tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam ziele i listek laurowy .Cebule pokroiłam w talarki i położyłam pierwszą warstwę. Przełożyłam usmażoną rybkę prosto
Różowa kuchniasuchego patyczka. Masa jogurtowa: 500 g gęstego jogurtu naturalnego 200 g waniliowego serka homogenizowanego 50 g cukru 5 łyżeczek żelatyny sok z 1 cytryny 300 g borówek Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, odłożyć na kilka minut do napęcznienia. Po tym czasie, delikatnie ją podgrzać, do rozpuszczenia i odłożyć do przestudzenia. Jogurt wymieszać z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem
Domowa cukiernia EwySütlaç, czyli turecki budyń ryżowy z figami, surowymi pistacjami i miodeminspiracjaJeśli będziecie chcieli wstawię potem przepis ;)Coś jak nasz ryż na mleku, ale, nie
More food, love and dreamsvideo instrukcji na stronie SaborIntenso.P.S. Żałuję, że nie miałam własnego ciasta francuskiego. Składniki:2 opakowania cista francuskiego (razem 600g ) 500 ml mleka,skórka z cytryny,laska cynamonu,60 g mąki,500 g cukru,250 ml wody,7 żółtek,masło do wysmarowania foremekDwa płaty ciasta francuskiego nałożyć na siebie, delikatnie przewałkować, zwinąć z rulon dłuższym bokiem i pokroić(...)krawędzi. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości mleka, a resztę mleka zagotować z laską cynamonu i skórką z cytryny. Po zagotowaniu mleka dodać mąkę rozpuszczoną w mleku i dalej gotować, cały czas mieszkając, aż do zgęstnienia, po czym wyłączyć grzanie. Do rondelka wlać wodę i dodać cukier, zagotować i gotować jeszcze przez 3 minuty. Następnie syrop wlewać stopniowo do masy mlecznej
Delicious Titbitsmundurku 2 szklanki wody 1 ziemniak 1/4 marchewki 1 liść laurowy 1 ziele angielskie ząbek czosnku łyżka soku z cytryny pieprz Ziemniaka kroimy w słupki, marchewkę ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy pokrojonego ziemniaka i startą marchewkę oraz liścia laurowego i ziele angielskie. Gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki
MamaOskarkajabłek suszonych Amkez - suszone owoce i warzywa 5 plastrów suszonych pomarańczy cukier dodajemy do smaku : kardamon w ziarnkach 3 szt 1 cytryna-sok 2 anyżki 4 goździki Wykonani e: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy suszone plastry pomarańcza,jabłka i śliwki i gruszki. Gotujemy na małym ogniu doprawiając cukrem,sokiem z cytryny, anyżem i goździkami i kardamonem. Taki kompot jest bardzo
Różowa kuchniaprzełknięcia ;) Składniki: 1 kg słodkiej marchwi 1 kg kwaśnych jabłek 750g cukru skórka otarta z dwóch cytryny skórka otarta z pomarańczy sok z 1 cytryny sok z 1 pomarańczy 3 cm kawałek imbiru 1 szklanka wody 2 galaretki pomarańczowe Sposób przygotowania: 1. Jabłka i marchew obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Mieszamy z cukrem, podlewamy wodą i dusimy
Kuchnia w czekoladzieryżu 250 ml śmietany (dałam 18%) 1 łyżeczka cynamonu + cynamon do posypania naczynia 3 łyżki cukru (lub według własnego smaku) sok z 1/2 cytryny 5-6 jabłek 1 łyżeczka masła Wykonanie Ryż ugotować na wodzie według podanej instrukcji na opakowaniu. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Skropić sokiem z cytryny, posypać cukrem i cynamonem. Wszystko wymieszać
O kuchni z uczuciemszklanki mąki ryżowej 1 jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki chili sól pieprz świeżo mielony 1 szklanka zimnej wody olej do smażenia Jak przygotować panierkę z mąki ryżowej(...)Indyka delikatnie roztłuc tłuczkiem i z każdej strony oprószyć pieprzem i solą. Jajko roztrzepać widelcem, następnie dodać przyprawy, sok z cytryny, mąkę ryżową i 1/2 łyżeczki soli. Składniki cały czas mieszać i stopniowo dodawać wodę, ma powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany, po zanurzeniu kotleta nie powinno z niego zbyt mocno spływać. Sznycle po zanurzeniu w cieście, smażyć
Kuchcik gotujeowsiane 450g liści czosnku niedźwiedziego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól 2 łyżki serka mascarpone 8 średnich ziemniaków szczypiorek do dekoracji cytryna Sposób wykonania: Dorsza dokładnie płuczemy w letniej wodzie. Przyprawiamy pieprzem cytrynowym, solimy, dodajemy oliwę z oliwek. Odstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i otrębach owsianych. Smażymy na oliwie(...)Liście czosnku niedźwiedziego myjemy pod zimną wodą, Odcinamy końcówki. W garnuszku roztapiamy masło, dodajemy oliwę z oliwek. Czosnek niedźwiedzi przenosimy do garnuszka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec solimy i dodajemy serek mascarpone, dokładnie mieszamy. Dorsza podajemy z ziemniakami i gorącym czosnkiem niedźwiedzim. Dekorujemy szczypiorkiem i ćwiartką cytryny. Wiosną wszystko i wszyscy budzimy się
Kuchnia Pani Wiosnytarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody, dodajemy przecier pomidorowy i sok z polowy cytryny. Dusimy przez pół godziny. Potem wyciągamy goździki, listki laurowe i ziela angielskie. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem, obsypujemy mąką i smażymy na rozgrzanym oleju
Bon Appetit Małgorzatyzrobić miejsce na orzechy syrop: 500 ml białego wina pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna – obrana skórka i wyciśnięty sok 100 g cukru nadzienie: 200 g posiekanych orzechów włoskich 50 ml miodu 40 ml krupniku szczypta cynamonu sos: 250 ml śmietanki 36% odrobina wody(...)cukru Jak przygotować gruszki z sosem karmelowym nadziewane orzechami? Zaczynamy od zagotowania syropu, w którym będzie gotowało się wino. Do litra wody wlewamy wino, 100 g cukru, cynamon, skórkę i sok z cytryny. Dodajemy gruszki i gotujemy 5 min. Zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienie, którym będziemy wypełniać wydrążony dół gruszek. Mieszamy orzechy z miodem i krupnikiem. Nadziewamy gruszki
Ugotowane pozamiataneupieczeniem, polewa się stopionym masłem klarowanym. Dzięki temu ciasto nabiera i ładnego koloru i charakterystycznego smaku. Upieczoną baklavę, polewa się syropem – rozpuszczonym cukrem (ewentualnie z dodatkiem miodu) z cytryną. I właśnie dzięki temu dodatkowi, możecie sami decydować, jak słodki wyrób otrzymacie. Ja zużyłam 1/4 zalecanej porcji i jak dla mnie całość jest wystarczająco słodka. Co ważne, syropu nie można(...)masła 700g mąki pszennej Nadzienie 400g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych, posiekanych + dużo mąki ziemniaczanej do posypywania placków garść pistacji niesolonch do posypania Syrop 2 szkl. wody 2,5 szkl cukru 2 plasterki cytryny Sposób przygotowania Ze składników zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na 15 min. Ciasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo
Mieszam w Garnkumała cebula 10 dag wędzonego boczku Natka pietruszki Sól do smaku Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę z cebulą i boczkiem. Następnie smażyć do miękkości, w razie potrzeby podlać wodą. Pod koniec duszenia doprawić do smaku i wymieszać z natką pietruszki. MARCHEW W PANIERCE MIGDAŁOWEJ: ½ kg marchewki 1 łyżka masła 2 jaja 5 dag płatków migdałowych 1 łyżka bułki tartej(...)Sól, cukier, sok z cytryny. Wykonanie: Marchew umyć, pokroić w kostkę, zalać osolonym wrzątkiem z dodatkiem cukru i ugotować na wolny ogniu ( nadmiar wody odlać). Pod koniec gotowania dodać masło, żurawinę, dżem i sok z cytryny do smaku
Tradycyjna Kuchniaśmietany 18% 200 g ciasteczek oreo 2 łyżki żelatyny 0,5 szklanki cukru pudru ziarenka z laski wanilii Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i odstawić do napęcznienia.Serek mascarpone i śmietanę ubić z cukrem.Dodać ziarenka z laski wanilii i rozpuszczoną przestudzoną żelatynę.Ciasteczka oreo połamać na kawałeczki i dodać do masy. Masę(...)cukru sok z połowy cytryny galaretka truskawkowa łyżeczka żelatyny* Zamrożone truskawki zasypać cukrem i odstawić,aż puszczą sok i się rozmrożą.Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.Truskawki postawić na gaz i wlać sok z cytryny,zagotować.Zdjąć z ognia,wsypać galaretkę i żelatynę,mieszać tak długo aż galaretka się rozpuści.Gorące jeszcze truskawki zmiksować i odstawić. Lekko tężejące
Anielskie wypieki