woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:342/1096)

Pierś z kurczaka nadziewana szpinakiem 320

chcemy by potrawa nie zawierała glutenu to pomijamy w przepisie bułkę tartą. Szpinak układamy na dużym durszlaku i przelewamy dwu, trzykrotnie ciepłą wodą, aż całkowicie zwiędnie. Odstawiamy do obcieknięcia. W miseczce umieszczamy serek, startą skórkę z cytryny, gałkę muszkatołowa oraz sól i pieprz. Szpinak dociskamy by odciekła z niego cała woda. Staramy się jej pozbyć jak najwięcej. Następnie kroimy

Kolizje Smaków
Mini pączusie 139

ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego ) Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości

Różne smaki w kuchni
Mini pączusie 155

ciepłej wody, dodajemy łyżeczkę cukru, odstawiamy i czekamy aż lekko rozczyn się podniesie. Dodajemy mąkę, masło, żółtka utarte z pozostałym cukrem, sok z cytryny i sól. Zagniatamy ciasto, dodajemy stopniowo ok. 1 i 1/2 szklanki wody. Gdy ciasto zbyt się klei można dodać troszkę mąki. ( użyłam robota kuchennego ) Tak przygotowane ciasto odstawiamy do wyrośnięcia . Wyrośnięte ciasto formujemy w niewielkiej ilości

Słodkości i nie tylko
Różowe śledzie – mistrzowski smak 149

waga bez wody) 2 – 3 średnie buraczki 1 duże jabłko (ja używam championów) 1 cebula 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki majonezu Sok z ½ cytryny Pieprz czarny mielony Mleko Wykonanie: Śledzie namocz w wodzie z mlekiem (ok. 3 godzin). Po tym czasie wyjmij je z mlecznej zalewy i pokrój w paski. Buraczki zagotuj. Gotuj ok.30 minut. Obierz ze skórki

Przepisy Babci
Ciasto z masą cytrynową 202

20cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 15-20 minut. Szklankę wody zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Następnie dodać sok z cytryny. W kubku rozmieszać zimne mleko z mąką ziemniaczaną i mieszając wlać do gotującej wody z cukrem i masłem. Ugotować jak budyń. Ciasto przekroić

kuchnia doski
Tort czekoladowy z bananami 243

łyżkami zimnej wody i odstawić na 10 minut, aby napęczniała. Następnie dodać jeszcze 1 łyżkę wody i podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Żelatyna ma być letnia.   7. Banany obrać, skropić sokiem z cytryny i położyć na wierzchu ciasta w okręgi (zdjęcie powyżej). 8. Zimną kakaową śmietankę ubić mikserem na jednolity(...)stężeje polewa, najlepiej na całą noc. 10. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki, oddzielając gorącym nożem ciasto od brzegów tortownicy (nóż maczać w gorącej wodzie). Wierzch ozdobić rozetkami bitej śmietany i plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na końcu posypałam tort kakao. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Barszcz z uszkami (wigilijny) 222

ząbki czosnku 2 duże marchwie  1 pietruszka kawałek korzenia selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła Sposób przygotowania(...)tyle by wszystko pokryło. Gotujemy na małym ogniu ok 40 minut. Po tym czasie odcedzamy, dodajemy zakwas buraczany, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Barszczu nie gotujemy! 2. Mąkę przesiewamy wraz z solą. Powoli dolewamy wodę i nożem wyrabiamy ciasto. Na końcu dodajemy roztopione masło i dłońmi wyrabiamy gładkie ciasto. Odkładamy pod miskę, by chwilę odpoczęło

Kuchnia w czekoladzie
Ślimak drożdżowy z makiem 188

odparowany; można użyć dowolnego dżemu, ważne żeby był jednak lekko kwaskowaty 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g]  LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki(...)części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne placki. Wzdłuż długiego brzegu każdego placka nałożyć najpierw węższy pasek dżemu porzeczkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - a następnie szerszy pas masy makowej. Całość potem zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało. Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej

Grunt to przepis!
Truskawianki 168

letniego mleka 1 jajo pół szklanki cukru szczypta soli farsz: 400 g truskawek 4 łyżki cukru lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody opcjonalnie skórka otarta z 1 cytryny Wykonanie : Przygotować ciasto: drożdże wymieszać z mąką, dodać wszystkie składniki oprócz masła. Wyrobić na elastyczne, jędrne ciasto i dopiero teraz na końcu dodać jeszcze płynne ale już chłodne rozpuszczone(...)minut by podrosły. Truskawianki wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 stopni. Piec 20-22 minuty na jasno brązowy kolor. Do cukru pudru dodać 2 łyżki gorącej wody. Energicznie mieszać by całkowicie się rozpuścił. Polukrować bułeczki. Smacznego!! Zapraszam po więcej zdjęć na Instagram ,  a na Facebook by być aktualnie z nowymi wpisami. Pozdrawiam ciepło

Poezja Smaków - blog kulinarny
Drożdżówka ślimak bogato nadziana 190

cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1 słoiczek domowego dżemu truskawkowego [300ml] – musi być gęsty i dobrze odparowany LUKIER: 1 szkl. cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 2-3 łyżki soku z cytryny Masło roztopić w garnuszku na wolnym ogniu. Dodać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Po zdjęciu z ognia wkruszyć drożdże i dołożyć po 1 łyżeczce mąki(...)równe części, z każdej uformować wałek, następnie każdy rozwałkować na długie, prostokątne pasy. Wzdłuż długiego brzegu każdego pasa nałożyć dżem truskawkowy – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody - i zrolować, tak aby otrzymać wałek z ciasta bogato nadziany. Dokładnie zlepić końce, by nadzienie się nie wydostało.  Po wyrośnięciu Wałki ciasta ułożyć, w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, formując „ślimaka

Grunt to przepis!
Kibiny z suszonymi śliwkami 231

łyżki powideł śliwkowych 4 kostki czekolady gorzkiej200-250 ml wody5 dag cukru kryształu lub cukru trzcinowegolaska cynamonugwiazdka anyżulaska waniliiskórka otarta z cytryny  Po przyprawy i bakalie zapraszam do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl. 1. W wodzie gotujemy śliwki z cynamonem, anyżem i wanilią przez pół godziny, odstawiamy do wystudzenia.2.Wystudzone śliwki drobno kroimy, przyprawy wyrzucamy. 3. Do pokrojonych śliwek

Apetyczna babeczka
Trzy kolory: pomarańczowy (potrawka ostro-kwaśna z kurczaka + penne) 152

ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu cayenne 2 łyżki słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy. Kroimy(...)się zrumieni, wyjmujemy go i na tłuszczu szklimy cebulę oraz grubo posiekany drugi ząbek czosnku. Dodajemy na patelnię również otartą skórkę cytryny i podczas smażenia całość dobrze mieszamy. Do mięsa w garnku wlewamy taką ilość wody, by  pokryła je z dwu centymetrową nadwyżką. Sos zagotowujemy. Dolewamy do niego sok z cytryny, dorzucamy zeszkloną cebulę oraz posiekaną pietruszkę. Odlewamy

Kuchenna Kontrrewolucya
Spaghetti z pesto z zielonych szparagów i natki 123

dente. Odcedzić, zachować około 1 szklankę wody z gotowania. Szparagi zmiksować w blenderze z natką pietruszki, posiekanym czosnkiem, sokiem i skórką z cytryny, parmezanem oraz szczyptą soli i pieprzu. Dolać po trochu (jeżeli trzeba) wody z ugotowanego makaronu do zielonego pesto. Pesto wymieszać z makaronem i gotowe:) Smacznego

Moja Galeria Smaku
PANNA COTTA Z TUŃCZYKA NA SEROWYM CIASTECZKU Z KAWIOREM WIŚNIOWYM 137

PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: * kwaśna śmietana 18% – 200 ml * tuńczyk w sosie własnym Princes – 200 g * koniak- 2 łyżki * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 80 ml * sól, pieprz, sok z cytryny KAWIOR WIŚNIOWY: * sok wiśniowy – 150 ml * pieprz cayenne – 1 szczypta * agar agar – 2 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KAWIOR WIŚNIOWY: Sok wiśniowy mieszamy z pieprzem(...)grubych oczkach, dodajemy mąkę, chili, sól, masło i żółtko. Zagniatamy gładkie, zwarte ciasto. Wałkujemy, wycinamy, pieczemy na złoto ( ok. 13-15 minut/200C ). PANNA COTTA Z TUŃCZYKA: Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Tuńczyka osączamy z zalewy i miksujemy. Ps. Jeżeli użyliśmy ryby w oleju możemy pozostawić troszkę zalewy i dodać do tuńczyka. Jeśli natomiast użyliśmy tuńczyka w sosie własnym możemy

Ostra na Słodko
Czerwone spaghetti 188

laskowych, - 50 g pestek słonecznika, - 2 ząbki czosnku, - sok z cytryny, - 100 g parmezanu, - rozmaryn, - sól, - pieprz, - olej. Sposób przygotowania: Buraki gotować w osolonej wodzie. Zmiksować w blenderze z czosnkiem, odrobiną oleju, sokiem z cytryny, połową orzechów laskowych i pestkami słonecznika. Na patelni rozgrzać olej, dodać ugotowany makaron i połączyć z masą z buraków, posypać parmezanem, solą oraz pieprzem. Smażyć

Przepisy Mikołaja