woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:386/1096)

Ciasto gruszkowe z kaszą jaglaną 168

małych gruszek • 2 łyżki jagód goja (można użyć rodzynek lub żurawiny) • 2 łyżki orzechów włoskich • 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego • 2 łyżki soku z cytryny • 2 łyżki miodu Wykonanie: • Kaszę jaglaną zalać wrzącą wodą , odstawić na 5 minut, po czym odcedzić. • Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce. Moje były bardzo

To co kocham
Malinowa panna cotta z kokosem 191

ciastek kokosowych 60 g masła rozpuszczonego 30 g wiórek kokosowych 350 g malin (świeżych lub mrożonych) sok z 1 cytryny 100 g cukru 500 ml śmietany tortowej 36% 175 ml mleka 5 i 1/4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody Ciasteczka pokruszyć na drobne okruszki. Wymieszać z wiórkami(...)kokosowymi i rozpuszczonym masłem. Wyłożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki  na 30 minut. Maliny, cukier i sok z cytryny dać do rondelka. Zagotować, maliny przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Kremówkę i mleko przelać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Odstawić z palnika. Dodać maliny

Moja Galeria Smaku
Tarta z kremem pâtissière i owocowym musem 132

łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą(...)łyżka Mus (galaretka) owocowy: truskawki - 200g maliny - 200g arbuz - 200g żelatyna - ok. 3-4 łyżeczki woda - 3-4 łyżki Dodatkowo: truskawki - duża garść maliny - duża garść borówki - duża garść arbuz - duża garść, pokrojonego Wykonanie: Mąkę z masłem siekamy, dodajemy cukier, żółtka, sok z cytryny. Wszystko razem łączymy i zagniatamy gładkie ciasto. Gotowe formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą

Pogotujmy.pl
Chia - co to takiego? 3259

jakiś cudowny środek na odchudzanie, ale na pewno pomoże nam w zabiciu uczucia głodu. Możemy chia włączyć do naszej diety odchudzającej w postaci napoju: cytryna łyżeczka chia łyżeczka miodu 1,5 szklanki wody Nasiona chia należy namoczyć na godzinę w wodzie. Następnie wszystkie składniki blendujemy w blenderze aż wszystkie składniki będą jednolicie połączone. Zaleca się picie jednej porcji napoju

Delusional Trine
Łosoś na szpinaku w cieście francuskim 146

szpinaku 3 ząbki czosnku  4 łyżki twarogu 1 łyżka masła 1 łyżeczka oliwy z chilli 1 płat ciasta francuskiego ( kupiłam gotowe ) sól pieprz ćwiartka cytryny 1 jajko Szpinak umyć i odsączyć z wody. Na maśle poddusić posiekany czosnek i dodać czosnek. Smażyć aż zmniejszy swoją objętość. Doprawić solą, pieprzem i chilli. Na koniec dodać twaróg ( może być też

Jemy Pijemy
Deser Piramidka czekolada-jagoda z cytrynową nutką 142

porcje) śmietana kremówka 36% ubita na sztywno 200 ml 50 g jagód/borówek amerykańskich 2 łyżki cukru białego 15-20 ml wody 40 g gorzkiej klasycznej czekolady Goplany rozpuszczonej w kąpieli wodnej pół łyżeczki soku z cytryny starta skórka z 1/4 cytryny chips czekoladowy- odrobina czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej, polana na papier śniadaniowy/pergamin na płasko- wymiary około(...)moment- bardzo krótki wstawić go do talerza z gorącą wodą. Wtedy deser wyjdzie bez problemu. Nie trzymać go jednak w wodzie zbyt długo ponieważ może się rozpuścić. Kilka sekund zdecydowanie wystarczy :) Dekoracja: 1. Do śmietanki dodać sok z cytryny, dokładnie wymieszać. 2. Śmietankę cytrynową układać na wierzchu piramidki 3. Dekorować chipsem czekoladowym. Podawać schłodzone Smacznego:) Zobacz także: Wpis bierze udział

KreatywnePiny
JOGURTOWIEC Z KIWI DLA OCHŁODY BEZ PIECZENIA 253

słodka śmietana – 200 ml kiwi – 6 sztuk cukier – 5 łyżek lub inne słodzidło żelatyna – 1 opakowanie 50 g i 2 łyżeczki zimna woda – 4 łyżki herbatniki lub biszkopty – 12 – 15 sztuk sok z cytryny – kilka kropel PRZYGOTOWANIE : Naszykować tortownicę, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wsypać żelatynę do dwóch szklanek. Do jednej całe opakowanie 50 g i zalać(...)zimnej wody, także mieszać energicznie i odstawić. Do miski wlać jogurt i dodać 3 łyżeczki cukru. W rondelku podgrzać śmietanę. Do gorącej śmietany dodać żelatynę z pierwszego kubka i mieszać do momentu rozpuszczenia. Następnie dodać do jogurtu i zmiksować. Masę wylać na herbatniki lub biszkopty. Kiwi obrać pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka, wycisnąć trochę soku z cytryny, dodać

kuchniabellissima.wordpress.com
Karnawałowy deser bananowy z rumowym karmelem 173

żółtka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowym 100 gram masła „wstawiony”karmel: 300 g cukru trzcinowego 150 ml wody 1 łyżka mąki 1/3 szklanki wody 4 łyżki rumu Przygotowanie: Herbatniki kruszymy na pył. Z cytryny wyciskamy sok. Banany obieramy i kroimy na cienkie plasterki,a następnie zalewamy sokiem z cytryny oraz rumem. krem: 2 żółtka rozrabiamy z 1 szklanką mleka oraz(...)mąki. Mieszamy. Powstanie gęsty budyń, który musimy ostudzić. Ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej.Krem schładzamy   „wstawiony” karmel: Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem zalewamy wodą i mieszając podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Podgrzewamy jeszcze chwilę do momentu pojawienia się bąbelków na powierzchni płynu. Dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę , mieszamy, zdejmujemy z ognia, a kiedy lekko przestygnie

Bon appetit mon amie
Babka gotowana 113

wrzącej wodzie (do 3/4 wysokości). Formę z góry obciążam, aby nie ruszała się podczas gotowania. Garnek przykrywam i gotuję na wolnym ogniu 80 minut. Po ugotowaniu formę wyciągam z wody i wyciągam babkę, żeby odparowała. Kiedy babka wystygnie, przygotowuję lukier (w proporcji 1 czubata łyżka na 1 niepełną łyżkę ciepłej wody). Do lukru można dodać sok z cytryny, wtedy babka

Słodki sentyment
Ciasto Brzoskwiniowa Koletka 163

Dzielimy na 2 równe części. 1 część pozostawiamy jasną   a do drugiej dodajemy kakao i 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego: mieszamy. dodatkowo :  nasączenie : sok z cytryny + 3 łyżki cukru + 1 szklanka przegotowanej wody polewa czekoladowa WYKONANIE: blat biszkoptowy + nasączenie   krem jasny blat z dziurkami + nasączenie mus brzoskwiniowy       krążki biszkoptowe   krem kakaowy

Domowe ciasta
Tort Rasta Serce 164

Studzimy i kroimy na 3 równej grubości blaty. *moja forma serce ma 22 cm w najdłuższym miejscu       Składnik na przełożenie: nasączenie: szklanka przegotowanej wody + 4 łyżeczki cukru+ sok z połówki cytryny słoik dżemu morelowego Krem czekoladowy: 2 łyżki mąki pszennej budyń czekoladowy ½ l mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła roślinnego Z proszku budyniowego, mąki i cukru gotujemy

Domowe ciasta
Tort Śmietanowo-Waniliowy z Wiśnią 164

miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy, aby uniknąć zwarzenia się kremu) Nasączenie : sok z 3/4 cytryny 3 łyżki cukru 200 ml przegotowanej wody Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband

Domowe ciasta
WYLUZOWANE UDKA Z KURCZAKA Z CYTRYNĄ I ROZMARYNEM 124

ilości oleju, żeby się lekko zarumieniło. Mieszamy z pokrojonym porem, marchewką i ziemniaczkami w dowolnej formie, przekrojonymi na pół ząbkami czosnku, rozmarynem i pokrojoną w plasterki cytryną. Doprawiamy solą ziołową, chlustamy oliwą i wodą przykrywamy, "miąchamy", żeby wszystko się wymieszało i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Wyłączyłam piekarnik po 45 minutach i go tam zostawiłam. Po przestygnięciu kura padła

Cytryna&Co.
Poniedziałek: BUDDHA BOWL. MISKA BOSKICH SMAKÓW I ZDROWIA 111

łyżeczki soli plus sól do przyprawienia tofu Łyżka oleju Sos: 4 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki pasty tahini (lub łyżeczka oleju sezamowego) Łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżka ciepłej wody do rozrzedzenia gdyby sos był za gęsty Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Obierz batata i pokrój w centymetrowej szerokości kostkę. Cieciorkę odcedź, przepłucz

Niedzielny kucharz
Konfitura z ogórków 164

odmiana dla tradycyjnych dżemów i konfitur.Ma bardzo oryginalny słodko-korzenny smak.Szczerze polecam:) Składniki 1 kg obranych ogórków wydrążonych,bez ziaren 50 dkg cukru 1 pomarańcza 1 cytryna 5 goździków szczypta cynamonu 1/2-1 szklanki wody Obrane ogórki kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami do miękkości. (można też zmiksować ogórki przed smażeniem)Wodę … Czytaj dalej Konfitura z ogórków

gotuj ze mną