galaretki wiśniowe 2 łyżki cukru pudru kostka miękkiego masła Masa budyniowa: budyń waniliowy 1/2l mleka kostka miękkiego masła 2 łyżki cukru pudru Poncz: 1/3 szkl wody łyżka cukru łyżka soku z cytryny Dodatkowo: słoiczek konfitury wiśniowej 300g masy cukrowej różowe kuleczki różowy barwnik spożywczy Biszkopt (najlepiej upiec go dzień wcześniej): Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukry(...)wylać ciasto i piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni (sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy się upiekł). Ostudzić i podzielić na 3 krążki. Masa wiśniowa: Zagotować 1 litr wody. Budynie wymieszać w szklance zimnej wody. Ugotować na wrzątku gęsty budyń. Dodać galaretki i mieszać do czasu aż się rozpuszczą. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Cały
Smakołyki Asicukier – 3/4 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * kisiel truskawkowy – 1 op * mak suchy – 2 łyżki * kakao- 2 łyżki * cukier puder – 1 łyżeczka * sok z cytryny – 1 łyżka MASA: * galaretka truskawkowa – 1 szt * galaretka cytrynowa – 1 szt * śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru(...)pomocą widelca tworzymy „maziaje”. Pieczemy ok. 30 min. / 180 C, studzimy , kroimy na 2 blaty i nasączamy ponczem zrobionym z 0,5 szklanki letniej wody, cukru pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami
Ostra na Słodkodużych szt. * mąka pszenna- 3 lekko czubate łyżki * cukier trzcinowy- 1/2 szklanki * cukier waniliowy- 1 opakowanie * budyń waniliowy- 2 opakowania Dodatkowo: * galaretka cytrynowa- 4 opakowania * woda- 1,2 l * 'dżem z cytryn niskosłodzony' - 2 czubate łyżki* * czekolada mleczna- 100 g * kremówka- 2 czubate łyżki * 'mini-rurki' - do ozdobienia** * herbata do nasączenia Biszkopt: Piekarnik nastawić na 180 stopni. Białka oddzielić(...)spód blaszki 25x35 wyłożyć papier do pieczenia, wylać masę i piec przez 20 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąc z piekarnika i ostudzić. Dodatkowo: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, przelać na blaszkę wyłożoną folią aluminiową/folią przeźroczystą i odstawić w zimne miejsce do zastygnięcia. Kiedy już galaretka będzie gotowa, przełożyć ją na biszkopt (uprzednio nasączony herbatą i posmarowany dżemem
Kraina Miodem Płynącałyżek oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 4 łyżki masła świeżo zmielony pieprz 1 szklanka wody Czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę i przekładamy do miski, dodajemy tymianek, pieprz i sok z jednej cytryny. Całość dokładnie mieszamy, do tej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek(...)kurczaka był w marynacie. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do formy do pieczenia kurczaka, jak i marynatę. Dodajemy jedną cytrynę ( wcześniej sparzoną ) pokrojoną w kawałki, obraną marchewkę i białą cebulę. Doprawiamy solą, dodajemy masło dolewamy wodę, którą ewentualnie uzupełniamy podczas pieczenia, wstawiamy do piekarnika, Piekarnik ustawiamy na 180 C i wstawiamy formę z kurczakiem na półtorej godziny
Kuchnia na wzgórzułyżeczki suszonych płatków chili 10 łyżek bułki tartej 10 dkg kiełków (mieszanka różnych będzie najlepsza) Sos: 15 dkg mrożonego groszku 200 ml wody 1/2 łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo: bułki do burgerów. Jak przygotować wegetariańskie burgery . Marchew utrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Dodać grysik, chili, jajka(...)Zagotować i od momentu zagotowania trzymać na średnim ogniu przez 15 minut. Po ugotowaniu wystudzić. Do zimnego groszku (w którym powinna pozostać jedynie odrobina wody) dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny. Zmiksować na jednolitą masę. Bułki do burgerów przekroić wzdłuż na pół. Podpiec w piekarniku przez minutę układając każdą bułkę przekrojoną częścią do dołu. Po podpieczeniu
mecooksbrązowego cukru trzcinowego 30 dag masła 3 żółtka 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego Warstwa z jabłkami: 6-7 dużych jabłek 2-3 łyżki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki kisielu cytrynowego lub pomarańczowego Sposób wykonania: Masło ucieram z brązowym cukrem na puszystą prawie białą masę, po tym czasie dodaję żółtka, wsypuję cynamon i miksuję , do masy dodaję stopniowo cały(...)ciasto zrobi się twarde i takie ma być. Warstwa z jabłkami: Jabłka obieram kroję w kostkę lub pasterki-jak kto woli, do rondelka wlewam 4 łyżki wody dodaję jabłka, skrapiam sokiem z cytryny dodaję cukier i duszę do miękkości, pod koniec zestawiam z ognia, wsypuję kisiel mieszam, studzę masę. Połowę ciasta kruchego ścieram na tarce jarzynowej o grubych oczkach
Wanilia i KardamonSkładniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków
Poezja Smaków - blog kulinarnyrzodkiewkami Składniki: 4 kromki bagietki, 4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami, 4 plastry wędzonego łososia, kilka listków świeżej kolendry, 2 rzodkiewki, 1 cytryna. piklowana cebula: 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 50 ml wody, 50 ml octu z jabłek. Przygotowanie: Bagietki opiecz na grillu. Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź(...)wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia. Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki. Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli
Tradycyjna Kuchniajajkiem sadzonym lub bardziej w wersji "fit" gotowanym! SKŁADNIKI: 1 pęczek młodej botwinki lub 1 duży burak 500ml bulionu warzywnego lub wody 250-300 ml kefiru 1,5% 1 łyżka domu z cytryny 1 łyżeczka octu winnego 2 ogórki zielone gruntowe 6 rzodkiewek Pęczek koperku Pęczek szczypiorku z dymką 1 ząbek czosnku(...)obieramy ze skórki i kroimy w drobna kostkę. Liście botwinki wg uznania mogą być lub nie. Następnie do gotującego się bulionu lub wody dodajemy botwinę z burakami, gotujemy 5-10 min i dodajemy ocet i sok z cytryny, gotujemy następne 5 min. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Ogórki, rzodkiewki, szczypiorek i koperek siekamy w drobną kostkę. Do wywaru dodajemy
Zainspiruj się kuchniąmakaronu pappardelle 2 garście porwanego na kawałki jarmużu 2 ząbki czosnku 6 łyżek masła 4 łyżki soku z cytryny skórka otarta z 1/4 cytryny płatki parmezanu do posypania sól, pieprz Makaron ugotuj al dante w osolonej wodzie. Odcedź (zachowaj około 1/2 szklanki wody z gotowania) i trzymaj w cieple. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj posiekany w plasterki czosnek(...)pół minuty. Dorzuć na patelnię jarmuż, mieszaj co chwilę i podsmażaj na mniejszym ogniu przez 2 minuty. Wlej sok i dodaj skórkę z cytryny. Jarmuż dopraw solą i pieprzem. Na patelnię wyłóż ciepły makaron i wlej wodę z jego gotowania. Zwiększ moc palnika na dużą. Gdy makaron zacznie się mocno gotować dodaj do niego 4 łyżki zimnego masła, mieszaj
Delicious Placemszyce, które często znajdują się na krzakach tej rośliny. SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU: 70-100 baldachów kwiatów czarnego bzu sok wyciśnięty z ok 5-7 cytryn zależy od ich wielkości 2,5l wody 1-2kg cukru ( Ja użyłam 1kg ksylitolu i pół kg cukru, ale jeśli lubicie bardzo słodkie soki możecie dać więcej cukru) Gdy kwiaty mamy już(...)zalanie naszych przygotowanych już kwiatów wrzącą wodą (2,5l) i odstawienie w zimne miejsce na co najmniej 12h. Uwaga: podczas parzenia Bez, może zmienić kolor na lekko brązowy, ale nie ma to wpływu na jego smak i właściwości. Po upływie 12h przecedzamy nasze kwiaty przez sito a do wywaru dodajemy sok z cytryn oraz cukier i ksylitol. Całość zagotowujemy, dość
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiipietruszki 1 łyżka masła sól i pieprz Sos ogórkowy 6 średnich gruntowych ogórków 50 g. masła sok i skórka otarta z ćwiartki cytryny kilka listków szałwii sól, pieprz i cukier do smaku Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, ostudź i obierz z łupinek. Przełóż do wyższego naczynia. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na złoto na maśle, ostudź. Słonecznik upraż(...)majeranek. Dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Ogórki obierz ze skórki i pokrój w małą kosteczkę. Włóż do rondelka i zalej wodą tak, aby tylko były w niej zanurzone. Gotuj przez 5 minut, dodaj sok i skórkę z cytryny, listki szałwii i zblenduj. Wlej rozpuszczone masło, dopraw solą, pieprzem i cukrem. Wymieszaj. Mąkę, sól i kurkumę wymieszaj na stolnicy. Dodaj
Delicious Placewody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.Ostudzić ciasto(...)należy wkładać ich za dużo.Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków
Ze smakiem i z pasjążeby nabrał nieco innego charakteru ;) 300 ml jagód sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 1/2 szklanki czerwonego słodkiego wina Jagody opłukać pod bieżącą wodą na sitku. Włożyć do blendera, dodać wyciśnięty sok z cytryny i zmiksować. Wsypać cukier, wlać wino i dokładnie wymieszać- nie miksować. Przelać do pojemniczka przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażarki. Granitę należy przemieszać, najlepiej
https:KKuchniaMniamlaska * żelatyna – 3 łyżeczki * woda – 20 ml MUS: * truskawki – 400 g * jogurt grecki – 100 ml * sok z cytryny – 1 łyżka * cukier puder – 4 łyżki * żelatyna – 4 łyżeczki * woda – 50 ml BIAŁA CZEKOLADA: * biała czekolada – 100 g * śmietana 30% – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Drobno pokruszone herbatniki mieszamy z cukrem pudrem
Ostra na Słodko