woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:384/1096)

PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 153

lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (tylko listki) 1 łyżka soku z cytryny DO PODANIA: pokrojona na cząstki cytryna, posiekana natka pietruszki, płatki soli WYKONANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub według metody poniżej:  Ryż wsypujemy do garnka, dodajemy masło i podgrzewamy 2 minuty. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę wody(...)używamy bulionu) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano i lubczykiem.  Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień i gotujemy 10 minut, do miękkości warzyw. Zdejmujemy pokrywę, dodajmy koncentrat pomidorowy i ketchup oraz 1 łyżkę soku z cytryny. Mieszamy.  Dodajemy podzieloną na kawałki rybę i ugotowany ryż. Posypujemy natką pietruszki. Próbujemy i w razie

cool and minty
Nie dla mnie, czyli sernik lukrecjowy 168

prób, za każdym razem jednak kończyło się tak samo - skrzywioną miną i jak najszybszym połknięciem, żeby nie czuć już tego smaku w ustach. Popicie, i to czymś innym niż wodą, było koniecznością. Jeden jedyny raz zjadłam całego cukierka bez nieprzyjemnych odczuć. Poczęstowała mnie nim mama C. - nigdy więcej nikomu się ta sztuczka nie udała. To zdecydowanie nie jest dla mnie(...)przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, ugnieść na dnie.Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Serek utrzeć z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Kremówkę ubić na sztywno, wymieszać z serkiem. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wanilię, wymieszać. Do drugiej lukrecję i czarny barwnik, wymieszać.Połowę żelatyny rozpuścić, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 138

skórka z 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu ZUPA: 7 buraków 1,5 litra bulionu warzywnego garść suszonych prawdziwków 2 szkl wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 4 ziela angielskie 4 ziarenek pieprzu 2 liście laurowe 1 cytryny sól do smaku Przygotowujemy ciasteczka: Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z oliwą z oliwek, jogurtem i żółtkiem.  W drugiej misce(...)rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać  zimną wodą. Dodać do grzybów 2 czosnek oraz liście laurowe. Zostawić na noc. Po tym czasie gotować grzyby w wodzie w której się moczyły przez 15 minut. Buraki obrać i dodać do gorącego

Kuchnia w oparach
Krewetki! 100

zapchać zdjęciami, na pierwszy rzut idzie prosta krewetka. Lipcu nie zepsuj się! ;) Składniki 1 opakowanie krewetek mrożonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła pietruszka, pieprz cytryna Sposób przygotowania Krewetki dać na sitko, polać zagotowaną wodą by się rozmroziły. Rozgrzać masło na patelni, przecisnąć przez praskę 2 ząbki czosnku, podsmażyć go przez chwilę. Dodać krewetki, smażyć

pink envelope
Kruche paszteciki z rybą 140

Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz(...)POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions Z mąki ( z dodatkiem soli) i masła zrobić kruszonkę w palcach – dodać wodę i żółtko, zagnieść ciasto i odstawić do lodówki. Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać skórkę z cytryny, posiekany koperek, posolić, popieprzyć i wymieszać. Ciasto  rozwałkować i pokroić na prostokąty o wymiarach

Cooking for Emily
Łosoś w naleśniku 186

zielona liścietłuszczsok z cytrynysól i pieprzDEKORACJAoliwkiogórek świeżyPRZYGOTOWANIE:Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę, wbić jajko, dodać mleko, wodę i szczyptę soli, zmiksować. Na patelni rozgrzać tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki. Sałatę umyć, osączyć. Twarożek kremowy wymieszać z solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Ostudzone naleśniki smarować twarożkiem, przykryć plasterkiem łososia i liściem sałaty. Zwijać ciasno w ruloniki. Następnie pokroić naleśniki

Kuchnia Danusi
Wegańskie NALEŚNIKI Z HUMMUSEM i SUROWYM SZPINAKIEM 153

fasolę, namaczamy przez noc, zmieniamy wodę i gotujemy do miękkości. Można też (wersja dla nie mających czasu na 2-godzinne gotowanie strączków) kupić ją w puszcze lub słoiku, gotową do jedzenia. Jeśli gotujemy sami w domu, solimy dopiero po ugotowaniu! (inaczej nie zmięknie). Oprócz ciecierzycy w skład hummusu obowiązkowo wchodzi sezam, czosnek, cytryna, oliwa, no i przyprawy wg uznania, sól(...)mnie jest to duży kubek ciecierzycy suchej (po namoczeniu wyjdzie trochę więcej), pół kubka sezamu na początek, 5-6 ząbków czosnku, 1 cała cytryna (bez skórki i pestek oczywiście!), chlust oliwy, łyżeczka soli i trochę wody. Wszystko razem siup do blendera i... hummus gotowy :) Osobiście na koniec dosypuję jeszcze garść sezamu i tylko mieszam, bo bardzo lubię takie ziarenka sezamu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Pizza na podpłomyku z pesto z liści rzodkiewki, pikantnym twarożkiem i rzodkiewkami (szybka pizza na cieście bez drożdży) 115

rzepakowego z pierwszego tłoczenia sól do smaku sok z 1/2 cytryny dodatkowo: 250 g koziego serka twarogowego (lub innego twarożku do smarowania) sól i chilli w płatkach do smaku 8 rzodkiewek Pizza bez drożdży - sposób przygotowania: Zacznij od przygotowania pesto. Liście rzodkiewki dobrze opłucz w misce z zimną wodą, aby pozbyć się piasku. Włóż(...)blendera razem z pozostałymi składnikami (poza oliwą) i zmiksuj. Na końcu rozrzedź pesto oliwą, spróbuj i dopraw solą i sokiem z cytryny wedle upodobania. Teraz zrób ciasto. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, oliwę i ok. 3/4 ilości wody. Wymieszaj wszystko łyżką. Jeżeli ciasto wydaje Ci się za suche, dodaj do niego więcej wody. Przełóż ciasto na blat podsypany mąką

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem dyniowy 139

kanapki również jest pyszny.  Dżem dyniowo-pomarańczowy z nutą imbiru Dżem dyniowo-pomarańczow Składniki:  1,5 kg obranej dyni  1 szklanka wody 3 soczyste i niezbyt słodkie pomarańcze sok z 1 cytryny 1/2 kg cukru trzcinowego (może być również biały - ilość wg uznania) kawałek (około 1,5-2 cm) korzenia imbiru Dynię przekroić i usunąć z niej(...)puree z 1 szklanką wody (co jakiś czas mieszając tak żeby nie przywarła do garnka). Do otrzymanego puree dodajemy odrobinę utartego świeżego imbiru, ja dodałam ok 2 cm (ilość wg uznania ) i rozgotowujemy dalej. Myjemy pomarańcze, obieramy ze skórek i białej błonki , a następnie kroimy i wrzucamy do gotującej się dyni. Z cytryny wyciskamy sok i wszystko razem rozgotowujemy

Aromatyczne Podróże
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 128

oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i pieprz. Smażymy minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem(...)Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki woda i sól do gotowania makaronu

Karo in the Kitchen
Spaghetti z orzechami włoskimi – obiad w 25 minut 225

oliwy i wrzucamy na nią drobniutko posiekany albo przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dodajemy skórkę otartą z cytryny, sok cytrynowy i pieprz. Smażymy minutę mieszając, aż czosnek straci surowy zapach i wyłączamy ogień pod rondlem. Odcedzamy makaron i zachowujemy niepełną szklankę wody z gotowania – to skrobia i sól, które zagęszczą i doprawią sos. Makaron przekładamy do rondla z czosnkiem(...)Romano albo Grana Padano (ser ważony po starciu) 3 łyżki oliwy 2-3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 duży ząbek czosnku ½ łyżeczki grubo mielonego pieprzu 4 łyżki posiekanej natki pietruszki woda i sól do gotowania makaronu

Karo in the Kitchen
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem 509

push({}); Młoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – Składniki: 1 mała główka młodej kapusty – ok. 500 g 1 łyżeczka cukru 4/5 szklanki wody lub bulionu ( ok. 200 ml) 1 łyżka soku z cytryny ok. 200 g boczku wędzonego 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej pęczek koperku sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis(...)brzydkie. Umyć, osuszyć. Następnie główkę kapusty pokroić na ćwiartki, usunąć głąb a resztę poszatkować na paski o grubości ok. 0,5 cm. Poszatkowaną kapustę wrzucić do garnka, zalać woda (lub bulionem – zobacz przepis: domowy bulion warzywny ). Dodać szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę cukru, wymieszać. Po zagotowaniu odkryć garnek, żeby ulotniły się olejki o nieprzyjemnym zapachu (w innym przypadku kapusta

Kulinarne Przeboje
MORELOWO-IMBIROWY MAROKAŃSKI SOS CZATNEJ 84

posiekanej cebuli 1 łyżka startego imbiru 1 szklanka miąższu z cytryny, około 4-5 cytryn przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 550 ml cukru 1,5 łyżeczki soli do przetworów 1/2 łyżeczki cayenne odrobina czarnego pieprzu 125ml octu 10% 125 wody  Przepis na marokański sos czatnej z moreli i imbiru: Krok(...)Cytryny dokładnie wyszorować, przekroić w poprzek na połówki i wydrążyć z nich miąższ, usunąć pestki i grubo posiekać. Pozostałą skórkę cytrynową posiekać w cienkie paseczki - odmierzyć 125ml. Skórkę cytrynową wrzucić do garnka, zalać wodą i dusić około 10 minut, aż skórka będzie miękka. Krok 2. Wszystkie składniki na morelowo-imbirowy czatnej po marokańsku włożyć do garnka, wlać wodę oraz ocet

Moja Książka Kucharska
Klopsiki z kaszą jaglaną 133

Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Wkładamy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Odcedzamy na sitku. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 1 cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Druga cebulę kroimy w piórka. Do mięsa mielonego dodajemy kaszę, jajko, sok z połowy cytryny i cebulę pokrojoną w kostkę. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy(...)Masę wyrabiamy i formujemy małe klopsiki. Wrzucamy je na rozgrzaną oliwę i smażymy do czasu aż ładnie się zrumienią. Wlewamy 2 szklanki wody. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka. Zabielamy mlekiem. Dodajemy cynamon, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. źródło: przepis własny Ilość

Pobite gary Barbary
Pasta hummus z tahini, chili i ziarnami dyni 178

koperku lub natki pietruszki. Składniki: 1 puszka ciecierzycy (odsączcie ją) lub suche ziarna ciecierzycy 3,5 łyżki oliwy z oliwek 3 średnie ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki pasty tahini (możecie kupić gotową, choć dość trudno ją dostać, najlepiej w większych marketach; lub przyrządzić ją samemu - jak to zrobić? - spójrzcie tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Pasta-Tahini.html przyprawy(...)wylewajcie jej, może się w razie czego przydać gdy pasta będzie zbyt gęsta). Następnie zmiksujcie ją z dodatkiem pasty tahini, oliwą, sokiem z cytryny, czosnkiem i przyprawami. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajcie trochę wody z zalewy, w której była ciecierzyca. Na końcu wrzućcie ziarna dyni. Moja rada: Ziarna dyni możecie zastąpić zmielonymi orzechami laskowymi, lub nie dodawać

Zasmakuj Kuchni