeżym  tymiankiem. Sałatka z fasolki szparagowej i bobu z dressingiem cytrynowym: 1/2 kg fasolki szparagowej 1/2 kg bobu natka pietruszki sok wyciśnięty 1 z cytryny skórka otarta z cytryny 100 ml oliwa(...)łyżeczka miody sól pieprz Fasolkę szparagową kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy. Bób także gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gdy przestygnie obieramy z osłonek. Natkę pietruszki drobno siekamy. Sok wyciśnięty z cytryny mieszamy z miodem, musztardą, dodajemy otartą skórkę z cytryny, sól, pieprz i oliwę.  Wszystko razem energicznie mieszamy do momentu powstania gładkiej

Smakowity Blog Kulinarny
Środa: Risi e bisi, czyli ryż z groszkiem i pesto 218

pietruszki 1/2 szklanki tartego parmezanu plus kilka łyżek do dekoracji 1/3 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku 3 łyżki soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Krok 1 Dokładnie opłucz ryż: wsyp ryż do rondla, zalej zimną wodą, odcedź. Powtarzaj czynność, aż woda spod ryżu nie będzie mętna. Włóż ryż do rondla i zalej dwiema szklankami wody, przykryj. Doprowadź(...)mrożony groszek, znowu przemieszaj i przykryj rondel pokrywką. Krok 2 W międzyczasie przygotuj pesto: zmiksuj pietruszkę z cytryną, oliwą, parmezanem i czosnkiem. Wymieszaj z ryżem i groszkiem. Podawaj z tartym parmezanem. Wersja dla mniej leniwych:) Krok 1 Kilkakrotnie przepłucz ryż w zimnej wodzie. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oliwy, wysyp na nią ryż i smaż mieszając aż ziarenka zrobią się

Niedzielny kucharz
Grillowane kotleciki drobiowo-pieczarkowe 213

cebula 150-200 g pieczarek bułka tarta 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki przyprawa do grilla sól, pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy na cienkie plasterki. Rozgrzewamy olej lub masło i przesmażamy cebulę. Następnie dodajemy pieczarki. Smażymy do czasu, aż cała woda jaką puszczą grzyby odparuje. Odkładamy do przestudzenia. Mielone mięso(...)wkładamy do miski, dodajemy przesmażoną cebulę z pieczarkami. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do grilla (mniej więcej po 1 łyżeczce) oraz sokiem z cytryny. Dodajemy natkę pietruszki i bułkę tartą (tyle, by masa była zwarta). Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy okrągłe kotleciki (u mnie ze zmielonych 3 pojedynczych piersi kurczaka wyszło 10 kotlecików). Smażymy na średnio rozgrzanym grillu (u mnie mniej

Smaki Na Talerzu
KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO 133

cebula 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE Cebulę kroimy(...)fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje. Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.   Otwieramy pokrywę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz papryczką chili. Mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, np. sosem sojowym

cool and minty
Zielone smoothie 164

smoothie. Polecam Składniki: duża garść świeżego szpinaku lub jarmużu 2 ogórki zielone 2 małe jabłka 2 banany kilka gałązek świeżej natki pietruszki sok z cytryny (do smaku) Wykonanie: Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą i wrzucamy do blendera. Ogórki obieramy ze skórki, z jabłek usuwamy gniazda i obieramy ze skórki i dodajemy do blendera razem z bananami. Całość miksujemy

Lamarida.pl
Lody awokado z gruszką 131

łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram i skrapiam połową soku z cytryny. Przekładam do garnka, wsypuję cukier i wlewam 6 łyżek wody. Gruszki gotuję na wolnym ogniu aż będą miękkie. Wystudzone przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję banana zamrożonego, posiekaną miętę i miksuję blenderem. Awokado kroję na pół

wesoła kuchnia
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 217

wody mineralnej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 2  jajka 6 jabłek 1 laska wanilii sok wyciśnięty z 1 cytryny 1 kubek rodzynek 1 tabliczka czekolady pełnej karmellovej E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy

Luźna Kuchnia
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 142

świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy), 2 łyżki sosu z kiszonych ogórków, cukier, kilka kropel soku z cytryny, 1 żółtko, pełna łyżka miękkiego masła, 1 łyżeczka mąki pszennej, Bułkę namoczyć w wodzie (można namoczyć w mleku). Cebulę obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku(...)przesmażyć. Dodać rozgnieciony czosnek, tymianek, sól, pieprz, wlać około 400 ml wody i dusić do miękkości. W miarę potrzeby dolewać trochę wody. Gdy grzyby będą miękkie, wlać kwas z ogorków, doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Rozetrzeć masło z żółtkiem, dodać do sosu. Wymieszać, zagotować. Do sosu dodać kotleciki. Chwilę poddusić. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu

królestwo garów
Śledzie w śmietanie z jabłkiem 460

więcej – odrobina koperku do podania Przygotowanie : Śledzie namocz w zimnej wodzie przez około 2-3 h. Ja kilka razy zmieniam także wodę w trakcie namaczania. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Polej ją sokiem z połowy cytryny i odstaw. Jabłko obierz, pokrój je w niewielka kostkę i wymieszaj z cebulą. Dzięki sokowi z cytryny jabłko nie ściemnieje. Śledzie pokrój

nietylkopasta.pl
Przepis na Domowe Lody Truskawkowe 161

domowych lodów będziemy potrzebować: 500 g truskawek – wcześniej zmrożonych 250 ml śmietany 30% lub 36% 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny Link do filmu przygotowania: Domowe lody truskawkowe Przygotowanie: Oczyszczone, wypłukane i osączone z wody truskawki wkładam na około 1 godzinę do zamrażalnika. Następnie przekładam do miseczki, dodaję cukier, sok z cytryny i rozdrabniam blenderem. W drugiej misce

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka z mango i zielonym majonezem 154

pomysł. Sałatka z mango i zielonym majonezem Czas przygotowania: Składniki: 1 szklanka ryżu basmati pęczek szczypiorku 1 ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny 3 łyżki majonezu zielony ogórek 1/2 dojrzałego mango sól Wykonanie: Ryż płuczemy zimną wodą, do momentu, aż woda będzie czysta. Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy go zimna wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wodę(...)minut. Pamiętajmy, że każdy ryż gotuje się inaczej, więc warto sprawdzać, czy jest już wystarczająco miękki. Ryż odcedzamy, przelewami zimna wodą. Do blendera wkładamy posiekany szczypiorek (odkładamy odrobinę do posypania sałatki), obrany ząbek czosnku, dodajemy sok z cytryny i szczyptę soli. Wszystko dokładnie blendujemy. a następnie dodajemy majonez, mieszamy. Ogórek i mango obieramy i kroimy w kostkę lub w pasterki

Kulinarne przygody Gatity
CHŁODNIK BURACZKOWY 241

cytryny  sól, pieprz ząbek czosnku  2 jaka na twardo (opcjonalnie)  Sposób przyrządzenia:  Botwinkę dokładnie umyć, zalać zimną wodą, tyle aby została zrównana z listkami, pół szklanki nie więcej. Dodać sok z cytryny i gotować ok. 5-8 min. W miedzy czasie, pozostałe warzywa umyć i pokroić drobno. Po przestygnięciu botwiny, dodać do niej jogurt, kefir, przeciśnięty

pieprzny smaczek