szklanki alkoholu Rodzynki moczymy w alkoholu (u mnie spirytus wymieszany z cytryną i cukrem). Jabłka obieramy, wydrążamy i kroimy. Do garnka wlewamy 1 szklankę wody, wrzucamy jabłka, cukier, i cukier wanilinowy. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Gotujemy aż rodzynki trochę się rozgotują. Gorący mus wkładamy do słoików
Humanistka w kuchnipuszki tuńczyka w sosie własnym sok z 1 cytryny suszony koperek pieprz, sól majonez Wykonanie:Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przepłukać zimną wodą, odcedzić i przełożyć do miski. Dodać tuńczyka, sok z cytryny i koperek. Doprawić do smaku. Wymieszać z majonezem.Podawać schłodzony
Pasja Smakukoziego ziołowego, 6 jajek, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka startej skórki z cytryny, sok z jednej małej cytryny, świeży tymianek, 20 g startego sera żółtego, ocet do gotowania jajek – 1 łyżka na 500 ml wody, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowa świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Doprawiamy delikatnie(...)skleiło) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Palcami dociskamy przestrzenie pomiędzy nadzieniem i wycinamy kółka za pomocą szklanki. Ravioli gotujemy w osolonej wodzie przez 2 minuty. Wyjmujemy łyżką z otworami. Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy igiełki tymianku i całość podgrzewamy. Dolewamy śmietanę, dodajemy skórkę z cytryny i ser. Podgrzewamy do pierwszego wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem
Moniki Smakołykicukru 100 ml mleka (3,2%) 150 ml śmietany kremówki (użyłam 30%) 350 g zielonego groszku garść świeżej mięty (do smaku) łyżeczka soku z cytryny Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie. Gotować nie dłużej niż 5-6 minut. Po ugotowaniu przecedzić i zalać zimną wodą, by zachował soczystą zieloną barwę. Ponownie odcedzić i zmiksować na pure w blenderze(...)może się zagotować. Zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wstawić do lodówki. Kiedy masa żółtkowo-śmietanowa jest zimna, dodać pure z groszku i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cytryną oraz drobniutko posiekaną świeżą miętą. Przelać do maszynki do robienia lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją producenta. * autorem cytatu jest Alighieri Dante ** autorem cytatu jest Léon
KUCHARNIAtłumaczenie Majana / Składniki na formę 1 kg 500 g mąki 100 ml wody 2 5 świeżych drożdży 200 g masła 170 g cukru 5 żółtek 30 ml mleka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego starta skórka z 1 cytryny skórk a star ta z 1 pomarańczowy 1 szczypta soli(...)podwoić swoją objętość. Do drugiej, większej miski wsypać pozostałą mąkę (350g), cukier, żółtka, 100g miękkiego masła, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Zagniatać dodając mleko. Następnie wyjąć bigę z wody (odsączoną , można ją bez problemu pochwycić w d łonie) i dodać do przygotowanego ciasta. Przełożyć całość na stolnicę i zagniatać, aż otrzymamy miękkie
KUCHARNIAextrakt waniliowy)- 10 dag cukru pudru- 3 dag masła- 2 żółtka Składniki na sos: - 300g malin + 8 szt. truskawek- 4 łyżki cukru- sok z połowy cytryny- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (+ 2 łyżeczki zimnej wody do rozprowadzenia) Ryż opłukałam i wsypałam do garnka na wrzącą wodę. Gotowałam 2 minuty, następnie wylałam na sitko, przelałam zimną wodą(...)kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam do rondelka. Dodałam cukier i sok z połowy cytryny. Gotowałam do chwili, aż owoce się rozgotują. Następnie przetarłam przez sitko, aby pozbyć się pestek. Z powrotem przelałam do czystego rondelka. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam w zimnej wodzie. Sos malinowy doprowadziłam do wrzenia, dolałam mąkę, zagotowałam. Przygotowałam talerz z kleksem jogurtu greckiego (jest bardzo
mojewypiekiinietylkoPasta z bobu 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu 150 g serka Bielucha 150 g świeżego i umytego szpinaku 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oleju z pestek winogron 4 łyżki wody 2 łyżki uprażonego białego sezamu 2 łyżki uprażonego czarnego sezamu sól, pieprz opcjonalnie 1 łyżka mielonego ostropestu plamiste go Do melaksera lub blendera wkładamy bób, dodajemy(...)szpinak i miksujemy z dodatkiem wody, oliwy i serka. Nie musimy rozdrabniać tego na gładką masę, my zostawiliśmy drobne, nierozdrobnione kawałeczki bobu. Następnie dodajemy sok z cytryny, sezam i doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać również 1 łyżkę ostropestu. My go dajemy ostatnio do prawie wszystkiego, gdyż nie zmienia smaku potraw, a ma dużo białka, błonnika i zawiera sylimarynę. Sylimaryna
Marder&Marder Manufacturełyżka nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki serka Almette jogurtowego 3 łyżki pestek dyni 3 łyżki pestek słonecznika 1 płaska łyżeczka kurkumy w proszku pół cytryny kilka listków natki pietruszki lub kolendry sól, pieprz Na suchej patelni praż ziarna kuminu i kolendry, aż poczujesz przyjemny i charakterystyczny zapach przypraw. Zdejmij je z patelni i odstaw do wystygnięcia(...)może być z termoobiegiem) na złoty kolor (zajmie to ok. 20 minut). W międzyczasie przygotuj dressing. Wymieszaj 2-3 łyżki serka jogurtowego z odrobiną wody i kurkumą. Skrop sokiem z cytryny, a na końcu dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wyciągnij różyczki z piekarnika, przełóż je jeszcze ciepłe do miski lub talerza, polej dressingiem, posyp uprażonymi pestkami i udekoruj listkami natki
Poezja smakupodaną na śniadanie? Z dodatkiem płatków owsianych i jogurtu? Mówię Wam... niebo w gębie :) Składniki: 1 op. zielonych szparagów 0,7 l. wody 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki płatków owsianych sok z połówki cytryny sól, pieprz biały Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końce (ok. 3 cm), łodyżki pokroić na 2 cm kawałki. Szparagi zalewamy wodą, solimy
Kuchnia w oparachszkl kakao 1/2 szkl cukru 700 ml śmietany kremówki 300g-500 g malin(mogą by mrożone) cukier 2 łyżeczki żelatyny 300 ml wody zimnej, przegotowanej nalewka malinowa do smaku cukier do smaku sok z cytryny co smaku Wykonanie:Jako pierwsze poszedł kwiatek 3D w żelatynie. Trochę zabawy ale efekt wizualny bombowy! Zdjęcia były robione w nocy więc przepraszam(...)zapewne długo w lodówce nie zostanie.Na moje oko 300 g w zupełności wystarczy tylko wówczas dodajemy 1 łyżeczkę żeltyny.Nasączenie:Do zimnej wody wlewamy nalewkę malinową, dosładzamy do smaku cukrem i dodajemy sok z cytryny. Każdy z nas ma inny gust, więc zazwyczaj staram się przedstawiać przepis z możliwością wykonania go pod swój smak i upodobania. To przecież
Malinowe PocałunkiPieprz Przygotowanie: Ogórki obrać, zetrzeć na tarce na tarce jarzynowej na grubych oczkach. Posolić i odstawić na ok. 10 minut. Odcisnąć dobrze z nadmiaru wody. Dodać do ogórków jogurt, sok z cytryny oliwę , posiekany koperek, sól oraz pieprz. Całość wymieszać i gotowe. Udekorować koperkiem. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy
Kulinarne przygodywersji dla gości 80 g erytrolu ) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na galaretkę: 300 g całych truskawek 1 galaretka truskawkowa bez cukru lub domowa galaretka na bazie kompotu truskawkowego opcjonalnie słodzik do smaku np. ksylitol , erytrytol, stewia
Ola la LCHFporzeczki (opcjonalnie) 250 gram orzechów nerkowca 250 gram jagód leśnych sok z jednej cytryny 2 łyżki mąki kokosowej 4 łyżeczki miodu 3 łyżki mleka kokosowego 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki ekspandowanej quinoy jadalne kwiaty do ozdoby Wykonanie: Nerkowce należy dzień wcześniej zalać wodą i zostawić, żeby moczyły się całą noc. Fasolkę odsączamy z zalewy, płuczemy(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. W tym czasie starannie myjemy jagody i robimy "serek". Orzechy nerkowca odsączamy z wody, dodajemy 2 łyżeczki miodu, sok z cytryny, mąkę kokosową i 3-4 łyżki jagód, starannie miksujemy blenderem, aby uzyskać jak najbardziej jednolitą masę. Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, odlepiamy papier
Quinoa Raz!makaronu np. kokardki 120 g tuńczyka w oleju 200 g serka ricotta 4 łyżki oliwy sól, pieprz 2 łyżki natki pietruszki kilka kropli soku z cytryny Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Ricottę mieszamy w miseczce z odsączonym tuńczykiem, przyprawami i oliwą a na końcu dodajemy natkę. Gdy makaron jest gotowy, odcedzamy go i łączymy z powstałym sosem. Skrapiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórygasi pragnienie. PRZEPIS NA MROŻONĄ HERBATĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na mrożoną herbatę: 3 torebki herbaty Earl Grey 4-5 brzoskwiń 2 łyżki miodu 1 cytryna 3-4 gałązki mięty około 500-600 ml wody Przygotowanie mrożonej herbaty: Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w pół pasterki. Na patelni rozgrzać miód z 2 łyżkami wody. Na rozgrzany miód wrzucić brzoskwinie. Podgrzewać(...)wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Do dużego dzbanka lub karafki wcisnąć sok z połowy cytryny. Drugą połowę cytryny pokroić w plasterki i wrzucić do dzbanka. Dodać także liski mięty oraz brzoskwinie w miodzie. Wlać esencję herbacianą i uzupełnić zimną wodą. Przed podaniem do napoju dodać kostki lodu. Smacznego
kolorowotorcikowo