woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:342/1096)

aromatyczna nalewka jabłkowa [+ 18] 229

składniki: 2 szkl cukru 370 ml wody 1 kg jabłek (najlepiej niedojrzałych) 1 laska cynamonu 1 łyżeczka skórki z cytryny 500 ml wódki 250 ml brandy ewentualnie domowej roboty bimbru wykonanie: Syrop cukrowy: wodę z cukrem gotujemy na średnim ogniu mieszając cały czas, tak aby cukier się nie przypalił, a syrop stał się klarowny. Następnie zestawiamy garnek z ognia(...)czasie jabłka kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie owoce kroimy w plasterki i wkładamy do czystego dwulitrowego słoja ze szczelną nakrętką. Zalewamy jabłka syropem, dodajemy skórkę z cytryny, cynamon, wódkę i brandy. Zakręcamy i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na minimum miesiąc. Po tym czasie zlewamy trunek przez gazę do butelek

Domowy Smak Jedzenia
Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 206

szklanki rosołu Sos grzybowy; 1 garść grzybów leśnych (suszonych) 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku ( najlepiej  Skworcu) 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie; Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy wierzchnie liście i wkładamy do garnka. Zalewamy wodą, aby kapusta była przykryta, wodę solimy. Gotujemy a w trakcie gotowania zdejmujemy po kolei wierzchnie liście (niektóre same(...)uniwersalną. W szklance mieszamy mąkę z wodą aby nie było grudek. Wlewamy do sosu i mieszamy. Sprawdzając konsystencje, jeśli sos jest za rzadki dolewamy jeszcze wody z mąką. Na końcu doprawiamy sokiem z cytryny.  Sosem polewamy gołąbka.  Smacznego! Ps. mnie zostało kilka liści , wykorzystałam je do zrobienia łazanek

Radość kipiąca uśmiechem.
Labraks pieczony w folii 202

folii Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 2 osób Składniki: 2 wypatroszone labraksy 1 łyżeczka masła  posiekana natka pietruszki sól morska pieprz 5 plasterków cytryny folia aluminiowa Wykonanie: Ryby płuczemy pod zimną wodą, następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Wnętrze ryby delikatnie solimy. Do środka wkładamy po pół łyżeczki masła, posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na pół plasterki cytryny. Następnie

Kulinarne przygody Gatity
Poncz królewski na sylwestrową noc 189

cytryn 3 pomarańcze 1 ½ cukru 1 butelka białego wina 1 butelka szampana ¼ litra likieru maraskino lub podobny ½ litra rumu Wykonanie: Zagotować syrop z cukru i wody 1:1 ze skórkami z pomarańczy i cytryn. Ostudzić, wyjąć skórki i przecedzić. Dolać wszystkie alkohole, włożyć pokrojone ananasy i schłodzić w zamrażarce

Tradycyjna Kuchnia
Karpatka z kremem cytrynowym 419

Czas przygotowania: 1,5 hSkładniki na formę 30x20 cmKoszt przygotowania: 16,00 złSKŁADNIKI na ciasto:1/2 kostki masła (125 g)1 szklanka mąki pszenne tortowej1 szklanka

kulinarnyJa
Ciasto Jamajka 661

szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa galaretkowo-bananowa 3 galaretki cytrynowe 1 l wody 6-7 dużych bananów sok z cytryny do skropienia bananów masa śmietankowa z czekoladą 300 ml śmietanki 30 % 200 g serka homogenizowanego waniliowego 1 czubata łyżka żelatyny 1/3 szklanki mleka 4 kostki gorzkiej czekolady(...)śmietanki 1 łyżeczka cukru pudru 1 śmietan-fix starta czekolada do posypania oraz 4 łyżki dżemu, ja dałam wiśniowy ale może być brzoskwiniowy 14 łyżek słodkiej herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptu Blaszkę o wymiarach 25x35 wyłożyć papierem i odstawić. Przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli na najwyższych obrotach. Następnie porcjami dodawać cukier

Monia miesza i gotuje
Ziemniaki po warszawsku z sosem czosnkowym 698

ząbki czosnku jogurt 500 ml łyżka natki pietruszki łyżka koperku (ziół można dodać więcej jeśli ktoś lubi) łyżka soku z cytryny łyżka oliwy (opcjonalnie) sól pieprz Ziemniaki należy umyć i wyszorować, a następnie gotować około 15 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Ziemniaki ponacinać wzdłuż i wydrążyć środki, doprawić ziołami prowansalskimi i solą. Lazur pokroić w drobną kostkę. Wymieszać(...)jeszcze potrzebują kilku dodatkowych minut (wszystko zależy jaką mamy odmianę ziemniaka). Ogórka zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odstawić na chwilę i odcisnąć nadmiar wody. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła, sok z cytryny, oliwę i wymieszać z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem, ponownie wymieszać. Ziemniaczki w wersji solo

Karola gotuje
Woda smakowa - cytrusowa z kiwi 241

kiwi i listkami świeżej pietruszki. Lubię takie inne smaki, a jeśli Was ona interesuje to oczywiście polecam przygotować sobie coś tak orzeźwiającego.  Składniki :* woda mineralna lekko gazowana * 3 plasterki pomarańczy* 3 plasterki cytryny * 3 plasterki kiwi* kilka listków pietruszki Przygotowanie :Owoce pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do butelki bądź szklanki. Zalać wodą i odstawić na 20 minut

Magiczne Życie Marty
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3064

zawiera dużo tłuszczu,jest najsmaczniejsze.Łuski zachowaj na szczęście.Składniki :1 karp 1.200 kgcebula 2-3 sztuki 1 jajkobułka tartamasło gheesok z cytrynyWykonanie: umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy.Nie wyrzucaj ich ,tylko zachowaj do przygotowania pysznego bulionu rybnego (przepis tutaj).Rybę poporcjuj(...)pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pastéis de Nata - portugalskie babeczki budyniowe z Belem 179

masła o temperaturze pokojowej Do podania: mielony cynamon cukier puder Krem do  pastéis de nata : 250 g cukru 150 ml wody 600 ml mleka 1 laska wanilii ½ laski cynamonu skórka z ½ niewoskowanej cytryny 12 żółtek * PRZYGOTOWANIE Ciasto do pastéis de nata Mąkę wymieszaj w misce z solą i zacznij powoli wlewać wodę, mieszając cały czas ciasto łyżką i zwracając(...)pastéis de nata Do rondelka wlej wodę i wsyp cukier. Garnek wstaw na mały ogień i gotuj do momentu, aż syrop osiągnie 105°C (około 2-3 minuty od momentu, gdy zacznie wrzeć). Odstaw. W tym samym czasie w osobnym garnku zagotuj mleko z przekrojoną na pół laską wanilii, laską cynamonu i skórką cytryny. Gdy zacznie wrzeć odstaw

Food Square
Miodowe chia z truskawkami 173

łyżka soku z cytryny 1 - 2 łyżki cukru pudru (gdy truskawki są zbyt kwaśne) warstwa bananowa 1 banan 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka esencji waniliowej 2 łyżki serka mascarpone (opcjonalnie) Przygotowanie: Chia zalać wodą, dodać miód, mieszać do rozpuszczenia się miodu. Wstawić na około 30 - 40 minut do lodówki, aby ziarenka napęczniały i się schłodziły (ja czasami wstawiam

Kuchcik gotuje
Smaki Szwecji i śledź. Z rokpolem i żytnim chlebem. 249

ładniki na 4 porcje/ * 1/2 kg namoczonych filetów śledziowych Na zalewę: 1 łyżeczka soli 100 ml octu spirytusowego 12-proc. 600 ml wody Na sos: 1 łyżka musztardy Dijon 100 ml śmietany 18% 100 ml majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam(...)Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin. W tym czasie powinny zbieleć. Wyjąć je z zalewy i opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu.  Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki

KUCHARNIA
dorsz w panierce orzechowej na obiad.. 209

łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka z łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma) dobrze rozbełtać widelcem, bułkę tartą wymieszać z orzechami mielonymi filety obtaczać w jajku, w bułce i na bardzo gorącym

W Mojej Kuchni Lubię
Dorada pieczona w soli 196

posiekane listki rozmarynu.   Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli, na której układamy ryby.  Obkładamy je pozostałymi plasterkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Błyskawiczna sałatka brokułowa 403

Składniki: 1 duży brokuł 2 średnie jabłka 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu 1 łyżka cukru 1/2 cytryny sól Wykonanie Brokuła sparzyć w lekko osolonej wodzie (4-5 minut) odsączyć na sicie, a następnie drobno posiekać. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Wszystko skropić sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Majonez wymieszać ze śmietaną , cukrem i solą

O kuchni z uczuciem