woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:337/1096)

ZUPA BOTWINKOWA 135

marchewka 2 pęczki botwinki z małymi buraczkami lub 1 duży z buraczkami wielkości limonek 1 l gorcego bulionu lub wody (+ 2 łyżki sosu sojowego) 125 ml śmietany 18% (można dać więcej) 3 łyżki koperku 2 łyżki soku z cytryny  sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, czosnek i marchewkę obieramy, płuczemy i kroimy w cienkie plastry. Botwinkę (buraczki i liście) dokładnie płuczemy(...)razem wazową łyżkę zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Mieszamy uważając, aby nie zagotować całości. Dodajemy 2 łyżki soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy posiekanym koperkiem.  Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą

cool and minty
Jaglany krem czekoladowy do tortów 360

szklanki wody pół szklanki mleka 3 łyżki kakao 1 tabliczka gorzkiej czekolady 2 duże łyżki serka typu Bieluch 4 łyżki miodu 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu (opcjonalnie) Przygotowanie: Zagotuj 2 szklanki wody ze szczyptą soli. Kaszę jaglaną umieść na sitku i przepłukaj porządnie pod bieżącą wodą. Wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 15 minut. Uważaj

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Małe gniazdka/ Pączki hiszpańskie 124

pieczenia 200 g masła 4 jajka szklanka wody olej do smażenia potrzebne też będą nożyczki, papier do pieczenia (ja użyłam białe kartki papieru do drukarki) i szprycę  Wodę z masłem zagotowujemy, ściągamy z ognia, jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i energicznie mieszamy. Studzimy.  W tym czasie przygotowujemy sobie papier do pieczenia i delikatnie(...)się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka

Na moim talerzu
Radomianka 172

miękkiego masła 7 łyżek drobnego cukru szklanka kwaśnej śmietany, zsiadłego mleka, ewentualnie pół szklanki jogurtu naturalnego i pół szklanki śmietany 18% cukier waniliowy sok z cytryny polewa: 4 łyżki cukru łyżka wody łyżka śmietany 2 łyżki kakao 1/3 kostki masła wiórki kokosowe do posypania Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać stopniowo żółtka po każdym dokładnie miksując. Wciąż(...)utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać stopniowo kwaśną śmietanę lub mleko. Jeżeli wydaje wam się, że krem jest za mało kwaśny dodać do smaku sok z cytryny. Ciasto przełożyć kremem. Składniki polewy podgrzewać w rondelku aż do połączenia się składników. Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi. Dodaj do listy blokowanych banerów

Pysznie & Pięknie
Małe gniazdka/ Pączki hiszpańskie 269

pieczenia 200 g masła 4 jajka szklanka wody olej do smażenia potrzebne też będą nożyczki, papier do pieczenia (ja użyłam białe kartki papieru do drukarki) i szprycę  Wodę z masłem zagotowujemy, ściągamy z ognia, jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i energicznie mieszamy. Studzimy.  W tym czasie przygotowujemy sobie papier do pieczenia i delikatnie(...)się tak "święcą") by nie były za słodkie (sok z połowy cytryny i łyżeczka cukru pudru delikatnie mieszamy) oczywiście można polać lukrem (cukier puder, sok z cytryny i 2-3 łyżki gorącej wody -ucieramy, aż będzie śnieżnobiały). Mmm Pycha! Znajdziesz u mnie i przepis na faworki . Polecam ! Zapraszam na Facebooka

NA MOIM TALERZU
Dżem z cukinii 5212

chłodne zimowe dni bezkonkurencyjny!  Składniki: (na 2 słoiki o pojemności 500 ml) 1,5 kg obranej cukinii (bez skórki i pestek) 4 łyżki wody 250 g cukru sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny kilka kropel aromatu waniliowego 1 galaretka agrestowa Przygotowanie: Obraną cukinię pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na szatkownicy (u mnie ten drugi sposób). Umieścić(...)dużym garnku, zalać 4 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu  przez około 40-50 minut , co jakiś czas mieszając, aż cukinia całkowicie zmięknie. Po tym czasie dodać do niej cukier, sok i skórkę otartą z cytryny, aromat oraz agrestową galaretkę. Całość zmiksować blenderem na gładki mus. Dżem gotować jeszcze przez 40-45 minut, aż wyraźnie zgęstnieje

Nastoletnie Wypiekanie
Solianka 149

łyżki masła klarowanego 2 średnie cebule 200 g kwaśnej śmietany 5 ogórków kiszonych szczypta chilli sól pieprz słodka papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę  marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło(...)kolejne 15 minut. Sprawdźcie czy mięso jest miękkie. Na koniec dodać pokrojone oliwki i zagotować. Wszystko doprawić solą, pieprzem, chilli, i słodką papryką. Podawać z kleksem śmietany i plasterkiem cytryny. solianka

O kuchni z uczuciem
KRUSZON HERBACIANY Z WODĄ RÓŻANĄ 161

specyfik :)!. 4 torebki herbaty(ja użyłam lipton bo mam tylko jego w szafce) 2 łyżki miodu 50 ml.wody różanej 1 pomarańcza 1 cytryna 1 limonka lód w kostkach ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ W garnuszku o pojemnosci 250ml. mieszamy przegotowaną , zimną wodę,rozpuszczamy w niej miód i odstawiamy na chwilę.Torebki herbaty zalewamy litrem zagotowanej wody  i parzymy pod przykryciem.Owoce dokładnie myjemy.Pomarańczę sparzyć(...)pokroić że skórką w cząstki, limonkę sparzyć i pokroić w plasterki , albo w cząstki,cytrynę sparzyć i pokroić na cienkie plasterki,włożyć owoce do dzbanka lub miski ze szkła.Zalać wodą z miodem i wodą różaną  oraz przestudzoną herbatą , wymieszać.Podajemy w wysokich szklankach z lodem i jak kto lubi ze świeżą(listkiem) miętą.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Surówka z kapusty z olejem słonecznikowym 152

sól Kapustę szatkujemy i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Marchew i jabłko ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.  Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do naszej surówki.  Polewamy całość olejem z ziaren słonecznika, doprawiamy solą i pieprzem(...)łyżeczka soli 3 łyżki  zimnotłoczonego oleju słonecznikowego, ja użyłam oleju z Olejarni łyżka soku z cytryny pieprz, sól Kapustę szatkujemy 10-13 s/obr. 4, wyjmujemy z naczynia miksującego i zasypujemy łyżeczką soli. Ugniatamy i odstawiamy, aby zmiękła i puściła wodę. Po około pół godziny czasu odciskamy nadmiar wody. Resztę składników umieszczamy w misie naczynia miksującego i rozdrabniamy 5 s/obr

MamaOskarka
Szarlotka na kruchym cieście 205

jabłek 1/4 szklanki wody 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do jabłecznika 2 łyżki mąki ziemniaczanej sok z cytryny Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, dolać wodę i dusić pod przykryciem 15 minut. Następnie dodać cynamon i cukier, wymieszać. Do jabłek dodać mąkę i sok z cytryny, dokładnie wymieszać, gotując

kulinarnyswiatdomi
Rozgrzewająca herbatka miodowo- imbirowa z cytrusami 168

rozgrzewającą herbatkę z cytrusami. Napój doskonale nas rozgrzeje w mroźne zimowe dni. Warto ją przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1 torebka czarnej herbaty, 300 ml wody, ½ łyżki startego świeżego korzenia imbiru, 1,5 łyżeczki miodu, 2 plasterki cytryny, 1 mandarynka. PRZYGOTOWANIE: 1. Imbir obieram i ścieram na tarce. Herbatę oraz starty imbir zalewam wrzącą wodą. Przykrywam i odstawiam na 3 minuty

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łosoś w sosie koperkowym. Obiad z łososiem, który wszyscy u nas uwielbiają. PRZEPIS 71

skórą po około 150 gramów każda, 1 niezbyt duża cebula, 1 ząbek czosnku, 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., pół łyżki mąki pszennej, pęczek koperku, sok z połowy cytryny, olej, masło, sól, pieprz. Jak zrobić łososia w sosie koperkowym? Łososia oprósz solą, skrop olejem i natrzyj. Pozostaw do zamarynowania na minimum pół godziny. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, przesmaż(...)połączyła się z tłuszczem, powstanie zasmażka. Teraz na patelnię wlej śmietankę oraz około 100 ml wody, od razu zacznij mieszać przy pomocy rózgi, zagotuj, sos nabierze kremowej konsystencji. Jeśli wyszedł zbyt gęsty, dodaj trochę wody. Dodaj posiekany koperek , wyciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kawałki łososia usmaż, zaczynając od skóry, z każdej strony na patelni bez tłuszczu

Kulinarna Polska
Szarlotka z orzechową bezą 336

pszennej 10 dag mąki krupczatki 15 dag brązowego cukru trzcinowego 25 dag masła 3 żółtka Warstwa z jabłkami: 6 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Beza orzechowa: 4 białka 12 dag drobnego cukru 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mielonych orzechów włoskich  Helio Sposób przygotowania: Masło ucieram(...)resztę wkładam do zamrażarki do solidnego schłodzenia. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, gdy masa będzie

Wanilia i Kardamon
Z okazji narodzin - ciasteczka 151

jajko 1 żółtko skórka otarta z 2 cytryn lukier królewski: 60 g białek 300 g cukru pudru czerwony lub różowy barwnik spożywczy w paście odrobina wody Cukier puder i mąkę przesiać, dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i żółtko, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić(...)różu.  Przełożyć część lukru do trzech woreczków cukierniczych, odciąć końcówki tak, aby powstał małe dziurki i wycinąć lukier na brzegach, formując kant.  Do pozostałego lukru dodać odrobinę wody, aby był nieco lejący. Wypełniać lukrem środki. Ewentulanie na mokrym lukrze robić kropeczki lukrem innego koloru, przecignąć po nich wykałaczką, aby powstały serduszka. Odstawić do zastygnięcia. Smacznego! Zostałam też poproszona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pstrąg łososiowy z tymiankiem 139

Składniki: 250 g fileta pstrąga łososiowego, sól morska Kamis, pieprz czarny Kamis, tymianek Kamis, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, ćwiartka cytryny. Przygotowanie:        Pstrąga łososiowego myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Od strony mięsa posypujemy tymiankiem. Smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek na patelni grillowej. Po usmażeniu

Aga w kuchni