woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:390/1096)

Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz 166

truskawkowy trwa więc warto wykorzystać go w pełni. Kokos + czekolada + truskawki... to musi być pyszne! 3-6 porcji: * mleko kokosowe- 400 ml * woda- 200 ml * truskawki- 200 g * tapioka- 60 g * cukier- 1 łyżeczka * sok z cytryny- 1 łyżka * Czekodżem Łowicz Truskawka z Belgijską Czekoladą- 1 słoik Tapiokę wymieszać z mleczkiem kokosowym, wodą oraz cukrem i moczyć przez około

Kraina Miodem Płynąca
Konfitura z żurawiny 168

ciasteczek. Ma po prostu całą masę zastosowań. Jeszcze cieplutką zjadamy łyżeczką bez niczego.   Składniki: 0,5 kg świeżej żurawiny 1 cytryna (sok) 1 pomarańczo (sok) 1 starte jabłko 1 szklanka cukru 0,5 szklanki wody Przygotowanie: Żurawinę myjemy i odstawiamy żeby lekko wyschła. Połowę żurawiny zasypujemy cukrem polewamy sokiem z cytryny i pomarańczy, dodajemy starte jabłko i smażymy około

Lili w kuchni
Pierś z kaczki podana z sosem wiśniowym 206

kaczki 2 średniej wielkości piersi z kaczki wraz ze skórką sól, pieprz sos wiśniowy 100 g wiśni w cukrze (przepis tutaj ) 1/2 szklanki wody + 1 łyżeczki domowej wegety opcjonalnie 1 łyżeczka sosu sojowego odrobina soku z cytryny pieprz do smaku Piersi z kaczki umyć i osuszyć. Skórkę delikatnie naciąć na krzyż. Mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 195ºC(...)międzyczasie przygotować sos wiśniowy: na patelnię przełożyć wiśnie w cukrze i zalać je wodą wraz z dodatkiem domowej wegety oraz odrobiną sosu sojowego. Całość delikatnie popieprzyć. Smażyć, aż do wyraźnej redukcji sosu. Na sam koniec, sos posmakować i ewentualnie skropić sokiem z cytryny. Po upływie czasu (12 minut!), piersi przełożyć na drugą stronę i smażyć jeszcze 2 minuty

Ugotować
dżem dyniowo - gruszkowy 132

dyni bez skóry i gniazd nasiennych 2 kg miękkich  bez skóry i gniazd nasiennych   0,5 kg cukru sok z 1 cytryny 8 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody Sposób przygotowania Dynię obrałam pokroiłam w drobną kostkę , wstawiłam do garnka z odrobina wody, gotowałam raz po raz mieszając aż się rozpadła, odstawiłam.  Gruszki umyłam , obrałam

Darcia w kuchni
Przekładaniec z kremem budyniowym, galaretką wiśniową i bezą kokosową 323

kostka masła (200 g) masa wiśniowa 1 kg wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym 2 budynie o smaku śmietankowym (2 x 40 g) 4 szklanki wody 4-5 łyżek zwykłego cukru odrobina soku z cytryny beza kokosowa 250-300 g wiórek kokosowych 7 białek 1,5 szklanki zwykłego cukru (345 g) 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku(...)pozostałej szklance wody rozpuścić budynie.  Do gorących wiśni wlać rozpuszczony budyń. Gotować jeszcze 1-2 minuty, aż do zgęstnienia masy. Na sam koniec garnek zdjąć z ognia i do masy wsypać proszek z galaretki. Wiśnie cały czas mieszać, aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę posmakować  ewentualnie dosłodzić oraz wlać do niej sok z cytryny. Ostudzić. Na stężony krem

Ugotować
Hummus 224

łyżek pasty sezamowej (tahina) mielony kmin rzymski 4-5 łyżek oliwy z oliwek  sól do smaku 1-2 ząbki czosnku woda Wykonanie:  Odcedzoną z zalewy ciecierzycę wkładamy do misy malaksera lub miski. Dodajemy sok z połowy cytryny, czosnek, 1/2 łyżeczki kminku, tahinę, oliwę i całość miksujemy lub używamy tradycyjnego blendera. Pasta musi mieć kremową jednolitą konsystencję. Doprawiamy opcjonalnie

Malinowe Pocałunki
Karpatka według Ewy Wachowicz 595

Masa budyniowa 1 budyń waniliowy ½ l - mleka 2 jajka 1 żółtko cukier waniliowy 30 dag masła 1 szklanka -cukru pudru 1 łyżka  soku z cytryny 1 kieliszek spirytusu Składniki na ciasto szklanka wody ½ kostki  margaryny  szczypta cukru  szczypta soli szklanka mąki tortowej 5  jajek  WYKONANIE  Ciasto . Wodę zagotowujemy z margaryną, cukrem i solą(...)mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy, do wrzątku wlewamy mleko z budyniem i jeszcze raz zagotowujemy. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Jak zbieleje, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu. Dolewamy sok z cytryny i spirytus. Na pofałdowane ciasto wykładamy masę budyniową, Przykrywamy drugim plackiem górami do góry. Posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad

W kuchennym oknie Ewy
ŚLEDZIE CURRY (keto, LCHF, optymalne, bez glutenu) 516

efekt Składniki: 600 g płatów filetów śledziowych 200 g śmietany 120 g majonezu 150 g cebuli 20 ml (ok 2 łyżek) soku z cytryny 5-7 g (ok 1 łyżeczki) curry Filety moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut a następnie wypłukać i ponownie zalać woda na godzinę. Cebulę posiekać w drobna kostkę a następnie sparzyć wrzątkiem i wystudzić. Wymieszać

Ola la LCHF
Sandacz smażony w sezamie na sałatce z marchewki, szpinaku i makaronu Pesso 155

pieprz do smaku 2 łyżki oliwy 100g szpinaku baby 60g marchewki 60g marchewki fioletowej 90g makaronu Pesso sos vinegret: 1 łyżka oliwy + 1 łyżka wody + łyżeczka miodu + łyżeczka białego octu balsamicznego + łyżeczka soku z cytryny Szpinak umyć i pozwolić, żeby ociekł na czystej ściereczce. Marchewki obrać, następnie za pomocą obieraczki do warzyw pokroić wzdłuż na wstążki. Wstążki z marchewki wrzucić

Dietolog
Amarantus z borówkami 196

zimno ;-) Amarantus z borówkami AMARANTUS Z BORÓWKAMI Na 1 porcję: 1/2 szklanki ziaren amarantusa 3/4 szklanki mleka kokosowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka syropu z agawy 2 garści borówek (mogą być mrożone) Amarantus zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odstawiamy na dwie, trzy minuty. W niedużym garnuszku wlewamy wodę, tak aby przykryła dno - zagotowujemy. Wlewamy mleko kokosowe zagotowujemy, dodajemy

peggiwkuchni
Sałatka z kuskusem 409

natka pietruszki,   14 małych pomidorków,  10 rzodkiewek,  sól,pieprz,   4 łyżki oliwy z oliwek,   sok z połowy cytryny. Przygotowanie: Kuskus wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą ( 250ml wody). Przykryć i pozostawić na kilka minut do momentu aż kuskus napęcznieje. Odkryć, wymieszać i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.  Szczypiorek pokroić, natkę pietruszki

W kuchni u Moniki
Placki harynkowe 198

ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy

R'n'G Kitchen
Kalmary na makaronie z sepią z pianką cytrynową i konfitowane mini cebulki. Warsztaty w Centrum Kulinarnym 2 159

cytryna, 50g masła, 20 ml białego wina, sól, pieprz, Makaron  tagiatelle lub spaghetti  zabarwiony sepią. Przygotowanie: Oczyszczonego kalmara opłukać pod wodą i pokroić w odpowiednie dla nas cząstki. Skropić sokiem z połowy cytryny i odstawiamy do ścięcia.  Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  Mini cebulki obrać i w całości konfitować na patelni z białym winem

SzczyptaSmaQ
Murzynek z mascarpone 270

waniliowy, 3/4 opakowania proszku do pieczenia, 4 jajka, 2 – 2,5 szklanki mąki. Krem: 2 opakowania mascarpone, cukier do smaku, parę łyżeczek soku z cytryny (niekoniecznie) Przygotowanie: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać szklankę cukru, wodę i kakao.Doprowadzić do wrzenia. Nie gotować.Zmniejszyć ogień i mieszać,aż do rozpuszczenia cukru.Kiedy jest gotowe odlać 3/4 szklanki i odstawić do całkowitego ochłodzenia

kulinarnajamka.blogspot.com
Placek z kremem i truskawkami 185

temp. 170st-180st. Ostudzić.     Krem: 350g waniliowego serka homogenizowanego, szklanka śmietanki 30%, 1/2 szklanki cukru pudru, 750g truskawek, 1/2 cytryny, 2 łyżki galaretki truskawkowej, łyżka żelatyny.     Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach wody, odstawić na 5 minut. Podgrzewając, rozpuścić, lekko przestudzić. Serek homogenizowany zmiksować z cukrem pudrem, skórką oraz sokiem z 1/2 cytryny. Wlać rozpuszczoną żelatynę

Z miłości do słodkości
Niby - leguminka truskawkowa. 194

lodówki, pustoszejącej niebezpiecznie. Zapraszam, częstujecie się.  TRUSKAWKOWA NIBY-LEGUMINKA. (autorski;) 500g truskawek 2 galaretki truskawkowe 500g jogurtu naturalnego łyżeczka soku z cytryny Galaretki przygotowałam zgodnie z recepturą na opakowaniu, ale rozpuściłam ją w 1/4 podanej ilości wody. Odstawiłam do wystygnięcia. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek. Zmiksowałam na mus z dodatkiem soku z cytryny. Dodałam jogurt, wymieszałam razem. Kiedy galaretka ostygła

W kuchni Karmel-itki